Delicatese Literare
Recenzii

Palatul de hârtie de Erin Watt, Editura Trei – recenzie

Palatul de hârtie

(Twisted Palace – 2016)

Erin Watt

Editura Trei

Anul apariţiei: 2018

Nr. de pagini: 416

Traducerea: Deniz Otay

Genul: Young-adult

Erin Watt este pseudonimul sub care semnează două autoare de succes (Elle Kennedy și Jen Frederick), unite de pasiunea pentru cărțile bune și plăcerea de a scrie. De asemenea, ele pun mare preț pe imaginație și originalitate. Ce iubesc cel mai mult – în afara de familie și animaluțele lor de companie, desigur – este să vină cu tot felul de idei amuzante și uneori trăsnite. De ce se tem cel mai tare? Să nu se despartă. Le puteți urmări pe www.authorerinwatt.com.

1. Prințesa de hârtie – Editura Trei – Paper Princess – 2016 – recenzie

2. Prinţul de hârtie – Editura Trei – Broken Prince – 2017- recenzie

3. Palatul de hârtie – Twisted Palace – 2016

4. Moștenitorul decăzut – Fallen Heir – 2017 – recenzie

5. Regatul sfărâmat – Cracked Kingdom – 2018 – recenzie

Ella Harper a ținut piept tuturor greutăților pe care viața i le-a scos în cale. E puternică, perseverentă și dornică să facă tot ce-i stă în putință ca să-i apere pe cei pe care îi iubește. Însă provocarea de a-și cunoaște tatăl de mult dispărut și de a-l salva pe iubitul ei, a cărui viață este în pericol, s-ar putea să fie prea mult pentru Ella.
Reed Royal e un adolescent impulsiv, care își face deseori dreptate cu pumnii. Însă înclinația de a rezolva toate problemele prin violență se întoarce în cele din urmă împotriva lui – este acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Dacă vrea să se salveze nu doar pe el, ci și pe iubita lui, va trebui să-și depășească trecutul chinuit și reputația pătată.
Nimeni nu crede că Ella poate supraviețui în familia Royal. Și toată lumea e sigură că Reed îi va distruge pe toți.
Și poate că așa va fi…

“Palatul de hârtie este al treilea capitol din captivanta poveste a familiei Royal. Cititorii vor fi încântați. Abia aștept următoarea carte a lui Erin Watt.” – Samantha Towle, autoare de bestselleruri New York Times

“Mărire, decădere și răzbunare. Povestea familiei Royal e o călătorie pasionantă, care te va ține cu sufletul la gură.” – S. L. Jennings, autoarea romanelor Dublă atracție și Pervertirea (ambele apărute la Editura Trei)

“Scrisul lui Erin Watt dă dependență. Dacă încă nu te-ai lăsat fascinată de familia Royal, ce mai aștepți?Meghan March, autoare de bestselleruri USA Today

Am citit pe nerăsuflate Palatul de hârtie, iar la final mi-am luat cu greu rămas bun de la familia Royal, până la următoarea întâlnire. Acest al treilea volum al seriei m-a încântat, în aceeași măsură în care au facut-o și primele două! Waww, ce serie!!! O recomand tuturor fanilor genului young-adult, dar și romanticelor! În plus, Palatul de hârtie are și un iz de carte polițistă! Un mix ispititor, nu-i așa?

După spectaculosul final al volumului anterior, am stat ca pe ace să aflu ce se mai întâmplă, iar evenimentele ce se derulează pe parcursul acestei cărții au meritat pe deplin așteptarea!

Îl găsim pe Reed la poliție, în timp ce este interogat ca prim suspect în uciderea lui Brooke, logodnica tatălui său, Callum. A avut și motivul – Brooke era însărcinată și îl amenința că o să spună că e copilul lui, având în vedere că, din păcate pentru el, avusese nu de mult o aventură cu aceasta -, și oportunitatea: fusese ultimul vizitator înaintea uciderii violente a acesteia. Faptul că o vizitase o dovedeau înregistrările de pe camerele de supraveghere a imobilului unde se afla aceasta, acasă la Dinah, ele două fiind cele mai bune prietene. Dacă ați uitat cine e Dinah, vă reamintesc că e soția lui Steve, tatăl Ellei.

Vorbind de tatăl Ellei, pe care ea nu-l cunoscuse niciodată, și despre care se credea că e mort, apariția acestuia – foarte viu – la finalul volumului anterior, exact pe când Reed ridicat de poliție, e o surpriză fenomenală pentru toți!
Iar Ella trebuie sa facă față încă unei situații stresante, pe lângă arestarea iubitului său: să-l cunoască pe tatăl ei biologic, absent pe toată durata vieții ei de până acum. Un străin față de care nu simte nimic.

Reed, care susține sus și tare că nu e vinovat, având de partea lui susținerea necondiționată a familiei, este convins că va scăpa ușor de nefondata acuzație, și că adevaratul ucigaș va fi descoperit în curând, dacă nu de poliție, atunci de armata de detectivi a tatălui său. Numai că acest lucru nu se va întâmpla, iar spectrul condamnării începe să fie din ce în ce mai înfricoșător. 

Capitolele sunt scrise alternativ, din perspectiva Ellei, respectiv a lui Reed, iar acțiunea urmărește pas cu pas viața cuplului Ella- Reed, atât în particular, cât și la liceu, cu toate piedicile ce le stau în cale: acuzațiile de crimă aduse lui Reed, atitudinea respingătoare a colegilor și a cunoscuților, și, nu în ultimul rând, dezaprobarea lui Steve față de relația celor doi. Nu mi-a plăcut de Steve de la început, dar pe parcurs mi-am schimbat părerea, văzând că face eforturi, în ciuda gafelor și exagerărilor – atât cât poate, având în vedere firea lui superficială -, să consolideze relația tată -fiică. Fără să vă dau amănunte în acest sens, vă voi spune totuși că prima mea impresie în privința lui a fost cea corectă!

Gemenii și Easton, deși prezenți pe tot parcursul cărții, sunt mai puțin semnificativi în acțiune față de primele două volume, iar Callum își pierde un pic din aura de bărbat puternic… Chiar pare dezorientat și indecis de câteva ori. În afara faptului că a fost sută la sută de partea lui Reed, nu mi s-a părut că a gestionat la întregul lui potențial criza în care se aflau. Nu mi-a plăcut că era prea slab în fața lui Steve, care părea că-l domină…

Urmărim, în plan secund, evoluția altor personaje cum ar fi Val si Wade, foarte simpatici și niște prieteni adevărați! 

Cu toate incertitudinile și necunoscutele poveștii, un lucru este clar: cuplul Ella-Reed e unul solid, iar sentimentele lor sunt reale și puternice. Ella îl susține necondiționat! Cât despre latura fizică a relației lor, vor face un pas în față, iar scenele de dragoste dintre ei sunt intense și fierbinți. Avem parte de romantism și erotism din plin!

Se îndreaptă spre mine ca un animal înfometat studiindu-mi corpul cu ochii albaștri până când îmi simt carnea dureros de înfierbântată. Se apropie de mine, e mult mai înalt și mai masiv. Brațele lui puternice mă trag spre el. (…) Mi se pare că ne sărutăm ore în șir, până când amândoi rămânem fără suflare și dureros de excitați.

Buzele lui Reed se desprind brusc de ale mele.

– Te iubesc, murmură el.

– Și eu te iubesc.

Un personaj care nu m-a convins și pe care nu îl simpatizez este Gideon, fratele Royal cel mare. Mi se pare laș, fraier și egoist. Surpriza cărții a venit din partea lui Dinah. Nu s-a transformat peste noapte în bunul samaritean, însă a dat dovadă că nu era cu totul nemernica ce părea, și a dovedit chiar prezență de spirit și caracter într-un moment de criză care, fără intervenția ei, se putea sfârși tragic. Veți vedea despre ce e vorba!
Nu mi-a plăcut și nu m-a convins, nici ca om, și nici profesional, avocatul lui Reed. Nu mi s-a părut că s-a zbătut pentru clientul său, ba chiar l-a sfătuit și convins să se declare vinovat la proces! 

– Pledezi pentru ucidere din culpă. Sentința e de douăzeci de ani. Procurorul va recomanda zece ani.Și dacă te porți frumos, fără bătăi, fără altercații de orice natură. ai putea ieși în cinci ani.

Gâtlejul mi-e uscat și îmi simt limba de trei ori mai mare. Mă forțez să vorbesc.

– Și dacă nu pledez vinovat?

– Sunt vreo cincisprezece state care au abolit pedeapsa cu moartea/

Face o pauză.

– Carolina de Nord nu e unul dintre ele.

În ultima parte a cărții evenimentele se precipită, și avem parte, din nou, de o răsturnare de situație spectaculoasă și de o întâmplare dramatică! Iar Ella se va afla în centrul acesteia, și va avea parte de – încă – o dezamăgire! Nu vă spun mai mult…

Dacă se ajunge la proces sau nu cu acuzația de crimă împotriva lui Reed, sau dacă se descoperă adevăratul ucigaș, vă las să descoperiți citind cartea!

O carte superbă, o serie young-adult de excepție, o poveste captivantă și extrem de interesantă, care are de toate: personaje seducătoare, întâmplări dramatice, relații de familie cu bune și cu rele, viața de liceu cu toate excesele ei, romantism, erotism, suspans și multă iubire! O recomand cu drag!

 

Cartea Palatul de hârtie, ca și celelalte cărți scrise de Erin Watt pot fi comandate de pe edituratrei.rolibris.rolibrarie.netcarturesti.ro, cartepedia.ro, elefant.ro

27 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *