Delicatese Literare
Recenzii

Peste cinci ani de Rebecca Serle, Editura Nemira – recenzie

Peste cinci ani

(In Five Years – 2020)

Rebecca Serle

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

Traducere: Alexandra Florescu

Nr. de pagini: 240

An apariție: 2020

REBECCA SERLE este autoare și scenaristă de televiziune. A absolvit University of Southern Carolina și are un masterat în arte obținut la New School din New York. Primul său roman, When You Were Mine, publicat în 2012, s-a bucurat de mare succes. Au urmat Faimoasă și îndrăgostită (Famous in Love) (roman adaptat într-un serial TV), The Edge of Falling, The Dinner List. Îi place să trăiască la New York, deși petrece mult timp la Los Angeles, și apreciază comediile romantice ale regizoarei Nancy Meyers.

Cartea perfectă pentru cititoarele romanelor Bărbatul care n-a mai sunat & O zi de decembrie.

„Un roman inteligent și emoționant, genul pe care îl citești dintr-o suflare și pe care nu-l mai poți uita vreodată.“ – Chloe Benjamin

Avocată de success în Manhattan, Dannie Kohan are toată viața personală și profesională plănuită punct cu punct. În ziua când are un interviu pentru slujba vieții ei și când se logodește cu bărbatul perfect, crede că viața perfectă e pe cale să înceapă.

Dar, în aceeași seară, Dannie adoarme și se trezește în cu totul alt apartament, cu alt inel de logodnă pe deget și alături de un bărbat necunoscut. Pe ecranul televizorului vede data: 15 decembrie 2025. Cinci ani în viitor.

Visul atât de real o bântuie multă vreme, dar viața merge mai departe. Asta până când, peste patru ani și jumătate, bărbatul din vis apare la un colț de stradă.

Tu unde te vezi peste cinci ani?

Peste cinci ani de Rebecca Serle este o carte deosebit de emoționantă despre prietenie, iubire, speranțe, visuri dar, mai ales, despre puterea destinului de a răsturna totul într-o clipă. Viitorul este adesea imprevizibil și nu-l putem controla în niciun fel, oricât ne-am strădui. De câte ori nu ne-am făcut oare planuri pentru următorii cinci ani, ne-am trasat jaloane clare și precise și am pășit cu încredere pe drumul ce ni se așternea în față, siguri pe ce vom găsi la destinație. Iar apoi, dintr-o dată, drumul s-a surpat brusc și a trebuit să o luăm pe cu totul alt drum, unde nu mai recunoaștem peisajul, nu avem niciun reper precis și, mai ales, nu mai avem nicio idee despre ce ne așteaptă la capătul drumului…

Cartea te acaparează imediat și se citește ușor. Efectiv eu nu am lăsat-o din mână până când nu am terminat-o.

Dannie Kohan și-a plănuit viața cu multă grijă încă din copilărie. La zece ani a decis că vrea să devină avocat corporatist de succes. La doisprezece ani, tragedia i-a lovit familia. Fratele ei a murit fulgerător în urma unui accident de circulație pe fondul consumului exagerat de alcool. Începând de atunci, Dannie s-a ghidat doar după reguli clare și precise, bazate pe puterea cifrelor, pentru ca niciodată haosul să nu mai pătrundă în viața ei.

15 decembrie 2020

În vârstă de douăzeci și opt de ani, Dannie își bifase majoritatea punctelor de pe agenda sa de până atunci. Reușise deja să devină un nume în domeniul dreptului comercial, fiind convocată la un interviu la cea mai prestigioasă firmă de avocatură. După doi ani de relație se mutase împreună cu David Rosen, un finanțist de succes și iubitul ei de doi ani de zile iar instinctul ei, care nu o înșela niciodată, îi spunea că acesta intenționa să o ceară în căsătorie chiar în acea seară.

Conform așteptărilor, interviul a decurs de minune iar David a cerut-o într-adevăr în căsătorie, într-un cadru foarte romantic. Apoi însă s-a petrecut ceva extrem de bizar. Ajunși acasă, Dannie a ațipit devreme, amețită de șampania băută, și s-a trezit într-un decor nefamiliar, alături de un bărbat complet necunoscut, sexy, musculos, blond, cu ochi verzi și maxilar pătrățos, întocmai ca un erou din filmele jucate de Chris Hemsworth. Pe ecranul televizorului vede data: 15 decembrie 2025. Cinci ani în viitor. Pe deget avea un inel de logodnă complet diferit, dressingul era plin de hainele ei, iar uitându-se pe fereastră a descoperit că locuia într-o mansardă extrem de scumpă, cu doar o cameră și o bucătărie, în DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass), un cartier din New York complet diferit de cel în care plănuia ea să se mute în viitor într-o locuință spațioasă.

Confuză, încearcă să plece, însă străinul, despre care a aflat, cercetându-i portofelul, că îl cheamă Aaron Gregory și a dedus, în urma unui schimb de replici, că ar fi iubitul ei, o imploră să rămână. O emoție ciudată pune stăpânire pe ea și Dannie ajunge să facă dragoste cu străinul misterios, având parte de o experiență extrem de intensă, cum nu avusese parte niciodată nici alături de David, nici alături de ceilalți doi iubiți pe care-i avusese înaintea acestuia.

Deși revine, imediat după aceea, în realitatea cunoscută, Dannie rămâne puternic marcată de experiența trăită.

Patru ani și jumătate mai târziu

Dannie se află în grafic cu tot ce își propusese să facă, mai puțin cu căsătoria cu David. Deși erau tot împreună, mereu apăruse ceva pentru care amânaseră să stabilească data nunții, fie că fusese vorba de boala tatălui lui David, fie că erau ocupați până peste cap cu propriile cariere. În sinea ei, Dannie știa că toate acestea fuseseră doar pretexte și că adevăratul motiv era acela că ea nu îl putuse uita niciodată pe bărbatul din vis și senzația intensă trăită atunci.

Iar apoi, dintr-odată, în iunie 2025, l-a întâlnit aievea pe Aaron Gregory. Era la fel de sexy, musculos și plin de magnetism ca în visul ei, dar, totodată inteligent, spiritual, empatic și… iubitul Bellei!

Bella, cea care era cea mai bună prietenă a lui Dannie încă de când aveau amândouă șapte ani. Bella, cea pe care Dannie o iubea ca pe o soră și împreună cu care își împărtășiseră toate gândurile, trăirile și speranțele…

„Rareori luăm masa împreună fără ca Bella să aducă în discuție vreo amintire. E așa de sentimentală! Uneori mă gândesc că, deși suntem mature, pare greu de admis că trebuie să ne descurcăm cu o istorie comună atât de îndelungată. Ne știm de 25 de ani deja și ne leagă atâtea lucruri, încât uneori ei îi dau lacrimile. Bătrânețea noastră o să fie teribilă.“

Bella era la fel de diferită de Dannie precum ziua de noapte. În timp ce Dannie era ordonată, cerebrală și excesiv de organizată, Bella avea un temperament artistic, picta genial, nu ducea niciodată un proiect până la capăt, schimba iubiții ca pe șosete și se îndrăgostea și dezîndrăgostea cu viteza luminii.

De data aceasta însă era vorba de ceva cu totul diferit. Observând mai multe schimbări subtile în comportamentul acesteia, Dannie își dă seama că Bella era îndrăgostită de-adevăratelea pentru prima dată în viață.

Complet bulversată, Dannie încearcă să facă totul pentru a se asigura că viziunea pe care o avusese în acea zi fatidică să nu se producă. Îl ia prin surprindere pe David, insistând să fixeze data nunții lor pe 15 decembrie 2025. Deși încearcă să se țină la distanță de Aaron, realizează că atitudinea ei o rănea pe Bella, care dedusese din răceala ei că nu îl plăcea pe Aaron.

Spre sfârșitul verii, Bella o anunță că a rămas însărcinată. Bella și Aaron delirau de fericire că vor avea un copil, Aaron părea, la rândul lui, îndrăgostit până peste cap de Bella, pregătirile pentru nunta lui Dannie și David erau în toi, iar Dannie începuse să se relaxeze considerând că era imposibil ca acea viziune să devină realitate, ținând cont că nu mai erau decât trei luni și jumătate până la acea zi fatidică din visul ei.

Însă soarta are propriile ei rezerve de neprevăzut, pe care nu poți să le anticipezi în niciun fel…

Finalul este surprinzător și mi-a plăcut mult, deși eu mă așteptasem la cu totul altceva. Mesajul cărții l-a sintetizat foarte bine însăși autoarea, în cuvintele de mulțumire de la final.

”Mi-am încheiat mulțumirile din penultima carte, The Dinner List, spunând: ”Pentru orice femeie care s-a simțit vreodată trădată de soartă și de iubire. Rezistă! Nu e sfârșitul poveștii tale!” Acum vreau să adaug: Rezistă chiar și după miezul nopții, mai ales după miezul nopții. Continuă să te îndrepți spre ceea ce vine spre tine!

O lecție importantă de viață, pe care vă invit cu drag să o descoperiți singuri în paginile cărții!

Cartea Peste cinci ani de Rebecca Serle se poate comanda pe nemira.ro, elefant.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Damen Tango

 

12 Comments

Spune-ți părerea!