Delicatese Literare
Recenzii

Pe strada Jamaica de Samantha Young, Editura Trei, Colectia Eroscop – recenzie

Pe strada Jamaica

Samantha Young

Titlul original: Before Jamaica Lane

Traducerea: Miruna Voican

Editura Trei

Colecția Eroscop

Numar pagini: 387

Samantha Young este o autoare din Scoția, Stirlingshire. După ce a absolvit, în 2009, Universitatea din Edinburgh, unde a studiat istorie antică și medievală, Samantha Young s-a dedicat scrisului. Cărţile sale acoperă mai multe genuri: romance, paranormal, fantasy urban și subiecte contemporane. Cărțile ei au ajuns imediat bestseller-uri New York Times, USA Today și Wall Street Journal.

 1. 1. Pe strada Dublin (On Dublin Street – 2012)recenzia
 2.     1.1. An On Dublin Street Christmas – 2012
 3.     1.2. An On Dublin Street Halloween – 2012
 4.     1.5. Until Fountain Bridge – 2013
 5. 2. Pe strada Londra (Down London Road – 2013) – recenzia
 6. 3. Pe strada Jamaica (Before Jamaica Lane – 2014) – recenzia
 7.     3.5. Castle Hill – 2013
 8. 4. Pe strada India (Fall from India Place – 2014)  – recenzia 
 9. 5. Ecouri din strada Scoția (Echoes of Scotland Street – 2014) – recenzia 
 10.     5.5. Valentine – 2014
 11. 6. Clar de lună pe strada Nightingale (Moonlight on Nightingale Way– 2015) – recenzia
 12.     6.5. One King’s Way  – 2015
 13.     6.6. Stars Over Castle Hill – 2016
 14.     6.7. On Hart’s Boardwalk – 2017

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Oliviei, o tânără bibliotecară de douăzeci și șase de ani, brunetă, cu ochi căprui și pomeți ascuțiți, ce pomeneau de descendența amerindiană din partea mamei. Mick, tatăl ei, era scoțian și fusese absent în primii ei treisprezece ani de viață, mama ei, Yvonne, ascunzându-i identitatea acestuia. Părinții Oliviei se cunoscuseră pe când mama ei era studentă la Glasgow. Aceasta se întorsese însă în America, înainte să afle că era însărcinată și nu dorise să ia legătura cu Mick întrucât nu dorea să-i forțeze mâna. Când Olivia a aflat în cele din urmă cine era tatăl ei, i-a trimis o scrisoare iar acesta venise imediat lângă ele, lăsând în urmă întreaga lui viață pe care o avea în Scoția. Din păcate, fericirea lor în familie nu durase mult, Yvonne îmbolnăvindu-se de cancer, o boală nemiloasă, iar Olivia își dedicase întreaga adolescență și primii ani din tinerețe îngrijind-o pe mama ei, în tot acest timp neavând nici o relație stabilă și nici un prieten. În cele din urmă, necruțătoarea boală o răpusese pe Yvonne, iar Olivia rămăsese pustiită sufletește. Din fericire, în urmă cu doi ani, Cam, prietenul lui Jo, pe care-i cunoaștem din Pe strada Londra, a dat de urma lui Mick, care fusese singura figură luminoasă din copilăria lui Jo până să plece în America, și i-a invitat să vină la Edinburgh. Invitația a sosit tocmai la țanc, Mick fiind extrem de bucuros să o regăsească pe Jo, la care ținea foarte mult și despre care nu mai reușise să afle nimic de ani de zile, iar Olivia a reușit să depășească un blocaj sentimental întrucât, imediat ce a sosit în Scoția, Jo a îndrăgit-o imediat și a introdus-o în cercul ei de prieteni, care au asimilat-o imediat. Dintre aceștia, Nate, prietenul lui Cam, i-a atras atenția din primul moment în care l-a cunoscut, făcând-o să i se taie răsuflarea.

Oh!

Of, Doamne!

Rezemat de tocul uşii, cu braţele încrucişate la piept, aveam în faţa ochilor cel mai sexy bărbat pe care îl văzusem vreodată. Inima a început să-mi bată ridicol de repede. Tăcerea mea l-a făcut să ridice o sprânceană.

– Ţi-a apăsat cineva butonul de silenţios?

Mi s-a părut  amuzant, aşa că am schiţat un zâmbet vag mustrător, în timp ce îl sorbeam din priviri. L-am scrutat din cap până în picioare şi, cuprinzându-l cu privirea în toată splendoarea, am simţit o moleşeală ciudată şi subtilă în pântec, jos, atât de jos, încât a fost urmată de un atac de furnicături excitante între coapse.

Oh!

Oh, da!

Era ceva nou.

Încercând cu disperare să ignor furnicăturile şi slăbiciunea, m-am străduit din răsputeri să trec peste excitare şi timiditate ca să interacţionez cu străinul, despre care bănuiam că era Nate. Jo îmi povestise totul despre el, prietenul extrem de atrăgător al lui Cam. Nu exagerase.

Superb ca un star de cinema, Nate avea un bronz natural, la care nu te-ai fi aşteptat de la un scoţian, şi ochi atât de întunecaţi, în cât erau practic negri – cu toate că în acest moment străluceau de neastâmpăr. Zâmbea şi el, etalându–şi gropiţele sexy şi dantura de un alb imaculat. Pe lângă toate astea, avea un nas drept şi puternic, buze la care mă uitam fără ruşine pentru că îmi aminteau de cele ale unui anumit actor de culoare şi excentric, şi din câte îmi dădusem seama, după bicepşii proeminenţi şi musculoşi ce se profilau pe sub tricoul pe care îl purta, tipul era de asemenea bine făcut.

Nate părea și el, la rândul lui, că o devora din priviri dar, în momentul în care i-a aflat identitatea, expresia lui s-a schimbat și a tratat-o doar cu o caldă prietenie. Cei doi și-au descoperit o compatibilitate neașteptată, ambii fiind pasionați de jocurile pe calculator și filme, discuțiile dintre ei fiind foarte interesante, amuzante și incitante. Cei doi petreceau ore întregi în apartamentul ei, situat pe strada Jamaica, împărtășind păreri despre filme, el fiind recenzor.

Nate avea, la rândul lui, propriul lui trecut dureros. Prietena lui, Alana, murise răpusă de cancer la optsprezece ani, iar Nate se jurase să îi păstreze mereu vie amintirea, astfel că avusese nenumărate aventuri cu persoane de sexul opus, dar nici o relație serioasă.

După șapte luni de când se cunoscuseră, Olivia se simțea în continuare atrasă de Nate, încercând din răsputeri să-și mascheze sentimentele.

Am clipit, tulburată de atracția puternică pe care o simțeam. Ajunsesem să mă pricep atât de bine s-o ignor, încât mă prinsese pe nepregătite. Asta era problema când erai prietenă cu un tip pe care îl plăceai cu adevărat și care se întâmpla să fie cel mai atrăgător bărbat pe care l-ai cunoscut în viața reală.

Întrucât Nate o trata doar ca pe un camarad și o bulversa sufletește cu nenumăratele aventuri pe care le avea, Olivia încearcă să se convingă singură că este îndrăgostită de Benjamin, un masterand. Din păcate, în prezența acestuia se fâstâcește în permanență și simte un blocaj mental pe care nu poate să-l depășească. După părerea mea, blocajul îi venea din faptul că în tot acest timp ea pe Nate îl dorea de fapt, dar era strivită de conștientizarea faptului că nu poate să-l obțină, simțindu-se neatractivă, stângace și nesigură pe ea, în timp ce Nate era suficient doar să zâmbească și imediat făcea rost de o întâlnire cu o tipă superbă, pe care o părăsea însă imediat după o noapte petrecută împreună.

Toate aceste tensiuni acumulate în timp aveau să-și producă efectele la nunta lui Joss cu Braden, pe care-i cunoaștem din Pe strada Dublin. Venită acolo împreună cu Nate, ambii neavând partener, Olivia clachează văzându-l pe Nate agățând imediat o tipă superbă, iar în jurul ei erau numai cupluri îndrăgostite și fericite. Descurajată de gândul că ea nu va avea parte niciodată de o astfel de relație, bea pahar după pahar până ce se amețește bine. Nate, îngrijorat de starea în care se afla, o conduce acasă. Cu discernământul mult slăbit, Olivia îi mărturisește temerile ei cele mai ascunse:

”- N-am m-ai făcut sex de șapte ani.”

”- Șapte ani. Nate, m-am culcat cu un singur tip, mai demult. A fost groaznic. Eu am fost groaznică. Nu mă pricep deloc la sex, nu știu să flirtez. Sunt o ratată.”

”- E un tip la bibliotecă. Un student. Masterand. Îl plac, dar de fiecare dată când încerc să vorbesc cu el, zici că sunt Rain Man.”

”- O să mor singură, Nate.”

Nate, departe de a o ridiculiza, o liniștește:

”- Nu cât timp te veghez eu, iubito.”

Dându-și seama de nesiguranța ei, Nate începe să o ajute, de a doua zi, să fie încrezătoare în propriile ei calități. Felul în care el o descrie cum arată în ochii lui o convinge că arată sexy.

– Păr superb, ochi năucitori, piele minunată, zâmbet al naibii de frumos, sâni nemaipomeniţi, fund drăguţ şi picioare lungi şi sexy. Bună. Foarte bună.

De asemenea, merge cu ea la cumpărături pentru a o ajuta să-și aleagă  haine provocatoare și o învață cum să flirteze.

Lecția despre sărut îi afectează însă puternic pe amândoi, demonstrând că se amăgeau singuri că nu vor depăși o graniță, atracția dintre ei fiind palpabilă.

Nate a scos un mârâit puternic şi, brusc, m-a dat la o parte. Lipsa gurii lui era aproape dureroasă. Mi-a luat un minut să ies din negura dorinţei ca să-mi dau seama că Nate mă privea cu ochii mari, gâfâind.

Am revenit cu picioarele pe pământ.

Pentru o secundă, uitasem complet care era motivul pentru care începuserăm să ne sărutăm.

Urmează primul test practic, la care Olivia trebuia să facă rost de numărul de telefon al unui necunoscut într-un bar. Văzându-l pe Nate cum agață din nou o tipă superbă, Olivia simte din nou vechea durere și furie și face exces de zel, vrăjindu-l atât de bine pe respectivul tip că obține nu numai numărul de telefon al acestuia, ci și un sărut pasional de despărțire, care însă n-o afectează nici pe departe ca sărutul pe care-l avusese cu Nate.

Venind spre apartamentul ei, ușor amețită cât să capete curaj, Olivia îi face lui Nate o propunere șocantă – ca el să accepte o prietenie ”cu beneficii” pentru a o ajuta să capete încredere în ea.

”- A ajutat că ne-am sărutat.”

”- M-am simțit mai bine, am spus, încercând să-i explic. Am simțit… că am mai multă încredere în mine.”

”- Hm. Mi-am umezit buzele care mi se uscaseră brusc. Vreau să… vreau să mă înveți cum să fiu… bună la pat.

Nate a devenit mai atent și m-a întrebat cu un calm surprinzător:

– În teorie sau în practică?

– În practică.”

Nate acceptă surprinzător de repede, dar pune totuși o singură condiție – ca acest lucru să nu schimbe natura relației dintre ei și să rămână în continuare cei mai buni prieteni.

”- Tu ai încredere să faci asta cu mine, dar și eu trebuie să am încredere că nu o să consideri acest lucru decât gestul unui prieten care își ajută un alt prieten.”

Lecțiile încep cu un Nate foarte entuziast, dedicat misiunii sale, iar Olivia este mai mult decât dornică să se perfecționeze în arta amorului.

– Presupun că am luat o notă mare la prima lecţie despre seducţie.

– Cum spuneam mai devreme… eşti o elevă silitoare.

Lecțiile continuă în ritm accelerat în perioada următoare, cei doi ajungând să-și petreacă aproape tot timpul liber împreună, neglijându-și prietenii care ajung să-și pună întrebări în privința lor.

Deși Benjamin se arată în curând clar interesat de ea, făcându-i avansuri, Olivia nu îl încurajează în nici un fel, realizând că, de fapt, nu-și dorea o relație cu el.

”De ce când mă gândeam la Benjamin nu mai aveam senzația de fluturi în stomac și un fior care indica o posibilitate?”

”Mi-a sporit încrederea în mine, totuși îl evitam în continuare pe Benjamin.”

Olivia realizează că era îndrăgostită de Nate de mult timp și, cu noua încredere în ea recent dobândită, are curajul să-i mărturisească sentimentele față de el, provocându-l și pe el să facă același lucru, sperând, din toate semnalele pe care i le trimisese în acest timp, că și el o iubea.

Este revoltată când el se agață de promisiunea pe care ea i-o făcuse la început, că lucrurile nu se vor schimba între ei și, cu orice risc, îi cere să ia o hotărâre.

– Vrei să îmi ţin promisiunea aia? Nate, nu te minţi singur! În astea şase săptămâni ne-am aflat într-o relaţie şi m-am săturat să mă prefac că nu e aşa. Eşti aici aproape în fiecare noapte şi nu doar pentru sex. E şi prietenie între noi şi afecţiune şi tandreţe.

– Nu eu am fost cea care te-a rugat să rămâi aici după partidele de sex. Tu ai făcut asta. Nu ţi-am cerut să vii aproape în fiecare noapte. Tu ai făcut asta. Nu eu m-am ghemuit în braţele tale pe canapea. Tu ai făcut asta. Nu eu ţi-am cerut să vii să îmi cunoşti părinţii. Tu ai făcut asta.

– M-ai învăţat să cred în mine până la capăt. M-ai învăţat că valorez mai mult decât imaginea pe care o văd în oglindă. Aşa că azi, având în vedere că încerci să mă înveţi lecţia opusă, eu zic să te duci dracu’.

Am zâmbit fără haz, ştergându-mi cu limba lacrimile sărate de pe buze.

– Merit să fiu iubită. Totul sau nimic.

Pentru echilibrul meu mintal, trebuie să fac asta. Dacă ieşi pe uşa aia, Nate… dacă ieşi pe uşa aia… să nu te mai întorci vreodată.

Din păcate, Nate era încă bântuit de fantomele trecutului și nu era pregătit să-și asume sentimentele, astfel că pleacă, lăsând-o pe Olivia cu inima zdrobită.

La un moment dat, într-un anume loc, chiar înainte să fi început o relaţie sexuală, Nate mi se strecurase în inimă şi ajunsese să îmi curgă prin vene, făcându-mă să-l simt cu mine de fiecare dată când respiram. Devenise parte dintr-o viaţă pe care o aşteptam cu nerăbdare în fiecare zi şi conştiinţa faptului că nu îi voi mai auzi râsul, nu îi voi mai simţi buzele şi nu mă voi mai simţi completă ca atunci când priveam în ochii lui îmi făcea corpul să treacă printr-o suferinţă cumplită. Reacţiona ca şi cum îi fusese smuls un membru sau scos un organ vital. Simţisem ceva asemănător când o pierdusem pe mama, dar era diferit cu Nate, pentru că el alesese să plece. Asta adăuga o nuanţă diferită durerii – o înţepătură mai degrabă, o tăietură pe inimă.

Suferința ei era cumplită iar prietenele ei, Jo, Joss și Ellie, îngrijorate la culme din cauza ei, se unesc și fac toate eforturile să o scoată din deprimare. Mi-au plăcut mult relațiile de prietenie din carte, atât fetele cât și băieții își fac confesiuni și se ajută reciproc. Olivia află de la Jo că și Nate era, de asemenea, într-o stare de plâns.

Însă, când după trei săptămâni, Nate vine și îi spune că o iubește, Olivia nu îl lasă să scape așa ușor. Nu mai vrea să se lupte cu o fantomă și să fie permanent pe locul doi. După multe tentative eșuate de împăcare, Nate o convinge în sfârșit de dragostea lui și că merita să-i dea o nouă șansă, arătându-i că modificase tatuajul de pe piept cu litera A de la Alana în așa fel încât să fie începutul unui cuvânt – Apoi. Declarația pe care el i-o face îi spulberă orice urmă de îndoială, tăindu-i răsuflarea.

De când ne-am cunoscut, îmi plăcea să petrec timp cu tine mai mult decât cu oricine altcineva. Cu tine râd mai tare. Mă simt în largul meu cu tine. Am încredere să fiu eu însumi când sunt cu tine. Când ceva merge prost sau bine, când aud o glumă foarte amuzantă sau văd ceva ciudat, tu ești prima persoană căreia aș vrea să îi povestesc tot. Adaugă la asta cele mai bune partide de sex pe care le-am avut vreodată și nu-i de mirare că sunt dependent de tine.

beforejamaicalane

Mi-au plăcut mult ambele personaje principale, evoluția lor, modul în care converg unul către celălalt, autodescoperindu-se, conștientizându-și adevăratele dorințe și înlăturându-și temerile. Este evident încă de la începutul cărții că cei doi sunt potriviți unul pentru celălalt, simțindu-se bine împreună, având aceleași gusturi și tachinându-se reciproc. Era nevoie doar de un catalizator care să provoace reacția potrivită.

Olivia este bună, altruistă și devotată celor la care ținea. Deși are un fizic atrăgător, nu are încredere în ea și în puterea ei de seducție. Deși simțea fluturi în stomac de fiecare dată când îl privea pe Nate, nega și față de ea faptul că era îndrăgostită până peste cap de el. Totuși, și-a găsit curajul să facă acea propunere scandaloasă, care le-a oferit amândurora pretextul de care aveau nevoie pentru a se arunca în acea relație.

Sau poate era doar o scuză pentru a ceda atracției care existase mereu între noi. Și pe care o negasem din cauza prieteniei noastre.

Mi-a plăcut că a avut tăria să nu se mai complacă într-o situație ambiguă și, cu orice risc, să-și recunoască sentimentele și să-l forțeze în același timp și pe el să ia o decizie, iar apoi l-a ținut destul pe jar până să-l accepte înapoi.

Nate este bun, tandru, amuzant și sexy. A fost îndrăgostit de Olivia de la început, dar a fost nevoie de timp și de șocul unei despărțiri dureroase pentru a-și exorciza demonii trecutului și a-și recunoaște adevăratele sentimente. Dar și când a realizat acest lucru, nu s-a dat bătut nici o clipă, neprecupețind nici un efort pentru a o recuceri pe Olivia.

Mi-a părut bine că am reîntâlnit în carte personajele din Pe strada Dublin și Pe strada Londra. Joss și Braden m-au convins încă o dată de iubirea lor, reușind să depășească un moment dificil, după ce ea a descoperit înspăimântată că a rămas însărcinată. Braden m-a încântat încă o dată cu răbdarea și iubirea pe care a dovedit-o, reușind să o liniștească pe Joss.  Jo și Cam sunt la fel de îndrăgostiți unul de celălalt, iar Ellie și Adam se pregăteau de nuntă.  Hannah, sora lui Ellie, trecea și ea prin primii fiori ai dragostei și primele neliniști, nefiind sigură de sentimentele pe care Marco, alesul ei, le avea față de ea.

Cole, fratele lui Jo, m-a impresionat prin iubirea și devotamentul lui față de Olivia. În perioada cât ea și Nate, cu care Cole era bun prieten, s-au despărțit, Cole a arătat fără echivoc de partea cui era.

– I-am spus că eu nu pierd vremea cu idioți și cu nesimțiți și, având în vedere că el are ambele defecte, am terminat-o cu el.

Aștept cu nerăbdare să citesc cartea cu el ca personaj principal: Echoes of Scotland Street (cartea 5 din serie). Următoarea carte din serie (cartea 4) – Pe strada India (Fall From India Place) are ca personaje principale pe Hannah (sora lui Ellie) și Marco.

Amuzantă, incitantă și foarte romantică, Pe strada Jamaica este o carte care te cucerește.

18115061

Cuplul Nate – Olivia l-am menționat în Top 10 cupluri romantice din cărțile contemporane

Cartea Pe strada Jamaica de Samantha Young poate fi comandată pe edituratrei.rolibris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii Editura Trei

Recenzii Colecția Eroscop

Recenzii Samantha Young

25 Comments

 • Oli

  O recenzie atat de frumoasa, incat ofera o savoare in plus cartii, in lumina ei!
  Mi-a placut foarte mult cartea, toata seria strazilor e de exceptie, iar superba ta serie de recenzii m-a facut sa-mi fie dor sa le recitesc!

 • Clipa Narcisa Elena

  Oh… problema cu lipsa cuvintelor se repeta. Daca nu as fi citit cartea, chiar m-ati fi convins sa o citesc.
  Nu stiu ce as mai putea spune despre carte. Mi-a placut extrem de mult. Toate cartile acestei scriitoare sunt minunate.
  Fiindca nu stiu ce as mai putea spune despre actiune, o sa vorbesc despre personaje.
  Olivia mi s-a parut un personaj interesant, care parea ca stie ce vrea, mai putin insa in privinta relatiilor. Nate mi s-a parut un personaj dragut, puternic, insa ranit in urma pierderii prietenei sale ca sa mai poata incepe o noua relatie. Nate si Olivia sunt genul acela de personaje care oricat s-ar respinge reciproc, nu ar putea sa traiasca unul fara altul.
  Mi-a placut ca in toate cele 3 carti ale scriitoarei, personajele au reusit sa treaca peste propriile probleme, oricat de dificile ar fi fost ele.

  • Tyna

   Se vede cât de mult ţi-a plăcut această serie, ca şi mie, de altfel. Îmi place cum ai conturat personajele. Pentru mine a fost o încântare să recitesc la rând toate cărţile din această superbă serie şi să regăsesc personajele principale din precedentele cărţi şi să le observ evoluţia.

  • Clipa Narcisa Elena

   Am adorat intreaga serie. Abia astept sa vad cum au evoluat personajele si in ultima carte.

  • Tyna

   Pentru mine a fost o placere sa-i redescopar pe toti la sapte ani dupa actiunea din Pe strada Jamaica. Cu totii sunt adorabili si dau dependenta.

 • Mirela Barbalata

  Am citit cartea fetelor. Superba!!Nu mai spun ca este si delicioasa si spumoasa. Replicile, discutiile dintre Olivia si Nate si lectiile pe care acesta i le da ei m-au distrat la maxim . Desi m-a distrat totusi cartea are un pic de dramatism. Nu ai cum sa nu te incrunti atunci cand vorbesti despre cancer, suferinta , durere.
  Mi-a placut enorm sa reintalnesc personajele celorlalte carti. Joss si Braden sunt favoritii mei .
  Superba seria! Multumesc fetelor de recomandare!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *