Delicatese Literare
Recenzii

Păcate răscumpărate de Tamera Alexander, Editura Casa Cărții – recenzie

Păcate răscumpărate

(Revealed – 2006)

Tamera Alexander

Editura Casa Cărții

An apariție: 2015

Nr. pagini: 382

Traducerea: Mihaela Tocuț

 1. Flacăra reaprinsă – Editura Casa Cărții – Rekindled – 2006 – recenzie 
 2.  Păcate răscumpărate – Editura Casa Cărții – Revealed – 2006
 3. Dragoste regăsită – Editura Casa Cărții – Remembered – 2007

Annabelle Grayson are șansă de a începe o nouă viață, dar nu o poate face în Willow Springs, unde trecutul ei o umbrește precum un nor întunecat, atârnând deasupra ei. După moartea soțului său, Annabelle dă anunț pentru angajarea unei călăuze care s-o însoțească până la pământul ce o așteaptă în Idaho – dar candidatul care se prezintă pentru slujbă este unul cu totul neașteptat. 
Matthew Taylor este un fugar, urmărit la tot pasul de consecințele greșelilor săvârșite în trecut. Prima întâlnire cu Annabelle Grayson a fost îndeajuns de neplăcută, dar, când drumurile li se încrucișează din nou, prezența ei în viață lui și ceea ce îi dezvăluie ea au un efect de-a dreptul devastator. Dacă i s-ar putea îndeplini o singură dorința, Matthew și-ar dori să dea timpul înapoi și să îndrepte o greșeală pe care o regretă amarnic. Iar dacă ar mai avea dreptul la o dorința, aceea ar fi că Annabelle Grayson să plătească pentru ceea ce a făcut.

Păcate răscumpărate de Tamera Alexander este al doilea volum dintr-o serie minunată, Cronicile de la Fountain Creek, una din seriile mele preferate de literatură creștină. Cartea, pe care am găsit-o, ca și pe celelalte cărți ale autoarei pe care le-am citit, pe libris.ro, se remarcă de la început printr-o copertă minunată și un sinopsis foarte atrăgător, continuând să cucerească cititorul prin stilul de scriere, cald și plin de sensibilitate, și, bineînțeles, prin minunata poveste din paginile ei, emoționantă și plină de învățături. Acțiunea se petrece în 1870, în Colorado, la doi ani de la evenimentele din primul volum, iar cadrul istoric e și de această dată foarte bine creionat.

Pe protagoniștii cărții, Annabelle Grayson și Matthew Taylor, i-am cunoscut deja în Flacăra reaprinsă, Matthew fiind vechil la ferma lui Kathryn și Larson Jenning (eroii primului volum), iar Annabelle fiind prietena lui Kathryn. Dacă vă aduceți aminte, Kathryn ajunge la un moment dat, după ce este evacuată din casă, să locuiască timp de câteva zile, printr-o ciudată conjunctură, într-un bordel. Ei bine, Annabelle Grayson era una din locatarele permanente ale bordelului! Vă spuneam de atunci că e o figură aparte și un personaj pe care l-am îndrăgit mult și că aștept să citesc volumul a cărui protagonistă este! Acum, citind Păcate răscumpărate, pot să vă spun că am avut dreptate să o îndrăgesc. Ajunsese la bordel copil fiind, după ce își pierduse toată familia într-o tragedie, pe când mergeau cu un convoi de căruțe spre vest, iar capul familiei care a luat-o în grijă ”din milă”, a vândut-o patroanei bordelului, fără ca biata fată să realizeze în acel moment ce i se pregătea…

Povestea începe cu un episod foarte trist. O reîntâlnim pe Annabelle mergând într-un convoi de căruțe spre Idaho, acolo unde soțul ei, Jonathan McCuthens, cumpărase o fermă. Jonathan, un munte de om cu o inimă iubitoare și generoasă, o răscumpărase de la patroana bordelului și o luase de soție, văzând în ea nu ceea ce ajunsese prin forța împrejurărilor, ci femeia care ar fi putut să fie. Și care va fi, cu siguranță! Mi-a plăcut foarte mult evoluția acestui personaj, o femeie decentă, inimoasă și puternică, ce a gestionat așa cum a putut cărțile servite de soartă, fără să devină cinică sau rea.

”Ridică mâna și, cu mișcări domoale, îi netezi pe spate părul castaniu și des de pe tâmple. El își întoarse obrazul în palma ei, făcând-o să se minuneze din nou de profunzimea sentimentelor lui.

– Tu m-a salvat, Jonathan, șopti ea, fără să știe dacă soțul ei o aude sau nu. Tu ai văzut dincolo de ceea ce eram. (…) Tu m-ai răscumpărat, Jonathan. Dacă nu erai tu, aș fi murit în bordelul ăla.”

Însă destinul are propriile planuri, iar Jonathan moare în timpul călătoriei, lăsând-o singură, nesigură pe ea și speriată. Și însărcinată!

” – Ce am să mă fac fără tine în lumea asta nouă, Jonathan? întrebă ea abia șoptit. Cum am să-mi găsesc calea?

Ultima dorință a lui Jonathan McCuthens fusese să fie îngropat în Willow Springs, iar Annabelle i-o îndeplinește, deși asta însemna să ajungă înapoi în orășelul unde trecutul pe care îl lăsase în urmă venea în valuri să o bântuie. După înmormântare, Annabelle, susținută și ajutată de pastorul din Willow Springs, un om de o rară noblețe sufletească, dă un anunț că angajează o călăuză care s-o însoțească pe drumul spre ferma – acum a ei – din Idaho, sperând ca pe drum să ajungă din urmă convoiul de căruțe condus de Jack Brennan, un personaj care mi-a atras atenția și despre care vom mai auzi, întrucât este protagonistul volumului următor!

Dar candidatul care se prezintă pentru slujbă este cu totul neașteptat: Matthew Taylor, care, datorită unor greșeli și decizii proaste, ajunsese un fugar, urmărit de oamenii legii! Căuta o slujbă care să-l ducă cât mai departe de Willow Springs, iar aceasta părea ocazia ideală. Doar că el o știa pe Annabelle de pe vremea fostei ei ocupații și o disprețuia profund! Nu doar că o disprețuia, dar o și ura sincer, considerând că îl păcălise pe fratele lui s-o ia de nevastă! Căci, da, Matthew era fratele lui Jonathan! Annabelle putea să-l refuze, întrucât se mai prezentase un candidat, mult mai potrivit cu cerințele ei, dar, în ciuda antipatiei evidente a lui Matthew, nu a putut să-i întoarcă spatele, simțind disperarea cu care bărbatul își dorea slujba. Și, în plus, ceva nedefinit o atrăgea la bărbatul acesta, de când îl văzuse prima dată, în ciuda grosolăniei cu care o tratase și o trata în continuare!

”- Nu știu cu ce ești obișnuită dumneata, domnișoară Grayson, dar eu unul vreau să ajungem cât mai grabnic din urmă caravana lui Brennan. Așa că nici unul dintre noi nu se va putea da în lături de la treburile ce îi revin. Vom călători într-un ritm susținut, din zori și până-n noapte.

– Am să țin pasul cu dumneata, orice ritm ai alege. 

Matthew o pironi o clipă cu privirea, apoi dădu încet din cap. 

– Atunci cred că ne-am înțeles, domnișoară Grayson. 

Annabelle dădu să plece, dar în ultima clipă se răzgândi.

– Și încă un lucru, domnule Taylor. De acum înainte te-aș ruga să mi te adresezi cu numele meu de după căsătorie. Că îți place ori ba, am fost măritată cu fratele dumitale. 

Schiță un zâmbet cu gust de arsenic, apoi adăugă: 

– Și, ca să nu existe neînțelegeri, te rog respectuos să nu uiți care din noi este șeful.”

În continuare, vom urmări drumul lor în căruța cu coviltir alb (surprinsă în inspirata imagine de pe copertă) prin teritoriul aspru pe care îl au de traversat, întâmplările cărora sunt nevoiți să le facă față, dar, mai ales, vom fi martorii interacțiunii lor de zi cu zi și a felului în care relația lor se schimbă, de la antipatie și neîncredere, la toleranță, încredere, admirație, și chiar mai mult de atât, având parte de o neașteptată poveste de iubire. Atmosfera, decorul și contextul istoric sunt foarte bine surprinse, cititorul simțind că ia el însuși parte la această captivantă călătorie prin vestul sălbatic, alături de temerarii coloniști.

Pe parcurs, am aflat nu doar despre trecutul tulbure al lui Annabelle, și ci despre al lui Matthew, care fusese terorizat de un tată abuziv, scăpat de pedepsele acestuia doar prin intervenția constantă a lui Jonathan, fratele său vitreg mai mare. Matthew regreta nespus că se înstrăinase de Jonathan, nemaiavând ocazia să îndrepte lucrurile.

Mi-a plăcut foarte mult să citesc și despre Sadie, o copilă de la bordel la care Annabelle ținea foarte mult, iar gândul la ea nu-i dădea pace. Aflase că aceasta dispăruse de acolo, răpită fiind de niște nemernici, iar Annabelle era hotarâtă să o găsească și să o elibereze, așa cum și ea fusese eliberată! Cum va lucra soarta în favoarea acestui plan, vă las să descoperiți!

Cum decurge călătoria, întâlnirea cu convoiul, peripețiile prin care trec în drumul lor și ce vor găsi la destinație, la ferma din Idaho, dar și ce deznodământ va avea povestea lor, dacă și cum vor reuși să-și răscumpere păcatele și greșelile, să se încreadă unul în celălalt și să-și dea șansa unei noi vieți și a unui nou început, veți afla citind această impresionantă poveste de viață!

O carte despre iubirea necondiționată, despre redescoperirea credinței și a încrederii, despre regrete, izbăvire și iertare, încercări dramatice și întorsături ale sorții, și, mai ales despre speranță, o nouă șansă și un nou început.

”- Ce-ar fi să o luăm încetișor și să convenim să învățăm împreună din mers? 

– Sună minunat, domnule Taylor, șopti ea, zâmbind. Am să țin pasul cu tine, orice ritm ai alege.”

Cartea Păcate răscumpărate de Tamera Alexander poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Tamera Alexander

Recenzii și prezentări cărți literatură creștină

12 Comments

 • Mirela Barbălată

  Ce poveste plină de căldură! Recenzia ta mi-a adus zâmbetul pe buze și mi-a confirmat, încă o dată că trebuie să citesc această serie .
  Felicitări pentru recenzia plină de seninătate și mulțumesc pentru recomandare!

  • Oli

   Mirela, ti-o recomand călduros, e o carte și o serie minunată! ❤ Mulțumesc pentru apreciere, mă bucur că te-am tentat!❤

 • familiasimionescuyahooro

  Splendida recenzie, minunat ai evidentiat personajele și atmosfera povestii.❤️ Felicitari, Oli, mulțumesc pentru foarte frumoasa recomandare! ❤️

 • anasylvi

  Cu fiecare recenzie citita, ma conving ca aceasta este o serie deosebita, iar autoarea reuseste sa recreeze in romanele sale atmosfera acelor vremuri si personaje memorabile. Multumesc pentru recomandare!

  • Oli

   Da, Ana, într-adevăr este o serie deosebită, iar autoarea creionează foarte bine atmosfera și decorul poveștii, ducandu-te în acele timpuri și locuri, alături de personaje.❤ Mulțumesc pentru apreciere! ❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *