Delicatese Literare
Retete

Placinta cu dovleac

Plăcintă cu dovleac

Pentru aluat e nevoie de:
– două căni de făină
– 25 g drojdie proaspătă
– o cană apă călduţă
– 2 linguri zahăr
– sare
– 2 linguri ulei
Se frământă un aluat elastic, care se lasă 15 minute să se odihnească, după care se împarte în patru şi se întind patru foi, foarte subţiri.
Variantă: se pot cumpăra foi de plăcintă, 400 g. Iese foarte bună şi aşa. E mai rapidă.

sugar-pumpkin

Umplutura:
– 1 kg dovleac ras
– 100 g unt
– 125 g zahăr
– 50 g unt topit şi 50 g ulei pentru uns foile
– vanilie/scorţişoară, după gust.

 

Preparare:
Dovleacul, curăţat de coajă şi dat prin răzătoarea cu găuri mari, se amestecă cu zahărul, zahăr vanilat și scorțișoară, untul tăiat în bucăţele şi se pune pe foc, fără apă sau ulei, cca 15 minute, într-o cratiţă încăpătoare, să avem loc să amestecăm continuu cu lingura de lemn. Apoi dăm cratiţa deoparte şi lăsăm compoziţia la răcit.
În tavă se pune hârtie de copt, apoi se pun jumătate din foi unse fiecare cu unt topit amestecat cu ulei, se adaugă compoziţia de dovleac, apoi celelalte foi, la fel, unse fiecare. Se crestează după mărimea dorită, pentru a se putea tăia după aceea uşor, se unge pe deasupra cu ulei, și se coace plăcinta la foc mediu, în cuptorul cuptor preîncălzit, 30-35 minute, în funcţie de puterea cuptorului, până se rumeneşte puţin deasupra.
Se serveşte pudrată cu zahăr pudră, după ce s-a răcit.
Poftă bună!

placita-dovleac1

placinta-dovleac

10 Comments

Spune-ți părerea!