Delicatese Literare
Recenzii

Pactul conjugal de Michelle Richmond, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Pactul conjugal

(The Marriage Pact – 2017)

Michelle Richmond

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Adrian Deliu

Nr. de pagini: 576

An apariție: 2019

Michelle Richmond este autoare americană de bestselleruri New York Times, printre romanele sale numărându-se The Year of The Fog (2007), No One You Know (2008) și Golden State (2014). Cărţile ei au fost publicate în peste 40 de ţări, s-au vândut în peste cinci milioane de exemplare în întreaga lume și au fost recompensate cu numeroase premii, printre care: Mississippi Review Fiction Prize (2006), Hillsdale Award for Fiction (2009) și Catherine Doctorow Innovative Fiction Prize (2012).
În prezent, Michelle locuiește în California, împreună cu soţul și fiul ei.
O puteţi urmări pe www.michellerichmond.com.
O căsnicie de vis transformată într-un coșmar
Proaspăt căsătoriţi, Alice și Jake par să fie cuplul perfect. Pe vremuri solista unei faimoase trupe rock, Alice este acum avocat de succes, iar Jake e psihoterapeut și consilier. Invitaţi de unul dintre clienţii importanţi ai cabinetului ei de avocatură, Alice și Jake hotărăsc să se alăture unui grup exclusivist și misterios numit Pactul.
Scopul Pactului pare simplu: să menţină căsnicia fericită și intactă. Iar cele mai multe reguli ale grupului sunt cât se poate de rezonabile: soţii trebuie să-și răspundă întotdeauna la telefon, să-și facă lunar câte un cadou, să planifice o călătorie împreună o dată la trei luni…
Există însă și interdicţii ciudate: de exemplu, să nu vorbească nimănui niciodată despre Pact. Dar Alice și Jake încalcă una dintre reguli și descoperă că Pactul este pe viaţă, la fel ca mariajul, iar pedeapsa e dintre cele mai aspre.
Un roman excelent scris, bazat pe o idee extrem de ingenioasă. – J. P. Delaney, autorul bestsellerului Fata dinainte
Un thriller inteligent și alert care cu siguranţă te va face să te gândești de două ori înainte să spui da în faţa altarului. – Sunday Mirror
Captivant, irezistibil, provocator. – Dean Koontz, autor de bestselleruri New York Times
Ai grijă, cartea asta o să te ţină treaz toată noaptea! – Lisa Gardner, autoarea bestsellerului Vecinul

O lectură captivantă încă de la prima pagină!
“O căsnicie de vis transformată într-un coșmar.”
Alice și Jake sunt un cuplu normal, care își duc liniștit traiul de zi cu zi. Dar asta este pe cale să se schimbe atunci când cei doi hotărăsc să dea curs invitatiei unui client important al cabinetului de avocatură al lui Alice… Cei doi se alătură unui grup învăluit în mister și foarte exclusivist numit Pactul.
Scopul grupului este simplu: menținerea fericită și intactă a unei căsnicii! Regulile par destul de simple: soții trebuie să-și răspundă întotdeauna la telefon, lunar să își facă un cadou, sau să călătorească odată la trei luni împreună… Dar, există și interdicții, cum ar fi să nu spună niviodată despre Pact, nimănui…
Pare destul de simplu până acum, nu?
Ei bine, atunci când cuplul încalcă una dintre reguli, încep represaliile. Pedeapsa este una foarte aspră!
Autoarea Michelle Richmond reușește să ofere cititorilor săi un thriller captivant, alert, cu multe răsturnări de situație care-ți taie respirația. Suspansul poveștii îți ține efectiv tensiunea ridicată!
”Mă trezesc într-un avion Cessna, zdruncinat prin aer. Îmi zvacnește capul de durere și am sânge pe bluză. Habar n-am cât timp o fi trecut. Îmi privesc mâinile, așteptându-mă să văd că sunt legate, dar nu e cazul. Am doar o banală centură de siguranță, înfășurată în jurul taliei. Cine să mă fi legat? Nu-mi amintesc nici să fi urcat în avion.”
Astfel începe “Pactul conjugal”, acest roman care îți oferă o lectură de neuitat!
Și de aici, pe măsură ce lectura avansează, misterul se adâncește din ce în ce mai mult!
“Sunt atâtea lucruri pe care aș vrea să i le spun, dar mi-e teamă. Cu cât știe mai multe, cu atât e mai periculos pentru ea. Plus că, să recunoaștem, adevărul ar scoate-o din sărite.
Cât aș da să putem fi iar la început… înainte de nuntă, înainte de Finnegan, înainte ca Pactul să ne dea viața peste cap.”
Cine este Finnegan? Este cel care-i introduce în Pact!
Dar să o luăm cu pași ușori chiar de la început… cadoul primit la nuntă…
“Pentru Alice și Jake, supremele mele felicitări cu ocazia apropiatei voastre ceremonii nupțiale. Respectați căsătoria și ea vă va oferi multe în schimb. Liam”
Jake este psihoterapeut, are propriul său cabinet împreună cu doi colegi de rezidențiat. Alice, este o fostă cântăreață de muzică rock, actualmente avocată.
Când răspund la seria de întrebări preliminarii pe care le adresează Liam, cei doi se gândesc că nimic rău nu se poate întâmpla…
“- Am nevoie de confirmarea verbală a faptului că sunteți pregătiți să mergem mai departe, a zis, după care și-a îndreptat privirea spre Alice, așteptând.
Privind în urmă, îmi dau seama că ar fi trebuit să înțelegem, în momentul acela, că era ceva în neregulă.”
De fiecare dată, de câte ori privești în urmă, îți dai seama că în anumite situații se putea proceda altfel, anumite aspecte ce ridicau întrebări erau evidente…
“Știu bine că, probabil, ar fi trebuit să citesc contractul. Însă Alice voia să facem asta. Iar eu voiam s-o fac fericită pe Alice. Am simțit din plin greutatea stiloului în degete când m-am semnat.”
Se pare că membrii Pactului sunt hotărâți să respecte regulile și să-și primească pedepsele în caz de încălcare a acestora. Ba chiar pot sesiza comisia pentru diferite situații care lor li se par riscante pentru o căsnicie durabilă…
“… mă simțeam recunoscător: pentru căsnicia noastră, pentru Alice, ba chiar și pentru chestia asta nouă și ciudată în care ne băgaserăm. Pactul părea să facă exact ceea ce era menit să facă: să ne apropie.”
Jake și Alice sunt un cuplu normal prins în rutina propriei vieți, care muncește din greu și câteodată, prea mult. Asta fiind în defavoarea vieții de cuplu, uneori nereușind să petreacă prea mult timp împreună.
Deși pare o lectură cu substrat motivațional, “Pactul conjugal” este o lectură care ne învață multe!
“Privind în urmă, spre seara aceea, mă izbește faptul că eram amândoi un pic speriați, dar nici pe departe atât de precauți pe cât ar fi trebuit. Pactul avea atracția misterioasă a acelor lucruri care îți provoacă repulsie, dar te captivează în același timp. Ca un zgomot în garaj în toiul nopții, sau o uvertură romantică din partea cuiva de care știi că ar trebui să stai departe, sau ca o lumină ciudată, strălucitoare, pe care o urmezi adancindu-te în pădure, fără să știi încotro te duce, sau ce primejdie te poate aștepta acolo. Eram amândoi atrași de Pact, în pofida rațiunii. Avea o atracție magnetică, puternică și inexplicabilă asupra noastră, în fața căreia nu puteam sau nu voiam, să ne împotrivim.”
Ei bine, nici bine nu participă la prima lor petrecere ca membrii ai acestui Pact, că Alice este luată în vizor pe motiv că unuia dintre ceilalți membrii i se pare că aceasta petrece mult prea mult timp muncind decât petrece cu partenerul de viață…
Lucrurile încep oarecum să se schimbe, ceea ce îi face să fie circumspecți.
“- Trebuie să găsim o cale de ieșire.
Alice mi-a aruncat o privire nedumerită, de parcă n-aș fi înțeles nimic din ce-a spus.
– Pe naiba, Jake. Ceea ce-ți spun eu e asta: nu cred că există o cale de ieșire.
Mi-a strâns mai tare mâinile și, deodată, am văzut ceva neobișnuit în ochii ei, un sentiment pe care nu-l mai văzusem niciodată acolo.
– Jake, mi-e frică.”
Și are și de ce!
Pentru nerespectarea unor convocări, din motive obiective, Alice este tratată ca un om arestat, iar Jake este forțat să privească totul fără să poată face ceva.
De aici, lucrurile devin din ce în ce mai complexe, suspansul crește cu fiecare pagină citită! Îmi dau seama că membrii Pactului sunt niște obsedați care nu înțeleg decât că regulile acestui Pact trebuie respectate cu strictețe altfel pedepsele vor fi puse în aplicare.
Totul devine din ce în ce mai sinistru, chiar și mie mi-a fost teamă pe măsură ce luam în calcul diverse posibilități.
“Pactul conjugal” este un thriller de excepție, original, cu personaje care înfruntă pline de curaj ceea ce le iese în cale și care luptă din toate puterile pentru a se salva.
O lectură de neuitat, marcantă emoțional, despre alegeri și consecințe.
O carte pe care o recomand cu drag iubitorilor genului.

Pactul conjugal de Michelle Richmond se poate comanda de pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

18 Comments

Spune-ți părerea!