Delicatese Literare
Recenzii

Pierdută în iubire de Sandra Brown, Editura Miron – recenzie

Pierdută în iubire (Led Astray – 1985) 

Sandra Brown

Editura Miron

Traducere: Mihnea Columbeanu

379 pagini

  1. Pierdută în iubire – Ed.Miron (Led Astray – 1985)
  2. Provocarea – Ed.Miron (The Devil’s Own – 1987)

Ea fugea de dragoste… dar nu va scăpa niciodată…

”Romanele de dragoste ale Sandrei Brown, minunat scrise, combină emoții tandre, de neuitat, cu o senzualitate captivantă.” – Los Angeles Daily News

”Roman provocator, senzual… ritm rapid. O nouă sărbătoare a simțurilor din partea celei mai fierbinți pene din lume.” – Rave Reviews

Pierdută în iubire de Sandra Brown este o carte romantică, tandră și emoționantă, cu o intrigă captivantă, care te face să crezi în suflete pereche care reușesc să se găsească după multe piedici și întorsături ale destinului.

Pe lângă povestea de dragoste, cartea atrage atenția și asupra mai multor teme serioase.

De multe ori, părinții cu doi copii îl preferă evident pe unul în defavoarea celuilalt, care, rănit sufletește, reacționează prin a-și ascunde durerea în spatele unei fațade de teribilism.

De asemenea, de multe ori în viață acționăm conform așteptărilor celor dragi, de teamă să nu-i dezamăgim, fără a realiza că, astfel, ne negăm propriile dorințe și idealuri…

Cartea reușește să-ți captiveze atenția încă de la primele pagini, în care asistăm la o seară ieșită din comun în familia unui pastor, întrucât fiul cel mic, Hal, tocmai urma să plece într-o misiune umanitară de salvare în Monterico, un stat din America Centrală. Hal urma să elibereze niște deținuți politici și să-i introducă fraudulos în Statele Unite.

Jenny, logodnica lui Hal, era o tânără bună și optimistă, în vârstă de 26 de ani care, rămasă orfană de la vârsta de 14 ani, fusese adoptată de familia pastorului.
Bob, pastorul, și Sarah, soția lui, fuseseră prieteni cu părinții lui Jenny și, după moartea acestora într-un accident, încercaseră să-i ofere un nou cămin acesteia. Bob și Sarah aveau doi băieți, Cage, cel mare, în vârstă de 32 ani, și Hal.

Încă de când cei doi erau mici copii, părinții l-au preferat pe față pe Hal. În timp ce Hal era lăudat și încurajat, Cage era aspru criticat și pedepsit. Atitudinea părinților a avut exact efectul contrar celui scontat de părinți. În loc de a se purta cum doreau ei, Cage a devenit un rebel, bețiile și aventurile cu femeile fiind cunoscute de toată lumea..

”Răutățile și nemulțumirile îl urmăreau ca propria-i umbră. Era un animal de pradă, pândind prin junglă, tulburându-i pe pașnicii locuitori, zbârlind peri, ciufulind pene și răvășind nemișcarea, chiar și atunci când nu căua gâlceavă.”

Totuși, reușise să termine Facultatea de Politehnică și era un inginer de succes în domeniul prospectiunilor geologice.

Spre deosebire de fratele lui mai mare, Hal se purtase întotdeauna ”cum se cuvine”, iar în timp se dedicase cu tot sufletul misiunilor umanitare.

Deși masa de rămas-bun era festivă, tensiunea plutea în aer.

Jenny era neliniștită și n-avea pic de poftă de mâncare, frământându-se să găsească orice cale pentru a-l împiedica pe Hal să plece, dar acesta era profund implicat sufletește în misiunea lui și nu dorea să renunțe sub nici o formă.

Cage, la rândul lui, fiind o fire foarte realistă și iubindu-și nespus fratele, încearcă să-l conștientizeze pe Hal de riscurile majore pe care le presupunea misiunea lui și de puținele șanse de reușită. Din păcate, la fel ca întotdeauna, părinții sar în apărarea lui Hal, reproșându-i lui Cage că nu poate să înțeleagă misiunea acestuia, întrucât el nu a făcut nici o fapta bună în viață lui. Cuvintele uneori pot să taie mai rău ca un cuțit…

Revoltată de nedreptatea părinților celor doi, Jenny simte că se sufocă și iese să ia aer pe terasă. La scurt timp, apare și Cage alături de ea, insistând că, dacă îl iubește pe Hal, să încerce să facă orice pentru a-l împiedica să plece, reproșându-i că nu ia niciodată o atitudine fermă pentru a-și impune propria voință. O prea mare recunoștință îți poate afecta serios liberul arbitru, fără ca măcar să realizezi acest lucru…

”- Părinții tăi au fost foarte buni cu mine, confirmă Jenny, cu voce mică.

– De-asta nu-i contrazici niciodată?

Se simți jignită, vizibil.

– Nu știu ce vrei să spui!

– A, ba știi. De doisprezece ani n-ai mai luat singură nicio hotărâre. Te temi să nu te dea afară dacă nu ești de acord cu ei?

– E ridicol ce spui! Exclamă ea, stupefiată.

– Ba nu-i ridicol deloc. E trist, răspunse Cage, repezindu-și în aer bărbia puternică și pătrată. Ei au hotărât cu cine ai voie să fii prietenă și cu cine nu, ce fel de haine să porți, la ce colegiu să înveți, chiar și cu cine urmează să te căsătorești. Iar acum, se pare că tot ei vor decide și când va avea loc nunta. Îi lași să-ți programeze și copiii?”

Discuția cu Cage o tulbură pe Jenny. Deși la întrebările lui de ce au amânat atâta timp nunta, Jenny i-a luat apărarea lui Hal, spunând că acesta a fost ocupat cu doctoratul și cu dizertația, un sâmbure de îndoială a încolțit în sufletul ei. Poate dacă l-ar seduce pe Hal, acesta și-ar dori să înceapă viața de familie alături de ea și ar renunța la planul lui nebunesc de salvare a deținuților politici.

Pentru a-și realiza scopul, Jenny  se îmbracă cu o cămașă de noapte seducătoare, pe care o cumpărase în secret, și îl cheamă pe Hal la ea în cameră. Scena seducției nu decurge însă conform așteptărilor ei. Departe de a fi impresionat, Hal, profund indignat, îi reproșează lui Jenny că vrea să-l abată de la misiunea lui, întrucât dacă vor împărtăși o noapte de dragoste, nu se va mai putea concentra suficient la ceea ce are de făcut.

După plecarea lui Hal, Jenny rămâne umilită și profund nefericită, respingerea lui făcând-o să se simtă complet neatrăgătoare și penibilă. Plângând în hohote, ia niște pastile de liniștire, moment în care se deschide ușa și îl vede pe Hal intrând în camera. Înnebunită de fericire, orbită de lacrimi și amețită de pastile se aruncă în brațele lui. De data aceasta, nu se mai simte respinsă, ci adorată și venerată. Pasiunea explodează între ei, iar cei doi petrec o noapte magică de iubire.

A doua zi, stupoare! Jenny constată că era singură în cameră, iar după ce coboară la parter, află că Hal a plecat, fără să-și ia rămas bun. Vestea o lasă complet debusolată, cu sentimente amestecate. Cum era posibil ca Hal, după tot ce împărtășiseră împreună, să o părăsească fără un cuvânt?

Descoperim repede misterul.

Timp de o săptămână după plecarea lui Hal, Cage își tot îneca amarul în alcool. Spre deosebire de Jenny, el știa că nu cu Hal, ci cu el își petrecuse acea pasională noapte de dragoste. Senzația că a fost un ticălos nu-i dădea pace. Deși participarea ei fusese înflăcărată și de bunăvoie, Cage se simțea de parcă a violat-o, întrucât ea credea că este cu Hal, nu cu el.

Cage era îndrăgostit în secret de Jenny de ani de zile. Își mascase sentimentele sub o mască de indiferență întrucât toată lumea părea să considere, de la sine înțeles, că Jenny se potrivește cu Hal și sunt meniți să rămână împreună.

Când însă, în seara de dinaintea plecării lui Hal, o auzise pe Jenny plângând, nu se putuse abține să nu intre pentru a o consola. Însă bunele lui intenții se duseseră de râpă când aceasta se aruncase în brațele lui și îi ceruse să o iubească. După multe frământări sufletești, Cage a realizat că nu mai putea renunța la Jenny. O iubea mult prea mult și, ținând cont că răul fusese deja produs, va lupta pentru a o cuceri. Astfel, în următoarea lună, Cage îi tot iese în cale lui Jenny, făcându-i mici comisioane și purtându-se exemplar.

Vestea că Hal a fost executat în Monterico cade ca un trăsnet asupra tuturor. Părinții sunt înnebuniți de durere. În loc ca toți membrii familiei să se sprijine reciproc, prăpastia se cască tot mai mult între ei. Ba mai mult, mama lor spune că, dacă tot trebuie să-i ia Dumnezeu un copil, măcar să nu fi fost Hal. Îngrozitoare cuvinte, care se înfig ca un pumnal în sufletul lui Cage!

Tragedia o trezește la realitate pe Jenny, care realizează că trebuie să-și facă o viață a ei proprie. Cage o sprijină imediat, oferindu-i o slujbă de secretară la firma lui și ajutând-o să-și închirieze un apartament.

În curând însă, o altă surpriză de proporții le dă peste cap viețile. Jenny află că era însărcinată în 4 luni.

Vestea îl aduce pe Cage în culmea fericirii, deși nu poate spune nimănui că el este tatăl. Îi era teamă că, dacă i-ar mărturisi lui Jenny adevărul, ar putea să o piardă definitiv. Astfel, era hotărât să o cucerească pas cu pas, pentru ca mai apoi să se căsătorească cu ea.

La rândul ei, Jenny se simte tot mai atrasă de Cage, ba, mai mult, realizează cu surprindere că l-a iubit, de fapt, dintotdeauna, dar dorința de a fi pe placul familiei a orbit-o cândva, iar acum loialitatea față de memoria lui Hal o împiedică să-și exprime sentimentele.

Vă las să descoperiți singuri în carte cum se vor descurca ițele.

Spre finalul cărții, un nou episod dramatic îi zdruncină din temelii pe toți, făcându-i să-și clarifice sentimentele, să-și recunoască greșelile și să schimbe perspectiva asupra vieții.

Finalul cărții este deosebit de cald, convingându-ne din plin de puterea vindecătoare a dragostei.

”- Tu ești iubita mea, Jenny. Te ador. N-am avut nicio rază de lumină în viață, până n-ai început tu să mă iubești.

– Atunci, lumina asta va străluci de-a pururi, fiindcă atâta timp am de gând să te iubesc.”

Cartea Pierdută în iubire de Sandra Brown a fost oferită pentru recenzie de Târgul cărții

Recenzii și prezentări cărți Sandra Brown

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *