Delicatese Literare
Recenzii

Orice om îi este teamă de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas – recenzie

Orice om îi este teamă

Subtitlu: Un partid, doi ani şi trei premieri

Radu Paraschivescu

Editura Humanitas

An apariţie: 2018

Nr. pagini: 220

Bestseller Gaudeamus 2018

 

Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. Este angajatul unui stăpân birmanez pe nume Aramis, căruia îi invidiază lenea, somnul profund şi mustăţile. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publică nişte cărţi de „Râsul lumii”. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi brocoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.

Cărţi: Efemeriada (2000, Libra); Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009); Bazar bizar (2004, Maşina de scris, reeditare Humanitas, 2007); Fanionul roşu (2005, Humanitas, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport a anului); Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranziţia uşoară. Mici rostiri cu tâlc (Humanitas, 2006); Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007); Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008); Răcani, pifani şi veterani (coord., Humanitas, 2008); Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare (Humanitas, 2009); Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012), Maimuţa carpatină (Humanitas, 2013), Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle (Humanitas, 2014), Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti (Humanitas, 2015), Poveşti de dragoste la prima vedere (coautor, alături de Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana şi Adriana Bittel – Humanitas, 2015), România în 7 gesturi (Humanitas, 2015), Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time) (Humanitas, 2016), Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?) (Humanitas, 2016), Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri (Humanitas, 2017), Cartea râsului și a cercetării (Humanitas, 2017), Două mături stau de vorbă. Scene românești (Humanitas, 2018), Orice om îi este teamă (Humanitas, 2018), În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) (Humanitas, 2019), Omul care mută norii (Humanitas, 2019).

„Îşi bat joc de tine. Te fură, te învârt pe degete, te mint. Îţi castrează legile şi-ţi râd în nas. Te fac să-ţi fie ruşine să scoţi buletinul în aeroporturile lumii. Te tratează cu dispreţ şi, când li se pare c-ar fi nevoie, cu gaze. Te duc cu preşul promisiunilor. Te cred naiv, manipulabil, neinformat. De doi ani. Săptămână de săptămână, zi de zi, ceas de ceas. Trăieşti într-o ţară aflată în pragul cleptocraţiei, într-o democratură condusă de condamnaţi penal, de impostori şi de analfabeţi. Suporţi zilnic ruşinea de-a avea miniştri care nu ştiu să scrie şi să vorbească nici măcar în limba lor. Te revolţi şi îţi strigi disperarea în pieţe. Iar uneori încerci să scapi de sufocare râzând. Măcar câteva minute sau o oră. Orice om îi este teamă, cartea-parastas a României după doi ani de guvernare PSD, e o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara. Dar nu numai. E în acelaşi timp un instrument care măsoară trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute.“  —  RADU PARASCHIVESCU

Pe autorul Radu Paraschivescu l-am descoperit, literar vorbind, odată cu romanul Recviem vesel pentru tata, iar de atunci mi-am propus să citesc și alte cărți ce poartă semnătura dânsului. Stilul de scriere, simplu și, totodată, complex, reușește să capteze atenția cititorului încă de la primele pagini. Creațiile literare ale autorului stau sub semnul ineditului, ilarității și ironiei, de aceea nu poți rămâne impasibil atunci când ești în compania acestora. 

Cum sunt genul de cititor atras, mai degrabă, de titlul unei cărți și nu de copertă 😉, nu este de mirare că  Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri– pe care am găsit-o pe stoc pe Libris – mi-a trezit curiozitatea tocmai datorită acestui aspect! Cartea a apărut pe piața literară acum doi ani, a făcut senzație de la început și reușește, în continuare, să o facă. 

De ce? Pentru că stârnește râsul! Din păcate! Posibil să vă întrebați de ce spun „din păcate”!? Deoarece romanul de față este o compilație a inepției, a lipsei de cultură, de respect și bun simț. Prin intermediul acestei cărți autorul, pe de o parte, ne reamintește că trăim, vrem, nu vrem, într-o societate, de cele mai multe ori, hâdă, iar pe de altă parte ne face să conștientizăm și să ne întristăm de ironia și absurdul realității noastre. 

