Delicatese Literare
Recenzii

Poarta iadului de Olga Menai, Editura Betta – recenzie

Poarta iadului

Olga Menai

Editura Betta

Nr. de pagini: 198

An apariție: 2019

După două volume de poezii, “Suflet dat la schimb” și “Buchet de episoade”, și după un roman de dragoste, “Între eden și infern”, Olga Menai schimbă registrul, oferind cititorilor un roman fantasy – “Poarta iadului”.
„POARTA IADULUI” de Olga Menai este o poveste urban-fantasy ușoară și relaxantă care aduce în prim plan lupta dintre bine și rău, lumină și întuneric, viață și moarte. Am lecturat o poveste în care firul narativ se țese din mister, suspans, elemente fantasy și un strop de romantism, ce m-a lăsat cu o stare de bine.
O legendă străveche spune că pe vremuri existau numeroase clanuri ale vrăjitorilor, fiecare clan având ca protector un animal. Odată cu trecerea timpului, multe din clanurile mai mici au dispărut, rămânând doar câteva divizate și acestea în clanuri de vrăjitori care practicau magia albă și clanuri de vrăjitori care practicau magia neagră. O profeție la fel de veche spune că, la câteva sute de ani, una din vrăjitoarele născute  într-o zi cu eclipsa de soare va fi Aleasa, cea care va poseda un har extraordinar și anume acela de a folosi două obiecte magice extrem de puternice: Piatra vieții și Piatra morții.
Piatra vieții aflată în mâna Alesei poate să învie morții, să-i aducă la viață, dar cum pentru orice lucru bun există un preț, când Poarta Iadului se deschide, odată cu morții ies și demonii, vampirii, monștrii și astfel Iadul se dezlănțuie pe Pământ, aceste ființe supranaturale posedându-i pe oameni. Piatra morții atrage înapoi ființele care ies prin Poarta Iadului pentru că „ce e mort, mort trebuie să rămână”!
Piatra vieții a fost folosită în vremurile de demult și de atunci, timp de sute de ani, clanurile cu vrăjitori ce practicau magia albă au luptat să trimită înapoi ființele supranaturale și să închidă Poarta Iadului.
Clanul vulturului, clanul familiei Bosco, a luptat mereu de partea binelui având în grijă Piatra vieții pentru ca aceasta să nu fie furată și folosită de vrăjitorii care practică magia neagră! Familia Bosco, rezultată din uniunea dintre o vrăjitoare puternică și un muritor, are două fiice, Marisya și Tessa și trăiește în România, după peregrinări numeroase prin Europa, fiind nevoiți să protejeze secretul puterilor magice ale fiicelor lor și enigma unei legende străvechi,  având grijă și ținând ascunsă Piatra vieții.
Tessa își dorește prea mult să fie „normală” și să fie iubită de către oameni și de către logodnicul ei, așa încât și-a oprit harul, neacceptând magia, dorind că aceasta să nu-i stăpânească viața.  Este o persoană responsabilă, doctoriță, și cea mai bună prietenă este asistenta ei, Cristina al cărei frate, Paul, o iubește în tăcere pe Tessa.
Marisya este o adolescentă încăpățânată și răzvrătită care, spre deosebire de Tessa, dorește să-și cunoască foarte bine harul, exersându-și puterile de câte ori are ocazia.
Într-o zi nefastă, fetele își pierd însă ambii părinți și pe logodnicul Tessei, într-un groaznic accident. Durerea pierderii oamenilor pe care i-au iubit este cruntă și sfâșietoare iar viața lor frumoasă s-a întors dintr-o dată  cu susul în jos, transformându-se într-un coșmar!  Părinții lor le-au protejat toată viața și le-au învățat cum să-și ascundă harul iar acum sunt morți printr-un accident oribil, încercând să apere cu prețul vieții lor un obiect magic, Piatra vieții, amândouă bănuind că în spatele tragediei stau forțe supranaturale malefice!
Și cum fetele au o mare dorință de răzbunare, apelează la singurele rude care le-au mai rămas, surorile mamei lor, Camilla și Izza, vrăjitoare și ele,  care le pot  ajuta să găsească pe cei  vinovați de moartea părinților lor. Rudele lor au  fiecare câte un inel cu blazonul clanului, vulturul, inele ce le conferă  protecție și puteri  magice suplimentare.
Marisya refuză însă să accepte realitatea și anume că părinții lor nu vor mai fi niciodată lângă ea și își dorește să răzbune moartea lor găsind Piatra vieții pentru a-i reînvia, deși știe că odată cu ei, legenda spune că pe Poarta Iadului vor trece pe Pământ și demoni.
Tessa, fire rațională, vrea să distrugă Piatra vieții pentru că dorința părinților ei, ascunzând Piatra, a fost să protejeze lumea oamenilor de monștrii Iadului.
Indicii, căutări, lupte cu vrăjitorii magiei negre, premoniții, o tușa romantică și răspunsurile la câteva întrebări:  Unde a ascuns mama lor  Piatra vieții? Ce rol joacă Marisya în enigma legendei străvechi a Porții Iadului?  Cine  i-a ucis pe soții Bosco? – de toate acestea veți avea parte citind această frumoasă poveste fantasy.
Precizări: am întâlnit în paginile cărții câteva greșeli de corectare, redactare, editare care nu au constituit pentru mine un impediment în a mă bucura de lecturarea acestei povești dar, pe lângă scriitor, și colectivul care stă în spatele realizării produsului final, cartea, are o mare importantă și cred că ar fi în folosul tuturor, editură, scriitor, cititor dacă acest produs ar fi cât mai corect finisat, redactat și editat.  M-am bucurat însă de o lectură  plăcută, scrisă într-un stil simplu, care a reușit să mă prindă, cu o acțiune care curge lin, lectură prin care scriitoarea Olga Menai evoluând, promite surprize frumoase în viitorul apropiat.

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți fantasy

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *