Delicatese Literare
Recenzii

Orice inimă e o poartă de Seanan McGuire, Seria Copii în derivă, Editura Corint, Leda Edge – recenzie

Orice inimă e o poartă

(Every heart a doorway – 2016)

Seanan McGuire

Editura Corint

Leda Edge

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 176

Traducerea: Carmen Ion

1. Orice inimă e o poartă – Every heart a doorway – 2016
2. Pe tărâmul de rădăcini și oase – Down Among the Sticks and Bones – 2017
3. Beneath the Sugar Sky – 2018
4. In an Absent Dream – 2019
5. Come Tumbling Down – 2020
“CĂMINUL PENTRU COPII ÎN DERIVĂ AL LUI ELEANOR WEST.
NU SE ACCEPTĂ CERERI ȘI VIZITATORI.
NU SE OFERĂ INFORMAȚII.”
Seanan McGuire s-a născut în California şi se defineşte ca fiind o rebelă care adoră aventura şi reptilele veninoase. În 2010 a fost recompensată cu premiul John W. Campbell pentru cel mai bun scriitor debutant, decernat la Convenţia Mondială de Science Fiction. Sub psudonimul Mira Grant, a publicat seria  Newsflesh, care cuprinde volumele Feed (2010), Deadline (2011), Blackout (2012, nominalizat în 2013 la premiul Hugo pentru cel mai bun roman) şi Feedback  (2016). În 2017, a publicat nuvela The Wine in Dreams în cadrul antologiei Star Wars: Canto Bight.
Romanul ei, Orice inimă e o poartă, a fost distins cu premiile Hugo, Locul şi Nebula.
Alunecând prin umbrele de sub pat, pășind printr-un șifonier sau rostogolindu-se printr-o vizuină de iepure, copiii au știut dintotdeauna să călătorească în lumi magice.
Dar ce se întâmplă când aceștia se întorc și nu se mai pot adapta la lumea reală, iar familiile nu-i mai acceptă?
Nancy a nimerit odată într-un tărâm magic, dar acum s-a întors. Iar lucrurile pe care le-a trăit pot transforma radical o persoană. Copiii din grija domnișoarei West înțeleg mult prea bine acest lucru. Și cu toții încearcă să găsească o modalitate de a se întoarce în propriile lumi fantastice.
Însă sosirea lui Nancy la cămin marchează o schimbare. Întunericul pândește la fiecare pas, iar când tragedia lovește din plin, depinde de Nancy și de noii ei colegi să rezolve misterul. Cu orice preț.
“Seanan McGuire dă dovadă încă o dată de o cunoaștere profundă a inimii umane într-o parabolă impresionantă despre pierdere, dor și copii sensibili.” – Paul Cornell
Seanan McGuire e de multă vreme una dintre cele mai ingenioase scriitoare din lume… Deși această poveste este o născocire, ea este cât se poate de adevărată.” – Charlaine Harris
Orice inimă e o poartă este o poveste fantastică aparte, cu o temă foarte interesantă: copii ce călătoresc în tărâmurile magice și apoi revin acasă… Am mai citit romane ce ne vorbesc despre călătoriile în lumi magice: Narnia de C. S. Lewis, Vrăjitorul din Oz sau Harry Potter. Dar niciodată nu am mai întâlnit o carte despre copiii care revin din tărâmurile magice și nu se pot adapta la realitate sau părinții să nu-și mai dorească să-i aibă acasă…
Seanan McGuire îi denumește simbolic “Copii în derivă”, iar pentru a fi ajutați a fost creat un cămin, condus de Eleanor West.
Părea o femeie spre şaptezeci de ani care se ținea bine, cu toate că în realitate se apropia de sută: călătoriile prin ținuturile pe care le frecventase cândva îi dereglaseră într‑un fel ceasul interior şi atenuaseră ravagiile pe care trecerea timpului ar fi trebuit să le producă asupra corpului.
Un subiect original, un fantasy bine scris, ce stârnește curiozitatea și reușește să capteze atenția celui care citește. Clasica luptă dintre bine și rău, dintre liniște și haos.
“Fetele nu erau niciodată prezente la Interviurile de admitere. Acolo veneau doar părinții, frații lor dezorientați, care doreau să le ajute din toată inima, dar nu știau cum. Pentru potențialele eleve ar fi fost prea greu să stea şi să asculte cum oamenii pe care îi iubeau cel mai mult pe lume – pe lumea aceasta, cel puțin – le bagatelizau amintirile drept himere, experiențele drept fantezii şi viețile drept nişte boli nedepistabile.”
Încă din primele pagini ale cărții “Orice inimă e o poartă”, autoarea Seanan McGuire a reușit să transmită misterul cu privire la acest cămin pentru copii în derivă.
Aflăm și de ce refuză să discute cu tutorii copiilor dacă sunt și aceștia de față. Când se află în prezența adulților, Eleanor West este îmbrăcată precum o profesoară strictă și rigidă. Și nu doar asta, dar nu discută cu toți adulții laolaltă ci cu fiecare separat, tocmai ca să-i poată manevra pe fiecare, fără ca aceștia să-și dea seama.
“- E vorba de o tulburare rară, dar nu unică, manifestată la tinerele fete în perioada de trecere la maturitate, explică ea, menținând cu grijă contactul vizual cu tutorii disperați și depășiți de evenimente ai celui mai nou suflet rătăcit.”
Tânăra Nancy este uimită de școala specială unde au trimis-o părinții ei: un conac vechi și bine întreținut, cu o alee largă și cu copaci perfect aranjați în jurul acestuia.
“Eleanor West își petrecea zilele oferindu-le ceea ce ea nu avusese niciodată și sperând că într-o bună zi asta avea să fie de ajuns pentru a-și cumpăra drumul înapoi spre locul de care aparținea.”
– Nimic din ceea ce se vede aici nu e real, draga mea. Nici casa, nici conversația noastră, nici pantofii pe care îi porți – care, apropo, nu se mai poartă de câțiva ani, în caz că încerci să te readaptezi la lumea de afară, şi nu sunt deloc potriviți pentru o ținută de dimineață, dacă intenționezi cumva să te agăți de trecutul tău recent –, după cum niciuna din noi nu e reală. „Real” e un cuvânt format din patru litere şi te‑aş ruga să‑l foloseşti cât mai rar cu putință atâta timp cât vei rămâne sub acoperişul meu. Eleanor se opri din mers şi se postă din nou în fața lui Nancy. Părul este cel care te trădează. Pe unde‑ai fost? Într‑o Lume de Dincolo sau într‑un Infern? Într‑o Lume de Apoi n‑aveai cum să ajungi, fiindcă nimeni nu se întoarce din acelea.

Nancy este o tânără care a făcut o călătorie în Galeriile Morților și acolo l-a cunoscut pe Lordul Morților. Chiar acesta a sfătuit-o să vină acasă și doar când va fi convinsă că locul ei este în Galerii, atunci să se întoarcă.
Sumi, colega de cameră a lui Nancy este o fată dezghețată și destul de cinică, cumva de așteptat după tot ce a pățit când s-a întors din lumea magică unde a călătorit.
“Se simțea ca și cum naviga spre casă fără hartă. Fusese trimisă înapoi în lumea unde se născuse pentru a fi sigură… și niciodată nu fusese mai puțin sigură.”
Acest cămin reprezintă un port sigur pentru cei care vor să se întoarcă înapoi în lumile unde au călătorit. Dacă vor reuși sau nu, asta va trebui să descoperim.
Seanan McGuire s-a dovedit a fi o autoare care iubește misterul și suspansul, care ne prezintă un labirint al lumii magice, plin de capcane periculoase… Pentru cine? Asta rămâne de descoperit!
Lundy este psihologul acestor tineri în derivă, și ea a călătorit prin portalul magic într-o lume a spiridușilor din care erai alungat atunci când împlineai optsprezece ani. Fata și-a dorit să rămână acolo, așa că face o înțelegere cu un vânzător de poțiuni. Rezultatul a devenit observabil când s-a întors în lumea reală. Cu fiecare lună care trecea, domnișoara Lundy întinderea cu o săptămână…
“Răspunsul este că nu știm. Unii oameni, ca Eleanor – și ca mine -, se întorc de mai multe ori înainte de a se stabili într-o lume sau alta. Alții nu fac decât o singură călătorie în viață.”
Toate acestea le aflăm în prima parte a cărții. A doua parte este despre Jill și Jack – cele două gemene total diferite, cu povești despre lumea în care au fost aflate la poli opuși; Kade – băiatul care nu-și dorește să se întoarcă în lumea unde a călătorit, dar vrea să nu uite niciodată Prisma prin care a alunecat în acea lume… sunt doar câteva dintre personajele învăluite în mister pe care le descoperim în căminul copiilor în derivă.
“Acolo unde am fost, regulile erau diferite. Totul se învârtea în jurul științelor, științe magice. Nu era vorba de lucruri care puteau fi făcute, ci care trebuiau făcute.”
“Orice inimă e o poartă” este cartea care ne îndeamnă să căutăm magia și să încercăm să o descifrăm. Să o cunoaștem și să o apreciem, să o înțelegem cu adevărat.
Seria “Copii în derivă” se anunță a fi o călătorie spre necunoscut. O călătorie surprinzătoare! Deja am făcut primul pas prin intermediul lui Nancy. Oare ce vom descoperi mai departe?
Lucrurile o iau razna complet când elevii căminului încep să moară, iar cadavrele lor se descoperă prin locuri neașteptate… Cine este făptașul puteți descoperi citind cartea.

Cărțile apărute la Editura Corint / Leda Edge pot fi comandate pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți fantasy

12 Comments

Spune-ți părerea!