Delicatese Literare
Prezentari carti

Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hasek, Editura Litera

Peripețiile bravului soldat Švejk

(Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války – 1921-1923)

Jaroslav Hasek

Editura Litera

Traducere: Vasile Vasilache

Colecția: Carte pentru toți

An apariție: 2019

Jaroslav Hašek (30 aprilie 1883 – 3 ianuarie 1923) a fost un scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său Peripețiile bravului soldat Švejk, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Hašek a mai scris și circa 1500 de povestiri. Hašek, care a lucrat și ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) reprezintă capodopera sa și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.
Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hasek este un roman genial, poate cel mai amuzant roman scris vreodată.
Cartea este una dintre cele mai amuzante și subversive satire despre inutilitatea războiului din literature universală, fiind considerată o capodoperă a genului, deseori comparată cu nu mai puţin celebra Don Quijote al lui Cervantes.
Bonom și guraliv, Švejk devine cel mai loial soldat ceh al armatei austro-ungare când este încorporat la izbucnirea Primului Război Mondial. Deși pare că singura sa dorință este să ajungă pe front, descurcărețul Švejk se folosește de toate subterfugiile posibile în relația cu medicii, polițiștii, preoții și ofițerii care îl bat la cap ca să intre în luptă, țelul său fiind să se țină cât mai departe de front.
O carte care te face să râzi în hohote, fără să poți spune dacă Švejk este un idiot absolut sau o fiinţă de o inteligenţă ieşită din comun, un geniu al subversiunii.
Veți putea citi povestea acestui „om mărunt“ prins într-o uriașă mașinărie birocratică din 11 martie, în imprintul Carte pentru toți, la prețul special de 19.99 lei.

Cărțile autorului Jaroslav Hasek pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro, emag.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *