Delicatese Literare
Prezentari carti

Paradisuri pierdute, de Eric-Emmanuel Schmitt, Editura Humanitas Fiction

Paradisuri pierdute

(Paradis perdus – 2021)

Eric-Emmanuel Schmitt

Editura Humanitas Fiction

Data apariție: 21 feb. 2022

Prima ediţie 

Nr. pag.: 496

Traducere din franceză de Doru Mareș

Primul roman din ciclul Străbătând secolele/ La traversée des temps Series

Paradisuri pierdute de Eric-Emmanuel Schmitt, primul roman din ciclul Străbătând secolele, din 21 februarie în librării

Străbătând secolele, noul ciclu romanesc al lui Eric-Emmanuel Schmitt proiectat în opt volume și inaugurat de Paradisuri pierdute, se arată a fi o poveste de dragoste nemuritoare, care sfidează timpul, și totodată o amplă și amețitoare panoramă a istoriei umanității.

Romanul Paradisuri pierdute este disponibil în librării din București și din țară, pe Libhumanitas.ro și pe site-ul librăriilor partenere, din 21 februarie 2022.

Cărțile lui Eric-Emmanuel Schmitt s-au vândut în peste 200 000 de exemplare în România.

Străbătând secolele, noul ciclu romanesc al lui Eric-Emmanuel Schmitt proiectat în opt volume și inaugurat de Paradisuri pierdute, se arată a fi o poveste de dragoste nemuritoare, care sfidează timpul, și totodată o amplă și amețitoare panoramă a istoriei umanității.

Paradisuri pierdute este începutul unei aventuri unice, avându-l ca protagonist pe Noam. Născut acum 8 000 de ani, într-un sat lacustru, în sânul unei naturi paradiziace, acesta este silit să se revolte împotriva alor săi când o întâlnește pe fascinanta Noura, grație căreia se descoperă pe sine. Înfruntă și o calamitate palpabilă: Potopul. Revărsarea apelor îl împinge pe Noam în istorie și, printr-un accident inexplicabil și aproape fatal, îi hotărăște destinul extraordinar, eliberat de constrângerile mortalității și împovărat de cunoașterea greșelilor omenirii.

„Mi-am zis că ar fi minunat să scriu o istorie a umanității, a felului în care strămoșii noștri nomazi, vânători-culegători, au renunțat la viața în mijlocul naturii pentru a crea o societate, o istorie, progresul, ajungând până în zilele noastre. […] La 25 de ani mi-am dat întâlnire cu cel care sunt acum, spunân­du-i: «Trebuie să poți scrie acest roman.» Am lucrat zeci de ani la proiectul Străbătând secolele. Primul volum, Paradisuri pierdute, are un imens succes de presă și de public. Sunt foarte bucuros, pentru că e proiectul unei vieți. Deci mai am de scris ani buni!“ – Eric-Emmanuel Schmitt

  •
Paradisuri pierdute este începutul unei aventuri unice, avându-l ca protagonist pe Noam. Născut acum 8 000 de ani, într-un sat lacustru, în sânul unei naturi paradiziace, acesta este silit să se revolte împotriva alor săi când o întâlnește pe fascinanta Noura, grație căreia se descoperă pe sine. Înfruntă și o calamitate palpabilă: Potopul. Revărsarea apelor îl împinge pe Noam în istorie și, printr-un accident inexplicabil și aproape fatal, îi hotărăște destinul extraordinar, eliberat de constrângerile mortalității și împovărat de cunoașterea greșelilor omenirii.
Nota editorului francez

Străbătând secolele lansează o provocare extraordinară: povestirea istoriei omenirii sub o formă pur romanescă, intrarea în Istorie prin istorisiri, ca și cum Yuval Noah Harari s-ar întâlni cu Alexandre Dumas.

Titanicul proiect îl frământă de treizeci de ani pe Eric-Emmanuel Schmitt, iar această aspirație a sfârșit prin a-și croi destinul. La umbra celorlalte texte ale sale (romane, nuvele, teatru, eseuri), autorul a lucrat neobosit, adunând informații istorice, științifice, religioase, medicale, sociologice, filozofice, tehnice, lăsându și în același timp imaginația să modeleze personaje puternice, impresionante, de neuitat, de care se atașează ori cu care se identifică.

Din această sinteză a formației sale intelectuale și a talentului de scriitor se naște o operă unică, iar aceasta ne poartă de la o lume la alta în sunet de fracturi culturale, scoțând la iveală momente în care accidente, evoluții, revoluții ajung să modifice civilizații. Și, de fiecare dată, prezentul luminează trecutul în aceeași măsură în care epocile încheiate clarifică evul contemporan. Această incredibilă trecere prin secole începe de la Potop și se continuă până-n vremea noastră. Prin iubirile și luptele lor, personajele cheie întruchipează evenimente sau mutații majore.

Fiecare dintre cele opt titluri ale acestei imense aventuri editoriale este legat de o vârstă decisivă a Istoriei lumii:

1. Paradisuri pierdute (sfârșitul neoliticului și Potopul);

2. Poarta cerului (Babelul și civilizația mesopotamiană);

3. Soarele întunecat (Egiptul faraonilor și Moise);

4. Lumina fericirii (Grecia secolului al IV lea î.Hr.);

5. Cele două împărății (Roma și nașterea creștinismului);

6. Mistificarea (Europa medievală și Ioana d’Arc);

7. Timpul cuceririlor(Renașterea și descoperirea Americilor);

8. Revoluții (Revoluții politice, industriale, tehnice).

Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. Îi urmează Vizitatorul, care îi aduce consacrarea și pentru care este distins cu trei premii Molière, Variațiuni enigmatice, Libertinul etc. În 1994 îi apare primul roman, Secta Egoiștilor, dar scrie în continuare piese de teatru, care fac săli pline în Franța și în străinătate. În 2001 este recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre.

În seria de autor ERIC-EMMANUEL SCHMITT au apărut: MilarepaDomnul Ibrahim și florile din CoranOscar și Tanti RozCopilul lui NoeViața mea cu MozartSecta EgoiștilorEvanghelia după PilatCea mai frumoasă carte din lume și alte povestiriVisătoarea din OstendePe când eram o operă de artăConcert în memoria unui îngerCei doi domni din BruxellesElixirul dragosteiOtrava iubiriiFemeia în fața oglinziiNoaptea de focAdolf H. Două viețiOmul care vedea dincolo de chipuriRăzbunarea iertăriiDoamna Pylinska și secretul lui ChopinFélix și izvorul invizibil, Jurnalul unei iubiri pierduteParadisuri pierdute.

Ultimele cărți apărute:

Eric-Emmanuel Schmitt vorbește despre Paradisuri pierdute și ciclul romanesc Străbătând secolele.

Mesaj video al scriitorului despre „Paradisuri pierdute“ pentru cititorii români:

Romanul Paradisuri pierdute este disponibil în librării din București și din țară, pe Libhumanitas.ro și pe site-ul librăriilor partenere, din 21 februarie 2022.

Cărțile autorului Eric Emmanuel Schmitt pot fi comandate pe libhumanitas.roelefant.ro, libris.rolibrex.rodol.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Eric-Emmanuel Schmitt

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *