Delicatese Literare
Recenzii

Pasărea Liră de Cecelia Ahern, Editura ALL – recenzie

Pasărea Liră

(Lyrebird – 2016)

Cecelia Ahern

Editura ALL

An apariție: 2021

Nr. pagini: 400

Traducător: Marilena Iovu

Bestseller internațional

Pasărea Liră, cel mai nou titlu al Ceceliei Ahern tradus în limba română, surprinde o poveste de dragoste trăită cu inocență, într-o lume din care tocmai inocența lipsește cu desăvârșire.

Născută ca rod al unei legături secrete, Laura trăiește până la vârsta de douăzeci și șase de ani ascunsă într-o cabană de munte. Obișnuită mai degrabă cu vietățile pădurii decât cu oamenii, nici nu realizează că a fost înzestrată din naștere cu un talent uluitor: poate imita perfect absolut orice sunet din jur. Precum o pasăre liră. Până când o producătoare de filme documentare o descoperă absolut întâmplător, oferindu-i posibilitatea de a-și schimba total viața.

Laura acceptă și se trezește în cruda lume a showbiz-ului, prinsă într-un vârtej de experiențe bulversante. Dar își continuă călătoria zbuciumată, din dorința de a-și întâlni sufletul pereche. Iar acel om pare a fi lângă ea încă din clipa în care părăsește muntele. Este vorba despre Solomon, iubitul producătoarei.

O tânără fermecătoare, dar stranie în reacții – stingheră, nedumerită, imitând și iar imitând nu doar voci, ci și sunetele cele mai ciudate – se expune în văzul tuturor. Cum vor reacționa oamenii? O vor respinge sau o vor admira?

Un bărbat cu ambiții muzicale se resemnează în ipostaza de inginer de sunet în lumea televiziunii. Se resemnează și într-o relație amoroasă în care viața privată și cea profesională nu mai pot fi delimitate.

Această femeie și acest bărbat se întâlnesc și se îndrăgostesc. Dar le va fi cu adevărat dat să se iubească?

„O carte captivantă, o evadare din viața de zi cu zi, o lectură plăcută și o poveste de dragoste memorabilă.” – The Irish Times

 

 

„Pasărea Lira” de Cecelia Ahern este  un roman extraordinar, cu intrigă originală și o protagonistă fascinantă, cu descrieri ample ale  locurilor, romantism  și un strop de mister, un mix deosebit de captivant pentru orice iubitor de lectură. Această poveste remarcabila creează emoție, atinge inima și incită curiozitatea, asigurându-și locul în topul celor mai bune cărți citite de mine în acest an.

             „Una dintre cele mai frumoase, mai rare și probabil cea mai inteligentă dintre vietățile lumii este această artistă fără pereche, pasărea Liră…” – Ambrose Pratt (Trilurile păsării Liră)

Fascinată de scrierea lui Ambrose Pratt, Cecelia Ahern o creionează pe Laura Button, protagonista cărții „Pasarea liră”, o tânără deosebită, unică, misterioasă, căreia îi atribuie câteva din caracteristicile păsării Liră. Uimitor! Ce poveste a rezultat din imaginația autoarei!

Dar, să vă spun câteva cuvinte despre intriga ce își țese firul în jurul unei povești de viață.

Solomon, Bo și Rachel sunt o echipă bine sudată care realizează documentare ce pun reflectorul pe povesti neobișnuite. Au fost premiați pentru diverse reportaje, dar ultimul documentar, despre viața gemenilor Toolin, Joe și Tom, în vârstă de optzeci de ani, din comitatul Cork din sud-vestul Irlandei, a avut un succes răsunător. S-au născut, au copilărit, au trăit și au îmbătrânit unul alături de celalalt, la ferma lor din munți, fără să primească intruși în viata lor, fără iubite sau soții. Se înțeleg din priviri, sunt morocănoși, ursuzi, antisociali și nu au avut niciodată secrete unul față de celălalt. Doar o femeie îi aprovizionează cu cele necesare traiului, o dată pe săptămână. O existență simplă, având drept companie munții, pădurea și animalele. Când  Tom Toolin moare, echipa de filmare vine să-și prezinte condoleanțele, dar să și filmeze, ca o încheiere a documentarului, un interviu cu Joe Toolin, geamănul rămas în viață, un bătrân care încearcă să facă față singurătății și provocării de a se ocupa de proprietate fără ajutor.

Filmările la fermă îi aduc pe toți față în față cu o descoperire uluitoare: pe proprietate există o magazie veche transformată într-o căsuță, care este locuită de o făptură angelică ce-i  fascineaza din prima clipă. Laura Button este numele ei și este cea mai uimitoare tânără pe care au văzut-o vreodată. Laura își manifesta emoțiile sub forma unor sunete ce seamănă cu trilurile păsărilor, imita zgomote neobișnuite în mod spontan, comunicând prin sunete ceea ce ar vrea să spună prin cuvinte. Ea are un talent natural, care face parte din ea, imitând  sunete care transmit stări, emoții, trăiri, asemenea Păsării Liră. Cum se aude ceaiul când este turnat într-o ceașcă? Ce foșnet face mângâierea pe un obraz? Dar frunzele foșnind în adierea vântului și zgomotul cu care valurile se sparg de mal? Sau ouăle prăjite în tigaie și aparatul de făcut cafea?

Doar Joe Toolin este  furios și imun la farmecul Laurei și nu înțelege cum nu a știut că la ferma lui trăiește de aproape zece ani o tânără sălbatică. Și de ce pe proprietatea lui? Ce legătură are ea cu familia Toolin? Iată câteva întrebări ale căror răspunsuri le veți afla citind această poveste minunată.

Cel care a găsit-o a fost Solomon, inginerul de sunet, căruia îi place muzica și se visa, în copilărie, vedetă rok, un tip calm și sensibil, care se afla într-o relație cu Bo, producătoarea documentarului, o femeie talentată, ambițioasă și încăpățânata care forțează limitele tuturor pentru a-și atinge scopurile. Își dorește cu disperare povestea de viață a Laurei și exclusivitatea interviului. Și nu se lasă până nu va obține ceea ce dorește, chiar dacă pentru asta împinge lucrurile mult prea departe, riscând-și chiar și inima.

Așadar, timp de douăzeci și sase de ani, Laura a fost ascunsă obsesiv de privirile oamenilor, crescută în mare secret de către mama și bunica ei, două femei nedespărțite care se avuseseră doar una pe cealaltă, decedate amândouă. Fata a sosit în urmă cu zece ani pe proprietatea gemenilor Toolin, unde rămăsese nevăzută până în acest moment. Fără a ține cont de nimic, Bo se folosește de această ocazie unică în carieră și, lacomă, o convinge pe naiva Laura că talentul ei trebuie arătat lumii, că moroconosul Joe o va da afara de pe pământul lui, fiind timpul să înceapă să învețe „să zboare” în aceasta lume în care habar nu are cum funcționează lucrurile. De fapt, Bo, lipsită de orice urmă de omenie, vrea să triumfe cu descoperirea acestei tinere speciale, vrea încă un  premiu în vitrina realizărilor ei.

Astfel, Laura ajunge în Dublin, sprijinită de echipa de filmare, care vrea să-i facă publică povestea, încrezătoare în promisiunile și cuvintele lui Bo care, pentru o mai mare expunere, o înscrie și la audițiile unei importante emisiuni de talente. Așa intră Laura – Pasărea Liră în lumea divertismentului, în casele și sufletele oamenilor. Comportamentul mârșav al lui Bo este contrabalansat de prietenia și sprijinul care vin din partea lui Solomon, căci el o înțelege cel mai bine, el îi interpretează exact sunetele, el vibrează în aceleași tonuri cu  trilurile ei.

Realitatea dură și haosul lumii în care a pătruns o izbesc însă cu toată forța pentru că totul este nou, zgomotele orașului îi sunt necunoscute, cruzimea oamenilor nu are limite, iar ea se transformă într-o făptură înfricoșată și bulversată. Presa își aruncă hienele în trecutul ei, scormonind după cadavre, secretele ies la suprafață și spiritul îi este frânt și aripile rupte când apare știrea despre o posibilă implicare a mamei și bunicii ei într-o presupusă crimă nerezolvată de zeci de ani.

Cine este adevărata Laura Button? Ce secrete ascunde ea?  Își va găsi un loc în lume, unde să își cânte trilurile?

„Ființă solitară, pasărea Lira este o creatură sălbatică. Nu poate sau nu vrea să trăiască în zone urbane, printre oameni. Fiindcă sunt blânde și timide, multe păsări Liră au fost capturate și studiate de către zoologi experimentați. Dar ce s-a descoperit despre pasărea Liră este că în captivitate se întristează și piere.” – Ambrose Pratt (Trilurile Păsării Liră)

 

Cărțile autoarei Cecelia Ahern pot fi comandate pe elefant.ro, libris.rocartepedia.ro, carturesti.rolibrariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura ALL

Recenzii și prezentări cărți Cecelia Ahern

14 Comments

 • Mirela Barbălată

  Foarte sensibila recenzia! Se simte cât de mult te-a impresionat. Felicitări!
  M-ai făcut tare curioasă; subiectul mă atrage, iar personajul principal mi se pare fascinant. Trec cartea pe lista de dorințe .
  Mulțumesc pentru recomandare!

  • Tyna

   Minunată recenzie, foarte sensibilă și emoționantă! ❤ M-ai tentat maxim cu această carte, vreau să o citesc și eu! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

  • familiasimionescuyahooro

   Mulțumesc mult, Tyna, cu mare drag! ❤️Este o poveste care atinge sufletul. Sunt convinsa ca te va captiva! ❤️

  • familiasimionescuyahooro

   Mulțumesc mult, Oli, cu mare drag! ❤️ Este o poveste deosebita, are și romantism și mister și drama și un final foarte frumos! ❤️

  • Oli

   Oh, multumesc,Carmen, ma bucur ca mi-ai spus despre final, chiar eram curioasa, dar m-ai convins cu atat mai mult ca va fi pe placul meu aceasta carte!

 • anasylvi

  Foarte frumoasa recenzia, de mult am tot zis sa o incerc si eu pe Cecelia Ahern, iar povestea aceasta cu un copil salbatic ma incanta. Multumesc si eu pentru recomandare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *