Păzitoarea crocodilului de Katrine Engberg, Editura Crime Scene Press – recenzie
Păzitoarea crocodilului
(Krokodillevogteren – 2016)
Katrine Engberg
Editura Crime Scene Press
Traducere: Iulia Dromereschi
Nr. de pagini: 352
An apariție: 2021
Korner and Werner Series – Serie vândută în 28 de țări, aflată în topul clasamentelor din Norvegia și Suedia
#1 în topul vânzărilor celui mai important lanț de librării din Norvegia
Katrine Engberg (n. 1975, la Copenhaga) este o autoare daneză de romane de suspans. A fost dansatoare și coregraf pentru teatru și televiziune.
A debutat în 2016 ca scriitoare de crime cu romanul de față, care-i are în prim-plan pe detectivii Jeppe Kørner și Anette Werner. Cartea a fost bine primită de critici și, trei ani mai târziu, era încă pe prima poziție în topul vânzărilor. În 2017 a apărut al doilea volum din serie, urmat în 2018 de al treilea, care a urcat pe prima poziție în clasamentul bestsellerurilor din Danemarca cu cinci săptămâni înainte de publicare.
Drepturile pentru seria Kørner/Werner au fost vândute în 28 de țări, printre care Statele Unite, Rusia, Germania, Suedia și Norvegia. În Rusia, Germania și Norvegia, romanele ei au fost tot timpul pe lista celor mai vândute cărți.
O tânără este ucisă cu brutalitate în apartamentul ei. Pe chip îi sunt săpate linii care formează un model straniu. Polițiștii Jeppe Kørner și Anette Werner primesc cazul și stabilesc rapid o legătură între victimă, Julie Stender, și proprietara apartamentului în care locuia, Esther de Laurenti. Lui Esther îi place cam mult să bea și dă petreceri nebune cu prietenii ei artiști. Se dovedește că Esther este și scriitoare în curs de afirmare – iar când Julie apare ca victimă a unei crime în manuscrisul încă neterminat al romanului, legătura dintre ficțiune și realitate devine mai neclară și mai periculoasă.
Dar rolul lui Esther în acest scenariu încurcat nu este tocmai limpede. Este ea ucigașul, sau este la rândul ei victimă într-un joc bolnav al răzbunării? Anette și Jepe trebuie să se cufunde în trecutul celor două femei ca să descopere identitatea crudului păpușar care trage sforile.
Un roman de debut tensionat, plin de calități literare.
„Ce debut extraordinar! Katrine Engberg e un star absolut!” – Camilla Läckberg
„Narațiunea alertă a lui Engberg este consolidată de personaje interesante și ciudate, precum și de un decor captivant… o lectură extrem de plăcută.” – Kirkus Reviews
„Debutul lui Engberg e ticsit de secrete de familie întunecate – și e un smorgasbord plin de surprize.” – People
„Un debut uluitor. Personajele de neuitat propuse de Katrine Engberg și răsturnările de situație geniale îi vor fermeca pe cititorii de ficțiune de suspans.” – Kathy Reichs, autoare bestseller New York Times
Dacă vă atrag poveștile cu suspans, mister și dramă, atunci vă recomand cu toată plăcerea cartea „Păzitoarea crocodilului„, un mistery captivant, construit într-o manieră deosebită de Katrine Engberg, o scriitoare care m-a cucerit prin complexitatea povestii pe care a imaginat-o, dar și prin emoțiile cu care și-a înzestrat personajele, și prin temele sensibile pe care le-a atins: avortul la vârstă fragedă, abandonul noului născut, manipularea perversă a minții omenești.
Primul lucru care mi-a atras privirea a fost coperta ce etalează o cromatică atrăgătoare care spune… o poveste și stârnește curiozitatea, în al doilea rând titlul misterios captează atenția pentru că există o legendă, pe care vă invit s-o descoperiți în carte, legată de simbioza dintre o gingașă pasăre (pluvianul egiptean) și fiorosul crocodil, autoarea inspirându-se din morala acesteia. În al treilea rând, am fost impresionata de modul strălucit în care Katrine Engberg a reușit să împletească firele acestei povești, să mențină misterul până la final și să-și portretizeze protagoniștii.
Dar, să vă spun câteva cuvinte despre intrigă. Totul începe cu Ester De Laurenti, o fostă profesoară la Universitatea din Copenhaga, acum pensionară și scriitoare de romane polițiste, o femeie excentrică ce deține o clădire cu apartamente închiriate, care duce o viață haotică, stropită din plin cu băutură, asezonată cu petreceri cu amici din lumea artiștilor. Manuscrisul la care lucrează conține o poveste tulburătoare, pentru care ea s-a inspirat în mare parte din viața reală a unei tinere ce ocupa, cu chirie, unul dintre apartamente, Julie Stender. Julie este o fată atrăgătoare, dar cinică, ce manipulează bărbații, însă dincolo de acest înveliș se ascunde un suflet chinuit și marcat de durere, cu un trecut care a captivat-o pe Ester poate tocmai pentru că îi aduce aminte de propriile traume. În manuscris, „personajul” Julie este ucis, ceea ce, bizar, se petrece și în viața reală, când, într-o dimineață, Julie cea frumoasă este găsită, în propriul apartament, cu fața crestată în forma unor decupaje de hârtie.
Cel care conduce această anchetă este inspectorul Jeppe Korner, un tip chinuit de vinovăție, ce încă mai suspină după fosta soție, cu stima de sine suficient de scăzută încât să se considere principalul vinovat în dezastrul căsniciei sale. Nu suportă compasiunea față de situația prin care trece, iar mila colegilor îl înfurie îngrozitor! De aceea, poate pentru a echilibra balanța, face echipă cu Anette Werner, o femeie dintr-o bucată, care mi-a plăcut mult, luptătoare, cu spirit și determinare, care nu se ferește să spună lucrurilor pe nume chiar dacă pare lipsită de tact.
Jeppe și Anette trebuie să descurce firele încâlcite ale acestei crime bizare, căci este clar că ucigașul lui Julie a urmat povestea, încă neterminată, din manuscrisul lui Ester De Laurenti. Si, pentru a adăuga și mai mult mister anchetei, încercând să inducă în eroare polițiștii, ucigașul mai comite o crimă, victima fiind tot din anturajul scriitoarei, ceea ce duce dramatismul la cote ridicate pentru că Ester este copleșită de regretul că, indirect, viețile a doi oameni pe care-i cunoștea au fost sacrificate de un psihopat ce și-a inspirat acțiunile din manuscrisului său.
Pentru că ancheta bate pasul pe loc și indiciile adunate de la scenele celor două crime le arată direcții diferite de urmat, cei doi polițiști analizează fiecare informație din mai multe unghiuri, sapă adânc în viețile și trecutul victimelor, dezgroapă secrete și, odată cu ele, tragedii, răzbunări și regrete, totul pentru a găsi și a potrivi la locul lor piesele acestui puzzle dificil pe care-l au de rezolvat.
Dacă vor reuși sau nu să elucideze misterul și să rezolve enigmele „Pazitoarei crocodilului” rămâne să aflați citind acest mistery-crime excelent!
„Se uita în jos și încerca să se concentreze asupra lui. Senzația neplacută din stomac deveni o paralizie sufocantă, care i se răspândi prin corp. Din pantof ieșea un picior gol, pe jumătate ascuns de soldurile care-i pulsau de durere. Piciorul se termina cu un trup contorsionat. Arăta ca un picior de manechin, dar Gregers simți pielea moale sub mâna lui și știu exact ce era. Ridică mâna și văzu sângele: pe piele, pe podea, pe pereți. Sânge peste tot. Inima lui Gregers începu să bată ca a unui canar care-și cauta o cale de scăpare din colivie. Nu se putea mișca. Panica îi acaparase trupul neputincios. O să mor, se gândi. Voia să țipe după ajutor, dar puterea aceea îl părăsise, cu mulți ani în urmă. Așa că începu să plângă.”
10 Comments
anasylvi
Ca de obicei, o recenzie palpitanta cu un subiect demn de noir-ul scandinav si personaje misterioase, chinuite de trecut. Multumesc pentru foarte reusita recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Ana, cu mult drag! ❤️
Mirela Barbălată
Am știut că voi citi o recenzie palpitantă!!! Thrillerele ți se potrivesc și se simte emoția cu care scrii recenzia, se simte cât de mult îți place o carte de acest gen. Să mai zic ca datorită ție am început să am pe lista de dorințe tot mai multe thrillere??!!
O recomandare plină de tentații și o recenzie incitantă! Felicitări!
Oli
Super!! Foarte frumoasa si captivanta recenzie, pare o carte tare interesanta, multumesc pentru excelenta recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Oli, cu mare drag! ❤️
Geo
Incitantă recenzie. Reusesti cu brio să stârnești interesul. Iar povestea pare tare interesantă. Mulțumesc pentru recomandare, Carmen!
Tyna
O recenzie super tentantă! ❤ Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Geo, cu mult drag!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Tyna, cu mare drag! ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Mirela, cu mare drag! ❤️Ma bucur ca te-am tentat cu unele dintre recomandările din literatuta mistery-crime. ❤️