Delicatese Literare
Recenzii

Petrecerea de Halloween de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Petrecerea de Halloween

(Hallowe’en Party – 1969)

Agatha Christie

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Nr. pagini: 320

Traducător: Laura Frunză

Data apariție: decembrie 2020

AGATHA CHRISTIE este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele polițiste de la Sherlock Holmes încoace, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

Seria Hercule Poirot

Când o fetiță este găsită moartă, înecată, după ce s-a lăudat că a văzut o crimă, faimoasa scriitoare de romane polițiste Ariadne Oliver îl cheamă pe vechiul său prieten Hercule Poirot pentru a-l descoperi pe ucigaș. Cine și de ce ar fi avut motiv să omoare un copil nevinovat? Poate că povestea spusă de Joyce nu era, până la urmă, una dintre obișnuitele ei minciuni, menite a-i impresiona pe ceilalți? Poirot va trebui să facă apel la toată ingeniozitatea sa pentru a descâlci misterul unor decese și al unei dispariții suspecte, dar mai ales pentru a împiedica săvârșirea altor crime.

Petrecerea de Halloween, roman pe care l-am găsit pe stoc pe Libris, poartă amprenta inconfundabilă a lui Agatha Christie: o crimă învăluită în mister, un cerc restrâns de suspecți, indiciile oferite sunt adesea înșelătoare, menite să distragă atenția de la criminal, iar spre finalul acțiunii unul dintre suspecți este omorât, deoarece a descoperit din întâmplare criminalul care, realizând acest lucru, l-a redus la tăcere. Hercule Poirot, celebrul detectiv, își demonstrază și de această genialitatea și intuiția, punând cap la cap informațiile contradictorii și, printr-o adevărată lovitură de maestru, forțând criminalul să se deconspire.

La începutul acțiunii întâlnim un alt personaj celebru creat de Agatha Christie: Ariadne Oliver, excentrica autoare de romane polițiste. Aceasta, aflată în vizită la o prietenă în comitatul Woodleigh Common, acceptase invitația unei localnice, Rowena Drake, de a participa la o petrecere de Halloween.

Petrecerea, foarte bine organizată, fusese un real succes. Joculețele, ingenioase și atractive, îi distraseră la maxim pe copii, iar atmosfera fusese veselă și relaxată. Însă, după plecarea invitaților, Rowena și câteva doamne care rămăseseră să o ajute să facă ordine au făcut o descoperire șocantă: una dintre fetițe, Joyce Reynolds, în vârstă de treisprezece ani, a fost găsită înecată într-o găleată plină cu apă în care pluteau câteva mere, ce fusese utilizată în cursul serii pentru unul dintre joculețe, în care copiii trebuiau să prindă merele cu dinții.

Tulburată de faptul că Joyce se lăudase, în timpul petrecerii, că asistase cândva la o crimă, dar că își dăduse seama abia după un timp ce a văzut de fapt, Ariadne a decis să apeleze la bunul ei prieten, Hercule Poirot, convinsă că acesta era singurul care putea să facă lumină în acest caz.

Venit în zonă, Hercule Poirot a reușit să adune într-un timp scurt mai multe informații despre câteva întâmplări bizare, neelucidate, din trecutul apropiat: un accident mortal de circulație cu o mașină furată, un tânăr înjunghiat, presupus în urma unei încurcături amoroase, o tânără profesoară ce fusese și ea înjunghiată, o tânără secretară străină dispărută fără urmă, după ce angajatoarea ei murise lăsându-i întreaga avere printr-un codicil, dar care se dovedise a fi un fals.

Cumva, intuiești că toate acele întâmplări ciudate aveau o legătură între ele, dar nu poți să sesizezi firul care le unește, întrucât, ca de obicei, Agatha Christie te trimite pe mai multe piste false, iar criminalul este bine mascat.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte dezlegarea misterului asigurându-vă că veți fi uluiți!

Fragment:

„Joyce, o adolescentă voinică de treispreceze ani, luă castronul cu mere. Două mere căzură și se rostogoliră până la picioarele doamnei Oliver, unde se opriră brusc, parcă împietrite de bagheta unei vrăjitoare.

– Vă plac merele, nu-i așa? întrebă Joyce. Am citit că vă plac sau poate am auzit la televizor. Dumneavoastră sunteți cea care scrie povești cu crime nu-i așa?

– Da, răspunse doamna o Oliver.

– Ar fi trebuit să facem ceva legat de crime. Să ne prefacem că se comite o crimă la petrecerea din seara asta și să îi punem pe oameni să dezlege misterul.

– Nu, mulțumesc spuse doamna Oliver. Nu mai fac asta niciodată.

– Cum adică nu mai faceți asta niciodată?

– Păi am făcut-o o dată și nu a fost așa un succes, spuse doamna Oliver.

– Dar ați scris o mulțime de cărți puse Joyce. Nu faceți o grămadă de bani de pe urma lor?

– Într-un fel, răspunse doamna Oliver în timp ce gândurile îi zburau la Direcția de Taxe și Impozite.

– Și aveți un detectiv care e finlandez.

Doamna Oliver recunoscu că așa era. Un băiețel apatic, despre care doamna Oliver credea că nu ajunsese încă la pragul unsprezece plus întrebă pe un ton serios:

– De ce un finlandez?

– M-am întrebat și eu adesea, răspunse doamna Oliver cu sinceritate. (…)

Doamna Oliver își scoase pantofii pe furiș, mestecând în continuare din măr și se lăsă din nou pe fotoliu privind cu ochi critic încăperea plină de oameni. Se gândea în mintea ei de autoare: dacă ar fi să scriu o carte despre toți acești oameni, cum aș face-o? Sunt oameni drăguți, în ansamblu, zic eu, dar cine știe?”

Cartea Petrecerea de Halloween de Agatha Christie poate fi comandată pe libris.ro

Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți clasice

9 Comments

Spune-ți părerea!