Delicatese Literare
Recenzii

Pasiunea unei femei de Virginia Henley, vol.1, Editura Miron – recenzie

Pasiunea unei femei

Virginia Henley

Editura: Miron
Anul apariției: 2017
Titlul original: A woman of passion
Traducerea: Dagmar Popescu
Număr de pagini: 286
Tânăra Bess Hardwick știe că singura ei cale de a evada din viața de privațiuni pe care familia ei o duce, este să ajungă la curte și să facă o căsătorie bună. Și astfel frumoasa fată pleacă la Londra, și ajunge la Curtea Tudorilor, locul unde sunt cei mai bogați, puternici și ambițioși bărbați. Dar nici un bărbat nu este mai ambițios și mai periculos decât Prințesa Elizabeth, cea care și-o face pe Bess prietenă, confidentă și mai apoi doamnă de onoare la strălucitoarea ei curte, atunci când ajunge regină…
Seducătorul William Cavendish, îndrăznețul sfetnic financiar al regelui, jură să o aibă pe Bess cu orice preț, dar ea este nevoită să îl accepte pe îndrăgostitul Robert Barlow, care îi oferă o căsătorie pe care ea nu o poate refuza.
Când Bess ajunge văduvă, proaspăt încoronata Elizabeth o obligă să se mărite cu nobilul Sir William St. Loe. Dar nesăbuita pasiune o aruncă pe Bess în brațele contelui de Shrewsbury, a cărui abilă îndrăzneală aprinde în ea pasiunea vieții ei.
Acțiunea cărții are loc în Anglia secolului XVI, la curtea regilor din Casa Tudor. E o carte frumoasă, documentată, bine scrisă, cu o acțiune alertă și plină de întâmplări neprevăzute și răsturnări de situație.
Povestea începe în Derbyshire, Anglia, la 20 August 1533, când facem cunoștință cu o micuță roșcată temperamentală, ce asistă neputincioasă la decăderea propriei sale familii după decesul tatălui.
„Îi simțea mâna pe umăr și încă îi auzea cuvintele: pământul înseamnă bogăție, copila mea. Pământul și proprietatea sunt cele mai importante lucruri pe lumea asta. Agață-te de Hardwick, Bess, indiferent ce-o să se întâmple.”
Un copil să accepte cu ușurință că locul unde s-a născut și pe care întotdeauna l-a numit acasă, deodată nu-i mai aparține…asta nu am mai văzut. Este o adevărată tragedie.
Și totuși, micuța de numai șase ani, o face. Bine, după un acces de plâns și o criză de nervi de toată frumusețea…
De aici, acțiunea se mută la Londra, câțiva ani mai târziu, în 1543.
„Când fuseseră nevoiți să părăsească Hardwick, mama ei, Elizabeth, găsise adăpost la sora ei, Marcella, care și ea era văduvă. Bess se apropiase foarte repede de mătușa ei, înțelegând că erau spirite asemănătoare, cu personalități puternice, hotărâte.”
Bess a învățat că scopul femeii, în acea perioadă, era căsătoria și că trebuia să învețe cum să pună mâna pe un soț, de preferat cu un statut privilegiat…
La Curtea Tudorilor, autoarea ne introduce în lumea secretelor, a promiscuității și a decadenței, o lume coruptibilă și lipsită de bun simț; unde o persoană hotărâtă să răzbată, fie ea femeie sau bărbat, o poate face atâta timp cât este dispusă să renunțe la unele precepte morale.
Întâlnirea dintre Rogue Cavendish și Bess Hardwick nu trece fără nici o semnificație:
„Era atât de proaspătă și de tânără și da, inocentă! Întâlnirea întâmplătoare cu ea îi arătase cât de uzate îi deveniseră gusturile. Rogue Cavendish decise că fata asta va deveni cea mai încântătoare amantă a lui.”
Bess este o tânără ambițioasă și ferm hotărâtă să ajungă cât mai sus. Chiar gândurile ei arată acest lucru:
„Pentru el acesta putea fi un joc, numai că ea era al naibii de serioasă. Îl dorea la fel de mult cum o dorea și el, poate chiar mai mult, deși nu pentru aceleași motive. Cavendish ar putea fi o pană extraordinară la pălăria ei.”
Să fie Bess o femeie care să profite de fiecare oportunitate doar pentru a ajunge acolo unde își dorește? Rămâne să descoperim…
O carte foarte frumoasă, cu o acțiune atât de fluidă încât nici nu realizezi exact viteza cu care zboară paginile, atât ești de prinsă în poveste!
Este povestea unei femei, a unei tinere inocente și seducătoare în același timp, povestea unui destin… și a unui seducător notoriu care se trezește atras de acest amestec de femeie și fetiță…
„- Te las să pleci, dar te avertizez solemn că mâine voi reîncepe de unde am rămas acum…
  – Puteți încerca, milord, dar rămâne de văzut dacă veți avea succes.”
O încrengătură de situații comice, alerte, de suspans, amuzante, care oferă cititorului o evadare din realitatea modernă într-o perioadă plină de mașinațiuni, din vremuri demult apuse. O lectură mai mult decât plăcută! O poveste care te lasă cu un zâmbet pe chip la finalul ei.
O carte despre alegeri, fie ele bune sau rele. Despre consecințele acestor alegeri, cu care trebuie să trăim o viață.
„Dar cea mai importantă parte a serii a fost apropierea de William Cavendish. Numai gândul la el o făcea să se simtă ca și cum ar fi plutit pe un nor.”
Și atracția nu este nicidecum unilaterală! Tânărul nostru Casanova nu este imun la farmecele tinerei Bess!

Prima întâlnire dintre Bess și prințesa moștenitoare Lady Elizabeth este una ciudată: două tinere uimitor de asemănătoare fizic – de parcă ar fi surori, hotărâte și dispuse să încerce totul pentru a reuși în viață; se împrietenesc într-o fracțiune de secundă. Și o fac pentru totdeauna! Se plac și sunt curioase una în privința celeilalte. Se aseamănă atât de mult încât nu îmi vine să cred că cele două nu au nici un grad de rudenie…
„- Haide să facem un legământ că vom crede în noi și că vom avea încredere una într-alta, spuse Bess impulsiv.
Elizabeth își duse mâna la inimă.
– Indiferent ce-ar fi.”
O carte în care personajele m-au uimit și m-au captivat în același timp, o poveste intensă care reușește să-ți mențină atenția, plus o poveste de dragoste uimitoare, cu sentimente profunde pe care le simți și tu ca cititor.
„Dacă avea să-și îndeplinească ambiția, va trebui să reziste multor vicisitudini. Dar crede în ea însăși, așa cum cred și eu, își spuse Bess și când crezi cu tot sufletul și cu toată puterea minții, într-o zi vei reuși.”
Oare așa se va întâmpla și cu Bess?
Descoperiți răspunsul la această întrebare precum și multe alte întâmplări prin care trece Bess, citind acest prim volum din „Pasiunea unei femei”!
Este cea de a doua carte pe care o citesc de această autoare și deja a devenit una dintre preferatele mele. Am mai citit „Masca inocenței” de Virginia Henley, o carte foarte frumoasă.
Ambiție și determinare, o minte ascuțită și dorința de a reuși, instinctul de a lua cele mai bune decizii, o poartă pe Bess spre un destin care poate să îi pună la picioare totul sau nimic. Dacă reușește sau nu, vă rămâne vouă să descoperiți!
Mulțumim editurii Miron pentru cartea Pasiunea unei femei de Virginia Henley oferită pentru recenzie.

Cărțile autoarei Virginia Henley pot fi comandate pe elefant.rolibrarie.netemag.rolibris.ro

24 Comments

Spune-ți părerea!