Delicatese Literare
Recenzii

Păcate arse, de Raluca Iacob, Editura Cassius Books – recenzie

Păcate arse

Raluca Iacob

Editura: Cassius Books

An apariție: 2021

Nr. pagini: 238

Supraviețuitoare incendiului devastator de la Catedrală Notre-Dame din Paris, Jo Hernandez, se luptă cu demonii trecutului pentru a putea trăi într-o lume în care nimeni nu este nevinovat. Prinsă în vârtejul nesiguranţei, având asupra ei cel mai important artifact pe care omenirea l-a cunoscut vreodată, Jo cere ajutor unchiului său, Cai. Acesta, dorind să-şi salveze nepoata preferată, se vede nevoit să apeleze la cel mai bun prieten al său, Dante, cu care împarte un secret ce i-ar putea băgă în închisoare.

Ca într-un uroboros al deşertăciunilor, frumoasa Jo, crudul Cai şi misteriorul Dante ajung să facă echipă şi să lupte împreună pentru a scăpa din Paris înainte ca poliţia să îi prindă. Dușmanii deghizați în ajutoare îi spionează însă din umbră, iar iubirea nu pare a-și avea locul chiar în Paris, zguduit de atacuri teroriste. Adevărurile ies la iveală, frica domneşte la fiecare pas, dar o poveste de dragoste născută din păcatele arse de la Notre-Dame reuşeşte să se înfiripe pe străzile prăfuite ale celui mai frumos oraş din Franţa. Pentru a scăpa din prăpastia în care au căzut, cei trei trebuie să răspundă focului cu foc, dar sunt pregătiţi să rişte?

Cartea Păcate arse, de Raluca Iacob ascunde printre filele sale o poveste frumoasă, scrisă cu înflăcărare, în care acțiunea, dar și personajele, principale și secundare, surprind și captează atenția încă de la început. Acestea, împreună cu o intrigă conturată pe fundalul unui Paris dezlănțuit, aduc un plus de savoare lecturii. Povestea este o explozie între durere și mâhnire, iubire și pasiune, este o călătorie printre vieți marcate de sărăcie, rasism, corupție, abuz emoțional și fizic.

Jo Hernandez este o tânără căreia viața i-a oferit multe, atât bune, cât și rele, reușind însă să își păstreze bunătatea și inocența sufletească. Este o luptătoare, în ciuda stângăciilor și slăbiciunilor care pun stăpânire pe ea, uneori, mai ales în preajma familiei. Deși a crescut înconjurată de frumusețe, bogăție, atenție, părinții și mătușa sa fiind personalități celebre în lumea cinematografiei și muzicii, Jo se simte incompletă, singură. Viața însă i se va schimba în mod dramatic, devenind un simplu pion în mâinile destinului. Își va accepta Jo soarta sau se va arunca în vâltoarea vieții luptând pentru ea însăși, pentru iubire, dar, mai ales, pentru supraviețuire?

La rugămintea mătușii sale, Victoria Hernandez, o soprană renumită pentru calitățile sale artistice, pentru frumusețe, dar și pentru stările capricioase duse la extrem, Jo acceptă să meargă în locul acesteia la Catedrala Notre-Dame din Paris și să ridice Coroana de Spini a Mântuitorului, un artefact prețios pe care mătușa sa urma să îl folosească în cadrul unui spectacol de Paște. Din păcate, catedrala este cuprinsă de flăcări, Jo fiind prinsă între zidurile acesteia, înconjurată de groază și haos, urlete de frică și strigăte de ajutor. Rapid, Infernul pune stăpânire pe viețile celor neputincioși, prinși ca-ntr-o menghină de flăcările Iadului.

,,Venise acolo cu câteva ore în urmă, pentru a prelua un pachet important pentru mătușa ei, iar acum ar fi putut jura că nu mai avea să vadă lumina zilei vreodată.

Se afla într-una dintre sălile mici, retrase ale clădirii, având în față doar un preot speriat și un artifact prețios în lume ca să o apere de focurile ce se extindeau în fiecare secundă, amenințând să ajungă până la ei și să îi înghită cu totul.

 Jo se așeză deznădăjduită pe jos, lipindu-și obrazul rozaliu de podea.

Temperatura continua să se ridice, iar răceala profundă, veche, a dalelor din marmură neagră era singura ei scăpare din ghearele leșinului. Voia să fie trează cât mai mult posibil. Focul se extinsese deja pe hol, iar camera în care se afla părea fără cale de scăpare în momentul acela. Nu supraviețuirea o preocupa pe ea. Dacă tot avea să moară, măcar să știe și ea unde și cum. Acela era picul de demnitate pe care încă și-l putea garanta.

Nu ar fi vrut să fie nevoită să inspire din nou gazul acela negricios, cu gust de smoală, care îi ardea ființa din interior, dar plămânii ei cedară în cele din urmă și se umplură forțat, cu un gust metalic.’’

Dincolo de zidurile cuprinse de flăcări, Dante, un gitan ,,borât și spurcat” și Cai, un prinț devenit cerșetor, un bărbat ,,nevoit să dea domnii pe golani şi doamnele pe târfe’’, prieteni foarte buni și ,,frati de cruce’’, aleargă spre libertate, conștienți de consecințele dezastuoase  ale propriilor acțiuni, dornici însă de răzbunare. Sunt două suflete mistuite de amărăciune și ură, ale căror destine sunt unite de firele invizibile, dar nebuloase, ale propriilor gânduri. Surprinzător, în plasa urii lor va fi prinsă chiar Jo.

Deși nu este loc pentru regrete, sunt conștienți că timpul nu-l pot da înapoi și că ziua de mâine le poate aduce eliberarea sau condamnarea, nebănuind nicio clipă că acestea vor avea numele și chipul lui Jo de care îi leagă un trecut marcat de durere, dar și un prezent plin de secrete. Totul însă are un preț și nimic nu rămâne neplătit.

De unde se cunosc Jo, Cai și Dante și care sunt împrejurările care au dus la implicarea celor doi bărbați în incendiul de la catedrală rămâne să descoperiți singuri dacă veți citi cartea.

Odată cu incendiul devastator de la Catedrala Notre-Dame, destinele lui Jo, Cai și Dante devin inseparabile, cei trei fiind prinși într-un război al corupției și dorinței pentru putere și supremație, dar și al datoriilor restante care își cer plata, sub o formă sau alta.

În timp ce Cai și Dante au partea lor de vină în tot acest haos, Jo este, în schimb, implicată fără voia sa. Deși supraviețuiește din Infern, traumele fizice și emoționale sunt prea mari, astfel încât sufletul său o ia la goană cerșind alinare și înțelegere, pe care însă le găsește acolo unde nu se aștepta.

Ambițioasă din fire, cu sînge latin curgând prin vene, Jo este hotărâtă sa lupte cu demonii interiori, dar și cu cei din jur, cu atât mai mult cu cât un dușman mult mai periculos pândește din umbră pentru a o distruge, dar, mai ales, pentru a-i elimina pe Cai și Dante. În mijlocul unui Paris aflat sub teroare, Jo și cei doi bărbați sunt nevoiți să renunțe la  propriile orgolii și să lupte pentru supraviețuire, pentru a aduce în viețile lor lumina, conștienți că nimic nu va mai fi la fel, că timpul le va fi măsura rezistenței psihice.

,,Trebuia să devină altcineva, o femeie potrivită pentru misiunea aceea, dacă voia să aibă vreo șansă. Își închise ochii. Nu exista pe lume ceva ce Jo să-și fi dorit mai mult.”

,,Ceea ce făceau ei acolo nu era o joacă de copii. Își reparau destinul și o singură mișcare greșită însemna o cale pe care niciunul dintre ei n-ar fi vrut să o apuce.”

Pe fundalul luptei pentru supraviețuire, Jo și Dante duc, în același timp, o luptă proprie pentru iubire și iertare. Deși trecutul lui Dante riscă să ridice ziduri de nepătruns între ei, tenacitatea unuia și ambiția celuilalt fac front comun pentru o șansă la fericire. Trecutul poate fi o armă mortală, dar și o poartă spre eliberare. Iar în tot acest timp Parisul, plin de forfotă, un focar al pericolului, înconjurat de torțe umane aprinse în bătaia vântului, este martor tăcut al războiului dintre viață și moarte.

Cine se află pe urmele lui Jo, Cai și Dante? Care este misterul trecutului celor doi? Este posibilă iubirea născută din teroare, din cenușa conștiinței? 

Narațiunea la persoana I din perspectiva celor trei eroi, acțiunea bine închegată și galeria de personaje pline de contrast, stilul de scriere proaspăt și aprins, au reușit să îmi ofere o lectură caldă și sensibilă deopotrivă. Păcate arse este o ficțiune, autoarea conturând însă povestea inspirată fiind de evenimentele nefericite din anul 2019, când un incendiu violent s-a declanșat în interiorul Catedralei Notre-Dame, din Paris. De altfel, acțiunea cărții începe în forță, pasajele care descriu haosul fiind pline de simțire. Acesta este și motivul pentru care, personal, aș fi vrut ca narațiunea să se concentreze mai mult pe incendiul căruia i-a căzut victimă Jo și mai puțin pe povestea de iubire dintre ea și Dante; de asemenea, aș fi vrut să aflu mai multe detalii despre unele personaje secundare ce au avut un rol determinant în poveste, dar care au stat, totuși, în umbră.

Cartea este primul volum din serie, prin urmare nu îmi rămâne decât să sper că următorul va fi publicat cât mai curând. Sunt curioasă să aflu cum evoluează relația dintre Dante și Jo, să descopăr, în simplitatea, dar și complexitatea lor, și alte personaje, să mă delectez cu o poveste profundă născută din dragoste de viață. 

Până atunci, recomand cartea tuturor celor care iubesc poveștile de dragoste, dar și celor care preferă poveștile de viață pline de dramă, tristețe, sensibilitate, dar și iureș și vâltoare. 

Recenzii și prezentări cărți autori români

Cartea Păcate arse, de Raluca Iacob, poate fi comandată de pe  libris.ro, cassius-books.ro

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *