Delicatese Literare
Recenzii

Păcatele nopții de Tami Hoag, Editura Miron – recenzie

Păcatele nopții

(Night Sins – 1995)

Tami Hoag

Editura Miron

Traducere: Lucia Ion

Nr. de pagini: 640

1. Păcatele nopții – Night Sins – 1995
2. Vinovat ca păcatul – Guilty as Sin – 1996 – recenzie

Păcatele nopții este un thriller foarte captivant care a confirmat, încă o dată, reputația lui Tami Hoag ca maestru incontestabil al suspansului.

Acțiunea cărții se desfășoară în Deer Lake – orășel pașnic din Minnesota, unde crima este ceva care pur și simplu nu se întâmplă.

Dar, când Josh Kirkwood, un băiețel de doar opt ani, dispare fără urmă, liniștea ce domnea până atunci este spulberată, iar un coșmar cumplit se declanșează.

Josh era fiul lui Hannah Garrison – medicul orașului, iubită și respectată de toată lumea, și a lui Paul Kirkwood – un contabil ce conducea propria lui firmă.

În ziua fatidică a dispariției era rândul lui Hannah să-l ia pe Josh de la școală, după antrenamentul de hochei. Însă un accident în lanț se produce, provocat de o pojghiță de gheață într-o curbă unde aceasta nu ar fi trebuit să se afle, iar doctorița este blocată la spital, făcând eforturi disperate pentru a salva viața victimelor accidentului. Înainte de a intra în operație, Hannah a rugat o asistentă să telefoneze la școală și să anunțe întârzierea. Însă, după două ore, când Hannah s-a dus după Josh, acesta dispăruse parcă în neant.

Identitatea celui care a preluat apelul prin care doctorița anunțase că întârzie este un mister, nu există martori, nu există indicii, doar un bilet cu un mesaj ciudat și înfricoșător: ”Ignoranța nu înseamnă nevinovăție, ci păcat.”

Megan O’Malley, prima femeie numită ca agent de teren al Biroului de Prevenire și Combatere al Crimei din Minnesota, împreună cu Mitch Holt, șeful poliției, încep o luptă contracronometru de adunare a indiciilor care să-i ajute să descopere identitatea răpitorului și să-l găsească pe Josh, înainte de a fi prea târziu…

Christopher Priest, șeful catedrei de informatică de la colegiul Harris, a organizat echipe de voluntari care să-l caute pe Josh, care au periat întreaga zonă, însă fără succes.

Din păcate, după ce primele douăzeci și patru de ore au trecut și nici o cerere de răscumpărare nu a sosit, a devenit evident că răpitorul nu era unul obișnuit, ci un psihopat extrem de periculos, ale cărui motivații malefice erau învăluite în mister și care simțea o plăcere sadică în a juca un joc în genul ”de-a șoarecele și pisica”.

Din timp în timp, mai apar încă trei bilețele cu mesaje criptice, toate având însă o legătură cu ”păcatul”.

Să fi fost vorba oare de un fanatic religos? Părintele Tom era extrem de cumsecade și cu concepții moderne, însă nu același lucru se putea spune despre diaconul Albert Fletcher, un bărbat bigot și aspru.

Destul de suspect se comporta și Ollie Swain, îngrijitorul de la patinatorul de hochei, un bărbat ușor redus mintal și cu un handicap fizic.

Pe măsură ce zilele trec și tensiunea se acumulează, certuri tot mai dese izbucnesc între Hannah și Paul, cel din urmă reproșându-i soției că a pus interesul altor persoane înaintea celui al propriului copil.  Însă, ceea ce Paul nu dorea să recunoască era faptul că Josh îi trimisese un mesaj pe telefon, rugându-l să-l ia de la școală, întrucât mama întârzie și el vrea să ajungă acasă. Paul alesese să ignore mesajul, având întâlnire cu vecina și amanta lui, Karen Wright, soția lui Garrett Wright, profesor de psihologie la Colegiul Harris.

Ancheta bate pasul pe loc, Megan și Mitch fiind puși de mai multe ori pe piste false. Mai mult, intervenția presei le periclitează serios succesul misiunii de găsire a lui Josh. În goana după audiență, reporterii încalcă orice norme morale și etice, obținând informații confidențiale prin mijloace obscure și făcându-le publice, ajutându-l astfel pe răpitor să fie mereu cu un pas înaintea anchetatorilor.

În plan secundar, avem de-a face cu o pasională poveste de dragoste dintre Megan și Mitch, ambii marcați de traume din trecut.

Megan avusese o copilărie singuratică și lipsită de iubire, mama ei părăsind-o pe când ea era mică, iar tatăl ei, polițist de meserie, ignorând-o cu desăvârșire. Într-o încercare disperată de a-și impresiona tatăl, Megan îmbrățișase și ea cariera de polițist, pe care și-o făcea cu multă pasiune.

Povestea lui Mitch era și mai tristă. Cândva, fusese un ofițer extrem de apreciat într-o mare metropolă. Din păcate, deși neutralizase o grămadă de infractori, nu putuse să-și apere soția și băiețelul în vârstă de doar șase ani, victimele unui jaf armat într-un magazin de cartier. Cu inima frântă, Mitch și-a dat demisia și a venit în Deer Lake împreună cu Jessie, fetița lui, pentru a-i oferi șansa acesteia de a fi aproape de bunicii ei, socrii lui Mitch.

Deși Megan avea un principiu ferm de a nu se încurca niciodată cu un polițist, nu a putut rezista farmecului lui Mitch. La rândul lui, Mitch a simțit că gheața în care își învăluise inima în urmă cu doi ani, atunci când murise soția lui, începe să se topească, simțind pentru Megan sentimente puternice, pe care crezuse că sunt uitate pentru vecie.

Ultima parte a cărții se desfășoară într-un ritm sufocant de alert, pericolul fiind la cote maxime.

Finalul este complet bulversant, dându-ți fiori reci pe șira spinării. Deși răpitorul este prins, identitatea celui cu care acesta făcea echipă rămâne învăluită într-un mister profund, iar jocul este departe de a se fi terminat.

”ÎNREGISTRARE DIN JURNAL
ZIUA A TREISPREZECEA

Ei cred că ne-au învins în propriul nostru joc.
Sărmani cu mintea-ngustă.
Orice maestru de șah știe că pentru a obține victoria
va trebui să accepte unele înfrângeri mărunte.

S-ar putea să fi câștigat această rundă, dar
jocul nu s-a terminat nici pe departe.

Ei cred că ne-au învins.
Noi zâmbim și spunem
Bine ați venit la Următorul Nivel.”

Abia aștept să citesc următoarea carte din serie – Vinovat ca păcatul, pentru a afla deznodământul acestui thriller senzațional!

Cartea a fost best-seller New York Times și subiect al unei miniserie CBS-TV, realizată în anul 1997, în regia lui Robert Allan Ackerman, cu Valerie Bertinelli și Harry Hamlin în rolurile principale.

Cartea Păcatele nopții de Tami Hoag poate fi comandată pe targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *