Delicatese Literare
Recenzii

Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl, Editura Litera – recenzie

Oricine poate avea o relație fericită. Găsește echilibru dintre apropierea de celălalt și libertatea personală

(Jeder ist beziehungsfähig: Der goldene Web zwischen Freiheit und Nähe – 2017)

Stefanie Stahl

Editura: Litera

Colecția: Introspectiv

An apariție: 2021

Traducere din limba germană: Cora Radulian

Nr pagini: 320

Care e rețeta unei relații fericite? Răspunsul e surprinzător de simplu: echilibrul dintre atașamentul de celălalt și independența personală. Întreaga viață și toate relațiile noastre se bazează pe căutarea acestei armonii între nevoia de legături umane și autonomie. Într-o relație, trebuie să renunțăm la o parte din libertatea personală; pentru a fi independenți, trebuie să renunțăm la o parte din relație. Pentru mulți oameni, totuși, echilibrul acesta nu există: sunt fie prea implicați, fie prea detașați. Odată ce înțelegem mecanismele care strică sau împiedică acest echilibru și ne dăm seama cum să-l atingem sau să-l restabilim, nu va mai fi nevoie să sperăm, de exemplu, că partenerul nostru se va schimba sau că bărbatul ori femeia ideală va apărea din senin la ușa noastră. Vom crea o relație în care doi oameni sunt pe picior de egalitate și simt că au aceleași valori.

Cu stilul ei clar și convingător, cu o abordare practică și cu ajutorul indispensabil al „copilului nostru interior”, Stefanie Stahl ne învață să identificăm strategiile defensive pe care le-am învățat de-a lungul anilor și ne prezintă tehnici prin care putem să renunțăm la tiparele comportamentale disfuncționale, nocive pentru o relație fericită. Oricine e capabil să recunoască relațiile care nu au șanse de succes și să trăiască o relație împlinită și de durată.

„Clară, intuitivă și plină de sensibilitate.” – Publishers Weekly

Nu sunt fană a cărților motivaționale, cu toate acestea în ultima perioadă m-am delectat cu astfel de lecturi, atât din curiozitate, cât și din dorința de a descoperi cât mai multe aspecte ce țin de latura noastră psihologică. Nu spun că astfel de cărți ne pot schimba viața complet, dar nici că acestea nu sunt benefice. Din contră!
 Indiferent de subiectul abordat, de scriitură, fiecare carte are un rol bine determinat, poate sa se plieze pe sufletul oricui, doar că cititorul trebuie să aibă o deschidere mentală în această sens, pentru a înțelege, chiar și în proporție mică, subtilitatea și complexitatea subiectului abordat.
O carte de genul acesta, ce poate provoca cititorul din multe puncte de vedere, este Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl, care mie mi-a atras atenția prin titlu – cum altfel!! 🙂 -, unul sugestiv și complex.
Putem avea o relație de cuplu împlinită și fericită? Această întrebare a stat la baza întregii cărți, iar autoarea, licențiată în psihologie și psihoterapeut de profesie, și-a dorit foarte mult să ne convingă că răspunsul este simplu. Da, se poate! Nu este ușor, dar nici imposibil. Nu ține de noroc, ci de noi înșine.
„O relație de iubire împlinită nu depinde de noroc, ci e o problemă de decizie personală și de atitudine interioară.”
Desigur, sunt și excepții, cazurile fiind însă izolate, iar cauzele diferite și mult mai complexe decât am crede. Dar, (aproape) oricine poate găsi fericirea într-o relație, cu condiția însă de a menține un echilibru între atașament și independență, nevoi psihice importante, inseparabile, care ne modelează comportamentul, gândirea, chiar și respectul de sine.
 ,,Sunt însă convinsă: (aproape) oricine poate avea o relație fericită, dacă reușește să păstreze un echilibru între adaptare și autoafirmare sau, așa cum spun psihologii, între atașament și autonomie. Afirmația sună de-a dreptul banal și, într-un fel, chiar așa și este. Și totuși, aproape nimeni nu e conștient de măsura în care aceste două capacități ne influențează simțirea, gândirea și acțiunea. Atașamentul (asociat cu adaptarea) și autonomia (asociată cu asertivitatea) sunt chestiuni care privesc întreaga omenire și constituie nevoi psihice elementare. Ele ne modelează până și stima de sine. ”
Autoarea descrie, într-un mod lejer și clar, cum funcționează gândirea noastră și care ne este comportamentul în cuplu, față de partener, dar și față de noi înșine, atât în momentele frumoase, cât și în cele mai puțin plăcute, dar și cauzele care stau la baza reacțiilor, emoțiilor noastre, toate în strânsă corelație cu trecutul nostru afectiv, adulți fiind, dar mai ales copii. De ce? Pentru că  ,,sentimentul că suntem importanți și valoroși sau faptul că ne îndoim adesea de valoarea noastră rezultă în cele din urmă din experiențele pe care le avem la maturitate sau le-am avut în copilărie, legate de atașament și iubire, pe de o parte, și de autoafirmare, pe de alta.” 
Viața noastră, personală și profesională, și relațiile pe care le dezvoltăm trebuie să aibă un echilibru între nevoile noastre de atașament și cele de autonomie. Pentru atașament este necesar să renunțăm la o parte din propria independență, iar pentru autonomie este necesar să renunțăm la o parte din atașament. Ce vrea să spună autoarea în acest sens? Mai multe detalii, pe care personal le consider veridice și cu un fundament clar, le găsiți în carte.
Dar împlinirea afectivă într-o relație, și nu numai, nu ține doar de atașament și autonomie. Fiecare dintre noi are nevoie și de recunoaștere și acceptare. Dar ce trebuie să facem ca să fim iubiți și acceptați? Este suficient să fim așa cum suntem? Ne putem păstra, într-o relație, sentimentele, dorințele? Sau trebuie să răspundem așteptărilor partenerului și/sau celorlalți? Răspunsurile la aceste întrebări țin, de asemenea, de respectul nostru de sine. În acest sens, autoarea vine cu mai multe exemplificări, simple, dar elocvente, pentru a înțelege de ce încrederea în noi înșine este esențială și de ce aceasta este strâns corelată cu trecutul nostru.
O importanță deosebită în dezvoltarea noastră o au primii ani de viață, atunci când  apar acele ,,influențe” care ne determină modul de percepere a realității din jur, dar și pe noi înșine. Care sunt influențele? În primul rând, părinții, apoi anumite persoane din jur,  precum și anumiți factori, cei care ne determină caracterul încă de la început. Însă, decisivi în dezvoltarea noastră sunt experiențele trăite în anii ulteriori, mai ales la pubertate, întâmplări ce ne pot influența pentru tot restul vieții. Dar procesul de dezvoltare este permanent, de la naștere până la moarte, de alungul vieții fiecare dintre noi acumulând multe experiențe din care putem învăța ceva. 
Cartea conține și câteva exerciții, unele mai detaliate, altele mai simple, pe care autoarea ne recomandă să le efectuăm pe o bucată de hârtie, acest lucru ajutându-ne, mult mai bine, să înțelegem explicațiile dânsei. Aceste exerciții ne provoacă să ne întoarcem în trecut, mai ales în copilărie, iar acest lucru poate fi destul de neplăcut, chiar dureros. De ce? Pentru că ,, eroii” acestei călătorii sunt părinții noștri. Ce personalitate avea fiecare? Cum era relația lor de cuplu? Cum gestionau situațiile mai puțin plăcute? Și, nu în ultimul rând, cum se manifesta fiecare în parte, dar și împreună, față de copilul/copiii lor? Răspunzând sincer la astfel de întrebări, putem descoperi cu surprindere multe lucruri despre noi înșine, bune, dar și mai puțin bune. De aceea, mulți dintre noi evităm să privim în urmă, având convingerea că doar așa ne putem proteja sufletește. Acesta este un prim pas pe care îl putem face pentru a ne îmbunătăți relația de cuplu, pentru a ne găsi fericirea și împlinirea, identificând astfel care ne sunt problemele și reflectând asupra lor. Prin negare nu facem altceva decât să adâncim prăpastia emoțională și să ne pierdem pe noi înșine.
Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl este o carte interesantă, mult mai complexă decât pare la prima impresie, din care putem învăța multe. Cartea mi-a plăcut, dar nu în totalitate. De ce? Mi-a plăcut foarte mult prima jumătate a cărții, informațiile oferite fiind simplu exprimate, exercițiile utile, elocvente, tușele psihologice ușor de înțeles și perceput. Însă, din a doua jumătate a cărții, lectura a devenit greoaie, tehnică, prea multe detalii, intercalate cu exemple și exerciții complicate, încât urmărirea acestora m-a debusolat. Cu toate acestea, doresc să o recitesc, pentru că tematica este profundă. Acesta este și motivul pentru care o recomand tuturor cititorilor, dar mai ales acelora pasionați de psihologie, complexitatea eului interior sau celor care doresc să iasă din zona lor de confort. 

Cartea Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl, poate fi comandată de pe litera.ro

Recenzii cărți Editura Litera

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *