Delicatese Literare
Prezentari carti

Orașul cu salcâmi / Accidentul de Mihail Sebastian, Editura Litera, Colectia Cele mai frumoase romane de dragoste

Orasul cu salcâmi / Accidentul

Mihail Sebastian

Editura Litera

Colectia Cele mai frumoase romane de dragoste
Adriana Dunea, eroina ORAȘULUI CU SALCÂMI de Mihail Sebastian, fiica unor burghezi de provincie și adolescentă candidă și cultivată, pleacă la București, lăsând în urmă viața plictisitoare a orășelului și prima iubire pentru Gelu, care continuă să o iubească statornic.
În capitală, fata trece granița maturității fizice și comportamentale și descoperă mirajul senzualității, regăsindu-și în cele din urmă fostul iubit ca pe un amant pasional, dar alegând să-l părăsească pentru a se consacra, capricios, unei căsnicii burgheze convenționale.
Fragment din romanul Oraşul cu salcâmi:
” Astfel viaţa continuă obişnuită între aceleaşi deprinderi, între aceiaşi oameni. Fugă din primăvară a lui Victor Ioanid şi tot ce se legase de ea nu schimbase nimic din mersul lucrurilor. Adriana, Cecilia, Gelu, Victor nu o uitaseră: ştiau bine că ceva a rămas între ei patru, ceva care trebuie lămurit şi dus până la un sfârşit. Dar, neştiind cum să se apropie unul de altul, amânau întâlnirea speraţa şi aşteptau că timpul să descurce el greutăţile începutului.
Între timp continuau să trăiască aşa cum apucaseră. Băieţii cu pasiunile lor vechi: cărţile, afacerile tenebroase ale lui Buta, plimbările săptămânale pe uliţe. Fetele cu misterele lor mărunte. Dacă între atâtea lucruri străine încercau vreodată să-şi amintească ceea ce îi apropia pe toţi patru şi să lege pe această amintire prietenia lor încă nesigură, încercarea cădea. îşi vorbeau greu, se inţelegeau mai greu. De aceea pe stradă se ocoleau de departe şi schimbau doar saluturi speriate.
Noiembrie îi găsi obosiţi de aşteptare şi doritori de un fapt nou. Primiră vremea rea cu bucurie. Anotimpul îi întorcea în casă şi îi adună iar ca altădată. Numai Victor era străin acolo, în jurul acelei mese de ceai din odaia Adrianei, unde se întâlneau acum uneori, spre seară. Ceilalţi cunoşteau din anul trecut legile şi moravurile acestor întâlniri. Erau ceasuri indiferente, pe care le petrecea fiecare după voia lui, vorbind rar, schimbând uneori un semn de amiciţie, dar rămânând singur să citească, să scrie, să se uite pe fereastră, să răsfoiască un album.
La început, mai ales din cauza lui Victor căruia îi lipsea experienţa, întâlnirile acestea aveau un aer silit. Ceva din ezitările primei lor întâlniri din primăvară, în mansardă prefecturii, ramă-nea între ei şi îi ţinea la oarecare depărtare. Pierduseră obişnuinţa acelor ceasuri calme. Li se păreau străine şi greoaie, aşa cum ţi se par străine hainele de iarnă, când le îmbraci în prima zi de frig. Dar cu vremea te regăseşti în ele, deprinzi din nou gesturile instinctive cu care puneai mâna în buzunarele calde, îţi încheiai nasturii, le purtai pe ţine. Şi cum e de ajuns că într-o asemenea haina să găseşti un lucru de nimic uitat acolo, contramarca unui bilet de teatru, plicul unei scrisori vechi, o moneda, o carte de vizită, pentru că deodată acest lucru să-ţi amintească viu tot timpul de care amintirea lui e legată şi să-ţi readucă în minte împrejurările amănunţite ale unei clipe trecute, biletul de teatru, amintindu-ţi de rochia femeii iubite cu care ai fost la acel spectacol şi râsul ei alb, plicul vechi readucând întocmai o durere de altădată, pe care o încercaseşi atunci la aflarea unei veşti sau la simplul sunet al unui cuvânt aruncat întâmplător în frază — tot astfel era de ajuns că ei să găsească la acele adunări intime de după-amiază un mic detaliu din trecut, pentru ca fosta lor bună înţelegere să revie la fel. „
În ACCIDENTUL, Nora sare stângaci din tramvai și este ajutată să se ridice de Paul, avocat de succes, însă nefericit sentimental, care o conduce până acasă. Tânăra profesoară i se dăruiește spontan, deși devotamentul și răbdarea ei îl lasă multă vreme indiferent pe mizantropul Paul. În cele din urmă, Nora îi propune o excursie la schi, în mijlocul naturii somptuoase de pe Valea Prahovei.
Nu-şi dădea seama cât timp trecuse. Câteva secunde? Câteva lungi minute?
Nu simţea nimic. Auzea în jurul ei voci, paşi, chemări, dar totul surd şi cenuşiu, ca un fel de pastă sonoră, din care numai uneori se desprindea cu o subită claritate un clopot de tramvai sau un strigăt, pentru ca imediat să reintre în aceeaşirumoare stinsă.
„Vasăzică  un  accident”,  gândi  ea  foarte  calm,  aproape  cu indiferenţă
Două romane de dragoste care înfăţişează iubirea cu toate meandrele ei sufletești în momente diferite ale vieţii și alegerile hotărâtoare pe care ea le insuflă personajelor feminine.
„Dacă Ionel Teodoreanu rămâne, în literatura română, romancierul prin excelență al vacanțelor de vară, Mihail Sebastian devine – prin Accidentul – un romancier al vacanțelor montane, hibernale, și poet unic al schiatului.[…] Coincidență biografică: Jurnalul intim se încheie, pe 31 decembrie 1944, cu consemnarea unei ultime vacanțe la Predeal și Diham […]. Semn de rău augur: fără zăpadă pentru schi…
[…] Mai matur și mai substanțial decât Orașul cu salcâmi, mai omogen decât De două mii de ani (roman identitar unde autenticitatea experienței consemnate în primele zeci de pagini se diluează pe parcurs), Accidentul este cel mai bun și cel mai bine compus roman al lui Mihail Sebastian. Un roman al vacanței și schiului, dar și unul care creează, cu un farmec nealterat de timp, o mitologie a intimității ca aventură.” (Paul Cernat)

Cartea se poate comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Cărțile apărute în colecția Cele mai frumoase romane de dragoste se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *