Delicatese Literare
Retete

Piftie

Piftie
E o rețetă ușor de făcut, gospodinele o știu sigur, dar diferă puțin de la zonă la zonă, așa că o să vă spun cum o pregătesc eu. O prezint detaliat, mai ales pentru gospodinele începătoare, întrucât îmi aduc și acum aminte ce greu îmi era când am început să gătesc și mă izbeam de niște amănunte care erau considerate de la sine înțeles.
  • Un ciolan de porc (neafumat)
  • O ureche de porc
  • Câteva bucațele de pulpă de porc (opțional)
  • Câteva fâșii de șorici sau un picior de porc
  • 1 ceapă,
  • 2 morcovi
  • Câteva boabe de piper
  • 2-3 foi de dafin
  • Sare după gust
  • 5-6 căței de usturoi
Se spală bine carnea și se pune într-o oală mare la fiert, cu apă să o acopere complet. Se fierbe și se spumează ca orice supă. După ce s-a înlăturat spuma, se adaugă zarzavaturile întregi, piperul și foile de dafin și se fierbe la foc potrivit (nu tare), acoperită cu capac (foarte puțin ridicat într-o parte, să iasă aburul). Se fierbe așa vreo 3 ore, până se desface carnea de pe oase. Se ia carnea din oală (cu spumiera) și se pune într-un vas mare, unde se scot toate oasele (se înlătură foarte ușor) și se porționează în bucăți mici, care se repartizează în câteva castroane.
În zeama fierbinte se amestecă bine usturoiul pisat separat (ca pentru mujdei), după care aceasta se strecoară și se toarnă peste carnea din castroane. Eu aleg întâi deoparte cu polonicul cam un castronel de zeamă de la suprafață, în care e mai multă grăsime, ca să nu fie grasă piftia, apoi pun tot cu polonicul zeama peste carne.
Puteți tăia rondele morcovii fierți și să puneți câteva în castroane înainte de a turna zeama, dau un aspect frumos.
Se pun la rece și se servesc a doua zi.
Poftă bună!

26 Comments

Spune-ți părerea!