Delicatese Literare
Recenzii

Pierdută pentru totdeauna de Amy Gentry, Editura Paralela 45 – recenzie

Pierdută pentru totdeauna

(Good as Gone – 2016)

Amy Gentry

Editura Paralela 45

Traducere: Silvia Sbârnă-Bogaciu

Nr. de pagini: 256

An apariție: 2020

Amy Gentry scrie cronici literare și eseuri pentru Chicago Tribune, Salon, Paris Review, L.A. Review of Books și Austin Chronicle. Pierdută pentru totdeauna, primul său roman, este bestseller în America. Are un doctorat în limbă și literatură engleză obţinut la Universitatea din Chicago și trăiește în Austin, Texas.
Julie Whitaker, de 13 ani, este răpită din camera ei în toiul nopții, sub privirea terifiată a surorii mai mici. Devastată, familia reușește să rămână unită, oscilând între speranță, furie și deznădejde. Până când, într-o seară, opt ani mai târziu, o tânără palidă și slabă apare în pragul ușii: Julie. Odată trecute surpriza și emoția, toată lumea vrea să se bucure și să recupereze timpul pierdut. Dar Anna, mama, este foarte repede năpădită de îndoieli. Iar când un fost anchetator de la poliție o contactează, se lansează într-o căutare chinuitoare a adevărului. Dar care poate fi adevărul când există lucruri despre care nu poți vorbi?
„Un succes!“ – The New York Times
„Convingătoare și plină de nuanțe emoționale.“ – The Seattle Times
Ce faci când îți dai seama că nu-ți cunoști deloc propriul copil? Când vinovăția te roade și te macină că nu ai fost o mamă suficient de bună și de atentă să observi, să vezi semnele care arată că fiica ta adolescentă este îndoctrinată, coruptă și atrasă cu viclenie de „răul” din oameni? Când minți schizofrenice care conversează cu Dumnezeu ajung să modeleze mintea unui copil ca pe o bucată de plastelină iar tu, mama ei nu vezi nimic, nicio schimbare în copilul tău care face pasiune pentru suflete defecte ce-i susură la ureche versete despre Isus? Ce faci când fetiță ta caută fericirea într-un loc unde creiere bolnave răpesc inocența?
Pierdută pentru totdeauna” de Amy Gentry este un thriller psihologic cu personaje defectuoase, tipare de comportament anormal, obsesii și secrete întunecate, o lectură plină de dramatism pe care o recomand tuturor iubitorilor genului și nu numai. Povestea, asamblată cu grijă de autoare, fascinează prin intensitatea trăirilor, prin stranietate și multitudinea fațetelor psihicului uman cu care scriitoarea își înzestrează protagoniștii.
Ce face Anna, profesoară care predă la Universitate, căsătorită cu Tom, contabil, cu care are două fetițe, Julie și Janie, când într-o noapte Julie este răpită din dormitorul ei, amenințată cu un cuțit în timp ce Jenie este singurul martor al oribilei tragedii văzând totul din dulapul în care stă ascunsă, această faptă petrecându-se în timp ce Anna și Tom dormeau? Această familie pierde absolut totul într-o singură noapte!
„În casa nouă, în noaptea aceea picioarele ei abia dacă făcură vreun zgomot pe covorul cel gros. (…) Ușa de la camera lui Julie se mișcă spre interior; patru degete mari erau prinse de ea. Fără să se gândească Janie se ascunse iute în dulap și trase ușa după ea. (…) Degetele alea erau mult prea sus pe ușă ca să fie ale lui Julie și prea mari ca să fie ale mamei. Nu erau nici ale tatălui ei. (…) Julie, parcă eliberată de o vrajă, întoarse capul spre Jane, își apăsă indicatorul de buze și îi făcu semn să tacă. (…) Julie coborî scările , urmată de bărbatul care ținea cuțitul.”
După opt ani, atmosfera din familia Whitaker este sumbră! Relațiile dintre membrii ei sunt dificile, groaznica răpire furându-le energia și dorința de a continua să-și trăiască viața! Sunt reci, vorbesc puțin, nu comunică și își țin sentimentele „sub cheie”. Janie este studentă la un Colegiu aflat cât mai departe de casă, o răzvrătită, o rebelă furioasă și tristă. Se revoltă pentru a masca durerea și amintirile de coșmar și nu numai, pentru că mai este și tăcerea mamei care, nerostită, parcă sugerează vinovăția că ea, Janie, nu a făcut ceva, orice, în acea noapte de coșmar pentru a alerta părinții. Fiecare membru al familiei are modul lui de a se învinovăți așa încât Janie îi reproșează mamei lipsa de implicare și interes față de ea după răpirea sorei ei și se revoltă prin schimbarea culorii părului și a „împodobirii ” cu piercinguri,  Anna a băut prea mult și a dormit și mai mult o lungă perioada de timp după răpirea Juliei fugind în acest fel de durere, iar Tom și-a găsit alinare pentru o perioada de timp în brațele altcuiva, modalitate prin care nu se mai simțea singur, împărțind tristețea cu o altă femeie care trecea prin aceeași dramă!
Ce se întâmplă însă când la ușa casei, într-o seară, apare fetiță pe care familia a plâns-o atâta vreme, arătând ca o cerșetoare, slabă, palidă și desculță? Este sigură Anna că această adolescentă traumatizată este inocenta ei copilă? Oare după toți acești ani de chin, așa arată fetița ei?
Cum reacționează Anna când Julie povestește drama prin care a trecut timp de opt ani, perioadă în care a fost vândută, violată repetat, arsă cu țigară și ținută captivă? Cu teamă, chiar dacă doare și este traumatizant, mama încearcă să afle amănunte, să știe tot ce s-a întâmplat cu copila ei în tot acest timp pentru ca poliția să cunoască tot adevărul și să facă dreptate, pentru ca sufletele tuturor celor din familie să-și găsească liniștea.
Lipsa comunicării în această familie este însă evidentă pentru că nimeni nu știe să pună întrebările astfel încât să nu doară. Normalitatea stranie nu ține decât câteva săptămâni, pentru că Julie trece printr-o altă dramă pe care numai o mamă o poate recunoaște și astfel începe noul coșmar al Annei, care-și dă seama că Julie ascunde fapte mințind în povestea relatată familiei și poliției.
Cum reacționează Anna când un detectiv particular, fost polițist care a lucrat la cazul foarte mediatizat al răpirii copilei ei, pentru a spăla păcatele de care se face vinovat din timpul anchetei, o contactează și-i arată poze oribile, hidoase cu resturi umane, care alături de minciuna din povestea Juliei îi înfig în cap terifianta idee că noua Julie nu este Julie a ei? Mama caută adevărul! Scormonește trecutul! Își urmărește copilul! Dar oare este pregătită să înfrunte din nou durerea?  Are puterea să privească adevărul în față?
Vă invit să aflați povestea dramatică a unei familii care începe odată cu răpirea unuia dintre copii, trăirile, durerea, suferința și modul în care oribila faptă schimbă destinul, nu numai al victimei ci și al celor care o iubesc, citind acest thriller psihologic provocator și incitant.

Cartea „Pierdută pentru totdeauna” de Amy Gentry poate fi comandată pe edituraparalela45, elefant.ro, libris.rolibrariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *