Delicatese Literare
Calatorii

Pe Cheile Sohodolului

Pe Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului  alcătuiesc o arie protejată de interes național, care se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu, care se termină aproape de acest ansamblu de stânci uriașe, de-a dreptul magnifice, ce-ți  taie respirația, și este străbătută de valea Sohodolului.
În această zonă au avut loc filmările la celebrul film românesc „Trandafirul Galben”, în care memorabilul personaj Mărgelatul a fost interpretat de Florin Piersic.
La intrarea în Chei se află „Peștera Popii”, unde au fost descoperite, cu ani în urmă, picturi rupestre cu siluete omenești stilizate, de culoare neagră.
Măreția naturii te copleșește în această rezervație naturală. Ai impresia că ești într-un loc rupt de realitate, departe de ”lumea dezlănțuită”.  Este o adevărată plăcere să te plimbi pe jos prin aceste chei, să asculți susurul apei, să admiri minunățiile din jur, să îți limpezești gândurile și să-ți ”încarci bateriile”.

sohodol

Pentru cei cu imaginația bogată, zona îți oferă multe forme de relief ciudate, care îți stimulează imaginația. Extrem de sugestiv în acest sens este ”Inelul domniței”, care te poate duce cu gândul la portaluri și realități alternative.
20160130_125728
Plecând din Cheile Sohodolului puteți ajunge cu ușurință la Mănăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, având un rol primordial în menținerea credinței ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Mănăstirea se află pe teritoriul orașului Tismana din județul Gorj, la 36 de km de orașul Târgu-Jiu.
Mănăstirea Tismana este așezată pe un vârf de stâncă, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim și de sub ale cărei ziduri izvorăște apa, rostogolindu-se în cascadă, cu o cădere de cca 40 m în râul Tismana.
Ctitorul mănăstirii este Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana (1310–1406) – lui îi aparține alegerea a arhitecturii și a decorațiunilor acesteia.
La Tismana, picturi murale cu o valoare artistică deosebită, executate de Dobromir cel Tânăr din Târgoviște, în 1564, împodobesc pronaosul.
De-a lungul timpurilor, datorită deselor prigoane ale păgânilor asupra țării noastre, Mănăstirea Tismana a suferit mai multe distrugeri și transformări, multe refaceri și donații din partea voievozilor Basarabi și a unor boieri înstăriți, mănăstirea fiind ctitorie voievodală și un puternic loc strategic.
Sursă informatii: Wikipedia.
tismana
În zonă puteți găsi cazare la numeroase pensiuni, noi am stat la Casa din pădure, un loc idilic, desprins parcă dintr-o poveste. Locația extrem de pitorească, ospitalitatea și căldura cu care am fost întâmpinați, mâncarea cu specific românesc, foarte gustoasă, cu porții uriașe, te îndeamnă să revii și altădată, pentru a regăsi farmecul clipelor minunate petrecute aici, departe de grijile cotidiene.

casuta

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

32 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *