Delicatese Literare
Recenzii

Pasiune periculoasa de Nora Roberts, Editura Miron – recenzie

Pasiune periculoasă

Nora Roberts

Editura Miron

Nr. pagini: 511

Titlul original : The Reef – 1998

Traducere: Anca Nistor

Nora Roberts este una dintre cele mai apreciate scriitoare de romance din lume fiind primul autor inclus în The Romance Writers  of America Hall of Fame. 

Începând cu anul 2011, romanele sale au stat 861 de săptămâni pe Lista celor mai bine vânduți autori – New York Times – ,din care 176 de săptămâni pe primul loc.

“O scriitoare inteligentă, de excepție “ – USA Today

“Romanele ei au alimentat visele a douăzeci și cinci de milioane de cititori” – New York Times

Prin “Pasiune periculoasă” Nora Roberts ne aduce în prim plan o poveste seducătoare, plină de mister și acțiune, cu personaje aprige și pătimașe.

O poveste captivantă, plină de intrigi și de dorință: cercetând adâncul oceanului, arheologul Tate Beaumont descoperă o pasiune neasemuită, dar și un secret periculos, pentru care cineva ar face moarte de om ca să-l păstreze ascuns.

“Nimic atât de frumos – sau de periculos – precum Pasiune periculoasă” – Publishers Weekly

Arheologul marin Tate Beaumont și căutătorul de comori Matthew Lassiter, împreună cu familiile lor – Marla și Ray – părinții lui Tate – și Buck, unchiul lui Matthew -, își vor uni forțele pentru a găsi Blestemul lui Angelique – “un colier de rubine și diamante extrem de prețios, încărcat de istorie, întunecat de legendă, manjit de sânge. “

Cartea este structurată în trei părți numite TRECUT – PREZENT – VIITOR – fiecare începând cu un citat, sugestiv ales, care ne va ajuta să înțelegem mai ușor evenimentele ce vor urma.

“Prezentul nu conține altceva decât trecutul și ceea ce se descoperă în efect s-a aflat deja în cauza” Henri Bergson

Din prologul cărții aflăm că James Lassiter, tatăl lui Matthew, s-a asociat cu Silas VanDyke, un personaj diabolic dar cu resurse financiare importante, pentru a găsi “Blestemul lui Angelique și legenda de care era înconjurat”. Din păcate, Matthew, la cei aproape șaisprezece ani ai săi, asistă neputincios la moartea tatălui său, fiind convins că asasinul este însuși VanDyke.

Acțiunea cărții se reia după douăzeci și cinci de ani, când Matthew și unchiul său, Buck, o  vor întâlni în largul coastei St. Kitts din Caraibe pe frumoasă și angelica Tate Beaumont însoțită de părinții ei, Marla și Ray. Între cele două familii ia naștere o frumoasă prietenie ce va rezista în timp, în ciuda evenimentelor tragice care vor urma.

Dacă Marla, Ray și Buck vor avea de la început o relație excelentă, nu același lucru se poate spune despre Tate și Matthew. Între cei doi adesea au loc schimburi de replici acide urmate de momente stânjenitoare pentru unul, dar comice pentru celălalt:

“ –  Argint, murmură ea. E din argint. Un semn de rang. Eram sigură.

– E drăguță.

 Uitând de orice altceva, ea se apleca mai mult și își plimbă vârful degetului peste locul sclipitor.

– Cred că e din secolul al XVIII- lea.

 Ochii lui zâmbiră.

– Zău?

– Studiez arheologia marină, spuse ea dându-și bretonul la o parte din ochi. Ar fi putut să aparțină căpitanului.

– Sau vreunuia din ofițeri, spuse Matthew sec. O să-mi aducă bere și creveți pentru un timp.

Uluită, ea se dădu înapoi.

– O s-o vinzi? Ai de gând s-o vinzi? Pentru bani?

– Doar nu pentru nasturi.”

Deși o șicana, văzând în ea doar copila alintată a părinților ei, Matthew simte o atracție puternică față de Tate, dorind să o țină cât mai aproape de el, conștient însă că nu vor avea nici un viitor împreună.

“Tricoul i se lipise de trup și acele picioare ușor bronzate păreau mai lungi decât ar fi trebuit. Și vocea aceea pe jumătate whisky, pe jumătate limonadă nu era de copil, ci de femeie.”

Mi-a plăcut cum autoarea a asociat cele două băuturi cu personalitatea lui Tate: whisky, o delicatesă cu aromă tare – Tate, o fire puternică, dură la nevoie; limonadă, dulce și răcoritoare, binevenită pe timp de vara – Tate, o fire ingenuă, naivă și delicată.

Timpul trece iar căutările celor două familii sunt încununate de succes atunci când descoperă o navă a flotei spaniole din anul 1733, plină de bogății.

“Ceva zdrăngăni lovindu-se de tubul ei și o făcu să redevină atentă la treaba pe care o avea. Prima sclipire a aurului abia dacă fu remarcată. Se uită spre fundul mării. Licăririle erau împrăștiate în jurul ei ca niște flori abia deschise. Stupefiată, se întinse și ridică un dublon. Regele spaniol demult dispărut o privea de pe monedă.”

Din păcate, soarta le este potrivnică, “norocul” Lassiterilor spunându-și încă o dată cuvântul. În timpul scufundărilor, Matthew este atacat de un rechin dar salvat în ultimul moment de unchiul său, Buck.

Întâmplarea terifiantă este bine descrisă, astfel că cititorul se poate transpune, cu ușurință, în pielea personajelor trăind și simțind, în fiecare clipă, groaza, teama și șocul.

Vor reuși Matthew și Tate să se salveze? Va reuși Buck să supraviețuiască atacului sângeros? Rămâne să descoperiți singuri citind cartea.

Se spune că trecutul niciodată nu își lasă polițele neplătite. În ceea ce privește familia Lassiter, această “superstiție” se adeverește în persoana lui Silas VanDyke, care reușește să distrugă și ultima fărâmă de încredere și speranța din sufletul lui Matthew.

“Era mult mai dureros să pierzi odată ce ai câștigat”

“Acum, aici, locul prin care tot viitorul se scufundă spre trecut” – James Joyce

În partea a doua a cărții acțiunea se reia după opt ani. În acest răstimp, Tate devine un bun arheolog marin iar Matthew conduce o echipă de explorări subacvatice în apele reci ale Atlanticului.

Tate își vede visurile îndeplinite, are o carieră frumoasă și lucrează alături de cei mai buni oameni de știință. Dar aprecierea profesională nu îi aduce fericirea motiv pentru care nu ezită să își dea demisia atunci când află un “secret tulburător” ce a însoțit-o în toți acești ani. Despre ce este vorba rămâne să aflăți singuri.

Despre Matthew aflăm că a avut o viață grea, plină de pierderi, suferință și dezamăgire, muncind pe rupte și uitând de sine.

La chemarea lui Ray, tatăl lui Tate, cu care păstrase legătură prin scrisori, își da demisia fiind hotărât să recâștige ceea ce a pierdut cu opt ani în urmă.

Reîntâlnirea dintre cei doi tineri după atâția ani stârnește un amalgam de emoții: de la furie la extaz, de la surpriză la conștientizare.

“El era frumos. Nici resentimentele, nici disprețul nu puteau nega acest lucru.”

“Întâi și întâi, văzu niște picioare mici, încălțate într-o pereche de ghete destul de uzate. Apoi niște picioare foarte lungi și feminine, minunate, într-o pereche de pantaloni mulați, negri. În alte împrejurări le-ar fi studiat mult timp.

Matthew realizează cât de mult a greșit cu opt ani în urmă atunci când a respins într-un mod umilitor ceea ce Tate era dispusă să îi ofere. Este hotărât să o recâștige dar mai ales să îi obțină respectul și aprecierea.

“Pentru că am pierdut ceva în vara aceea, Tate, spuse el încet. Mai mult decât bogăția pe care mi-a furat-o ticălosul ăla. “

“Am pierdut bucuria a ceea ce puteam face. Am pierdut magia a ceea ce putea fi. E timpul să o regăsim.”

Va reuși Tate să îl ierte pe Matthew? Îi va da în cele din urmă o nouă șansă?

“ A venit timpul să terminăm ceea ce-am început acum opt ani. 

“Ai avut destul timp să te gândești. Până nu rezolvăm treaba asta, o să ne tot chinuie.”

“Viitorul este urmărit de prezent ” – Samuel Johnson

În partea a treia a cărții îi însoțim pe cei doi eroi în aventura lor din adâncurile pline de mistere, în căutarea talismanului demult pierdut; asistăm la eforturile lor de a construi un alt viitor, unul bazat pe iubire, respect și încredere și suferim atunci când trădarea vine de unde nu te aștepți.

Deși lucrurile încep să se așeze de la sine, între Tate și Matthew încă mai sunt aspecte de lămurit, trecutul în continuare le dă bătăi de cap, iar orgoliile și neîncrederea îi fac să devină neputincioși și orbi la ceea ce era în fața lor: fericirea.

“ – Nu mă minți, spuse el lăsând spațiu după fiecare cuvânt, intenționat. Te-am auzit. Dacă n-aș fi auzit cu urechile mele, nimeni nu m-ar fi putut convinge că ai făcut așa ceva. Pentru ce, Tate? Pentru bani, prestigiu, promovare? “

Vor reuși Tate și Matthew să lase un trecut dureros în urmă și să privească cu încredere în viitor? Se vor ierta unul pe celălalt? Vor găsi în cele din urmă “Blestemul lui Angelique”? Se va adeveri legenda din spatele acestui talisman? Își va primi Silas VanDyke pedeapsa binemeritată?

Răspunsurile le veți afla doar citind ‘Pasiune periculoasă”, o poveste plină de suspans, adrenalină, o poveste despre sacrificiu, prietenie, pierdere și iertare. Și nu în ultimul rând, o minunată poveste de iubire cu doi eroi frumoși și pasionali.

 

Mulțumesc Delicatese literare – Tyna&Oli pentru șansa de a citi această carte și de a împărtăși cu voi impresiile mele.

 

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe miron.roelefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro

 
 
 

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *