Delicatese Literare
Recenzii

Paranoia de Bianca Miciu, Editura Larisa – recenzie

Paranoia

Bianca Mîciu

Editura Larisa

Anul apariției: 2018
Nr. pagini: 131
Titlul romanului reflectă bine conținutul acestuia. E prezentat ca un roman psihologic, însă eu nu l-am perceput astfel. E un roman de mică întindere, o poveste romantică adolescentină, ușor de citit, un debut literar de admirat.
Autoarea este foarte tânără, iar povestea spusă în carte oglindește preocupări, trăiri, emoții, incertitudini, vise și dorințe specifice vârstei sale.

Cartea are o copertă frumoasă și inspirată, iar editarea – cu câteva mici excepții – e destul de bună.
Stilul de scriere este foarte simplu, dar sensibil, cu fine inserții lirice, poetice. 
Personajul principal al cărții, Sofia, este o adolescentă aflată în ultimul an de liceu, iar povestea este spusă la persoana întâi din perspectiva acesteia. Acțiunea se petrece în România, dar nu se fac referiri la locații concrete.
Povestea este una de iubire, este povestea primei iubiri, a primilor fluturi în stomac, primelor îndoieli, întrebări și incertitudini, primii fiori ai dragostei, dar și primele gheare ascuțite ale geloziei.
Să o cunoaștem așadar pe Sofia – o tânără cochetă, o elevă silitoare, o adolescentă sensibilă și ușor nesigură pe ea.
Liniște… Meditare asupra vieții – cadru deschis pentru îndoieli. E război în sufletul meu. Flăcări se năpustesc asupra mea, gata să mă aburească. Oare viața e o glumă? 
Suntem martorii primelor întâlniri cu Tudor, un coleg nou venit, de care se îndrăgostește la prima vedere. S-au întâlnit la o cafenea, iar chelnerul, despre care a aflat ulterior că îl cheama Matei și are 26 de ani, i-a acordat de asemenea atenție, și a căutat -o peste câteva zile, flatând-o faptul că un bărbat matur – ea fiind o adolescentă – e interesat de ea. Nu-și dorea atenția acestuia, dar i-a dat un sentiment de încredere și o modalitate de a-l face gelos pe Tudor. 
Tudor era un băiat chipeș și galant, de asemenea bun la învățătură, însă îi cam fugeau ochii și după alte fete. Ce nu mi-a plăcut la el, pe lângă asta, a fost faptul că era un prefăcut, iar prin felul lui de a fi, și prin minciunile pe care le spunea cu multă nonșalanță, a rănit-o de multe ori pe Sofia. Ea era sufletistă și sinceră, și-a pus sufletul pe tavă și și-a asumat sentimentele. E frumos conturat acest personaj. Sofia provenea dintr-o familie închegată, iar mama ei i-a fost alături cu sfaturi în această perioadă de tatonare a relației cu Tudor. 
A urmat banchetul de sfârșitul clasei a XII-a, organizat undeva la munte – ar fi fost interesant de menţionat locaţia, cu descrieri care să fixeze decorul respectiv, pentru un plus de credibilitate. A fost o etapa definitorie în relația celor doi. 
Pe parcursul acțiunii intervin și alte personaje – Madi, prietena Sofiei, Iona, sora lui Tudor ( despre care îi spune Sofiei că e fosta lui prietenă!), Michel (într-adevăr „fosta”), Juliet, Bogdan, colegi de clasă cu cei doi. Mi-au plăcut numele românești din carte – Sofia, Tudor, Bogdan, Matei, însă mi s-au părut nepotrivite în context nume ca Michel, Juliet, Christina, Darlin.
Cartea merită citită de adolescenți, care se vor regăsi, într-o măsură mai mare sau mai mică, în cele scrise, vor rezona cu unul sau mai multe dintre personaje.
Timpul trece, relația Sofiei cu Tudor evoluează, iar la un moment dat, totul e idilic, doar că… nu a durat. Nu vă spun mai multe, vă las să aflați singuri ce s-a întâmplat.
Finalul are o latură întunecată și nu a fost ce mi-as fi dorit eu pentru această poveste, unele situații în care sunt puse personajele și explicațiile pe care le dau acestea par neverosimile, iar dialogurile sunt, pe alocuri, uşor artificiale. Cu toate acestea, stilul de scriere mi se pare promiţător, şi mă aştept să aud de această autoare pe viitor. 
Acţiunea e prezentată cumva la granița dintre realitate și vis. E oare aievea ce s-a întâmplat?
Rămâne să vă formați propria părere citind cartea. 
Visele ne permit să pătrundem într-un spațiu compensatoriu, așa că nu ezitați să vă filtrați viața prin intermediul acestora… 
Eu felicit autoarea pentru acest debut care îi dezvăluie clar potențialul, și îi urez succes pe mai departe!

Cartea Paranoia de Bianca Mîciu ne-a fost oferită de autoare pentru recenzie. O puteți achiziționa direct de la autoare.

Mai multe despre carte – pe pagina de facebook Bianca Mîciu.

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *