Delicatese Literare
Calatorii

Pe Valea Prahovei

Am petrecut câteva zile la munte, pe Valea Prahovei. Ne-am cazat la Moeciu, localitate care ne place foarte mult datorita peisajelor și liniștii de acolo.

m2

colaj moieciu

Fiind un grup mai mare (10 persoane), am închiriat o vilă cu 5 camere, la cheie. Am fost foarte mulțumiți de cazare – Casa Crismo, unde am fost primiți cu multă ospitalitate și ne-am bucurat de tot confortul.

cr6

colaj crismo

cr5 m14

Chiar prin fața casei curgea Pârâul Turcu, iar sunetul apei era foarte odihnitor. Noaptea lăsam fereastra întredeschisă să auzim murmurul apei.

m16

m15

Singurul inconvenient a fost faptul ca erau foarte muți turiști în zonă, iar drumurile nu făceau față, astfel încât am pierdut prea mult timp în trafic, între stațiuni (distanțele ar fi fost mici, dar se mergea de multe ori bară la bară). Am fi vrut să vizităm mai multe obiective, dar, din cauza traficului, nu am reușit, așa că am lăsat pe altădată Castelul Cantacuzino din Bușteni, sau Cascada Urlătoarea. Am reușit în schimb să vizităm, Peleșul, absolut superb! O să revin cu un articol separat cu Castelul Peleș.

colaj moieciu1

Am vizitat de asemenea, Brașovul și Biserica Neagră, un edificiu impresionant. La Brașov am ajuns pe drumul care urcă de la Rășnov în Poiana Brașov, și apoi coboară în Brașov. Un drum spectaculos, cu niște puncte de belvedere minunate, de unde Brașovul se vede splendid!

m5

Biserica Neagră este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov, situată în centrul municipiului Brașov. Clădirea gotică a fost parțial avariată în incendiul din 1689, când zidurile ei s-au înegrit și a primit numele actual. Denumirea populară de după incendiu, „Biserica Neagră”, a fost acceptată oficial în secolul al XIX-lea.
Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV. Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi cea mai mare biserică din România. Datorită mărimii ei, când a fost finalizată a primit titlul de Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol. Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică încap circa 5.000 de persoane.

bn2

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.
Cu excepția muzeului Topkapî din Istanbul, Biserica Neagră posedă cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV-XVI. Interiorul Bisericii Negre este dominat de spledoarea de culori a celor aproximativ 110 covoare orientale expuse.
Începând din anul 1953 au loc recitaluri de orgă. Orga Bisericii Negre atrage în fiecare an organiști atât din țară cât și din străinătate, care își doresc să concerteze aici. La data construirii ei, se număra printre cele mai mari orgi din Europa. (Sursă informații: Wikipedia)

colaj biserica neagra

De asemenea, am fost la Predeal, unde am urcat cu telescaunul pe Clăbucet. Clăbucet este pârtie de schi, și iarna e foarte aglomerat aici. Acum era numai bine de urcat și admirat munții ce se văd de sus, în toată splendoarea lor. Statiunea Predeal este situata in partea superioara a Vaii Prahovei, fiind inconjurata de Muntii Bucegi, Muntii Postavaru si Muntii Piatra Mare.

tl5

colaj telescaun predeal

tl15

tl19

colaj clabucet

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

14 Comments

Spune-ți părerea!