Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Pericol în Arctica. Portalul Magic nr. 12 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Pericol în Arctica. Portalul Magic nr. 12

(Polar Bears Past Bedtime – 1998)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 104

An apariție: 2020

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#12. Pericol în Arctica

Jack și Annie trebuie să dezlege patru ghicitori străvechi pentru a deveni Maeștri Bibliotecari. Una singură le-a mai rămas, dar misiunea nu e deloc ușoară. Ajung la Polul Nord, unde este teribil de frig. Cei doi frați pleacă să exploreze banchiza, dar când să se întoarcă… gheața crapă! O să-i salveze uriașul urs polar înainte să devină stane de gheață?

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În precedenta serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În noua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

După ce în Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic și Cu leii în savană, Jack și Annie au descoperit răspunsul la primele trei ghicitori, pentru a o dezlega pe cea de-a patra cei doi frați vor fi teleportați tocmai în… Arctica!

Noua ghicitoare de dezlegat, inscripționată pe un sul vechi, era:

”Ascund realitatea

Și adevărul îl acopăr,

Dar uneori din tine

Curajul îl descopăr

Ce sunt eu oare, oare?”

Ajunși în Arctica, Jack și Annie au înghețat instantaneu de frig, aerul fiind rece și tăios. Însă, după cum promisese, Zâna Morgan a trimis pe cineva în întâmpinarea lor – un vânător de foci. Acesta le-a dat celor doi copii două parka – haine din piele de focă, cu glugă, tivite cu blană.

După ce au vizitat un iglu și s-au minunat de construcția acestuia, Jack și Annie s-au întâlnit cu o familie de urși polari. Ca și în precedentele cărți din serie, pericolele nu au lipsit nici aici. Gheața pe care se aflau copiii risca să se spargă, însă vânătorul de foci le spusese că poporul lui a învățat multe de la urșii polari. Astfel, cei doi frați au copiat-o pe ursoaica mamă, așezându-se pe burtă pe gheață și împingându-se cu mănușile.

 

După ce au ajuns la tundră, la malul mării înghețate, copiii și-au adus aminte de sfatul vânătorului de foci: întotdeauna le mulțumim spiritelor animalelor. Imediat ce Jack și Annie au rostit cuvintele de mulțumire, cerul a explodat. Noaptea deveni un vârtej gigantic de lumini roșii, verzi și purpurii. Părea un spirit ieșit dintr-o lampă fermecată.

De fapt, exista o explicație științifică pentru acest fenomen:

Una dintre cele mai uimitoare priveliști ale Arcticii este aurora boreală. Vârtejurile de lumină sunt produse de particule cu sarcină electrică provenite de la Soare, care se lovesc de atomii și moleculele din atmosfera Pământului.

Dar care era oare răspunsul la ghicitoare? Vă las plăcerea să-l descoperiți singuri în carte! 😊

Însă, întorși acasă, pe Jack și Annie îi mai aștepta o surpriză: o nouă ghicitoare de dezlegat! Care era aceasta și ce semnifica răspunsul ei va trebui să aflați singuri în carte. 😊

Din fericire, aventurile celor doi frați nu se opresc aici, ci continuă cu o nouă serie de patru cărți: Vacanță în orașul Vaticanului, În Țara împăratului dragon, Atacul vikingilor, Cursă de care la olimpiadă. Abia aștept să le descopăr!

Pericol în Arctica de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *