Delicatese Literare
Recenzii

Perfecți de Cecelia Ahern, Editura ALL – recenzie

Perfecți

(Perfect – 2017)

Cecelia Ahern

Editura ALL

Traducere: Adina și Gabriel Rațiu

427 pagini

Cecelia Ahern este o tânără irlandeză care a reuşit să facă din fiecare roman pe care l-a scris un bestseller internațional. Romanul ei de debut, P.S. Te iubesc (ALLFA, 2005), a fost tradus în 47 de țări și a fost ecranizat, devenind instantaneu un succes internațional.

Următoarele romane s-au bucurat de același succes, fiind traduse pe toate continentele și vândute în peste 15 000 000 de exemplare.

  1. Defecți – Editura ALL – Flawed – 2016 – recenzie
  2. Perfecți – Editura ALL – Perfect – 2017

Continuarea romanului Young Adult Defecți

Seria Defecți, publicată deja în peste 15 țări, se încheie cu „o carte pătrunzătoare și plină de adevăr” (Irish Times) care îi va fermeca pe tinerii între 14 și 30 de ani și pe toți cititorii pasionați de poveștile Ceceliei Ahern.

Cei care o protejează sau o adăpostesc pe Celestine North vor fi aspru pedepsiți” – așa sună amenințarea Ghildei, autoritatea supremă într-o societate distopică, în care perfecțiunea este literă de lege, iar cei care iau decizii greșite sunt identificați ca Defecți și sunt însemnați cu fierul încins. Acest roman pentru publicul Young Adult oglindește dilemele și capcanele specifice vremurilor actuale, în stilul emoționant specific autoarei, aclamat de cele mai prestigioase publicații din lume.

Celestine North, eroina acestei serii, a ajuns să nesocotească regulile societății perfecte în care trăiește. În urma unei înșiruiri de circumstanțe agravante, a fost declarată „cea mai defectă persoană din țară” de către judecătorul Crevan, șeful Ghildei, cel care a condamnat-o și a pedepsit-o cu cruzime. În Perfecți, Celestine își descoperă puterea de a schimba această lume. Ea își asumă aceeași poziție de revoltă și curaj, devenind fugară.Se ascunde la ferma bunicului ei, cel de la care a învățat că „Buruiana nu este altceva decât o floare care crește în locul nepotrivit” – cu alte cuvinte,frumusețea se ascunde în cele mai surprinzătoare locuri. Lucrurile neconvenționale și nefirești au un farmec profund. Din dorința de a o determina să se predea, reprezentanții lui Crevan îl rețin pe bunicul ei și îl duc la interogatoriu.

Conștientă că deține un secret care poate distruge intreaga Ghilda, Celestine decide în cele din urmă că a venit momentul să îl înfrunte pe Crevan. Ea are șansa de a relua legătura cu Carrick, unul dintre Defecții de care se apropiase în perioada de detenție, prin intermediul căruia cunoaște și mai mulți Defecți care se pot alătura cauzei ei. În cine să aibă încredere? Cine o va trăda de data asta? Va reuși să devină vocea mult așteptată a Defecților și să desființeze sistemul aflat la putere?

Într-o lume lipsită de empatie și compasiune, nu te poți alia decât cu alți Defecți, o grupare de rezistență care speră să schimbe cursul lucrurilor și să readucă speranța.” – Booklist

Cecelia Ahern atrage atenția asupra capcanelor în care poate cădea omenirea în ziua de azi: cât de repede se găsesc țapi ispășitori care sunt pedepsiți în public.” – The Guardian

Perfecți de Cecelia Ahern, cartea a doua din seria Defecți, ridică miza. Suspansul este la cote maxime, nimic nu este ceea ce pare la prima vedere, albul se amestecă cu negrul, rezultând diverse tonuri de gri. Într-o lume confuză sau parșiva, mânată de frică sau de propriile interese, în cine te mai poți încrede?

Celestine North este nevoită să treacă prin multe încercări pe muchie de cuțit, care o vor căli, maturiza și împinge spre împlinirea propriului destin.

O carte cu un ritm deosebit de alert, pe care efectiv nu o poți lăsa din mână odată ce ai început-o!

La sfârșitul primului volum din serie, Defecți, Celestine a fost nevoită să fugă pentru a-și salva viața. Este ajutată, surprinzător, chiar de judecătoarea Sanchez, una dintre cei trei judecători care îi semnaseră sentința la înfierare.

La începutul acțiunii din cea de-a doua carte din serie, o regăsim pe Celestine ascunzându-se la ferma bunicului ei, ai cărui angajați erau cu toții Defecți. După ce reușește să scape de mai multe raiduri ale Fluierarilor, armata angajată a Ghildei, ultimul atac inopinat al acestora o ia prin surprindere pe Celestine, care este nevoită să se ascundă într-o groapă pentru gătit a bunicului ei. Doar ingeniozitatea bunicului și prezența ei de spirit reușesc să o scape de o moarte groaznică, de a fi arsă de vie…

Scoși din minți că nu reușiseră nici de această dată să pună mâna pe ea, Fluierarii i-au arestat bunicul, deși nu aveau niciun motiv temeinic pentru aceasta…

Încolțită din toate părțile, Celestine primește un ajutor neașteptat din partea lui Carrick, soldatul care era închis în camera de alături când fusese înfierată.

Carrick era unul dintre cei DDN – Defecți din naștere, adică cei născuți din părinți defecți. La vârsta de cinci ani fusese descoperit de sistem, îndepărtat de părinții lui și internat într-o instituție ce avea rolul de spălare a creierilor. Însă, în cazul lui, amintirile din copilărie fuseseră prea puternice și reușiseră să anihileze minciunile cu care sistemul încercase să-i otrăvească creierul… Vina lui abominabilă fusese cea de a încerca să-și găsească părinții, după ce fusese eliberat, la optsprezece ani, din școala internat…

Curând, Celestine va constata că era un pion deosebit de important în lupta dintre diferitele centre de interes.

Pe de o parte, în comunitatea Defecților, ea ajunsese să fie considerată un adevărat simbol, un model de demnitate și de curaj.

Politiciana Enya Sleepwell își întemeiase întreaga strategie electorală militând pentru drepturile Defecților, iar sloganul ei pentru alegerile ce urmau în curând fusese inspirat din cuvintele lui Celestine din timpul procesul ce-i fusese intentat: ”Compasiune și Rațiune”.

Pe de altă parte, Craven o vâna fără milă, fiind evident că era dispus să-i sacrifice inclusiv propria ei viață pentru a se pune la adăpost. Faptul că-i făcuse cea de-a șasea înfierare fără proces se transformase într-un adevărat ”călcâi al lui Ahile”. Dacă opinia publică ar fi aflat de acel incident, era evident că însuși Craven, primul judecător,  era Defect și întregul sistem al Ghildei ar fi pus sub semnul întrebării…

Judecătoarea Sanchez era dispusă să o ajute până când Craven era înlăturat, dar în nici un caz nu ar fi fost de acord cu distrugerea Ghildei, cariera ei fiind strâns legată de menținerea sistemului.

Miza era uriașă de ambele părți. Celestine va simți gustul amar al trădării de la persoane de la care nu s-ar fi așteptat în niciun caz. Unul dintre Defecți, o persoană ce-i păruse sensibilă și empatică,  a trădat-o fără să clipească, pentru a-și apăra un minim de confort și siguranță…

Art, fiul lui Craven, fostul iubit al lui Celestine, ce fusese dispărut un timp îndelungat, părea că se împăcase acum cu tatăl lui și făcea parte din armata Fluierarilor. Însă cea mai dureroasă lovitură o primește Celestine în momentul în care descoperă că însuși Carrick, băiatul de care se îndrăgostește nebunește și căruia îi dăruise virginitatea ei, era în legătură cu politiciana Enya Sleepwell, punând la îndoială toate motivațiile lui de până atunci.

Bunicul ei îi spusese să nu se încreadă în nimeni, dar ai putea oare să trăiești fără niciun prieten, temându-te și de umbra ta?

Celestine va trebui să ia niște decizii radicale bazându-se mai mult pe instinct și pe ceea ce îi spunea inima, decât pe logică, iar intuiția ei se va dovedi corectă în final.

Evenimentele se desfășoară în ritm rapid, ca într-un montaigne-russe amețitor.

Deși Celestine va avea de mai multe ori ocazia să se salveze de mai multe ori de una singură, conștiința nedreptății sociale a sistemului și empatia față de ceilalți Defecți o vor face să refuze ”ramura de măslin” oferită, mergând mai departe cu orice risc.

Din fericire, deznodământul este unul fericit, iar răul nu se întinsese atât de mult, așa cum se părea la un moment dat…

”Mă uit în ochii lui Carrick. Sunt de un verde perfect. Îmi lipesc buzele de gura lui și îi gust, în sfârșit, gustul.

Pe de o parte, poți fi cine îți imaginezi că ar trebui să fii, pe de altă parte, ești cine ești în realitate. Nu sunt sigură cine ar trebui să fiu, dar știu cine sunt.

Iar ăsta e momentul perfect să o iau de la capăt.”

O carte care te pune pe gânduri, te provoacă să-ți pui propriile întrebări și te convinge că monstruozitatea te poate păcăli, ascunzându-se sub cele mai frumoase înfățișări și numai curajul și empatia față de cei din jur o poate învinge!

Cartea Defecți de Cecelia Ahern poate fi comandată pe all.roelefant.ro, libris.rocartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți Cecelia Ahern

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *