Păcatele fiului. Cartea a treia de Theo Anghel, Editura Quantum Publishers – recenzie
Păcatele fiului. Cartea a treia
Theo Anghel
Editura Quantum Publishers
An apariție: 2019
Nr. pagini: 388
Seria ”Păcatele fiului”:
- Păcatele fiului cartea întâi – 2018 – recenzie
- Păcatele fiului cartea a doua – 2018 – recenzie
- Păcatele fiului cartea a treia – 2019 – recenzie
- Păcatele fiului cartea a patra – recenzie
Legăturile dintre Lia și Luca sunt profunde. Cei doi au trăit în alte timpuri, la începuturile omenirii, ca Lheya și Beleth, într-un oraș numit Elazard, însă povestea lor nu a ajuns la final nici în zilele noastre. Abia acum s-au regăsit cu adevărat, iar amintirile altei vieți vin peste ei ca un tăvălug și îi forțează să se privească adânc în suflet. Sentimentele de atunci revin, năucindu-i cu forța și vigoarea cu care își cer dreptul la viață.
Însă, la fel cum lucrurile nu au fost ușoare atunci, nu vor fi nici acum. Obstacole terifiante le vor fi puse în cale de cei ce vor să împiedice ca o profeție din zorii veacurilor să se împlinească. Ei doi sunt cheia și, de aceea, toate forțele răului își vor da mâna pentru a le încurca planul de a fi împreună.
O tulburătoare poveste fantasy – întunecată, brutală, erotică, absolut seducătoare, plină de pasiune și neașteptat… – delicateseliterare.ro
Am mai spus-o și o s-o mai spun: cine a citit seria Am murit, din fericire nu cred că mai are nevoie de un imbold suplimentar pentru a citi cărțile lui Theo Anghel. Cine nu, să nu mai amâne, poveștile ei sunt un regal pentru iubitorii de fantasy, au de toate, începând cu scriitura rafinată, personajele absolut seducătoare, dialogurile impecabil construite și stropite din abundență cu un umor spumos și, mai ales, acțiunea în sine, senzațională și originală, bine dezvoltată, derulată pe granița dintre real și fantastic, plină de mister, pericol, erotism și romantism, perfect gradate.
Păcatele fiului e o serie ale cărei prime două volume m-au captivat și au ridicat foarte sus ștacheta pentru al treilea – cel de față, Păcatele fiului. Cartea a treia. Dar chiar și așa pot spune, cu încântare, că acest volum mi-a depășit toate așteptările! Am fost ținută ”în priză” de la primul până la ultimul rând, iar finalul e o lovitură de teatru genială, o răsturnare de situație care m-a lăsat cu gura căscată, la propriu, oricât de puțin elegant sună.
Cred că personajele poveștii nu mai au nevoie de nici o prezentare, le cunoaștem din primele două volume ale seriei, Păcatele fiului. Cartea întâi și Păcatele fiului. Cartea a doua, dar vă reamintesc, pe scurt:
Lia este o tânără jurnalistă angajată la un ziar bucureștean de scandal – ”Gura Lumii”- a cărei viață este complet schimbată odată cu ultimul articol de care trebuie să se ocupe și care implica intervievarea unui bărbat închis pe viață pentru mai multe crime comise, de care se recunoscuse vinovat. Bărbatul, Luca, foarte tânăr și atractiv, îi face o puternică impresie Liei. În această perioadă, Lia a început să aibă niște vise ciudate, care o purtau cu sute de ani în urmă, într-un timp și într-un loc cucerit de demoni. Dacă primul volum al seriei se petrece în zilele noastre, cu câteva flash-uri în trecut, în cartea a doua citim despre niște întâmplări uluitoare petrecute în străvechea Cetate a Elazardului după ce aceasta a fost cucerită de demoni și despre legătura de nedesfăcut dintre Lia și Luca, pe atunci Lheya și Beleth…
Beleth era un demon puternic, fiul cel mare al întunecatului rege Amaymon. Lheya, tânăra fiică a unui negustor puternic și înstărit din Elazard, este virgina aleasă de Beleth pentru a fi oferită crudului său frate, Gaap, să-i fie mireasă și să-i poarte moștenitorul. Când a realizat că Lheya era de fapt sortita lui, nu a lui Gaap, era prea târziu, nu-și putea lua cuvântul înapoi! Dar nici la Lheya nu putea renunța, cu orice preț! Iar prețul plătit a fost enorm: Lheya a fost ucisă de Gaap, iar Beleth, înnebunit de durere, și-a ucis fratele, fiind apoi exilat în lumea oamenilor. Oare de câte reîncarnări avusese parte Lheya până în prezentul în care ea este Lia și își conștientizează trecutul, fiind captivă în prezent între două lumi și două existențe?
Din păcate pentru mine, realizam acum că mereu fusesem Lheya. Lia, inocenta Lia, era pe zi ce trecea tot mai ștearsă în conștiința mea. Mă mai lega de ea doar dragostea purtată celor ce mă crescuseră.
Iar renașterea ei într-o altă viață, în tărâmurile muritorilor, nu era întâmplătoare, Beleth, distrus de moartea ei din Elazard, se asigurase că asta o să se întâmple! Totodată, ea era cheia unei profeții, iar viața îi era în pericol, căci regele Amaymon nu va permite ca profeția să se împlinească. Și nu doar de acesta trebuie să se teamă, ci și de demonica Naamath, care, îndrăgostită la rândul ei de Beleth, e dispusă să facă orice pentru a scăpa de Lheya, cum făcuse și în trecut, de altfel.
Îi reîntâlnim pe Lheya și Beleth, acum Lia și Luca, într-o situație ce pare fără ieșire. O pereche unică: Lia – actuală ziaristă și fostă virgină de sacrificiu și Luca – fost pușcăriaș și fost și actual demon, îndrăgostiți până peste cap! Lia se mutase în vila lui Luca – mai bine zis acesta o mutase fără drept de apel pentru a o putea supraveghea, însă Lia nu avea nici o intenție să stea ascunsă în casă.
Povestea, scrisă la persoana întâi din perspectiva Liei, ne poartă în Bucureștiul zilelor noastre (mi-a plăcut că această poveste urban-fantasy se petrece în mare parte pe meleaguri românești), iar subiectul împletește elemente paranormale în viața reală, unde o însoțim pe Lia la redacția ziarului ”Gura Lumii” și o vedem la lucru, interacționând cu colegii, cu șeful Andrei, cu antipaticul Sorin, cu blândul Enache sau cu sexoasa – mai mult decât secretară – Renata. Îi însoțim pe Lia, Renata și Enache în deplasarea pe care au făcut-o într-o izolată localitate din Deltă, în interes de serviciu. Am apreciat în mod deosebit descrierea detaliată a fiecărui loc în care ne poartă acțiunea, făcându-ne efectiv să îl avem în fața ochilor.
Barca ce duhnea puternic a pește pluti spre o pădure inundată. Trunchiurile puternice țâșneau din apă, apoi se avântau impetuos spre cer, explodând în vârf într-o coroană de ramuri ce sărutau cerul, apoi, sațiate, se unduiau și atingeau luciul care le dăduse viață. Cu tot stresul indus de situația în care mă aflam, mi-am pierdut suflul în fața frumuseții ireale a acelui loc. Un culoar verde se despărțea înainte, iar la capătul lui se zărea mierea intensă a răsăritului.
Foarte pitorească toată această călătorie ad-hoc, deși s-a transformat într-o luptă cu monștrii – demoni și djini! Mai avem parte de astfel de înfruntări, iar cea mai dramatică dintre toate va avea loc la Fundata, la casa părintească a Liei (unde am mai fost și în primul volum). Ne reîntâlnim acolo cu mama Catinca și moșul ei, iar din peisaj mai fac parte și avocatul Dima – prietenul Liei (cei doi având o relație ușor ambiguă de prieteni și foști aproape-iubiți), dar și tatăl Liei, care din păcate e cu mințile rătăcite de Alzheimer și fusese răpit de la sanatoriu de către Namaah. Fără intervenția lui Beleth/Luca, episodul s-ar fi terminat tragic, dar chiar și așa au fost două victime! Nu vă spun mai multe, veți vedea despre ce e vorba…
Firul acțiunii urmărește relația dintre Lia și Luca, o relație încărcată de pasiune, dar și de o frustrare aproape palpabilă. Și stropită din abundență cu gelozia feroce a lui Luca/ Beleth! Atracția dintre ei e atât de puternică, încât sfârâie paginile, dar nu își pot consuma iubirea, căci Lia nu trebuie cu nici un chip să rămână însărcinată, căci consecințele ar fi dramatice. Așa spune profeția. Poate vă întrebați de ce nu foloseau metode de contracepție. Ei bine, el era un demon, iar acestea nu erau eficiente, din nefericire! Nu vă spun de câte ori rămâne biata Lia cu ochii-n soare…
Însă, din fericire – sau nu – djinnul avea soluția și avea propriile motive pentru a le-o oferi: semințele de cotupa, niște bobițe cu proprietăți unice! Adevărul e că ne-a perpelit autoarea făcându-ne să urmărim cum se încinge pasiunea dintre cei doi până la punctul de fierbere, dar și când vor face dragoste, va fi… wawww!! Fără îndoială unele din cele mai intense, erotice și frumoase scene de sex pe care le-am citit!
– Lheya, scăpa din când în când de pe buzele înroșite.
Extazul îmi alerga prin vene și îmi înfiora pielea. Presiunea din pântece creștea cu fiecare penetrare și, când credeam că nu mai pot, ca zăgazurile forțate stăruitor, beatitudinea evada în trup, paralizându-mi membrele. Nu mai izbuteam să țin în mine tot acel uragan de senzații… (…)
Ochii lui mă țintuiau, tulburați încă de focul în care ne pârjoliserăm pe îndelete.
– Domniță, șopti, apucând o șuviță de păr ce mi se lipise de obraz și răsfirând-o pe pernă.
– Mmm, am bâiguit vlăguită.
– Ești cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat vreodată în viața asta lungă.
Făceam ceva mai devreme referire la djinn, pe care îl știți din primul volum, lunecos și prefăcut. Dar, în acest volum, a fost unul din personajele cele mai reușite, foarte bine conturat, și foarte simpatic! Nu tocmai de încredere, nici personaj pozitiv sută la sută, v-am spus că avea planurile și motivele lui în tot ce făcea, însă mi-a plăcut de el! Și noroc cu semințele alea ale lui, că altfel, vorba lui Lia, de atâta frustrare ajungea la balamuc!
– Ai răbdare, îmi susura în ureche.
– Dacă-mi dai acum o mătură, jur c-o rup pe tine, reușeam să îngaim ca un om rămas fără aer.
Râdea cu gura lipită de pielea mea, înnebunindu-mă cu senzațiile insuportabile cu care-mi răscolea trupul.
– Încă nu ești acolo unde vreau să fii.
– Adică la balamuc? Jur că acolo sunt!
Însă mai avem de așteptat – și sperat – până la pe deplin meritatul happy-end al îndrăgitelor noastre personaje. Căci Beleth e chemat pe tărâmul celor șapte orașe, acolo unde începuse totul, iar miza sau ceea ce îi oferea la schimb îl făceau pe acesta să nu poată refuza solicitarea demonicului rege Amaymon, demonul care îi era tată. Însă, mai era un aspect:
– Pierd contactul cu partea mea muritoare, Lheya. Devin demon pur.
Lia era mai mult decât dispusă să-l însoțească, dar acolo nu puteau pătrunde dinspre lumea noastră decât cei ce aveau sânge primordial. Iar ea, ca simplă muritoare, evident nu avea…
Ce se va întâmpla în continuare și ce întorsături de situație ne vor surprinde în ultima parte a cărții, vă invit să descoperiți în timp ce savurați povestea. Despre acțiunea în sine nu vă dezvălui mai multe, vă spun doar că toată cartea e senzațională cap-coadă, cu un final care m-a lăsat mască și mă face să stau ca pe jar în așteptarea volumului următor!
Vă recomand călduros această serie, din genul celor care creează dependență și oferă cititorului un întreg univers în care să-și lase imaginația să zboare!
Am descoperit și melodia cărții, ca să zic așa, fiindcă se face referire la ea – Fire on the Floor, cu niște versuri foarte sugestive. Nu o știam, dar mi-a plăcut, e răscolitoare.
Love is a fever
And is burning me alive
It can t be tamed or satisfied.
There is no mercy
For the fallen or for the week
Love is a nasty word to speak.
http://https://youtu.be/sV2BiD9LCn8
17 Comments
Mirela Barbălată
Superbă recenzia, Oli! Felicitări!
Am primele 2 volume . Seria aceasta mă încântă mult . De abia aştept să mă delectez cu ea.
Carolina Bianca
Wowww! Foarte frumoasa recenzia. Am citit doar vol. 1, aștept vol.4 ca să continui!
Oli
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere! E savuroasă!
Oli
Mulțumesc mult, Mirela! E super, o sa-ți placă!
danapetraru
Are Theo un talent să te capteze cu totul in cărțile ei…eu rezist eroic până apare vol.4…am citit primele două volume. .
Oli
Așa e, Dana! Bine faci, eu stau pe ca pe jar, ca acolo m-a pus finalul volumul trei…
anasylvi
O serie foarte tentanta, in urma acestor recenzii faine, iar piesa din carte este foarte graitoare… Citesc destul de rar fantasy urban, dar acesta imi face cu ochiul.
Oli
Ana, chiar cred ca te-ar prinde, e foarte buna in sine, pe langa povestea originala (nu ma deranjeaza cliseele, dupa cum stii, atunci cand apreciez alte elemente ale unei carti, dar aceasta chiar e originala, ca si cealalta serie a ei – Am murit, din fericire), e vorba de stilul de scriere care imi place mult!
Tyna
O recenzie minunată și foarte convingătoare! Felicitări! O serie fascinantă, pe care abia aștept să o descopăr!
Oli
Multumesc, Tyna! Ti-o recomand, e o poveste aparte!
Tyna
Sunt convinsă că o să îmi placă!
Daniela Balan
Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia! felicitări ❤️
Oli
Multumesc, Daniela!
Geo
O recenzie frumoasa ce mi-a stârnit curiozitatea. Se vede ca ți-a plăcut. Sunt curioasa sa o citesc si eu.
Oli
Mă bucur că am transmis asta. Să o citești cu plăcere!
Fratiloiu Dorina Petronela
O recenzie minunata Oli! Toti stim ce frumos scrie Theo!
Oli
Mulțumesc, Dorina! Așa e!