Delicatese Literare
Recenzii

Patimă întunecată de Toni Anderson, Editura Leda – recenzie

Patima întunecată (Dark Watersdark waters

Toni Anderson
Editura Leda
Traducere: Iris Manuela Gâtlan Anghel
446 pagini
Patimă întunecată este o carte care te ține în priză de la început până la sfârșit, îmbinând magistral romantismul cu suspansul.
Cartea începe cu un prolog în care Davis Silver, un contabil care ispășise o condamnare pentru fraudă – de care nu fusese însă vinovat, face o descoperire periculoasă și anume că cineva furase din conturile companiei la care lucra o sumă imensă folosind codurile lui de acces. Dacă prima dată când i se înscenase o fraudă nu luptase suficient, ajungând la pușcărie, soția părăsindu-l și numai scrisorile fiicei îi mai înseninau zilele, de data asta Davis este hotărât să-i demaște pe adevărații vinovați. Scoate dovezile la imprimanta și le pune într-un plic pentru fiica lui. În drum spre casă, observă că este urmărit. Disperat, dându-și seama că va muri, îi lasă un ultim mesaj pe telefon fiicei lui. Este atacat de unul din urmăritori și împins în fața metroului.
Anna Silver, fiica lui Davis, era profesoară într-un mic orășel. Deși era o tânără frumoasă cu ochi verzi, Anna nu putea avea o relație normală, purtând sechelele unui viol petrecut chiar la balul ei de absolvire, ticălosul care o nenorocise fiind chiar fratele ei vitreg. Cuvintele batjocoritoare pe care i le spusese acesta atunci îi veneau obsesiv în minte ori de câte ori încerca să aibă o relație.
”Nimeni n-o să te creadă. Te urăsc cu toții atât de tare, încât o să râdă de tine. Și nici măcar n-ai fost bună.”
Tocmai se despărțise de prietenul ei Peter, neputând trece de senzația de greață pe care o încercase când acesta dorise să o sărute, când primește vizita poliției care o anunță de moartea tatălui. După plecarea polițiștilor, Anna descoperă mesajul de la tatăl ei în care acesta îi spunea că este nevinovat de frauda care i s-a înscenat și îi cerea să se ducă la Brent Carver, singura persoană în care mai avea încredere în afară de ea.
”Spune-i că-i cer să-și țină promisiunea pe care ne-am făcut-o unul altuia!”
Brent Carver făcuse douăzeci de ani de pușcărie după ce își omorâse tatăl cu o lovitură în cap, încercând să-și salveze fratele mai mic de la o bătaie cruntă ce ar fi putut să-l omoare. Închisoarea l-a călit, l-a făcut dur și cinic, dar în sinea lui este încă bun și sensibil. După eliberare, s-a retras în locuința sa izolată de pe coasta vestică a insulei Vancouver, unde nu primea mulți vizitatori și se mulțumea doar să picteze, pasiune pe care și-o descoperise în pușcărie.
În închisoare se împrietenise cu Davis Silver, pe care îl privea ca pe un tată. Prin intermediul scrisorilor primite de acesta, simțea că o cunoaște bine și pe Anna, fiica acestuia.
Prima întâlnire dintre cei doi este absolut memorabilă, Anna sunând la ușa lui în miez de noapte, iar el deschizându-i ușa complet dezbrăcat, cu un corp ca de zeu, înarmat doar cu un pistol!
”Și-a frecat fruntea cu palma. Era gol pușcă, cu un pistol în mână, privind cum o femeie îi bătea la ușă. Spera să nu fie una dintre Martorele lui Iehova, căci avea să-i țină o predică de n-o va putea uita toată viața.”
Anna și-l închipuia cu totul altfel pe Brent, mai în vârstă și foarte respectabil, motiv pentru care se luptă cu el ca o sălbăticiune, lovindu-l și zgâriindu-l.

brent

”- Ticălosule! a strigat ea, cu bărbia ridicată. Nu ești Brent Carver.
– Ce te face să spui asta? a întrebat-o, ridicând o sprânceană. (…)
– E un pictor respectabil. Nu-i un nebun care umblă aiurea în toiul nopții, fluturând un pistol, printre altele. Atacând femei nevinovate și lipsite de apărare, a murmurat ea pe un ton amenințător.Zgârieturile de pe braț îl usturau suficient de tare ca să pufnească într-un râs disprețuitor față de lipsa de apărare a femeilor.”
Confuzia se risipește repede iar Brent, realizând că tânăra are necazuri, nu poate să refuze să o apere. În același timp, Brent își dă seama că fetița frumoasă pe care o știa din fotografii se transformase într-o femeie și mai frumoasă, de care se simțea foarte atras, fără voia lui.
”Adânciturile claviculelor și linia grațioasă a gâtului ei trezeau în el dorințe primitive, pe care cu greu reușea să le stăvilească. Fetița frumoasă pe care o știa din fotografii se transformase într-o femeie și mai frumoasă. Dar maxilarul pe care și-l încleșta cu încăpățânare îi spunea că o să-i dea mari bătăi de cap. Respirația sacadată îi mișca sânii prin țesătura subțire a bluzei, dar – pentru că expresia ei îi trăda din nou frica – s-a prefăcut cu greu că nu-i observă.”
Dușmani nemiloși sunt însă pe urmele ei, vânând-o pe Anna și secretele descoperite de ea, iar Brent își va risca propria viață pentru a o apăra. În vârtejul întâmplărilor care urmează, Anna realizează cu surprindere că este atrasă de Brent, pentru prima dată după foarte mult timp. Capătă încredere deplină în el și îi povestește trauma suferită la balul de absolvire. Brent o tratează cu o bunătate și o răbdare nesfârșite, reușind să-i doboare barierele pe care ea și le ridicase instinctiv în jurul ei.
”Emoțiile i se învălmășeau în piept. Amintirile dureroase începeau încet să piară. Dorința de a scăpa de trecut devenea tot mai puternică în fiecare clipă, în ciuda temerilor și incertitudinii care îi întunecau viitorul.
S-a întors cu fața spre el, i-a cuprins obrazul în palme și l-a sărutat ușor. Fusese o lașă atâta amar de vreme. El îi oferise atât de mult în doar câteva zile. Sacrificase atât de mult. Dar nu despre asta era vorba. Brent Carver trezea în ea dorințe pătimașe, purtând-o pe tărâmuri necunoscute, dar atât de frumoase, încât își dorea cu ardoare să le exploreze.”
Patimă întunecată este un thriller alert, în care simți adrenalina la cote maxime, oferindu-ne în același timp o răvășitoare poveste de iubire dintre doi oameni cu sufletul distrus, care reușesc să se vindece reciproc.
”Ale naibii fete bune! Îl prind în mreje de fiecare dată. Dar poate că e vorba de o singură fată bună, s-a corectat el câteva clipe mai târziu, când a așezat-o ușor pe pat și a început s-o dezbrace de lenjeria ei de fată rea. Poate că e vorba doar de Anna. Bună sau rea, era singura femeie pentru el.”

 

anna

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantic-suspans contemporane

Cartea se poate comanda pe libris.ro, pe elefant.ro, pe librarie.net sau alte librarii on-line

Recenzii Editura Leda Edge

35 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *