Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Palatul de gheață – Misiunile Merlin nr. 4 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Palatul de gheață – Misiunile Merlin nr. 4

(Winter of the Ice Wizard – 2004)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducator: Mihaela Pogonici

Ilustrator: Sal Murdocca

Nr. de pagini: 136

An apariție: 2019

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu din căsuța lor secretă, de această dată într-un nou ciclu: Misiunile Merlin. Fiecare misiune aduce mai multă magie, mai multe aventuri, tărâmuri noi și personaje fascinante! Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#4. Palatul de gheaţă

Magicianul Merlin și zâna Morgan au dispărut! Pentru a-i găsi, Jack și Annie călătoresc împreună cu prietenii lor, Teddy și Kathleen, în Țara de Dincolo de Nori – un regat de gheață și zăpadă. Acolo trebuie să-și depășească spaimele și să rezolve ghicitoarea Vrăjitorului Iernii. Dacă Jack și Annie nu își duc misiunea la bun sfârșit, Merlin și zâna vor dispărea pentru totdeauna!

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

Crăciun în Camelot, prima carte din seria Misiunile Merlin, i-a purtat pe cei doi frați într-o lume de legendă, populată cu personaje îndrăgite – Cavalerii Mesei Rotunde.

În Povestea castelului bântuit, cei doi frați, au fost transportați de căsuța magică la poalele unui stejar uriaș, înapoi în timp, în vremea regelui Arthur, având misiunea de a găsi Diamantul Destinului, ce fusese furat, și a readuce ordinea în castelul ducelui, stăpânit de teribilul Rege Corb…

În Excalibur – Sabia luminii, misiunea celor doi frați a fost să găsească Excalibur – Sabia Luminii. Pentru aceasta au traversat peștera Reginei-Păianjen, au intrat în Golful Furtunilor și au înfruntat bătrâna Fantomă Gri.

În Palatul de gheață, pe cei doi frați îi așteaptă o nouă provocare palpitantă, în vremea solstițiului de iarnă. Ucenicul magician Teddy și fermecătoarea selkie Kathleen au venit în lumea lor cu un mesaj tulburător – însuși toiagul lui Merlin fusese furat!

Pe o piatră gri era inscripționat următorul text:

Pentru Jack și Annie, din pădurea

Frog Creek. Toiagul Puterii mi-a fost

furat. În această zi a solstițiului

de iarnă călătoriți în Țara de

Dincolo de Nori. Mergeți în direcția

apusului și găsiți-mi toiagul,

altfel totul o să fie pierdut.

Merlin

Fără să stea pe gânduri, Jack și Annie s-au avântat în noua lor aventură. Însă, stupoare! Mesajul nu fusese trimis de Merlin, ci de Vrăjitorul Iernii, dar care deținea într-adevăr toiagul lui Merlin.

Vrăjitorul Iernii avea, la rândul lui, nevoie disperată de ajutor din partea celor doi frați. Cândva făcuse un târg cu Moirele – Surorile Destinului, iar ca plată acestea îi ceruseră un ochi. Însă, ceea ce ceruse nu se îndeplinise, iar acum Vrăjitorul Iernii își dorea ochiul înapoi, dar Moirele nu discutau cu nimeni din lumea magiei, astfel că doar muritorii puteau duce tratative cu ele.

Miza era una uriașă: atât Zâna Morgan cât și Merlin erau în pericol, aflându-se sub o vrajă făcută de Vrăjitorul Iernii.

Vă invit să descoperiți singuri în carte extraordinarele aventuri prin care vor trece Jack și Annie, dacă și cum vor reuși aceștia să-și îndeplinească misiunea.

Și de această dată, Mary Pope Osborne s-a inspirat în scrierea cărții din mituri străvechi, de data aceasta din cele nordice, în care se vorbește despre un zeu pe nume Odin care și-a dat ochiul la schimb pe toată înțelepciunea lumii. Tot în acele mituri este pomenit Uriașul de gheață, care reprezintă cele mai brutale forțe ale naturii. Cele trei surori zeițe care decid viitorul, numite Moire, provin din mitologia greacă. Sforile de vânt sunt menționate și în povestea Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen, iar domnițele lebădă sunt menționate în legendele ținuturilor nordice.

Vă invit să descoperiți cum apar toate aceste personaje mitologice în această carte încântătoare, care îi va fascina cu siguranță pe cei mici, dar și pe cei mari! Recomand cu drag întreaga serie!

Cartea Palatul de gheață de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *