Delicatese Literare
Calatorii

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa

Această destinație de drumeție se află într-o zonă foarte frumoasă din sud – vestul ţării. Drumul pe care se poate aici dinspre București este: Bucureşti-Piteşti-Craiova-Orşova-Moldova Nouă-Sasca Montană-Sasca Română.
Cheile Nerei sunt cele mai lungi chei din ţară.
Trasee în zonă
Traseul galeriilor suspendate (sau traseul tunelurilor)
Dimineața de sâmbătă ne-a întristat, pentru că a plouat mult și am fost nevoiți să renunțăm la drumeția pe care ne-am dorit-o inițial. Abia târziu, după ora 13, ploaia a încetat și, cu toată umezeala, am refuzat categoric să rămânem în casă! În cel mai scurt timp posibil ne-am hotărât pentru Cheile Nerei, porțiunea tunelelor și am plecat!!

n17

Soarele și căldura lui ne-au întâmpinat zâmbind, bucurându-ne ochii și sufletele cu peisaje pe care numai Dumnezeu le putea da viață! Am găsit dude, nu prea dulci, probabil din cauza ploilor și câteva cireșe sălbăticite și foarte mici. În rest, multă verdeață, multe, foarte multe flori, fluturi și bărci în rafting pe Nera. O masă bogată și sățioasă și o scurtă odihnă în miros de fân și zumzăit de bâze ne-au încheiat drumeția, umplându-ne sufletele de tihnă.

n1n8n3

n9

După ce se traversează Nera pe un podeţ drumul trece prin câteva grădini şi fâneţe până la o cărare săpată în stâncă ce şerpuieşte de-a lungul Nerei.

n12n7

Traseul este din când în când acoperit de câte o galerie, de unde și denumirea. După mai multe asemenea galerii sau mici tuneluri poteca continuă până la un pod de beton – punct de pornire către alte trasee din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa (până la Lacul Dracului sau către Lacul Ochiul Beiului şi cascada Beuşniţa).

colaj nera

Ochiul Beiului – Cascadele Văioaga și Beușnița
De la podul de beton se pleacă în stânga pe un drum destul de larg. Drumul trece pe lângă un alt loc de campare, apoi pe lângă o păstrăvărie, după care ajunge la Lacul Ochiul Beiului, un lac de o incredibilă culoare verde-turcoaz. Drumul continuă prin pădure până la Cascada Beuşniţei.

o12o7

colaj o

Parcul Naţional Cheile Nerei este foarte frumos de vizitat și primăvara, deoarece sudul Banatului este unica zonă din țară unde se întâlnesc păduri de liliac.
De menționat că în zonă se află cea mai veche cale ferată din România, de la Anina la Oraviţa, o călătorie de două ore cu un tren care dă senzaţia că te-ai întors în timp, printr-un peisaj de poveste.
De asemenea, merită spus că în apropiere de Sasca Montană, la câţiva kilometri de Bozovici se află cel mai mare parc cu mori de apă din România şi chiar din sud-estul Europei – Rudăria din satul Eftimie Murgu, unde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri, albia râului Rudărica este presărată cu o salbă de 22 de mori de apă, aflate în proprietatea oamenilor locului. Toate morile sunt încă funcţionale. Această porţiune din valea Rudăricii formează cel mai mare complex mulinologic din sud-estul Europei.
Sursă informații: GhiduriTuristice.info
Fotografii: Miruna Clara

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *