Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Pirații. Infojurnal de Mary Pope Osborne, Will Osborne – Editura Paralela 45

Pirații. Infojurnal

(Pirates – 2001)

Mary Pope Osborne, Will Osborne

Editura Paralela 45

Traducator: Mihaela Pogonici

Ilustrator: Sal Murdocca

Nr. de pagini: 120

An apariție: 2019

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Jack și Annie devin experți în pirați
După aventură din Comoara piraților, Jack și Annie au avut multe întrebări:
Cine erau pirațîi? Cum trăiau? Care era religia lor? Cu ce corăbii navigau pe mare? Ce făceau cu pradă lor?Au răsfoit enciclopedii, au vizitat muzee, apoi au creat pentru ține acest INFOJURNAL special, plin de ilustrațîi și explicații.
Ești gata navighezi pe toate marile lumii în compania piraților? Jack și Annie le oferă celor care îi însoțesc șansă de a-i cunoaște îndeaproape pe acești marinari neobișnuiți.

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Completate cu informații actualizate, fotografii, ilustrații și jurnale distractive de la Jack și Annie, Infojurnalele sunt modalitatea perfectă pentru ca copiii să afle mai multe despre subiectele pe care le-au descoperit în aventurile lor preferate din Portalul Magic.

Pirații. Infojurnal, pe care am găsit-o pe Libris, însoțește volumul 4 din seria Portalul magic: „Comoara piraților”. Într-un stil prietenos și atractiv, folosind cuvinte simple și ușor de înțeles, autorii Mary Pope Osborne și Will Osborne oferă copiilor mai multe informații prețioase despre pirați, grupate pe capitole, dând răspunsuri la întrebările: Cine erau pirațîi? Cum trăiau? Care era religia lor? Cu ce corăbii navigau pe mare? Ce făceau cu pradă lor?

1. Primii pirați
2. Pirații din Lumea Nouă
3. Epoca de aur a pirateriei
4. Navele
5. Viața de pirat
6. Comorile piraților
7. La atac!
8. După epoca de aur

Copiii vor fi cu siguranță fascinați citind acest ghid, îmbogățindu-și cunoștințele într-un mod deosebit de plăcut despre acești aventurieri – pirații -, despre care există o mulțime de povești și legende.

Primii pirați au trăit acum aproape 3000 de ani și atacau vasele de comerț care navigau de-a lungul coastelor Greciei Antice.

Nici Roma Antică nu a fost cruțată de pirați, care luau cu asalt corăbiile romane, ca și navele țărilor cu care aceasta întreținea relații comerciale.

În jurul anului 700 d:H., pirații vikingi au invadat costele europene. Vikingii au prădat toată Europa de Vest, Rusia și Orientul Mijlociu.

Începând cu Evul Mediu, un alt grup de pirați a făcut ravagii pe apă: pirații berberi, care se numeau așa întrucât proveneau din regiunea de nord-est a Africii, numită Coasta berberă.

În Asia, pirații atacau corăbiile și porturile din China, Japonia, Borneo, insulele Moluce și Indonezia.

După ce Lumea Nouă a fost cucerită, în urma călătoriei lui Columb din 1492, civilizația indienilor nativi a fost nimicită. Spaniolii și alți europeni au pus mâna pe aurul, argintul, bijuteriile și pietrele prețioase ale acestora și le-au transportat în țările lor pe niște vase numite galioane. Tentați de comorile transportate, pirații bucanieri, proveniți din Anglia, Olanda și Franța, atacau aceste galioane. Numele de bucanier provenea de la boucon, grătarul de lemn pe care indienii îi învățaseră să frigă carnea la fumul unui foc de lemne.

Foarte interesantă este istoria corsarilor. Corsarii erau pirați angajați de guvernele lor, având misiunea să atace vasele din țările inamice, în deplină legalitate. În țările lor de origine, corsarii erau considerați eroi. Pentru dușmani erau însă niște pirați nelegiuiți!

Epoca de aur a pirateriei a durat între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVII-lea.

În Infojurnal găsim câteva informații fascinante despre cei mai faimoși pirați:

  • Sir Francisc Drake
  • Henry Morgan
  • Căpitanul Kidd
  • Henry Avery, zis ”Long Ben”
  • Bartholomew Roberts, zis ”Bllack Bart”
  • John Rackham, zis ”Calico Jack”, Anne Bonny și Mary Read
  • Edward Teach, zis ”Barbă-Neagră”

Găsim în carte și multe detalii referitoare la vasele de pirați.

Deosebit de interesante sunt informațiile despre viața de pirat. Pirații furau, ucideau și răpeau oameni. Acești tâlhari nu se supuneau legilor niciunei țări. În schimb, respectau cu sfințenie regulile în vigoare de la bordul navei lor: Codul piraților.

Sunt multe alte informații despre pirați prezentate în carte, care îi vor fascina cu siguranță atât pe cei mici, cât și pe cei mari. Vă las plăcerea să le descoperiți singuri!

Cartea Pirații. Infojurnal de Mary Pope Osborne și Will Osborne poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

8 Comments

Spune-ți părerea!