Delicatese Literare
Recenzii

Palatul trădărilor – vol.2 din seria Vrabia roșie de Jason Matthews, Editura Meteor Press – recenzie

Palatul trădărilor

(Palace of Treason – 2015)

Jason Matthews

Editura Meteor Press

Traducere: Mihai Dan Pavelescu

Nr. de pagini: 560

An apariție: 2020

Jason Matthews a fost ofiţer de operaţiuni în cadrul Directoratului de Operaţiuni al CIA. În cariera sa de peste 33 de ani, a activat în mai multe zone din afara ţării, specializându-se în colectarea de informaţii secrete de securitate naţională. A condus operaţiuni de recrutare împotriva unor ţinte din Uniunea Sovietică, Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia de Est şi Caraibe. Ca şef al diferitelor Staţii CIA din lume, Matthews a colaborat cu parteneri străini în cadrul unor programe antiproliferare a armelor de distrugere în masă şi contraterorism. Este autorul trilogiei Vrabia Roşie, Palatul trădărilor şi Candidatul Kremlinului.

1. Vrabia roșie – Editura Meteor Press – Red Sparrow – 2013 – recenzie
2. Palatul trădărilor – Editura Meteor Press – Palace of Treason – 2015
3. Candidatul Kremlinului – Editura Meteor Press – The Kremlin’s Candidate – 2018 – recenzie

Palatul trădărilor, urmarea romanului Vrabia Roşie (apărut la Editura Meteor Press), este „la fel de captivant şi plin de suspans precum cele mai bune filme de spionaj” (The Philadelphia Inquirer). Acţiunea romanului, plasată în Washington, Moscova, Paris şi Atena, este plină de momente care ţin cititorul cu sufletul la gură. Întâlniri clandestine în locuri camuflate, urmăriri, asasinate la comandă, trădări, violenţă, sex – sunt doar câteva dintre ingredientele ce creează o aură de autenticitate intrigii construite cu măiestrie de autor, Jason Matthews, el însuşi un maestru în arta spionajului.

Eroina romanului, căpitanul Dominika Egorova din Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, se întoarce la Moscova, devine favorita preşedintelui Putin, supravieţuieşte unui atentat al forţelor iraniene, dejoacă planurile veninosului ei şef, scapă dintr-o ambuscadă a serviciului de contrainformaţii, salvează un agent dublu arestat, încercând în tot acest timp să se sustragă riscului de a fi demascată. Ceea ce nu se ştie încă este că Dominika, scârbită de Rusia oligarhică şi coruptă a lui Putin, lucrează pentru CIA. Iubirea dintre ea şi ofiţerul ei de legătură, agentul CIA Nate Nash, amplifică riscurile. Pasiunea lor este la fel de periculoasă ca şi trădarea. Intriga se complică, tensiunea este mereu în creştere. Şi de data aceasta, arta narativă a lui Jason Matthews oferă cititorului un prilej de autentică delectare.

Palatul trădărilor” de Jason Matthews, continuarea fascinantă a volumui întâi „Vrabia roșie„, este un roman extraordinar, puternic, o privire dură dar și sensibilă asupra unui subiect ce va naște mereu controverse, lumea spionajului și a informațiilor secrete, o lume dură în care orice detaliu este hotărâtor, participanții putând să decidă câștigătorii sau perdanții jocului numit „puterea politicii”. Întotdeauna spionii trebuie să fie cu cel puțin un pas în fața contraspionajului țării pe teritoriul căreia se desfășoară misiunea, imaginația combatanților fiind cea care face diferența. Spionii sunt antrenați să supraviețuiască într-un mediu ostil, să-și stăpânească perfect emoțiile, să nu trezească suspiciuni, să gândească rapid și să găsească metode de a sustrage secrete importante. Astfel, în aceste condiții, devine extrem de importantă pregătirea psihologică pentru a suporta stresul unei vieți duble.

Jason Matthews reușește și în acest roman, printr-un stil realist, limpede și precis, să dea viață unei intrigi spectaculoase, cu ritm alert, suspans desăvârșit și personaje extrem de complexe, creionând o poveste electrizantă și provocatoare. Cu cât emoțiile, trăirile și acțiunile protagoniștilor sunt mai bine descrise, cu atât tu, cititor, ești mai aproape de ei, făcând parte din povestea lor, ajungând să suferi și să te bucuri, să fii participant, nu numai spectator-cititor.

În „Vrabia roșie” am făcut cunoșțință cu Dominika Egorova, unul dintre personajele principale și, dacă atunci mi-a lăsat impresia unei femei extraordinare, în acest al doilea volum adaug și „fascinantă”, autorul conturând atât de bine multiplele ei fațete psihologice încât pentru mine ea devine personajul favorit feminin al cărților de spionaj. Căpitan în SVR (Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse), fosta balerină cu o carieră extrem de promițătoare frântă timpuriu de un accident al cărui țintă a fost, produs din răzbunare, Dominika are calități sinestezice astfel încât creierul ei vede aure colorate în jurul oamenilor, putând să citească trăirile și sentimentele lor. Revine la Moscova în urma unui schimb de spioni pe un pod din Estonia, după ce a fost reținută câteva zile de CIA. Modul în care a scăpat de CIA aruncă o umbră de îndoială asupra poveștii ei, fiindu-i urmărit cel mai mic gest, apel telefonic, e-mail sau mesaj, contrainformatiile ruse stând cu ochii pe ea.

Ce nu știu rușii este că Dominika a fost racolată de un ofițer CIA, a fost instruită și trimisă la Moscova ca spion pentru CIA chiar în „inima” Serviciului de Informații. Și s-a îndrăgostit de ofițerul ei de caz, Nate Nash. Bineînțeles că motivul pentru care este spion nu este frumosul ofiter american, ci faptul că Rusia este condusă de indivizi putrezi și găunoși care se hrănesc, precum un cancer, din vlaga țării ei. Este dezgustată de escrocii din pozițiile de conducere, de baronii crimelor și ticăloșii cu care are de-a face în fiecare zi.

A învățat foarte multe lucruri de când a început să lucreze în SVR, s-a maturizat, a văzut și a participat la multe fapte pe care niciun om nu ar trebui să le facă niciodată în viața lui, absolvind, obligată, chiar și Școala de vrăbii, unde a fost instruită în arta de a seduce și a stoarce informații de la ținte în timpul actului sexual. Acum este căpitan, are acces nelimitat la informații și secrete de stat și este spion pentru americani, fiind hotărâtă mai mult că oricând să distrugă SVR-ul și șerpii ce mișună prin birourile Serviciului de Informații.

Echilibrată, precisă, minuțioasă, își regizează acțiunile ca un chirurg intrând în vizorul privirii glaciale a lui Putin. Putin… este un personaj fabulos, excepțional conturat de Jason Matthews, complex, indescifrabil, enigmatic, înșelător, lacom, fără scrupule. Ce vrea Putin? Să-și păstreze scaunul și să fure cât mai mult! Putere! Invincibilitate! Iar pentru a realiza acest lucru se înconjoară cu cei care hăcuiesc trupuri și spirite, își face loc cu arme și crime oribile, cu ordine șoptite din vârful buzelor, călcând în picioare pe cei care nu se supun, băgând pumnul în gură celor care ridică glasul. Da, vrea să transmită tuturor celor care își trimit spioni în Rusia și mai ales americanilor, că nu e prost, că e unic, că are orgoliul la fel de umflat ca și contul lui bancar! Are la degetul mic SVR-ul și Contrainformațiile iar privirea lui de poker-ist s-a oprit asupra Dominikăi datorită succesului acțiunilor ei și frumuseții. Dacă ar ști ce zace sub acel trup grațios i-ar trimite o telegramă cu mesajul „De la Putin, cu dragoste. Un glonț de lunetist? O tortură?” Și pentru că realizările extraordinare ale Dominikăi au propulsat-o ca favorită a președintelui țării, șeful ei, un nemernic pipernicit, o disprețuiește și o urăște intens.

Ziuganov Alexei, ranchiunos, veninos, paranoic, specializat în torturi și execuții, un călău cu o agresivitate înnăscută, care se delectează cu durerea, este șeful care își simte amenințată poziția și scaunul de către Dominika. Îl venerează pe Putin și nimic, dar absolut nimic și nimeni nu trebuie să-l pună într-o poziție defavorabilă în ochii albaștri ai lui Putin! Creierul lui are cu siguranță zone în care circuitele dintre neuroni sunt întrerupte, pentru că o asemenea plăcere pentru cruzime nu întâlnești decât la patologici! Prin intermediul acestui personaj, autorul execută o radiografie precisă a metodelor extreme de interogare și tortură a dușmanilor Rusiei, totul în numele patriotismului fanatic.

Nate Nash este un personaj drag sufletului meu, fiind ofițerul CIA care a racolat-o și instruit-o pe Dominika pentru a deveni „cârtiță” chiar sub nasul Serviciului de Informații. Ambițios, inteligent, competent și… romantic, cu un puternic simt al dreptății, loial, este animat de dorința de a-i zdrobi pe sarlatanii care vor răul țării lui și celor cărora le este devotat. Dominika și fostul spion rus, generalul cu nume de cod MARBLE, ucis în schimbul de spioni din Estonia, sunt doi dintre oamenii la care el ținea foarte mult. Pentru Dominika, sentimentele sunt și mai puternice, iubirea fiind cea care-i leagă strâns unul de celălalt.

Faptul că autorul trasează o tușă romantică în acest roman de spionaj face că această poveste să devină și mai atrăgătoare și mai vibrantă, o poveste de iubire desfășurată în urâțenia și suspansul lumii spionajului conferă protagoniștilor parcă și mai multă umanitate și credibilitate.

Ce se întâmplă cu eroii poveștii când încearcă să afle și să dejoace planurile Iranului de a fabrica pe ascuns bombe nucleare? Ce pățesc trădătorii din SVR și CIA? Ce efecte produc ura și iubirea?

Racolări, strategii, urmăriri pline de adrenalină pe străzile din Moscova, Atena, Paris, Washington, spionaj la cel mai înalt nivel, contraspionaj, cruzime, arta seducției și, în miezul tuturor acestor evenimente bulversante care te țin cu sufletul la gură, loialitate, curaj, dreptate, prietenie și o fermecătoare poveste de iubire, iată cu ce vă veți delecta citind acest roman impresionant!

Cărțile autorului Jason Matthews pot fi comandate pe meteorpress.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

14 Comments

 • Mirela Barbalata

  Oooo, cât de frumos ai descris atmosfera și personajele!!!! O recenzie intensă! Bravo, Carmen!
  O serie care mă atrage mult!

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Tyna, cu mult drag!❤Cred ca acum citesti „Vrabia rosie”! Iti doresc lectura minunata! Sunt ferm convinsa ca te va impresiona aceasta trilogie!❤

  • Tyna

   Așa este! Am inceput să citesc „Vrabia roșie! și îmi place foarte mult! Să sperăm că va apărea cât mai repede și ultimul volum al seriei!

  • familiasimionescuyahooro

   Abia astept sa-i reintalnesc pe eroii mei favoriti, Dominika si Nate! ❤Lectura cat mai frumoasa, Tyna!❤ Ma bucur mult ca itI place povestea!❤

 • Oli

  Waww, superba si intensa recenzie, felicitari Carmen! ❤ Imi place genul asta de povesti, iar recomandarea ta e o ispita irezistibila care tocmai mi-a imbogatit lista de lecturi, multumesc! ❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Oli, cu mare drag!❤Te va captiva povestea aceasta, sunt convinsa!❤Este o trilogie de mare clasa!❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Ana, cu mare drag!❤ O serie de mare clasa, dupa parerea mare ! O recomand cu multa placere!❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *