Delicatese Literare
Recenzii

Pasărea spin de Colleen McCullough, Editura Orizonturi – recenzie

Pasărea spin

Colleen McCullough

Editura Orizonturi

Colecția Romane Celebre

Titlu original: The Thorn Birds

 

Colleen McCullough este autoarea a 25 de romane, din care ultimul a văzut lumina tiparului în 2013. Dintre cărțile traduse în limba română amintim: „Tim”, „Deschis. Închis”, „Antoniu și Cleopatra”, „Doamnele din Missalonghi”, precum și celebrul roman „Pasărea Spin”. Scriitoarea s-a născut la Wellington, dar şi-a petrecut copilăria la Sydney. Mama sa era neo-zeelandeză, de ascendenţă maori, iar tatăl ei era un imigrant irlandez angajat la muncile agricole. S-a stins din viaţă în ianuarie 2015, la vârsta de 77 de ani.

pasari 1

Pasărea spin”- o poveste de iubire, despre iubire – cu multiplele ei fațete – despre sacrificiu și destin, despre alegeri și asumarea consecințelor acestora. E o carte care m-a impresionat profund, m-a emoționat și contrariat. Am suferit pentru și alături de personajele ei.
Cartea a avut și o foarte bună ecranizare, cu Richard Chamberlain și Rachel Ward în rolurile principale, un film extraordinar de frumos, care, din punctul meu de vedere, s-a ridicat la înălțimea cărții.
Pe lângă acțiunea în sine, care ne povestește istoria familiei Cleary – întinsă pe o perioadă de aproape 60 de ani – romanul are în centru povestea de dragoste interzisă, dar copleșitoare dintre Meggie Cleary și părintele catolic Ralph de Briccassart, care ajunge în cele din urmă cardinal.
Acțiunea se petrece în îndepărtele și spectaculoasele ținuturi ale Australiei – la moșia Drogheda – și avem parte de minunate și detaliate descrieri ale locurilor și locuitorilor ei.
Sunt prezentate şi aspecte din Al Doilea Război Mondial, tragedia celor implicaţi direct în război și a familiilor acestora, ca și traumele peste care majoritatea acestora nu mai reuşeau să treacă.
Personajele sunt puternice și bine conturate. Meggie este nepoata bogatei Mary Carson, stăpâna Droghedei. Mary Carson, ajunsă la o vârstă respectabilă, decide să îşi cheme fratele, împreună cu familia acestuia, la Drogheda, pentru a-i pregăti să devină stăpânul uriaşei sale averi. Așa a ajuns Meggie la moșia care îi va deveni cămin.
Ralph de Briccassart este un preot catolic exilat în Australia, care, fiind un apropiat al despoticei bătrâne, spera să o moștenească la moartea acesteia, lucru care chiar se va întâmpla. Moștenirea astfel căpătată îl va pune în situația de a alege între visurile sale de mărire – consistenta avere garantându-i o poziție importantă în cadrul bisericii – și devotamentul față de familia Cleary, în special față de Meggie. În cele din urmă, a ales cu mintea, nu cu inima.

colaj pasarea spin
Prima întâlnire dintre Ralph și Meggie, la sosirea acesteia împreună cu familia în Australia, s-a petrecut când ea avea doar nouă ani, iar el era un tânăr preot de 28 de ani. Practic, Meggie a crescut sub ochii lui, în același timp cu afecțiunea lui pentru ea, care s-a transformat din prietenie într-o imensă dragoste, dar care a ajuns în cele din urmă să valoreze 13 milioane de lire, la cât s-a ridicat moștenirea primită.
Meggie, la rândul ei, în încercarea disperată de a-l uita pe Ralph, și dorind în același timp să-și împlinească visul de a avea copii, s-a măritat cu Luke, un bărbat care ca fizic îi amintea de Ralph, dar care s-a dovedit un parvenit, ce s-a căsătorit cu ea doar pentru bani. Meggie dă naștere unei fetițe, Justine, dar Luke se arată în continuare complet dezinteresat de familie.
Dezamăgită, Meggie pleacă de una singură într-o vacanță pe o insulă izolată, unde își petreceau de obicei luna de miere tinerii căsătoriți, iar destinul îl aduce din nou în calea ei pe Ralph, care între timp cunoscuse o acscensiune fulminantă la Vatican, dar nu o putuse uita pe Meggie nici o clipă. Dragostea lor de această dată depășește granițele unei iubiri platonice, iar în urma scurtei, dar foarte intensei lor povești de iubire împărtășită, se va naște un fiu, Dane, dar Ralph nu va afla acest lucru decât…26 de ani mai târziu, mult prea târziu…
Când Dane, ajuns la vârsta maturității, alege calea bisericii, Meggie îi înmânează băiatului înainte de a pleca la Roma o scrisoare care îi era destinată lui Ralph. „Îți înapoiez ce ți-am luat acum câțiva ani. Să ai grijă de el„, scrie Maggie. Însă Ralph nu va înțelege din păcate mesajul din spatele ei.
Ultima parte a cărții închide ca un cerc povestea, acceptarea tacită a destinului și a consecințelor propriilor decizii. O regăsim pe Meggie la Drogheda, unde nu se vor mai naște vlăstare ale familiei Cleary…
În final, o fereastră deschisă spre o viață fericită este lăsată Justinei, fiica lui Meggie, care alege iubirea, în schimbul a orice altceva.
Iar despre destinul protagoniștilor cărții, acesta se regsește în legenda păsării spin:

“Există o legendă despre o pasăre care cântă o singură dată în viaţă, mai dulce decât orice altă vietate de pe faţa pământului. Din momentul în care-şi părăseşte cuibul, caută un copac cu spini şi nu-şi găseşte odihna până nu-l află. Apoi, cântând printre ramurile sălbatice, ea se aruncă singură în spinul cel mai lung şi mai ascuţit. Şi, în extazul morţii, ea se înalţă deasupra propriei agonii, scoţând un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Un cântec al cărui preţ suprem este însăşi existenţa. Întreaga lume înmărmureşte ascultându-l şi Dumnezeu în Paradisul său zâmbeşte. Pentru că ceea ce este mai bun în viaţa noastră se obţine numai cu preţul unei dureri existenţiale… Ori cel puţin aşa spune legenda.”

 

Cărțile autoarei Colleen McCullough  pot fi comandate pe elefant.rolibrarie.net

Cartea a fost mentinata in Top 8 carti clasice care ne-au incantat, scrise de femei

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

30 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *