Delicatese Literare
Recenzii

Pe tărâmul de rădăcini și oase de Seanan McGuire, Seria Copii în derivă, Editura Corint, Leda Edge – recenzie

Pe tărâmul de rădăcini și oase

(Down Among the Sticks and Bones – 2017)

Seanan McGuire

Editura Corint

Leda Edge

Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 176
Traducerea: Carmen Ion
1. Orice inimă e o poartă – Every heart a doorway – 2016 – recenzie
2. Pe tărâmul de rădăcini și oase – Down Among the Sticks and Bones – 2017
3. Beneath the Sugar Sky – 2018
4. In an Absent Dream – 2019
5. Come Tumbling Down – 2020
“McGuire a creat o capodoperă fantasy de mici dimensiuni [….]. O bijuterie de carte care merită să stea pe raft alături de poveștile clasice ale lui Lewis Caroll și C. S. Lewis.” – NPR
Gemenele Jack și Jill aveau 17 ani când și- au găsit drumul înapoi spre casă și au fost expediate la căminul pentru copii în derivă al lui Eleanor West.
Această poveste este despre ceea ce s-a întâmplat înainte…
Jacqueline era fiica perfectă a mamei ei — politicoasă și sfioasă, mereu îmbrăcată ca o prințesă. Se prea poate ca mama ei să fi fost uneori un pic strictă, dar e nevoie de multă disciplină pentru a crește copilul perfect.
Jillian era fiica perfectă a tatălui ei — aventuroasă, amatoare de senzații tari și un pic băiețoasă. El și-ar fi dorit mai degrabă un fiu, însă trebuie să te descurci cu ceea ce ai.
Aveau 5 ani când au aflat că nu poți avea încredere în adulți.
Aveau 12 ani când au coborât pe o scară imposibilă și au descoperit că iluzia unei iubiri nu te pregătește niciodată îndeajuns pentru o viață plină de magie pe un tărâm înțesat de savanți nebuni, moarte și alegeri.
“Pe tărâmul de rădăcini și oase are curgerea și ritmul unui basm [….]. E incredibil de antrenantă, ca mai toate poveștile lui Seanan McGuire, și are acel tip de scriitură captivantă care te face să dai pagină după pagină pentru a afla ce se întâmplă mai departe.” – LOCUS
“Un basm excelent scris despre alegerile care pot schimba pentru totdeauna cursul unei vieți, despre inocență și despre ce înseamnă să iubești și să fii iubit.” – Publishers Weekly
“Acolo unde am fost, regulile erau diferite. Totul se învârtea în jurul științelor, științe magice. Nu era vorba de lucruri care puteau fi făcute, ci care trebuiau făcute. Întrebarea era dacă lucrul acela trebuia făcut, și răspunsul era întotdeauna da.” – Jack Wolcott
Primul volum al seriei “Copii în derivă” m-a încântat și am așteptat cu nerăbdare continuarea acestei serii. Un fantasy cu un strop de thriller, multă adrenalină și suspans din plin.
Seanan McGuire a reușit să între direct în topul autorilor preferați!
“Pe tărâmul de rădăcini și oase” este o carte superb construită, o pătrundere în universul plin de magie și pericol al căminului pentru copii în derivă al domnișoarei Eleanor West.
Îi cunoaștem pe Chester și Serena Wolcott, fiecare cu slujbele și partenerii lor, pe care cunoscuții nu i-ar vedea având copii. Dar, pe măsură ce văd copiii cunoștințelor, fiecare dintre ei visează la un copil care să-i semene. Cu toate astea…
“Vedeți voi, acesta este principalul pericol la copii: sunt adevărate capcane. Cineva care se uită la copilul altcuiva este tentat să vadă numai lucrurile de suprafață, pantofii lustruiți ori buclele perfecte. Nu vede lacrimile, ieșirile nervoase, nopțile nedormite, grijile. Nu vede nici măcar iubirea, nu cu adevărat. Atunci când te uiți la copii din afară, este ușor să-i vezi ca pe niște lucruri, ca pe niște păpuși concepute și proiectate de către părinți pentru a se comporta într-un fel anume, în conformitate cu un anumit set de reguli. De pe culmile înalte ale maturității este ușor să uiți că orice adult a fost cândva copil, cu propriile idei și ambiții.
Și, în final, este ușor să uiți încă ceva: copiii sunt oameni, și oamenii fac ce fac fără a se gândi la consecințe.”
Ei bine, dorințele lor se împlinesc, iar la aproximativ cinci săptămâni după momentul în care au decis că își doresc un copil, se întâmplă. Dar soarta are planurile sale…
Astfel, cei doi află că vor fi părinți de gemeni. O fiică, deși celui de-al doilea copil nu i se poate stabili la ecografie sexul, acesta stând ascuns.
“Gândul că bebelușii lor aveau să devină copii și mai apoi oameni nu le trecu nicio clipă prin cap. Nu se gândiră niciun moment că biologia nu înseamnă destin și că este posibil ca nu toate fetițele să devină prințese frumoase și toți băiețeii, bravi soldați. Le-ar fi fost mult mai ușor dacă aceste idei s-ar fi strecurat cândva în mințile lor, nepoftite, dar negreșit demne de toată atenția. Din nefericire, mințile le fuseseră programate și în ele nu aveau loc astfel de opțiuni revoluționare.”
Greșeala lor!
“— O altă fetiță perfect sănătoasă.
Serena leșină.
Chester o invidie.”
Asta pentru a vedea și o fărâmă de umor.
Deși este al doilea volum al seriei, această carte prezintă cumva trecutul, trecutul gemenelor Jack și Jill Wolcott.
Aceste fetițe au venit într-o familie care a presupus că bebelușii sunt cuminți și adorabili, că nu plâng decât rareori.
Părinții lor sunt genul de oameni care trăiesc după standardele și regulile prietenilor, ale celor cu care vin în contact. Mi-au părut doi oameni reci, fără emoții profunde și care nu și-au dorit copii decât pentru a se putea lăuda în cercul în care activează.
“Chester le spuse colegilor de la birou că Louise era o bonă recomandată de o firmă de renume, angajată pentru a o ajuta pe Serena, copleșită de dificultățile îngrijirii a doi copii. Își descrise soția nu drept o mamă lipsită de experiență, ci drept un părinte grijuliu care avea nevoie, pur și simplu, de o pereche de mâini în plus pentru a face față nevoilor copiilor. (Ideea că el ar fi putut fi acea pereche de mâini în plus nu îi trecu niciodată prin cap.)”
Bunica Louise a fost cea mai bună apariție din viața acestor copile! Louise a înlocuit în viața fetițelor părinții. A fost cea care le-a învățat și le-a iubit.
Micuțele erau complet diferite una de alta, dar împreună erau absolut adorabile. Părinții fac greșeala să le trateze diferit. Chester o vede pe micuța Jill drept un băiețoi care se aruncă cu capul înainte în orice aventură. Serena o tratează pe Jack drept o prințesă din povești. Singura care le trata drept copile normale era bunica Louise.
După petrecerea de aniversare a 5 ani a gemenelor, bunicii Louise i se spune că poate pleca, fără a i se lăsa ocazia să își ia rămas-bun de la micuțe. Cu această ocazie, fetițele au învățat o lecție importantă: că nu te poți baza pe adulți. O lecție dureroasă la care se vor adăuga altele pe parcurs.
“Aceasta însă ar fi putut măcar să le salveze viața.”
Cu toții știm ce s-a întâmplat cu tinerele în “Orice inimă e o poartă”. Dar, să vedem cum continuă povestea lor…
“Jillian se stăpâni cu greu să nu bată din palme. Se ridică de pe podea, își prinse sora de mână și o trase după ea afară din cameră. Venise vremea pentru o aventură.
N-avea nici cea mai vagă idee ce aventură de proporții le aștepta.”
La vârsta de 12 ani, micuțele, obligate să se comporte la standardele la care își doreau părinții lor, începuseră să observe la școală că ceilalți copii nu duceau vieți ca ale lor… își dădeau seama că părinții lor nu luau în calcul ceea ce-și doreau ele… Dar totul urma să se schimbe…
“Dacă lui buni Lou i s-ar fi permis să rămână mai mult timp cu ele, le-ar fi citit mai multe basme și așa fetele ar fi aflat despre copii care deschideau uși într-un loc și se trezeau că pășesc într-altul.”
Odată cu primul pas făcut de fetițe în interiorul cufărului, cu coborârea acestora pe scările din interior și cu izolarea de realitatea pe care o cunoșteau, Jack și Jill ajung într-o lume magică complet necunoscută.
O lectură captivantă, categoric plină de magie și suspans, cu pericole neștiute, “Pe tărâmul de rădăcini și oase” ne oferă o posibilitate de a descoperi lumea în care au pășit gemenele. Această lume este diferită de ceea ce și-ar putea imagina cititorul.
După ce au coborât un șir parcă nesfârșit de scări, fetele au ajuns într-un final în fața unei uși pe care scria:
“FII SIGUR!”
Apoi pătrund într-o landă plină de flori și plante deosebite. Bucurându-se de ceea ce le înconjoară, nu observă ușa care s-a închis în urma lor… Beneficiind pentru prima dată de o libertate deplină, tinerele noastre se relaxează pentru prima dată! Fără să știe, așa cum nici locuitorii acestui loc nu erau conștienți de prezența lor, au ajuns în Mlaștini!
“Mlaștinile există în clarobscurul etern, în răgazul dintre fulger și înviere. Mlaștinile sunt locul unor nesfârșite experimente științifice, al unei frumuseți monstruoase și al unor consecințe înfiorătoare.”
În mintea mea, le-am asociat cu haosul.
Fiecare ușă pe care gemenele o deschid și fiecare poartă la care aleg să bată este o decizie pe care o iau, chiar dacă nu sunt conștiente de aceste decizii. O lume stranie, nu chiar prietenoasă, și un bărbat ciudat care le vorbește, le poftește la el acasă și le spune că timp de 3 zile vor fi în siguranță. Apoi, mai este și doctorul Bleack, un om care reușește să o impresioneze profund pe Jack.
Sfaturile pe care le primește de la servitoarea Mary sunt prețioase, numai bune de urmat, dar care îți dau fiori odată ce conștientizezi pericolele din urmă. Mă întreb ce decizie va lua Jack, deoarece Jill își dorește să rămână cu acest om cu mantie neagră.
“— Ce ați vrut să spuneți mai devreme cu luatul de la mine pentru a o salva pe Jill?
— Luat sânge, asta am vrut să spun, fetițo. Aici, totul se reduce, într-un fel sau altul, la sânge. Înțelegi?”
Odată cu alegerile făcute de fiecare dintre fete, viața lor pe acest tărâm se schimbă complet, fiind diametral opuse cu ceea ce au experimentat acasă alături de părinți. Cumva, Jill duce o viață de prințesă, iar Jack o viață mai aspră, asemănătoare cu cea dusă de Jill.
Un singur sfat primește Jill:
“Mary ținea în mână un colier purpuriu de care stătea atârnat un mic pandantiv din perle și ametiste. Avea o expresie gravă întipărită pe chip.
— De acum faceți parte din familia Stăpânului, spuse ea. Atunci când vă veți afla în compania oricui în afară de servitori, va trebui să purtați întotdeauna, dar întotdeauna colierul. Inclusiv când veți fi cu Stăpânul.”
Ciudată regulă. Și totuși, atât de necesară.
Pe măsură ce petrec timp în acest tărâm, fetele se maturizează, cresc, se și îndepărtează una de alta mai mult decât o făcuseră deja, dar, viața merge înainte. În așteptarea deschiderii ușii care le va aduce înapoi acasă…
O aventură incitantă, plină de magie și mister, a cărei finalitate vă invit să o descoperiți.

 

Cărțile apărute la Editura Corint / Leda Edge pot fi comandate pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți fantasy

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *