Delicatese Literare
Recenzii

Orașul Semilunii. Casa Pământului și a Sângelui de Sarah J. Maas, Editura Litera – recenzie

Orașul Semilunii. Casa Pământului și a Sângelui

(House of Earth and Blood – 2020)

Sarah J. Maas

Editura Litera

Colecția New Moon

Data apariției: noiembrie 2020

Nr. pagini: 928

1. Orașul semilunii. Casa pământului și a sângelui – House of Earth and Blood – 2020

2. Casa cerului și a aerului –  House of Sky and Breath – 2022

Bryce Quinlan avea o viață perfectă – muncea din greu în fiecare zi și petrecea de zor în fiecare noapte – până când un demon i-a ucis cei mai buni prieteni și a lăsat-o sfâșiată de durere, rănită și singură. Când acuzatul ajunge în spatele gratiilor, dar crimele continuă, Bryce se trezește în mijlocul cercetărilor și își jură că va face tot ce poate pentru a-și răzbuna prietenii.

Hunt Athalar este un celebru înger căzut, sclav la Arhanghelii pe care a încercat mai demult să-i răstoarne de la putere. Abilitățile lui feroce și puterea incredibilă au fost folosite cu un singur scop: să-i asasineze pe dușmanii stăpânului său, fără să pună întrebări. Dar fiindcă un demon a dat peste cap tot orașul, i se oferă o șansă incredibilă: va fi liber, dacă o va ajuta pe Bryce să găsească criminalul.

Bryce și Hunt ajung în subsolurile cele mai insalubre ale Orașului Semilunii, unde descoperă o putere întunecată ce amenință tot ce au mai drag pe lume. În același timp, sunt cuprinși de o pasiune înflăcărată, care ar putea să-i elibereze pe amândoi dacă s-ar lăsa în voia ei.

Cu personaje de neuitat, o poveste incitantă de iubire și pagini întregi de acțiune plină de suspans, Casa Pământului și a Sângelui, primul volum din seria Orașul Semilunii, îi dă ocazia autoarei să ne arate ce înseamnă durerea pierderii, prețul libertății și puterea dragostei.

Cu acest prim volum, „Orașul Semilunii. Casa Pământului și a Sângelui„, al seriei Crescent City, autoarea Sarah J. Maas  înfățișează cititorului o lume extraordinară, extrem de bine redată, în care personajele sunt excelent portretizate, cu o bogăție a detaliilor care atrage cititorul de la prima până la ultima pagină, o poveste complexă, rafinată, un fantasy  cu elemente de thriller, începutul unei serii ce se anunță a fi încântătoare.

Acțiunea este plasată într-un cadru deosebit, Orașul Semilunii (Lunathion) iar personajele sunt complexe și au în egală măsură părți bune și rele, calități și defecte, forță și sensibilitate, lumină și întuneric, totul fiind învelit în aventură, mister, suspans, momente dramatice și o poveste de iubire incendiară. Construcția universului acestei cărți este migăloasă, detaliată și foarte bine realizată de către Sarah J. Maas, aceasta reușind încă de la prima pagină să te atragă într-o lume plina de metamorfi, vrăjitoare, silfi, Fee, îngeri, Arhangheli, spirite elementale și oameni.

Suntem într-un timp în care Vanirii, un grup de ființe cu puteri magice, au pătruns pe planeta Midgard și au luat-o în stăpânire. Cu eoni în urmă, Vanirii au pus stăpânire pe acest loc unde trăiau numai oameni, pătrunzând prin Falia Nordică în lumea oamenilor. De atunci, oamenii au fost  sclavii Vanirilor, declarându-le război acestora,  încercând prin orice mijloace să lupte împotriva ființelor supranaturale, încercând să se elibereze de sub jugul lor, pentru a putea trăi ca ființe libere pe planeta care fusese, odată, de mult, a lor. Philip Briggs conduce o grupare de rebeli a oamenilor, dar este prins și încarcerat în timpul uneia dintre acțiunile de sabotaj, de către Haita Diavolilor, un fel de serviciu de securitate care păzește orașul de activitățile huliganilor și asigură liniștea acestuia, grup format din cei mai buni soldați metamorfi conduși de către Danika Fendyr. Orașul Semilunii are șapte porți – șapte portaluri către Hel și este condus de șapte capi, pentru fiecare parte a orașului, guvernatorul întregului oraș fiind Arhanghelul Michas, cel care dă socoteala doar în fata Consiliului de Asteri din Orașul Etern, capitala Pangerei. Procesul de îmbătrânire al fiecărei ființe cu puteri magice este încetinit după ce aceasta face Saltul în nemurire, când puterile ei sunt deplin maturizare, după acest Salt devenind foarte greu de ucis.

Bryce Quinlan este protagonista acestei povesti, o  semi – Fee,  jumătate om, jumătate Fee, o ființă senzuală, dar o corcitură care nu și-a găsit niciodată locul în aceasta lume, respinsă și abandonată de către tatăl biologic, un tip puternic, dur, viclean și rigid, care a  desconsiderat-o  și a umilit-o. Sentimentul abandonului care a stăpânit-o toată viața a făcut din Bryce o ființă  instabilă emoțional, petrecăreată nesăbuită, o imatură. Lucrează  la o galerie de antichități pentru o farmazoană, fostă vrăjitoare, care stoarce din ea și ultima picătură de sudoare, păzind cărți rare, extrem de prețioase, încheind afaceri cu diverse antichități, cum este de exemplu, Cornul Lunei, un artefact vechi, cu puteri magice, râvnit de demoni, care deschide portalurile  dintre lumi, furat de pe statuia Zeiței Luna, zeița patroana a Orașului Semilunii. Bryce lasă tuturor impresia de ființă superficială, pe care nu o interesează decât petrecerile, dansul și drogurile care o fac să uite de statutul ei nedefinit, de mizerabilul ei tată biologic și de fratele ei vitreg fără „coloana vertebrală”. Cea în preajma căreia nu trebuie să se prefacă, cea care îi cunoaște profunzimile sufletului și suferința este Danika Fendyr, prietena ei cea mai bună.

Danika Fendyr, prietena de suflet a lui Bryce, este o metamorfă cu puteri extraordinare, șefa Haitei Diavolilor, ”posesoarea” unei mame mizerabile și o tânără loială până în măduva oaselor, o  rebelă care-i ocrotește pe cei nevinovați și asupriți. Se răzvrătește împotriva oricărei nedreptăți, posedă o inteligență ascuțită, o maturitate surprinzătoare pentru tinerețea ei și iubește total Haita și pe prietena ei, Bryce. Legătură dintre ele este indestructibilă cu toată opoziția, umilința și șicanele venite din partea mamei Danikai, o metamorfă oribilă, fără pic de suflet, invidioasă pe puterile tinerei și pe alegerile acesteia.

Legiunea Imperiala 13 este formată din Îngeri Căzuți și ocupă statutul de armată personala a Guvernatorului Michas. Dintre toți membrii ei, unul singur este Umbra Morții, unul singur este asasinul personal al Arhanghelului Michas, unicul în fața căruia tremură ființele supranaturale și acesta este Hunt Athalar, retras, dur, rece, neclintit. Dar povestea lui este una impresionantă și tulburătoare pentru că relevă o latură nevăzută și neștiută de nimeni, aceea a sensibilității  sale. Îndrăznise să se revolte într-o rebeliune împotriva Arhanghelului care conducea la acel moment, nefiind de acord cu sclavia și cu monstruozitățile aplicate de Vanirii de la putere, luptă în urma căreia iubita lui fusese ucisă. Prădător, ucigaș, cu o abilitate unică printre Îngeri, și anume fulgerul nimicitor, poartă în suflet ororile a ceea ce este nevoit să facă, rezolvând treburile murdare ale Guvernatorului, eliminându-i pe toți cei care îndrăznesc să ridice privirea sau vocea împotriva sistemului care guvernează. El este călăul, ucigașul terifiant de care trebuie sa te ascunzi în gaură de șarpeă, dar și sclav pe vecie al celor pe care voise să-i detroneze. Un halou tatuat pe frunte și un înscris tatuat pe încheietura mâinii sunt singurii martori ai ororilor pe care le-a trăit și înfăptuit pentru a-și obține eliberarea din sclavie. Poarta poveri atât de întunecate încât spiritul lui este uscat, dar.. nu înfrânt.

Acesta este, în linii mari, cadrul general în care au loc evenimentele dramatice în care sunt implicate aceste personaje pe care le-am plăcut și admirat, cu toate imperfecțiunile lor, cu toate părțile lor întunecate și reci dar și cu sâmburele speranței încă sălășuind în inimi și în suflete.

Danyka și Haita Diavolilor sunt uciși în apartamentul pe care Bryce îl împărțea cu prietena ei, exact în ziua în care fanaticul lider al rebelilor, Philip Briggs, iese din închisoarea unde fusese încarcerat, omorâți de către o bestie-demon care-i căsăpise cu o ferocitate de neimaginat. Durere sfâșietoare, suflet gol, spirit stins, Bryce devine definiția dezastrului, o carcasă pe două picioare care se târăște prin viață, există, dar nu trăiește. Amintirile despre prietena ei, dar și scena cu trupurile sfârtecate ale celor din Haita din acea noapte de groază o urmăresc, o consumă, îi sfarmă sufletul și mintea, o înnebunesc. La doi ani de la acest eveniment marcant are loc o nouă crimă care are același tipar cu cel al morții prietenei sale, înfăptuită de către același tip de demon, după marca pe care o lasă la locul faptei, și cum cel care a fost acuzat de uciderea Danikai, Philip Briggs, este în închisoare, înseamnă că nu el fusese responsabil cu invocarea demonului care-i măcelărise prietena, așa încât Arhanghelul Michas îi cere lui Bryce să colaboreze cu asasinul lui personal, Hunt, pentru a-l prinde pe cel responsabil de aceste crime monstruoase care tulbură liniștea aparentă a Orașului Semilunii, întrucât tânăra semi-Fee este singura legătură dintre aceste asasinate înfăptuite la interval de doi ani.

Așadar, Hunt, Înger Căzut, războinic de temut, sclav, asasin, aparent fără suflet, o mașină de ucis, și Bryce, semi-Fee, voluptoasă, obraznică, cinică, aparent superficială, se căznesc din greu să facă echipă, deși caracterele, orgoliile, egourile și temperamentale se ciocnesc continuu și sar scântei de fiecare dată. Amândoi au același țel dar motivații diferite: Bryce vrea răzbunare pentru a cinsti memoria prietenei ei și a trăi împăcată cu ea însăși, Hunt vrea să fie mai aproape de libertate și de ștergerea datoriei de sclav cu care fusese împovărat de către Arhanghel.

Încercarea lor de a se apropia de adevăr determină declanșarea unor evenimente teribile, explozive, în care amenințările mortale planează asupra lor aducând cu ele provocări de neimaginat pe care cei doi trebuie să le depășească pentru a obține liniștea de care au atâta nevoie. Furioși pe viață dintr-o mulțime de motive întemeiate, măcinați de amintiri oribile și în ciuda oricăror rațiuni, chimia și magnetismul dintre ei dar și acel sentiment unic pe care îl dă dragostea sunt emoțiile care le relevă că în fiecare suflet și trup cu cicatrici, iubirea și speranța sunt armele cu care pot învinge  orice monstru întunecat.

Va recomand cu bucurie și mare plăcere această lectura deosebită, antrenantă, vibrantă, plină cu emoții, pasiune și mister, invitându-vă să savurați și să vă delectați cu aroma ei fantastică.

Fragmente:

„Bryce Quinlan, douăzeci și trei de ani, jumătate Fee, jumatate om. Testul sangvin din urmă cu zece ani a confirmat ca va avea o viață de nemuritor. Puteri aproape neglijabile. Nu a făcut încă Saltul. Înregistrată drept cetățean cu drepturi depline. A fost găsită pe alee cu unul de-ai noștri, încercând să-i țină inima-n piept cu mâinile goale. (…) Hunt înjurase de mama focului pentru că, în timp ce îngenunchea lângă ea, încercase să îl lovească între picioare. Apoi însă își dăduse jos casca. O privise drept în ochi. Și îi spusese să stea dracului liniștită. Fata amuțise complet. Se holbase doar la Hunt, cu o privire inexpresivă, goală. (…) Privise doar, și privise… la Umbra Mortis.

– Pare a fi o tânără petrecăreața și o răsfățată ca oricare alta! zise el, întorcând paginile. Colțul gurii i se ridică ușor în sus, dar nu pentru că ar fi fost amuzat.

– Și ce surpriză: este colega de apartament a Danikai Fendyr. Prințesa petrecăreață însăși.”

„Îngerul Căzut plutea chiar  în fața geamului. Și se uita urât la ea. Nu își permise să se tragă înapoi, chiar dacă inima îi bubuia în piept. Nu putea face nimic altceva decât să deschidă fereastra. Vântul creat de aripile lui mari îi răvăși părul.

– Ce? Nici măcar nu clipi din ochii lui negri. Frapant – era singurul cuvânt la care Bryce se putea gândi. (…).

– Poți face investigația asta ușoară sau dificilă.

– Eu nu…

– Scutește-mă! Părul negru al lui Hunt flutura în vânt. Foșnetul și bătaia aripilor lui acoperea traficul de jos și pe oamenii și Vanirii care priveau acum în sus, cu gurile căscate la el. (…)

– De ce nu încetezi tu să îmi mai spui ce ar trebui să fac cu timpul meu?  Ar fi putut să jure că a simțit gust de eter atunci când îngerul s-a răstit :

– Voi fi direct cu tine.

– Super.  Îi palpitară nările.

– Hel, voi face totul pentru a rezolva acest caz. Chiar dacă asta presupune să te leg de un scaun până când scrii listele alea.  Bryce rânji.

– Sălbatic. Bun.  Ochii lui Hunt se întunecată.

– Nu. Te. Pune. Cu. Mine.

– Mda, da, tu ești Umbra Mortis.  Își arătă dinții strălucitori.

– Nu îmi pasă cum îmi spui, Quinlan, atâta timp cât faci ceea ce ți se spune. Al dracului alfa-măgar.

– Nemurirea e o perioadă lungă atunci când ai un băț în fund.”

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Cărțile din colecția New Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți din colecția New Moon

Recenzii și prezentări cărți fantasy

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *