Delicatese Literare
Recenzii

Pe insulă de Tracey Garvis Graves, Editura Epica, Colectia EpicLove – recenzie

Pe insulă (On the Island)

Tracey Garvis Graves

Editura Epica

Colecţia EpicLove

 346 pagini

Doi tineri, o insulă pustie și o iubire aproape interzisă.
Anna Emerson este profesoară de engleză, are treizeci de ani și o nevoie disperată de a evada. Sătulă de iernile friguroase din Chicago și prinsă într-o relație care nu duce nicăieri, nu stă deloc pe gânduri atunci când i se propune să-și petreacă vara pe o insulă tropicală, ca profesor meditator pentru tânărul T.J. care are șaisprezece ani. 
T.J. Callahan nu-și dorește să plece nicăieri. Cancerul de care suferă este în remisiune și nu vrea decât să revină la rutina lui zilnică. Părinții însă îl bat la cap să-și petreacă vara în Maldive și să recupereze tot ce a pierdut în ultimul an de școală.
Anna și T.J. urcă la bordul unui avion particular care trebuie să-i ducă la casa de vacanță a familiei Callahan. Avionul se prăbușește, și curând își dau seama că sunt aruncați pe o insulă nelocuită.
La început, se luptă să supraviețuiască, dar pe măsură ce zilele devin săptămâni, apoi luni, cei doi încep să se confrunte cu tot mai multe greutăți, printre care și posibilitatea ca boala lui T.J. să recidiveze. În ziua în care T.J. își sărbătorește încă o zi de naștere pe insulă, Anna începe să se întrebe dacă nu cumva cea mai mare provocare dintre toate nu este faptul că trăiește alături de un băiat care, treptat, devine bărbat.
Pe insulă este o carte superbă, absolut memorabilă, cu un subiect inedit, o poveste sensibilă și emoționantă despre supraviețuire și dragoste!
Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele din perspectiva Annei cu cele din perspectiva lui T.J., oferindu-ne astfel șansa de a înțelege mult mai bine trăirile și motivațiile acestora.
Anna era o profesoară de treizeci de ani, aflată la un moment de răspântie al vieții sale.  Îndrăgostită de copiii surorii ei, pe care-i copleșea cu dovezi de afecțiune, Anna simțea din ce în ce mai acut dorința de a avea proprii copii, însă John, iubitul ei de opt ani de zile, nu manifesta nicio intenție de a oficializa relația și a întemeia o familie. Debusolată, simțind că trebuie să facă o schimbare în viața ei dar neștiind prea bine care ar fi aceea, dorind să ignore măcar un timp ticăitul ceasului ei biologic, Anna aplică pentru o slujbă pe perioada vacanței, anume aceea de a-l ajuta pe T.J., un tânăr în vârstă de șaisprezece ani și jumătate de a recupera lecțiile pe care acesta le pierduse în perioada în care urmase un tratament pentru cancer.
T.J., care fusese extrem de fericit când aflase vestea că boala cumplită de care suferea intrase în remisie, și-ar fi dorit mai degrabă să-și petreacă vacanța acasă la Chicago, distrându-se cu prietenii de vârsta lui, decât pe o insulă tropicală în Maldive, alături de familie, luând meditații pentru a recupera lecțiile pierdute. Singura concesie pe care a reușit să o obțină de la părinții săi a fost să mai rămână câteva zile după plecarea lor, pentru a participa la petrecerea dată de bunul lui prieten Ben, urmând să vină după ei împreună cu Anna, profesoara angajată să-l mediteze pe perioada verii.
Din păcate, avionul charter ce trebuia să-i ducă pe insula unde se afla reședința închiriată de părinții lui T.J. se prăbușește în ocean, după ce pilotul face un atac de cord. Din fericire, Anna și T.J. reușesc să se salveze, punându-și vestele de salvare și ajungând înot pe o insulă pustie aflată în apropiere de locul unde s-au prăbușit. Aduse de curent, mai multe lucruri din avion ajung la țărm, printre care și geamantanul Annei, in care se aflau hainele acesteia, câteva medicamente și cosmetice.
Deși amândoi erau complet nepregătiți pentru viața în pustietate, instinctul de supraviețuire se declanșează și, încetul cu încetul, ambii încep să se adapteze condițiilor vitrege la care fuseseră supuși. Provocările la care trebuie să facă față sunt nenumărate, iar pericolele pândeau din multe locuri. În plus, intervenea și plictiseala, neavând mare lucru de făcut o zi întreagă.
După doi ani de la momentul în care ajunseseră pe insulă, T.J. se înălțase și se dezvoltase, transformându-se din adolescentul subțirel și timid într-un bărbat puternic, cu mușchi bine conturați, înalt  de un metru și optzeci și șapte de centimetri.
Deși T.J. fusese atras de Anna încă de la început, o privise ca pe o persoană intangibilă, pe care doar o admiri doar de la distanță. Însă, pe măsura trecerii timpului, sentimentele lui T.J. pentru Anna devin tot mai profunde, iar el ajunge să se gândească tot mai mult la o relație cu ea, care ar fi fost de-a dreptul imposibilă în condiții normale la Chicago.
La rândul ei, Anna era tot mai impresionată de bărbatul puternic și protector în care se transformase T.J., în ciuda prejudecăților ei care îi cereau să țină distanța. Însă pe insulă nu se aplicau regulile convenționale, iar universul lor părea desprins de realitatea cu care fuseseră obișnuiți cândva. Diferența de vârstă părea că se estompase, mai ales că în multe situații T.J. dovedise mai mult simț practic decât Anna.
După un episod de-a dreptul dramatic în care T.J. reușește să omoare un rechin care le invadase laguna, amenințându-le viețile în permanență, bucuria și emoția reușitei le doboară barierele pe care amândoi le ridicaseră mental, Anna răspunzând cu pasiune avansurilor lui T.J.
Iubirea dintre cei doi este foarte sensibilă și profundă, fără nicio urmă de vulgaritate.
T.J. este un personaj adorabil, timid, foarte sensibil și tandru, dar în același timp atât de puternic! Cumplita maladie de care a suferit l-a maturizat înainte de vreme, l-a făcut să prețuiască viața, să vadă lucrurile în profunzime.
Declarația de dragoste pe care i-o face Annei este impresionantă, dovedind o bună înțelegere psihologică a sentimentelor lor.
”- Te iubesc, Anna.
Privirea ei surprinsă mi-a dat de înțeles că nu se așteptase.
– Nu trebuia să te îndrăgostești, a șoptit.
– Ei bine, s-a întâmplat, i-am zis, privind-o în ochi. Sunt îndrăgostit de tine de luni de zile. Îți spun acum fiindcă eu cred că și tu mă iubești, Anna. Doar ai impresia că nu se cade. Îmi vei spune când vei fi pregătită. Pot să aștept.”
Anna are un suflet pur, este fragilă, bună și altruistă. Deși se îndrăgostește de T.J., încearcă să-și protejeze inima și să nege sentimentele pe care le avea, convinsă fiind că relația lor n-ar avea nicio șansă în lumea reală. Însă, când T.J. se îmbolnăvește, Anna trece printr-un adevărat infern emoțional, mai întâi temându-se că i-a revenit cancerul, ca mai apoi să realizeze că era vorba de altă maladie gravă. În momentul în care T.J. a reușit să scape din ghearele morții, sentimentele Annei au erupt la suprafață ca un vulcan.
”- Am crezut că o să mori. Vorbeam șoptit. Erai atât de bolnav și nu puteam să fac nimic altceva în afară să stau lângă tine. Te iubesc, T.J. Ar fi trebuit să ți-o spun mai demult.
Lacrimile au început să mi se rostogolească pe obraji.
M-a tras aproape de el și mi-a spus:
– Și eu te iubesc, Anna. Dar tu știi deja asta.”

După trei ani de stat pe insulă, Anna și T.J. sunt salvați printr-un adevărat miracol.
Însă, ajunși în lumea civilizată, va reuși oare să-și țină T.J. promisiunea pe care i-a făcut-o Annei?
”Nu te voi lăsa singură niciodată, Anna. Nu atâta timp cât pot să umblu și să respir.”
Cei doi vor avea de înfruntat multe prejudecăți și răutăți, iar diferența de vârstă, ce părea insesizabilă pe insulă, plana acum amenințătoare asupra lor. Anna nu-și găsea locul în lumea lui, iar T.J. se simțea inconfortabil în lumea ei. Din nou, T.J. a reușit să ne surprindă dând dovadă de multă maturitate…
,,-Nu-mi găsesc locul în lumea ta.
-Nici eu, a zis cu glas ferm, dar plin de tandrețe. Hai să ne făurim lumea noastră. Am mai făcut-o și înainte.”

Vă las să descoperiți singuri dacă și cum au reușit cei doi să realizeze acest lucru.
O poveste de dragoste înduioșătoare și emoționantă, care îți încălzește sufletul și te face să crezi în finaluri fericite, incredibil de frumoase!

Tracey Garvis Graves este o scriitoare americană de bestselleruri New York Times, Wall Street Journal și USA Today. Volumul său de debut, Pe insulă, s-a regăsit multe săptămâni pe lista New York Times cu cele mai bine vândute romane, a fost tradus în douăzeci și nouă de țări și este în proiect pentru realizarea unul film de lung metraj cu studiourile MGM și Temple Hill Productions.
Puteți obține mai multe informații despre autoare, accesând: www.traceygarvisgraves.com

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice care s-au îndrăgostit în timp ce luptau să supraviețuiască

Mulțumim Editurii Epica pentru exemplarul oferit pentru recenzie

Urmăriți promoțiile editurii și pe pagina de facebook Epica Publishing House

Cartea Pe insula de Tracey Garvis Graves poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, librex.rolibrarie.net, cartepedia.ro și carturesti.ro

Recenzii Editura Epica

32 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *