Delicatese Literare
Recenzii

Parfumul Cracoviei de Lucian Dragos Bogdan, Editura Tritonic, Colectia Casmir – recenzie

Parfumul Cracoviei

Lucian Dragoș Bogdan

Editura Tritonic

Colecția Cașmir

Nr. de pagini: 226
An apariție: 2017

 

Adam e un medic renumit. Soția sa, Monika, s-a resemnat că familia va veni mereu pe locul al doilea pentru el. Mai mult, știe că nu e singura femeie din viața lui. Mateusz poartă în suflet o dramă. Marcelina e elementul lui de echilibru și vrea s-o facă fericită cu orice preț. Dar este asta de ajuns pentru ea? Două cupluri. Patru destine. Și o luptă disperată între inimă și rațiune.
Auzisem despre acest autor, fără să fi avut ocazia să îi citesc scrierile, dar la o lansare de carte a Editurii Tritonic, domnul Bogdan Hrib mi-a recomandat acest roman, Parfumul Cracoviei. A spus că este un roman de dragoste bun, pe care trebuie neapărat să îl citesc. L-am ascultat și la Gaudeamus mi-am achiziționat cartea și nu am regretat nici o secundă că am citit-o. Mi-a atras atenția și coperta foarte frumoasă!
Parfumul Cracoviei nu este doar un roman de dragoste, poate fi oricând viață noastră într-o anumită perioadă, este o lecție de viață…
Acțiunea se petrece la Cracovia din dorința autorului, dar ea poate fi oriunde în această lume. Poți fi medic, profesoară de engleză, ghid de muzeu în oricare oraș din lumea aceasta!
Cartea urmărește povestea a două familii:  familia Nowicki formată din Adam, Monika și fiul lor Tomek, și familia Krzykowski compusă din Mateusz, Marcelina, cele două fete, Malgosia și Kasia, și un băiat din prima căsătorie a lui Mateusz, Wojciech.
Viața acestor două familii se intersectează la pensiunea Pokeje Goscinne U Pyrnicki din Poronin unde fiecare este într-o mică evadare din cele cotidiene.
Profesiile personajelor noastre sunt foarte diversificate – Adam este un bun chirurg cardiolog, soția sa Monika este profesoară de engleză iar de cealaltă parte,  Mateusz este asociat într-o firmă de construcții de locuințe, iar Marcelina este ghid al muzeului subteran din Cracovia.
Din pricina copiilor celor două familii care imediat socializează,  părinții lor sunt deschiși unei apropieri și în curând se discută tot felul de probleme existențiale: de la Brexit la sistemul de învățământ și altele, cei doi bărbați având mai mult chef de discuție după un pahar- două de țuică adusă de undeva din România!
A doua zi, familia Marcelinei se întoarce la Cracovia unde găsește un adevărat dezastru acasă deoarece fiul lui Mateusz, Wojciech s-a gândit să facă un mare chef fără să îl intereseze cine curăță după… situație tipică tinerilor din ziua de astăzi, o problemă cu care se confruntă aproape fiecare părinte.  Situația dintre Mateusz și Wojciech este foarte încordată iar băiatul nu a putut trece peste moartea mamei sale, chiar dacă Marcelina s-a dovedit o mama vitregă foarte bună și o soție pe măsură. Mateusz îi este recunoscător Marcelinei pentru că l-a salvat după moartea soției și l-a adus pe linia de plutire, iar din această cauză își dorește să îi ofere casa mult visată de ea. În momentul când partenerul lui, din cauze medicale, trebuie să renunțe la partea lui de afacere, Mateusz vede această problemă ca pe o soluție pentru viitorul lui. Imprudent, se împrumută la bancă, girând inclusiv cu apartamentul unde stătea cu Marcelina și copiii, îi plătește partenerului jumătate din firmă și cumpără o casă, gândindu-se ce fericită va fi Marcelina când își va vedea cadoul de Crăciun.
Familia lui Adam se întoarce și ea în Cracovia după mica vacanță, dar în mintea lui Adam începe să apară imaginea Marcelinei. Trebuie menționat că Adam era un fustangiu de primă clasă, nu îi scapă nimic, amante avea vreo 4 pe lângă soția lui!!! Profesional, este un medic foarte bun, un chirung excepțional care își respectă pacienți și mereu și-a păstrat integritatea.
“Femeia din fața lui aprobă ușor din cap. Își coborî apoi privirea asupra poșetei crem, elegante. Cu un gest precis, expert, scoase din ea un plic. I-l întinse.
Adam se încruntă.
– Pentru dumneavoastră. Pentru efort.
Bărbatul aruncă o privire grăbită spre ușa care rămăsese deschis de un deget. Nimeni nu se zărea trecând prin dreptul ei.
– Doamna Slawinski, eu nu mă ocup cu de-astea!
– Să fie bine pentru toată lumea…
– Eu îmi fac meseria și sunt plătit pentru asta.
Fusese ferm, dar plicul rămase în aer, suspendat între ei. Își dădu seama că, perfid, gândul a ceea ce-ar fi putut face cu venitul suplimentar i se infiltra în minte,
– Luați-vă banii, va rog, înainte să vină cineva și s-avem amândoi probleme! alungă ispita înainte să-l subjuge!”
Datorită rețelei de socializare facebook, Adam o găsește pe Marcelina și îi dă cerere de prietenie, aceasta acceptându-i cererea după ce se întâlnește întâmplător cu el într-un supermarket.  Marcelina începe să îi invadeze mintea lui Adam, iar acesta găsește o modalitate inedită de a comunica cu ea: în fiecare zi îi trimite una sau două melodii cu versuri care îi oglindesc cumva sufletul.
Adam, într-una din zile, se duce la muzeu pentru a o vedea pe Marcelina iar aceasta îi face un tur al muzeului descriindu-i toată istoria Cracoviei. La sfârșitul vizitei muzeului, Adam își da seama că ceva se întâmplă cu el, ceva ce nu își amintea să mai fi simțit vreodată…
“ Iar asta-l bucura și-l îngrozea în aceeași măsură.”
Era un medic bun, dar chiar și cei mai buni uneori pierd lupta cu viața… Adam a pierdut un pacient, un tânăr, și acest lucru l-a dat peste cap și a căutat alinare la Marcelina. A vizitat-o la muzeu dar aceasta l-a refuzat motivând că așteaptă mulți turiști. De fiecare dată, Adam este cel care îi trimitea melodii, dar de data aceasta, după ce a refuzat să îl însoțească prin muzeu, Marcelina îi trimite prima și singură melodie din partea ei:
Dance me to the end of love – Leonard Cohen”

La un moment dat, peste Adam da o mașină când el încerca să salveze o fetiță din mijlocul drumului. Este rănit destul de grav, trebuie operat și durează câteva zile până își revine. Monika se simte vinovată de accidentul lui Adam, ea având o aventură extraconjugală cu un fost coleg de liceu, un tip după care erau toate fetele topite, inclusiv ea. Întâlnirea lor se consumă în vreo două ore, într-o cameră de hotel. Odată cu accidentul lui Adam, Monika pune punct idilei și se concentrează pe familie.
Pe celălalt plan, Marcelina află că Mateusz a pierdut totul, firma a dat faliment, iar banca în curând urmează să îi evacueze din apartament. Prinsă între ciocan și nicovală, decizia este este foarte grea de luat și cade pradă unei singure nopți alături de Adam, înainte de a pleca în altă țară și a-și lua viața în piept împreună cu soțul și fetele.
“ Avionul se ridică de la sol. Marcelina privea pe geam,  Undeva, departe, erau clădirile Cracoviei. Acolo lăsase pe cineva, care, probabil, o caută înnebunit. Bănuia că acuma o ura din tot sufletul pentru că nu-i lăsase nimic, nici o șansă de a da de ea. (…)
Poate că, într-o zi, avea să-și dea seama că-i lăsase tot ce avea ea mai de preț!
Inima ei.”
Îmi plac foarte mult cărțile care au și muzică în ele! Am ascultat toate melodiile trimise de Adam Marcelinei și unele mi-au trezit amintiri frumoase. O carte care are și muzică introdusă cu siguranță îți rămâne în minte pentru mult timp! Mie îmi va rămâne cu siguranță și nu doar datorită muzicii, ci și poveștii frumos conturate!
Stilul cărții este simplu, cursiv, frazele vin de la sine și nici nu simți când ai ajuns la finalul cărții!
Da, cartea poate fi interpretată că având un final trist, depinde cum privești lucrurile.
Eu am admirat femeile din această poveste, ele mereu s-au întors către binele familiei, chiar dacă acest bine nu înseamnă neapărat fericirea lor.
Tind să cred că Marcelinei i-ar fi fost mai bine lângă Adam, dar a dat dovadă de coloana vertebrală și și-a pus familia pe primul loc, chiar dacă soțul ei a pierdut totul dintr-un orgoliu prostesc și lipsă de comunicare cu soția lui. Marcelina nu a putut să îl părăsească chiar dacă sentimentele ei nu sunt la fel de puternice cum sunt pentru Adam!
Pe de altă parte Monika a făcut bine că a renunțat la fostul coleg de facultate și și-a dat seama că era vorba doar despre sex și nicidecum nu existau sentimente profunde, ea conștientizând că locul ei este lângă Adam.
Adam a fost un personaj bun, un bărbat cu o profesie bună, dar un macho în rândul femeilor, neducând lipsă de amante, deși încerca să fie cât poate de discret și ieșirile lui extraconjugale să nu afecteze liniștea familiei.
Pot să spun că această carte nu are personaje negative, dar pentru mine personajul Mateusz este un personaj negativ. Așa l-am văzut eu, în mintea mea l-am comparat cu un patron din zilele noastre pe care nu îl interesează soarta angajaților lui, îl interesează doar soarta lui, dar, ca în viața reală, nici în carte ulciorul nu a mers de multe ori la fântână, și lăcomia se plătește. În viață trebuie să știi când să te oprești, exact ca în zicala : “te întinzi cât îți ajunge plapuma.”
Acest roman de dragoste, acestă poveste de viață a fost scrisă de un bărbat, pe această cale aș vrea să-l felicit și să îi mulțumesc pentru vizita pe care mi-a oferit-o în Cracovia, chiar și virtual. Sper că în acest an să pot vizită Cracovia având cartea la mine!

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Tritonic, cartepedia.ro, librarie.net.

Cărţile Editurii Tritonic pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librărie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.

Recenzii Editura Tritonic

Recenzii și prezentări cărți autori români

20 Comments

  • Oli

    Felicitări Caro, minunată recenzie! Mi-ai atras atenția asupra cărții, cred că e foarte frumoasă, deși nu sunt de acord cu acțiunile personajelor. Însă e o poveste parcă ruptă din viață, îmi place coperta, îmi place decorul acțiunii și, așa cum ai subliniat și tu, îmi plac foarte mult cărțile care au melodii în ele. Iar cea aleasă de Marcelina e una din melodiile mele preferate!

    • Carolina Bianca

      Sunt de acord cu tine, nu sunt de acord cu personajele dar a fost scrisa asa de bine, iar muzica mi-a trezit niste amintiri frumoase! Mi-a trezit o dorinta de a vizita Cracovia…

  • Cornelia

    Acțiunile personajelor nu sunt chiar pe placul meu,mi se pare ca fiecare are cate un „pitici,dar pe de altă parte nu asa este si în viața reală?!O carte ce pare interesantă,daca voi avea ocazia cu siguranță o sa o citesc.

    • Carolina Bianca

      Nici pe placul meu nu au fost, dar este ca in viata reala! Ce se intampla in carte se intampla si in viata reala! Este o lectura buna!

  • Alina

    Caro, iti admir sinceritatea pe care ti-o exprimi in recenziile sau prezentarile tale. Stiu concret la ce sa ma astept si pot face o selectie. E un mare lucru! Cartea de fata nu mi se potriveste, avand in vedere ca in istoricul familiei mele s-a intamplat ceva asemantor cu subiectul de fata, dar sunt convinsa ca multi cititori isi vor dori sa o lectureze.
    Asadar, te felicit atat pentru prezentare, cat si pentru sinceritatea cu care iti exprimi parerea

  • georgianasandu

    Superba recenzie, Caro. Prinzi tot mai multa experienta in asta, iar stilul tau devine tot mai lejer si captivant. M-ai atras cu felul in care ai expus detaliile complicate ale povestii si sunt sigura ca toata cartea e minunata. Lucian e colegul meu de editura, ca sa zic asa, si stiu ca e incredibil de talentat.
    Felicitari!

    • Carolina Bianca

      Multumesc mult! Ai mare dreptate, este un autor foarte talentat si abia astept sa mai citesc astfel de carti scrise de el!

  • Alina Andreea Cătărău

    Foarte interesantă îmi pare cartea aceasta, iar recenzia detaliată m-a convins să o adaug în lista mea de lecturi. Nu am citit niciodată până acum o carte cu acțiunea în Cracovia, însă „parfumul Cracoviei” pare pe gustul meu. Felicitări pentru recenzie!

    • Carolina Bianca

      Ma bucur ca v-am ispitit, cu siguranta o sa va placa cartea! Va recomand cu drag toate romanele de dragoste ale autorului. Va astept cu o parere dupa ce o cititi.Va multumesc!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *