Piftie

26
Piftie
E o rețetă ușor de făcut, gospodinele o știu sigur, dar diferă puțin de la zonă la zonă, așa că o să vă spun cum o pregătesc eu. O prezint detaliat, mai ales pentru gospodinele începătoare, întrucât îmi aduc și acum aminte ce greu îmi era când am început să gătesc și mă izbeam de niște amănunte care erau considerate de la sine înțeles.
  • Un ciolan de porc (neafumat)
  • O ureche de porc
  • Câteva bucațele de pulpă de porc (opțional)
  • Câteva fâșii de șorici sau un picior de porc
  • 1 ceapă,
  • 2 morcovi
  • Câteva boabe de piper
  • 2-3 foi de dafin
  • Sare după gust
  • 5-6 căței de usturoi
Se spală bine carnea și se pune într-o oală mare la fiert, cu apă să o acopere  complet. Se fierbe și se spumează ca orice supă. După ce s-a înlăturat spuma, se adaugă zarzavaturile întregi, piperul și foile de dafin și se fierbe la foc potrivit (nu tare), acoperită cu capac (foarte puțin ridicat într-o parte, să iasă aburul). Se fierbe așa vreo 3 ore, până se desface carnea de pe oase. Se ia carnea din oală (cu spumiera) și se pune într-un vas mare, unde se scot toate oasele (se înlătură foarte ușor) și se porționează în bucăți mici, care se repartizează în câteva castroane.
În zeama fierbinte se amestecă bine usturoiul pisat separat (ca pentru mujdei), după care aceasta se strecoară și se toarnă peste carnea din castroane. Eu aleg întâi deoparte cu polonicul cam un castronel de zeamă de la suprafață, în care e mai multă grăsime, ca să nu fie grasă piftia,  apoi pun tot cu polonicul zeama peste carne.
Puteți tăia rondele morcovii fierți și să puneți câteva în castroane înainte de a turna zeama, dau un aspect frumos.
Se pun la rece și se servesc a doua zi.
Poftă bună!

About Author

26 de comentarii

  1. E super piftia,însă eu usturoiul îl pun când e zeama călduță,nu fierbinte,îi da un gust mai bun.Și de obicei masor apa care o pun la fiert,dacă e prea multă nu se încheagă cum trebuie.Iese super și cu ciolan de porc afumat,are un gust…iamy .

    • Luy, eu il pun in zeama fierbinte, dar trasa de pe foc. Apa nu o masor, pun doar cat sa acopere carnea.
      Cu ciolan afumat n-am mancat niciodata, dar daca zici ca e buna, o sa incerc data viitoare, multumesc!

    • Nu uit! E o idee inedita cea pe care mi-au spus-o tu, cu piftie si mamaliga calda alaturi! O sa incerc, sa vad cum e! Sa incerci si tu piftia servita alaturi de sarmale calde, asa cum se mananca in Gorj. Eu am descoperit ”moda” asta la rudele de acolo, si mi-a placut!

  2. barbalata mirela on

    Si mie imi place piftia, dar eu fac din carne de pui. Mai exact gaina de tara. Este la fel de gustoasa doar ca dureaza mai mult 🙂

    • Mulțumesc de recomandare Dana! O sa încerc și așa, că mi-ai făcut poftă, cred ca e o bunătate!
      V-am mai spus, în zona Gorjului, de unde e socrul meu, se servește împreună cu sarmalele, adică lângă farfuria cu sarmale e obligatoriu un castronel de piftie, și e foarte bună așa!

Lasă un răspuns