Delicatese Literare
Recenzii

Perechea lui Megan de Nora Roberts, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – recenzie

Perechea lui Megan (Megan’s Mate

Nora Roberts

Editura Litera / Lira

Colecția Cărți Romantice

1. Curtând-o pe Catherine – Editura Litera – Courting Catherine – 1991 – recenzia
2. Un bărbat pentru Amanda (A Man for Amanda – 1991) – prezentare carte
3. Din dragoste pentru Lilah (For the Love of Lilah – 1991) – prezentare carte
4. Cucerind-o pe Suzanna – Suzanna’s Surrender – 1991  – recenzia
5. Perechea lui Megan – Megan’s Mate – 1995
Megan O’Riley și fiul ei Kevin, în vârstă de aproape nouă ani, sunt pe punctul de-a începe o nouă viață, lăsând în urmă traiul în Oklahoma și mutându-se în Maine, alături de extinsa și renumita familie Calhoun – în care fratele ei a intrat ca urmare a căsătoriei cu una dintre surorile Calhoun.
De-a lungul celor nouă ani în care și-a crescut singură fiul, Megan nu și-a dorit nimic altceva decât să lase în urmă propriul trecut dureros și scandalos și, prin urmare, și-a îngropat adânc orice urmă de pasiune sub aspectul de femeie de afaceri eficientă, s-a închis în ea, devenind distantă și precaută, și și-a jurat să nu-și mai lase niciodată inima să o ducă pe căi greșite. Chipeșul căpitan de vas Nathaniel Fury, care a trăit o bună parte din viață pe mare, este atras de Megan din prima clipă în care o vede și, fără a se lăsa intimidat de atitudinea ei glacială, este hotărât să-i câștige nu doar bunăvoința, ci chiar și inima.
Netemător, el este pregătit să navigheze pe apele tulburi ale relației care se înfiripă, nu fără opreliști, între el și Megan și nu se dă în lături de la nimic pentru a-și asigura o victorie care să le ofere amândurora un trai fericit împreună.
Dar cum va putea el să îi doboare zidurile și să o învețe să iubească din nou?
O încununare perfectă a seriei, volumul de față reunește la Turnuri protagoniștii volumelor anterioare, cele patru surori Calhoun împreună cu soții și copiii lor – toate perechile au deja bebeluși, e adorabil acest aspect al cărții – mătușa Coco, venerabila mătușă Colleen (un personaj excentric, nonconformist, foarte simpatică cu felul ei direct de a fi). Familia extinsă s-a îmbogățit cu doi noi membrii: Nathaniel, prietenul din copilărie a lui Holt (soțul Suzannei) și partenerul acestuia în afacerea cu bărcile și croazierele pe Atlantic pentru turiști, revenit de curând pe insulă, după ce 10 ani fusese marinar; Olandezul, cel pe care Nathaniel îl considera ca un tată, fiindu-i alături după ce fugise din iadul ce fusese copilăria lui – orfan de mamă de mic, și cu un tată alcoolic și violent.
Aceasta este formația de la Turnuri când sosește Megan, sora lui Sloan (soțul Amandei) împreună cu Kevin, fiul ei în vârstă de 9 ani. Aceștia au venit din Oklahoma pentru a se stabili și locui aici, la invitația familiei.
Vă reamintesc cine este Megan: este fosta iubita a lui Baxter, fostul soț al Suzannei, care era în același timp tatăl copilului ei, dar pe care nu îl recunoscuse niciodată. Pentru el, fusese doar o aventură înaintea nunții… Megan avea pe atunci 17 ani. Regreta că și-a pierdut inima și inocența pentru un nemernic mincinos, dar nu regreta nici o clipă că l-a avut pe Kevin, pe care îl iubea din tot sufletul, chiar dacă îi fusese greu să îl crească, fiind o mamă singură. Însă acum nu mai e singură. Familia Calhoun a primit-o cu brațele deschise.
Nu o să vă povestesc cartea, veți descoperi singuri întâmplările ce au loc, făcând slalom printre viața de zi cu zi la Turnuri, copii de toate vârstele, câini jucăuși (un simpatic cățel pe nume Dog), chiar și un papagal vorbitor, pe nume Bird (al lui Nathaniel), plimbări cu vaporul în larg în căutare de balene, idile neașteptate – vom avea parte de o surprinzătoare poveste de iubire între delicata și eleganta Coco și certărețul și permanent nemulțumitul Niels, zis Olandezul, o namilă de om care luase în stăpânire bucătăria ca un bucătar șef ce era, și unde se duceau adevărate războaie între voințele celor doi „combatanți”, ce nu erau altceva decât un preludiu al atracției izbucnite între ei.
Și totul, pe fondul unei pitorești atmosfere ce caracteriza acest orășel de pe malul Atlanticului.
Un mare plus al cărții sunt dialogurile delicioase între protagoniști, iar atunci când se amestecă și copiii în conversație, ceea ce rezultă e de-a dreptul spumos:
„- Mătușa Coco zice că Nate are nevoie de o femeie. Alex își înfipse dinții în lămâia din limonadă. Nu știu de ce.
– Ca să se culce cu el, spuse Jenny, făcând-i pe Nathaniel și pe Megan să se înece. Adulții se simt singuri noaptea și le place să aibă pe cineva cu care să doarmă, așa cum fac mami și tați. Eu îl am pe ursul meu, continuă ea, referindu-se la jucăria ei de pluș preferată. Ca să nu fiu singură. „
În primul plan al cărții, e foarte interesant de urmărit cum se formează și evoluează relația dintre Nathaniel, care nu se credea pregătit pentru o poveste de iubire, și neîncrezătoarea Megan, care fusese atât de rănită de ceea ce i se întâmplase în trecut, încât nu mai lăsase vreun bărbat sa se apropie de ea. Își pusese o „platoșă” pe care nu avea de gând să o dea la o parte. Dar… inimii nu-i poți dicta…
„– Un bărbat şi-ar putea dori să guste din tine.
– Nu mă las impresionată de complimente, spuse ea voind să pară fermă şi dispreţuitoare, nu aproape fără suflu, cum era de fapt.
– Doar observ realitatea. Gura lui era acum la o şoaptă depărtare de buzele ei. Dacă nu vrei să te sărut, mai bine îmi spui acum.
I-ar fi zis. Clar. Dacă ar fi putut să scoată vreun cuvânt. Dar apoi gura lui era lipită de a ei, caldă şi fermă şi la fel de pricepută ca mâinile. Mai târziu avea să îşi spună că protestase, dar adevărul era că nu se împotrivise deloc.”
„Ea se simţi prinsă, ca într-un vis lent, între bărbatul din faţa ei şi lumina lunii. Parfumul grădinii părea să se ridice purtat de briză, inundându-i delicat simţurile. Umbrele se mişcau pe faţa lui, surprinzând toate detaliile fascinante ale chipului său, ademenindu-i privirea spre gura lui, acum uşor deschisă şi îmbietoare.
Păreau să fie atât de singuri, atât de rupţi de realitate şi de responsabilităţile de zi cu zi.
Doar un bărbat şi o femeie, cu florile scăldate de stele, cu umbrele lunii şi cu muzica oceanului îndepărtat.”

Situația ia o întorsătură urâtă atunci când apare în peisaj Baxter, căruia nu-i păsase niciodată de familia sau copiii lui, nici de cei din căsătoria cu Suzanna, la a căror tutelă renunțase în favoarea lui Holt, nici de Kevin, pe care nu-l recunoscuse și nu încercase să-l cunoască niciodată. Însă acum, nemernicul candida pentru a fi senator, și trebuia să se asigure – prin amenințări și violență – că trecutul nu avea să iasă la iveală și să-i șifoneze imaginea.
Cum se va rezolva totul, și care va fi deznodământul întregii povești, pe toate planurile ei, vă las să descoperiți. Vă va încânta această lectură, în care destinul își spune atât de frumos cuvântul. Sunt multe „năvoade” aruncate în calea lui, veți spune că sunt prea multe coincidente, dar… „destinul se hrănește din coincidențe„, așa cum va remarca visătorul Nathaniel, ce o va îmblânzi în cele din urmă pe pragmatica Megan. Iar felul în care se poartă Nathaniel cu Kevin, ca și cu Alex și Jenny, e de nota 10 plus! Extraordinar de bine surprinse în carte aceste momente/ scene în care apar copiii, interacțiunea dintre ei, ca și dintre ei și adulți! M-au impresionat!
Recomand această carte/ serie, pe care am comparat-o cu o odă închinată Familiei și Dragostei.
„Nu-i stătea în fire lui Megan să viseze cu ochii deschişi. Ani de disciplină mentală o învăţaseră că visele sunt pentru dormit, nu pentru dimineţi ploioase când ceaţa se strecoară în jurul casei şi când pe ferestre ploaia se prelinge şiroaie, ca un şuvoi de lacrimi.”
„– Care este răspunsul atunci, Meg?
– Tu, Nathaniel. Se înclină în faţă şi îl sărută. Doar tu.”

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Nora Roberts

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *