Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Peter Pan de J. M. Barrie, Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național

Peter Pan

J. M. Barrie

Ediţie bilingvă (română – engleză)

Editura Național

Colecția: Cărți Bilingve copii

Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Roxana Samoilescu
Redactare: Roxana Samoilescu
Tehnoredactare: Mariana Ion
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 160
James Matthew Barrie a fost un scriitor și dramaturg scoțian cunoscut pentru crearea lui Peter Pan, băiețelul care a refuzat să crească. S-a născut în orașul Kirriemuir din subdiviziunea Angus, Scoția și a murit la Londra. O altă operă importantă de a lui este Micuța pasăre albă (The Little White Bird).
Imaginati-vă o lume cum nu aţi mai văzut, în care fiecare zi este o aventură, în care nu trebuie să creşti sau să îmbătrâneşti. Aceasta este lumea lui Peter Pan – răsunetul săbiilor rivalilor furioşi, scândura tremurătoare a lui Jolly Roger, emoţia transcedentală a zborului… şi puterea magică a unui sărut pe furiş.
Povestea începe într-o noapte răcoroasă în Londra, în timp ce Wendy Darling îi fascinează pe fraţii ei mai mici cu povestiri despre lupte cu săbii, fanfaroni şi Căpitanul Hook, piratul legendar care nu se teme de nimic în afară de un ceas care ticăie. Dar şi pentru Wendy trece timpul. Tatăl ei a hotărât că este vremea să crească. Începând cu seara aceasta, nu vor mai fi poveşti. Va fi pregătită pentru statutul de domnişoară şi pentru căsătorie de către severa mătuşă Millicent. Fără a fi cunoscut familiei Darling, Peter Pan adoră şi el poveştile lui Wendy şi călătoreşte o distanţă foarte mare pentru a le asculta. Apariţia lui în camera copiilor în acea seară, împreună cu o zână mică şi geloasă pe nume Tinker Bell, dă naştere unei aventuri extrem de importante pentru Wendy şi pentru fraţii ei. Urmându-l pe fereastrã ca un mic stol de păsări, copiii se abat asupra acoperişurilor în lumina lunii, printr-o galaxie de planete şi stele lucitoare, spre tărâmul magic, Neverland, unde încep o nouă viaţă, cu bună dispoziţie, lipsită de regulile maturilor, cu Peter şi cu Băieţii Pierduţi în casa lor secretă de sub pământ. Confruntând piraţii, sirenele maliţioase, un crocodil monstruos şi, cel mai rău, răzbunătoarea gheară de oţel din braţul drept al lui Hook, Wendy şi fraţii ei se descoperă pe ei inşişi. Iar lupta veşnică dintre Peter şi Hook duce la un punct culminant emoţionant, care are loc pe fundalul lumii fantastice din Neverland.
Peter Pan a apărut mai întâi în Mica pasăre albă, un roman din 1902 scris de J. M. Barrie pentru adulți. Cea mai cunoscută aventură a personajului a apărut prima dată în 1904, sub forma unei piesă de teatru intitulată Peter Pan, sau Băiețelul care a refuzat să crească. După succesul piesei din 1904, publiciștii lui Barrie, Hodder și Stoughton, au extras capitolele 13–18 din Mica pasăre albă și le-au republicat în 1906 sub titlul Peter Pan în Kensington Gardens. Piesa a fost adaptată sub forma unui roman, publicat în 1911 sub titlul Peter și Wendy.
Varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română a cărții, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, oferă, pe lângă plăcerea lecturii cărții în această foarte frumoasă adaptare, prilejul de a învăța/ perfecționa limba engleză, beneficiind de o foarte bună traducere. Prezentarea grafică e deosebită, are o minunată copertă cartonată, și am apreciat în mod deosebit ilustrațiile din interiorul cărții, calitatea filelor și fontul ales.
Peter Pan e un băiețel care a refuzat să mai crească, devenind un personaj simbolic, folosit ulterior ca metaforă pentru copilăria eternă și fuga de realitate, refuzul de a deveni adult. Personajul e conturat ca având o atitudine indiferentă, ușor iresponsabilă și superficială, însă neînfricat atunci când trebuie să înfrunte pericolul, toate specifice copilăriei.
Ideea unui băiat care a refuzat să crească are la bază o întâmplare foarte tristă din copilăria autorului: fratele mai mare al lui J.M. Barrie a murit într-un accident de patinaj în ziua precedentă celei în care împlinea 14 ani, rămânând mereu un copil în memoria celor care l-au cunoscut.
Peter Pan își petrece copilăria eternă în „Țara de nicăieri”, ca lider al grupării Băieții pierduți. Țara de Nicăieri ( Neverland) este un loc fictiv prezentat ca un ținut imaginar îndepărtat, unde locuiesc Peter Pan, Tinker Bell, Băieții pierduți, sirene și zâne, pirați și alte creaturi și ființe desprinse din basme și povești.
Pentru început, facem cunoștință cu familia Darling – Wendy, căreia îi plăcea să spună povești, și frații ei mai mici, John și Michael, fascinați de povestirile ei despre lupte cu săbii, fanfaroni şi vestitul căpitan Căpitan Hook, piratul legendar care nu se teme de nimic în afară de un ceas care ticăie. Într-o seară, la fereastra lor apare un băiețel – Peter Pan – însoțit de o mică zână – Clopoțel/ Tinker Bell, iar Wendy și frații ei îi urmează în zbor, suflați cu praful zânelor, ajungând în Neverland și având astfel parte pe viu de toate întâmplările la care visaseră ascultând povești.

Vârsta lui Peter e nedefinită, nu știm exact câți ani are, știm doar că e un copilaș năzdravan, ce a fugit de acasă ”în ziua în care s-a născut”, pentru a trăi printre zâne.
– Peter, câți ani ai tu? îl descusu Wendy.
– Nu știu, dar nu prea mulți, cred. Am fugit de acasă în ziua în care m-am născut.
– Ai fugit… Dar de ce?
– Pentru că i-am auzit pe mama și tata vorbind despre ce trebuia să ajung când mă făceam mare. Eu vreau să rămân mereu copil și să mă joc. Așa că am fugit și am trăit printre zâne.
”But Peter, hoe old are you?” continued Wendy.
”I don t know, but quite young. I run away the day I was born.”
”Run away?… Why?”
”Because I heard my father and mother talking about what was to be when I became a man. I don t want to be a man. I want always to be a little boy and have fun. So I run away and lived among the fairies.
– Hai cu mine Wendy, o îmbie Peter. O să ne spui povești, o să ne cârpești hăinuțele și o să ne învelești noaptea. Niciunul dintre noi n-a mai fost învelit. Haide Wendy, te rog, vino!
”Come with me, Wendy!” exclaimed Peter. ”You can tell us all the stories there, and darn our clothes, and tuck us in at night. None of us ever been tucked in. All the boys long for a mother. Oh, Wendy, do come!”
Cine sunt Băieții pierduți? ”Copiii care au căzut din cărucioare când bonele nu erau atente”, Murdărici, Fluierici, Cioculeț, Crețu și Gemenii, șase copilași care trăiau sub pământ, ascunși ca niște cârtițe de frica Piraților, a lupilor de mare, conduși de cel mai fioros pirat al tuturor timpurilor: căpitanul Hook, un bărbat înspăimântător cu un cârlig în loc de mână, de unde i se trăgea și porecla.

Ce aventuri îl așteaptă pe Peter Pan și pe celelalte personaje din jurul acestuia, cum se vor adapta Wendy și frații ei în Neverland, și dacă se vor mai întoarce vreodată acasă, unde părinții lor le plângeau dispariția, rămâne să citiți în această minunată carte de aventuri pentru mari și mici, o carte nemuritoare, una din cele mai frumoase povești clasice.
Cartea a cunoscut numeroase adaptări media, personajul Peter Pan apărând în filme de desene animate și ecranizări.

Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Național

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

 

 

6 Comments

Spune-ți părerea!