În ,,Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri” autorul (re)aduce în atenţia noastră o parte dintre sistemele de guvernare ale alianței PSD-ALDE din perioada 2016-2018, evenimentele tragice care au marcat această perioadă – să nu uităm de atacurile împotriva justiției, de trista zi de 10 august 2018! -, nerușinarea și aroganța politicienilor acestei grupări și, totodată, surprinde unele bâlbe ale acestora, cei mai mulți dintre ei „certați” cu limba română. 
”Ieri un ministru din guvernul meu, un coleg pe care îl cunosc de ani de zile, a fost făcut prost de către un grup de tineri. Le transmit că acest coleg al nostru nu este singur. Suntem cu toții alături de el.” – Viorica Dăncilă
”Orice om îi este teamă de o plângere penală, dar eu sper să nu se ajungă la astfel de lucruri pentru că eu cred în justiție și cred că toată lumea trebuie să credem în justiție.” Viorica Dăncilă
Vă aduceți aminte de aceste ,,minunate” cuvinte? Cu siguranță, mulți dintre noi da, așa cum sunt mulți alții care nu! Trist, dar adevărat.
Personajele centrale ale cărții sunt Viorica Dăncilă și Petre Daea, cărora autorul le-a rezervat câte un capitol special, fiecăruia, iar personajele secundare sunt ,,reprezentanți de seamă”, atât ai scenei politice, membri  ai partidelor PSD și ALDE – Liviu Dragnea, Cătălin Popescu-Tăriceanu, Carmen Dan, Liviu Pop, Tudorel Toader, Ciprian Nica, Șerban Nicolae, etc -, cât și sportivi, persoane publice din România – George Becali, Dan Iosif, Rita Mureșan, Antonie Iorgovan, etc – care, de-a lungul timpului, ne-au surprins – neplăcut! – cu câte o vorbă de duh.
”Frunza o are toată lumea, dar oi ca-n România, nu. Lângă oaie găsești o frunză, dar lângă frunză nu poți să găsești o oaie.” – Petre Daea
”Oamenii frumoși se văd și când nu există.” – Petre Daea
Cu fiecare filă dată, descoperim tot mai multe perle, inedite, ale acestor minți luminate, comentate de către autor în stilul său caracteristic, sarcastic, cu umor și gravitate, deopotrivă. După fiecare perlă citită, reacția firească este de a pufni în râs – și o faci! -, dar odată ce conștientizezi gravitatea și inepția din spatele cuvintelor, mâhnirea, indignarea, disprețul iau locul amuzamentului. 
Limba română a ajuns o minge de ping-pong în mâinile celor care ne reprezintă, cei pe care noi i-am ales, sub o formă sau alta, aspect scos în evidență de autor prin numeroasele exemple relatate. Pentru a păstra un oarecare echilibru asupra celor comentate sau pentru a găsi o ”scuză” –  falsă –  celor certați cu limba română, Radu Paraschivescu aduce în atenția noastră și exemple negative ale unor personalități străine –  vorba aceea, se întâmplă și pe la case mai mari! – 😉😉. Poate fi o consolare acest aspect? Pentru unii, posibil, pentru mine, în niciun caz. 
”Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri” de Radu Paraschivescu evidentiază urâțenia și mediocritatea unor situații născute din realitatea societății românești din prezent, dar și trecut, este ”cartea-parastas a României după doi ani de guvernare PSD”, este o palmă dată unei alianțe politice care a îngenuncheat o țară întreagă, este ”o carte care se cere așezată sub semnul lui «Așa, nu» și care explică de ce e bine să fim pregătiți pentru noi decepții.”
Un roman, o lecție de limba română, o lecție de istorie, o lecție de viață!  
”Cei care cer demisia președintelui PSD încalcă grav Constituția României” – Viorica Dăncilă
 
”Îmi cer scuze anticipat pentru greșelile pe care le-am făcut.” – Liviu Pop
 
”Eu sunt un coleg ales de către colegii mei.” – Valeriu Zgonea 
 
 ”Durata se învârte permanent.” – Liviu Dragnea 
 
”Ideea e să venim cu copaci urbani.” – Robert Negoiță 
 
”Bătălia noastră cu Statul Paralel va continua, vom continua să schimbăm legile de care am vorbit.” – Codrin Ștefănescu
 
”Când putem, ne ținem de cuvânt.” – Victor Ponta 
 
”Vă asigur că orice lege care se adoptă mâine, poimâine, la anul, oricând vei găsi pe cineva care se află în ipoteza normei și care va beneficia de respectiva modificare.” – Tudorel Toader
O realitate tristă și dureroasă! Din păcate! 😒

Cartea Orice om îi este teamă de Radu Paraschivescu poate fi achiziționată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii cărți autori români

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *