Delicatese Literare
Recenzii

Paznicul farului de Camilla Läckberg, seria Fjällbacka, Editura Trei – recenzie

Paznicul farului

(Fyrvaktaren – 2009)

Camilla Läckberg

Editura Trei

An apariție: 2013

Nr. de pagini: 512

Limba originală: suedeză

Traducere de: Gabriela Eftimie

Al șaselea roman din seria FjällbackaFjällbacka Series:

1. Prințesa ghețurilor – Isprinsessan/ The Ice Princess – 2004 – recenzie

2. Predicatorul – The Preacher – 2004 – recenzie

3. Cioplitorul în piatră – Stenhuggaren – 2005 – recenzie

4. Piază rea – Olycksfågeln /The Stranger – 2006 – recenzie

5. Copilul german –  Tyskungen/ The Hidden Child – 2007 – recenzie

6. Sirena – Sjöjungfrun/ The Drowning – 2008 – recenzie

7. Paznicul farului – Fyrvaktaren – 2009

8. Făuritoarea de îngeri – Änglamakerskan – 2011

9. Îmblânzitorul de lei – Lejontämjaren – 2014 – prezentare

10. Vrăjitoarea – Häxan – 2017

Camilla Läckberg este cea mai de succes autoare suedeză. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare. A publicat zece romane crime, patru romane polițiste, două cărți de bucate și șase cărți pentru copii.
Seria plasată în Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg, e publicată în peste 60 de țări. Prințesa ghețurilor, romanul ei de debut, s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare.
După cărțile ei s-au realizat șase filme de televiziune, iar romanul Copilul german a stat la baza unei ecranizări cu același nume.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut:  Prințesa ghețurilor, Predicatorul, Cioplitorul în piatră, Piază rea, Copilul german, Sirena, Paznicul farului, Făuritoarea de îngeri, Îmblânzitorul de lei, Vrăjitoarea (din seria Fjällbacka), Colivia de aur, Aripi de argint și, de curând, Cutia.

„Camilla Läckberg a dobândit statutul unui star rock. Prima ei carte, Prinţesa gheţurilor, s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în 55 de ţări.” – The Independent

„Considerată Agatha Christie a Suediei, Camilla Läckberg a depăşit toate recordurile de vânzări, surclasându-l pe compatriotul său, Stieg Larsson.” – The Washington Post

Cu Paznicul farului, Camilla Läckberg demonstrează din nou că este unul dintre cei mai buni autori suedezi de astăzi.
Paznicul farului este continuarea mult aşteptată a seriei Fjällbacka şi a înregistrat vânzări spectaculoase.

Ne întâlnim din nou cu inspectorul de poliţie Patrick Hedström, care s-a întors la birou după o lungă pauză, în care a încercat să-şi refacă forţele şi să aibă grijă de gemenii săi născuţi prematur.
La secţie îl aşteaptă o nouă anchetă. Mats Sverin, directorul financiar al consiliului local, o persoană mult îndrăgită, a fost găsit mort în apartamentul său, cu un glonţ în ceafă.
Împreună cu colegii săi, Patrik începe să cerceteze viaţa victimei, care avea mai multe secrete decât şi-ar fi putut imagina cineva.
Secrete întunecate se găsesc peste tot - chiar şi insula Gråskär din vecinătatea orăşelului este un loc despre care au circulat întotdeauna cele mai sinistre zvonuri. Locuitorii spun că insula este bântuită de spiritele celor moţi care vor să le spună ceva celor vii...

Nu e nici un secret că sunt fan declarat al acestei serii – și al autoarei -, iar Paznicul farului e una din cele mai frumoase și captivante povești din seria Fjällbacka. Un nou succes al Camillei Läckberg!

Seria Fjällbacka – o serie de thrillere polițiste cu acțiunea plasată în arhipeleagul suedez, în pitorescul Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg. Cărțile seriei au un farmec aparte, sunt captivante, pline de suspans și mister, de povești de viață împletite pe firul principal al acțiunii fiecărui volum în parte, au un strop de romantism și, bineînțeles, ca orice poveste polițistă care se respectă, își surprind cititorii cu răsturnări de situație. În mijlocul vieții domestice de rutină, par să se întâmple cele mai oribile lucruri.

Volumele seriei prezintă fiecare câte un caz de sine stătător, având propria finalitate, însă în fundal urmărim poveștile de viață ale unor personaje, povești cu continuitate de la volum la volum. În primul rând ne reîntâlnim cu Patrik Hedström – revenit în activitate după problemele de sănătate din trecut – și cu soția sa, scriitoarea Erica Falck, care are un ”feeling” aparte în privința unor indicii și piste care ajută la finalizarea cazurilor ce dau bătăi de cap polițiștilor din Fjällbacka.

Vă spuneam în recenzia volumului anterior, ”Sirena”, că finalul este un ”cliffhanger”, ceea ce m-a făcut să aștept cu interes continuarea, adică volumul de față. Ei bine, la finalul volumului trecut are loc un accident de mașină, printre victime fiind atât Erica, cât și sora ei, Anna, ambele însărcinate. Erica va reuși să nască cu bine, deși prematur – gemeni! – însă, Anna, din nefericire va pierde copilul, ceea ce o va arunca într-o depresie adâncă. Cum va evolua acțiunea din acest punct, în ceea ce privește viețile personale ale celor doua surori, vom descoperi în carte. Mi-a plăcut foarte mult acest plan al acțiunii, explorat cu multă sensibilitate. Aruncăm de asemenea o privire și în viața personală a a celorlalte personaje – membrii secției de poliție, fiecare cu dramele proprii!

Ca în toate cărțile din serie, pe firul acțiunii din prezent se împletesc povești din trecut. De data aceasta, acțiunea din trecut se petrece pe insula Gråskär, numită de locuitori Gastholmen, Insula Fantomelor – legenda spune că sufletele celor care mor pe insulă nu o părăsesc de fapt niciodată. Și se pare că legenda era adevărată… Mi-a plăcut stropul de paranormal introdus în poveste.

În planul prezent, Mats Sverin, un bun profesionist în domeniul finanțelor – directorul financiar al consiliului local -, este găsit mort, împușcat în propriul apartament. Un bărbat plăcut de toți, dar prea discret pentru a fi cunoscut cu adevărat de cineva, fără vicii și parcă fără o viață privată. Nici măcar proprii părinți nu puteau spune prea multe despre el, decât că era un fiu foarte bun. Nimeni nu pare a avea ceva împotriva lui, cu atât mai mult un motiv pentru a-l ucide! Descoperirea unei pungi cu droguri aruncată la gunoiul din apropierea locuinței sale, pe care se aflau amprentele lui, mai mult îi bagă în ceață pe polițiști, căci era puțin probabil ca Mats să aibă de-a face cu drogurile.

Urmărind indicii din trecutul lui Mats, Patrik descoperă că acesta a fost nu de mult victima unei bătăi crunte – făptașii nefiind descoperiți – și că înainte de a veni în Fjallbacka a lucrat la o organizație care proteja femeile împotriva abuzurilor violenței domestice.

În planul din trecut, o tânără, Emelie, se mută cu Karl, proaspătul ei soț, de care era foarte îndrăgostită, dar nu și reciproc, pe micuța insulă, el preluînd funcția de paznic al farului. Doar că din păcate, încântarea de la început începe să se estompeze și fata trăiește un adevărat iad din cauza lui Karl și a ajutorului lui, un bărbat bădăran și insensibil; singurele ei mângâieri sunt cele aduse de fantomele insulei și mai apoi, de fiul ei Gustav.

Pe un alt fir al acțiunii din prezent o cunoaștem pe Annie, care se mutase de curând pe insula Graskar în urma unui eveniment cumplit de traumatizant din familia ei. Printr-o coincidență, Annie era prima mare iubire a lui Mats, dar și o fostă colegă de clasă a Ericăi.

Patrik Hedström pleacă pe urmele criminalului, dar nu fără ca Erika, soția lui, să se implice mai mult decît este cazul, ca de obicei. Însă, tot ca de obicei, are un fler inegalabil! M-am atașat de acest cuplu și i-am urmărit evoluția cu multă plăcere și interes de-a lungul volumelor seriei. Cuplul Erica Falck Patrik Hedström e unul din cele mai sudate și bine realizate cupluri din cărțile polițiste, și  nu numai.

Într-un oraș vecin, o altă crimă, alt bărbat găsit mort, de asemenea împușcat în propriul apartament. Două crime și nicio legătură directă care să le conecteze. Patrick Hedstrom și echipa sa încearcă să găsească un fir comun. Cum va evolua ancheta, dacă cele două cazuri sunt legate, care este legătura cu povestea din trecut și cine este criminalul (sau criminalii), vă invit să descoperiți citind cartea!

Ca și în celelalte cărți ale sale, Camilla Läckberg te ia mereu prin surprindere, de la scenele din viaţa de zi cu zi trecând direct la momente pline de dramatism și suspans, iar misterul ce planează asupra întâmplărilor din carte te face să dai pagină după pagină, în căutarea răspunsurilor, astfel încât nici nu știi când ai ajuns la final. Încărcătura psihologică, misterul și suspansul sunt perfect îmbinate, cititorul este implicat în viața personajelor, iar secretele încep să se dezvăluie treptat, culminând cu finalul care te ia prin surprindere!

O carte și o serie pe care le recomand călduros iubitorilor genului! Cât despre mine, abia aștept să citesc următorul volum, cu un nume foarte atrăgător, Făuritoarea de îngeri!

 

Cartea Paznicul farului de Camilla Läckberg poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

  • Tyna

    O serie care crește în intensitate volum cu volum, iar acesta pare unul cu totul deosebit! M-ai convins pe deplin cu recenziile tale, vreau să citesc și eu această serie. Mulțumesc mult pentru recomandare!

  • Mirela Barbălată

    Se simte cât de mult ți-a plăcut cartea . Iar seria aceasta devine tot mai fascinantă și captivantă cu fiecare volum în parte.
    Felicitări pentru recenzie și mulțumesc pentru recomandare!
    Îmi doresc să descopăr această serie cât mai repede.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *