Orașul pierdut de Clive Cussler și Paul Kemprecos, Editura RAO – recenzie
Oraşul pierdut
(Lost City – 2004)
Clive Cussler şi Paul Kemprecos
Editura RAO
Traducere: Alexandru Szollo
Nr. de pagini: 448
An apariție: 2019
Seria Dosarele NUMA (NUMA Files)
1. Șarpele – Editura Rao – Serpent – 1999
2. Aurul albastru – Editura Rao – Blue Gold – 2000
3. Gheața de foc – Editura Rao – Fire Ice – 2002
4. White Death – 2003
5. Orașul pierdut – Editura Rao – Lost City – 2004
6. Polar Shift – 2005
7. The Navigator – 2007
8. Medusa – 2009
9. Devil’s Gate – 2011
10. The Storm – 2012
11. Zero Hour – 2013
12. Ghost Ship – 2014
13. The Pharaoh’s Secret – 2015
14. Nighthawk – 2017
15. The Rising Sea – 2018
16. Sea of Greed – 2018
Clive Cussler este recunoscut ca o autoritate mondială în domeniul explorărilor subacvatice. În 1979, a înființat Agenția Națională pentru Mediul Marin și Subacvatic (NUMA), o organizație destinată conservării istoriei marine și navale. Botezată după agenția din romanele sale, organizației i se datorează descoperirea a peste 60 de epave scufundate, importante din punct de vedere istoric.
Descoperirea unui cadavru îngheţat timp de 90 de ani într-un gheţar din Alpii Francezi nu pare a fi de competenţa NUMA şi a lui Kurt Austin. Dar când cei aflaţi la faţa locului sunt blocaţi în tuneluri alpine inundate de apele gheţarului în curs de topire, Austin nu poate ignora strigătele lor după ajutor. Iar această tragedie pe cale de a se întâmpla se dovedeşte a nu fi un simplu accident. Căci cadavrul ascunde un secret. Un secret pentru care cineva este gata să ucidă. Curând Austin este implicat într-un mister care presupune invazia unor alge virulente pe cale de a distruge zona cunoscută drept „oraşul pierdut” din Atlanticul de Nord, în timp ce el şi echipa sa înfruntă o familie de o nemaipomenită lăcomie, care nu s-ar da în lături de la nimic pentru a obţine ceea ce doreşte.
”Maestrul s-a întors… Cussler este în cea mai bună formă cu această poveste ultrarapidă, plină de provocări, despre o cursă pentru dominație globală.” – Sunday Express
Orașul pierdut de Clive Cussler și Paul Kemprecos este un thriller deosebit de captivant, în care aventura, misterul, suspansul, romantismul, binele și răul se împletesc într-un amestec fascinant. Tușa SF ridică și mai mult nivelul de adrenalină, întrucât te trec fiorii citind despre o formațiune misterioasă din adâncul oceanului ce seamănă cu un oraș și în care se formează niște alge virulente care amenință să sufoce întreaga planetă.
”- Ca și Medusa a cărei privire putea transforma oamenii în stană de piatră, iarba gorgonelor se poate transforma într-o biomasă densă și dură. (…) Într-o perioadă scurtă de timp, iarba gorgonelor s-ar putea răspândi în zonele de coastă cu climă temperată, cauzând daune irecuperabile din punct de vedere ecologic. (…) Ar afecta vremea, putând cauza o foamete. Ar pune capăt comerțului oceanic. Națiunile care depind de proteinele oceanice ar putea flămânzi. Ar fi probleme politice la nivel mondial, căci cei avuți și cei care nu au nimic s-ar bate pe hrană.”
Clasica luptă dintre bine și rău atinge culmi nebănuite, personajele malefice foarte puternice putând fi stopate doar de eroi neînfricați, la fel de puternici.
Diabolica familie Fauchard o depășește în urzeli și cruzime până și pe celebra familie Borgia. Dacă planurile lor sinistre ar fi reușit, viitorul omenirii ar fi fost de-a dreptul sumbru.
Din fericire, un erou cu calități excepționale s-a aflat în locurile potrivite la momentele potrivite și a reușit să preîntâmpine un dezastru de proporții mondiale.
Kurt Austin este, la fel ca și Dirk Pitt – celălalt personaj celebru al lui Clive Cussler -, un bărbat extrem de curajos, inteligent și intuitiv, care reușește să-și păstreze sângele rece și simțul umorului chiar și în cele mai dramatice situații.
Idila dintre Kurt și Skye, o tânără arheoloagă, aduce un plus de savoare romanului.
Acțiunea, extrem de alertă și care merge pe mai multe fire ce se unesc în final, ne poartă în mai multe locuri pitorești, unele dintre ele de o frumusețe stranie, cu toate ascunzând însă multe pericole – un ghețar în Elveția în care erau săpate tuneluri subterane, un ”oraș pierdut” pe fundul Atlanticului, o insulă izolată în afara Scoției, o reședință impunătoare ce semăna cu un castel medieval.
Nu o să povestesc cartea, sunt foarte multe personaje introduse în acțiune și aventuri pe muchie de cuțit care îți mențin atenția trează pe tot parcursul lecturii. Autorii dovedesc o foarte bună documentare istorică și geografică, oferindu-ne informații extrem de interesante și inedite atât despre legende străvechi și locații fascinante, cât și despre multe alte teme actuale de interes.
Deși este o operă de ficțiune, cartea te provoacă la câteva teme de meditație profundă. Într-o lume ultratehnologizată, în care știința cucerește noi frontiere în fiecare zi, ce s-ar întâmpla oare dacă o descoperire revoluționară ar încăpea pe mâna unei persoane malefice, care ar folosi-o în propriile scopuri? Cât de departe ai fi dispus să mergi pentru a obține elixirul care îți asigură nemurirea și tinerețea veșnică? Este o tentație irezistibilă, pentru care mulți ar încălca orice norme etice sau morale, fără să le pese câte vieți ar sacrifica pentru aceasta, chiar dacă ar fi vorba despre întreaga planetă.
Deși în carte este prezentat un scenariu futurist, istoria omenirii a cunoscut mai multe episoade negre, în care o persoană sau un grup cu putere și bani, și lipsiți de scrupule au provocat un adevărat dezastru la nivel mondial, urmărindu-și propriile planuri egoiste. Bomba de la Hiroshima este doar unul dintre exemple…
Din fericire, în ”Orașul pierdut”, catastrofa a fost evitată, chiar dacă ”la mustață”. Cartea îți pompează o infuzie de adrenalină și suspans de la prima până la ultima pagină și o recomand!
Aventurile și imaginile descrise în carte sunt grandioase și cred că un film realizat după acest roman ar fi extrem de reușit și spectaculos!
Fragment:
”O secundă mai târziu, vehiculul se strecura prin deschizătura care ducea în interiorul mormântului antic.
Luminile puternice nu reușiră să ajungă la zidul din capătul încăperii, ceea ce indica faptul că era enormă, cu un plafon atât de înalt, încât nici nu se vedea. Pe măsură ce SEAmobile-ul își făcea încet loc prin încăpere, Austin trecu lumina farului reglabil al submersibilului peste peretele din partea dreaptă și văzu că era decorat cu un basorelief cioplit.
Reprezentările realizate cu măiestrie și atenție la detaliu arătau bărci cu pânze, case, scene pastorale cu palmieri și flori, dansatori și muzicieni. Erau pești zburători și delfini jucăuși. Bărcile păreau antice. Oamenii reprezentați erau îmbrăcați bine și păreau a se bucura de o viață prosperă.”
Cartea Orașul pierdut de Clive Cussler și Paul Kemprecos poate fi comandată pe raobooks.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, emag.ro, dol.ro
Recenzii și prezentări cărți Clive Cussler
Recenzii și prezentări cărți thriller
Recenzii și prezentări cărți cu mister
11 Comments
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzie, Tyna! ❤Este o recomandare deosebita si incitanta! Multumesc mult pentru tentatie!❤
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu mult drag! ❤
anasylvi
Foarte interesant! E adevarat, acest gen de carti ridica adeseori problema multor chestiuni de interes general. Foarte faina recenzia!
Tyna
Mulțumesc!
Geo
Foarte frumoasă recenzia, atrage atenția asupra cărții. Felicitări!
Tyna
Mulțumesc!
Oli
Ooo, super!! Imi place ce ai scris despre carte si imi place acest gen de carti, felicitari pentru minunata si tentanta recenzie si multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Îți recomand cartea cu mult drag!
Oli
Multumesc, am pus-o pe lista de lecturi!
Mirela Barbalata
Tentantă recenzia! Pare o carte plină de suspans și adrenalină!
Mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!