Delicatese Literare
Recenzii

Pierdută în așteptare de Gytha Lodge, Editura Libris Editorial – recenzie

Pierdută în așteptare

(She Lies in Wait – 2019)

Gytha Lodge

Editura Libris Editorial

Traducere: Oana Pascu

Nr. de pagini: 432

An apariție: 2020

1. Pierdută în așteptare – She Lies in Wait – 2019
2. Watching from the Dark – 2020

Gytha Lodge este o scriitoare britanică. Romanul Pierdută în așteptare este cartea ei de debut.

Ce minune! Un thriller ca un tirbușon bine-răsucit, unde adevărul este tăios că lama unui cuțit, transformându-se treptat într-o odă delicată închinată pierderii și așteptării. Pregătiți-va să fiți bântuiți! – A. J. Finn / autorul bestsellerului Femeia de la fereastră

Această poveste, plină-ochi de suspans… conține atât senzațiile tari specifice genului cât și pericolele pe care le poate întâmpină un adolescent pe punctul de a deveni un adult responsabil pentru acțiunile sale. Fascinația poveștii vine din studiul atent asupra caracterelor acestor personaje, acum mature, niște piese-cheie în misterul din jurul crimei care nu ar fi trebuit să vadă lumina zilei. – The New York Times

Un debut uimitor. Personaje create în mod ingenios, cu un fir narativ încălcit care m-a făcut să parcurg paginile dincolo de ora de culcare. – Heidi Perks, autoarea bestsellerului Now You See Her

Într-o noapte caldă de iulie, în 1983, șase prieteni merg cu cortul în pădure. Inteligenți și înzestrați, ei sunt sortiți unor lucruri mărețe. Aurora Jackson este mai mult decât încântată că își poate urma sora mai mare. Ce nu știe ea este că nu se va mai întoarce niciodată acasă. Treizeci de ani mai târziu, s-a descoperit un cadavru. Detectivul Sheens este chemat la față locului, știind deja ce îl așteaptă: cadavrul Aurorei Jackson. Dar asta nu e tot, cei șase și-au păstrat prezumția de nevinovăție până când cadavrul este găsit într-o ascunzătoare doar de ei știută. S-ar părea că dintotdeauna criminalul a fost aproape, foarte aproape...

Pierdută în așteptare de Gytha Lodge este un thriller captivant și tulburător, care mi-a adus aminte de titlul unui film pe care l-am văzut cândva: ”Prea cald pentru luna mai”… Modul în care s-au comportat acei adolescenți în acea noapte fatidică din 23 iulie 1983 era complet inadecvat și pentru o persoană adultă, darmite pentru, practic, niște copii: alcool din belșug, consum de droguri, sex în trei, gelozii și înfruntări de orgolii… Din păcate, iresponsabilitatea lor crasă a costat-o viața pe singura persoană inocentă din grup – Aurora Jackson, o fată frumoasă, inteligentă, talentată, foarte bună și tolerantă.

Topaz, Coralie, Jojo, Daniel și Connor aveau cincisprezece ani la acea vreme și se distrau mereu împreună. Frumoși, populari și inteligenți, erau invidiați de toți colegii, fiecare sperând în secret să fie admis în grupul lor select.

Acea noapte de campare în pădure era una din multele lor aventuri petrecute împreună. Topaz i-a surprins însă pe toți aducând încă două persoane: pe sora ei Aurora, în vârstă de doar paisprezece ani, și pe Brett, cel mai popular băiat din școală, atletic și carismatic, în vârstă de optsprezece ani.

Topaz, frumoasă și strălucitoare, era obișnuită ca toți băieții să-i cadă la picioare, la cel mai mic semn al ei. Enervată că Brett părea imun la farmecele ei, fusese decisă să-l cucerească și îl invitase în excursie. Pentru a-l impresiona, îi arătase inclusiv depozitul lor secret de droguri, aflat la rădăcina unui fag.

Daniel și Connor se arătaseră deranjați de prezența acestuia și îi reproșaseră lui Topaz că îi expusese pe toți dezvăluindu-i lui Brett un secret care, dacă ar fi fost deconspirat, le-ar fi ruinat tuturor viitorul. În plus, Connor mai avea un motiv pentru care prezența lui Brett îl irita la maxim: era îndrăgostit nebunește de Topaz și suferea enorm când vedea cum aceasta își împărțea cu ușurință favorurile altor băieți.

După ce fiecare dintre ei a avut mai multe activități individuale, s-au regăsit cu toții în jurul focului. Alcoolul și drogurile i-au dezinhibat, urmând mai multe dansuri lascive și aluzii provocatoare. Enervată că Brett părea încă să-i reziste, Topaz a scos la înaintare ”artileria grea”: a început să se sărute cu Coralie, privindu-l cu subînțeles pe Brett, știind că tentația unei partide de sex în trei avea să fie irezistibilă pentru acesta. Stratagema ei a reușit, cei trei retrăgându-se într-un loc ferit din pădure, lăsând-o în urma lor pe Aurora complet stânjenită de situație și pe Connor furios la culme.

Dimineața, Connor i-a alertat pe toți că Aurora nu se găsea în sacul ei de dormit. Căutările lor disperate nu au avut niciun rezultat și nici ale autorităților chemate în ajutor, în ciuda mediatizării excesive a cazului. Aurora parcă intrase în pământ! Fusese omorâtă, răpită sau fugise? Răspunsul va fi aflat mult mai târziu.

Treizeci de ani mai târziu, cadavrul Aurorei este găsit absolut din întâmplare, îngropată la rădăcina unui fag alături de câteva pachețele de droguri.

Inspectorul șef Jonah Sheens este desemnat să investigheze cazul, alături de echipa sa. Jonah nu era însă complet imparțial. Îi cunoscuse destul de bine pe cei șase adolescenți, învățând la aceeași școală, el fiind cu câțiva ani mai mare. De altfel, pentru Jojo avusese mereu o slăbiciune, deși era conștient că o relație între ei era practic imposibilă. În plus, Jonah era încă bântuit de o noapte încețoșată în amintire, petrecută cu doar o săptămână înainte ca Aurora să dispară. Normal, Jonah ar fi trebuit să se retragă din caz, dar dorința de a-l rezolva era prea puternică.

Paradoxal sau nu, toți cei șase adolescenți se schimbaseră radical după acea noapte de coșmar, drama cumplită prin care trecuseră maturizându-i brusc, devenind mult mai responsabili și renunțând la stilul de viață haotic. Cu toții se ajunseseră în prezent: Daniel era un politician redutabilt; Brett fusese un atlet faimos, care câștigase numeroase trofee internaționale, iar în prezent deținea o companie profitabilă împreună cu soția sa; Connor își ascunsese tatuajele sub robele universitare, iar în prezent era un profesor respectat; Jojo era arhitect peisagist, iar Topaz și Coralie aveau și ele propriile cariere de succes. După ce sora ei dispăruse, Topaz renunțase complet la escapadele sexuale, având o singură relație stabilă cu Connor, cu care se și căsătorise între timp. În plus, tragedia petrecută în acea noapte crease o legătură invizibilă, dar indestructibilă, între ei, cu toții rămânând în legătură și întâlnindu-se periodic în casa lui Brett în toți anii ce trecuseră de atunci.

Descoperirea cadavrului Aurorei le-a bulversat tuturor viețile. Investigația condusă de Jonah le-a readus în memorie toate întrebările fără răspuns de atunci, trezindu-le din nou suspiciunile. Cu toții păreau că ascund câte ceva, nici unul nu părea capabil de crimă și totuși unul dintre ei era făptașul, ținând cont că doar ei știau unde era ascunzătoarea drogurilor.

Un suspect surpriză apare în ecuație, Topaz dezvăluindu-i lui Jonah că în acea noapte îl văzuse, nu departe de locul lor de campare, și pe Mackenzie, profesorul de engleză al Aurorei, de care aceasta era îndrăgostită în secret.

Pe măsură ce acțiunea se apropia de final și apăreau noi indicii surprinzătoare, am început să bănuiesc vinovatul, dar aceasta nu m-a oprit să citesc cartea cu înfrigurare, curioasă să descopăr dacă intuiția m-a înșelat sau nu.

Cine era criminalul? De ce și cum o omorâse pe Aurora? Ce se întâmplase în acea noapte cu amintiri neclare care îl bântuia pe Jonah? Exista vreo legătură cu cazul Aurorei? Ce l-a dat de gol pe făptaș?

Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în acest thriller plin de suspans și mister, care te ține în priză până la final!

Fragment din roman:

„Îi prinse pe câini de zgardă și îi băgă în casă, după care trase ușa în urma lui.

– Îmi cer scuze, sunt niște creaturi demente. Ah, am crezut că sunteți avangarda întoarsă de la cor, dar nu sunteți, nu-i așa? Îi aruncă lui Jonah o privire gânditoare. Haideți, dați-mi un indiciu.

– Inspector Șef Sheen, zise Jonah și Ofițer Hanson. Putem intra?

– Ah, da. Plănuiam să-mi prepar un gin tonic și să urmăresc Countryfile, dar presupun că…

Nu părea să-l recunoască. Purtaseră mai multe conversații la țigară pe vremea când erau în liceu și chiar discutaseră despre dorința lui Jonah de a intra în poliție. Dar aparent Parlamentarul uitase complet de el în cele trei decenii.

Benham crapă ușa și strigă prin deschizătură.

– Polly! Polly, poți, te rog, să duci câinii în grădină?

– De ce? Vocea care se auzea din casă părea a fi a unei fete, nu a unei femei. Jonah bănui că era fiica.

– Musafiri! Haide, Polly! Poți să te grăbești puțin, te rog?
Se auzi mișcare înăuntru. Daniel se lasă de pe un picior pe altul, în cizmele lui de vânătoare, fără a face conversație. Jonah era imun la genul acesta de nervozitate a unui suspect constrâns. Stătea acolo și privea florile. Soarele apunea, iar culorile lor erau aprinse în lumina albăstruie. În cele din urmă, se auzi un strigăt din spatele casei și Benham îi invită să între în holul scăldat în lumina galbenă. Își dădu jos jacheta și o agață într-un cuier supraîncărcat.

– Tocmai am fost să-mi plimb câinii, zise el. De obicei le dau niște șuncă după plimbare. Vor fi furioși. Dar presupun că le poate da și Polly.
Își scoase cizmele de vânătoare și își luă în picioare o pereche de papuci de casă din piele de oaie, după care îi conduse într-o sufragerie încărcată cu mobilă.

– Mary este în vizită la mama ei, deci puteți să vă luați gândul de la a vorbi cu ea. Se așeză pe un scaun din piele și făcu semn nerăbdător înspre cei doi să se așeze pe canapea. Avea atâtea perne încât era dificil să te așezi pe margine.

– Este în regulă, domnule Benham, spuse Jonah, zâmbind. Momentan nu trebuie să discutăm cu ea și n-o să vă răpim prea mult timp nici dumneavoastră.

– Ce frumos din partea dumneavoastră. Benham le aruncă o privire plină de sarcasm.

Jonah se înveseli puțin, observând că încă mai simțea acel dispreț înnăscut față de autorități. Cu toate acestea, băiatul pe care și-l amintea vag din școală nu era atât de important, exceptând cazul în care acel băiat omorâse o fată de paisprezece ani și îi ascunsese cadavrul printre noroi și folii de aluminiu.

– Deci, despre ce este vorba?

– Aurora Jackson, zise Jonah. Rămășițele ei au fost găsite nu departe de locul de campare.”

Pierdută în așteptare de Gytha Lodge poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Libris Editorial

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

14 Comments

Spune-ți părerea!