Delicatese Literare
Recenzii

Poliția de Jo Nesbø, Editura Trei – recenzie

Poliția

(Police – 2013)

Jo Nesbø

Editura Trei

Traducere: Bogdan Nicolae Marchidanu

Nr. de pagini: 672

An apariție: 2023

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în peste 45 de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award.

Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, Snomannen, a fost realizat filmul Omul de zăpadă, iar romanul Vânătorii de capete a stat la baza filmului cu același nume, lansat în 2011. Filmul a avut un mare succes de box-office și a primit numeroase distincții, fiind nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanul Fiul, duologia Sânge pe zăpadă și Soare în miez de noapte, precum și primele șapte volume din seria Harry Hole: Liliacul, Cărăbușii, Pasărea cu piept roșu, Nemesis, Steaua diavolului, Mântuitorul, Omul de zăpadă, Leopardul, Fantoma și Poliția, precum și volumele de povestiri Specialistul în gelozie și Insula Șobolanilor.  La Editura Humanitas Fiction a apărut Macbeth (2018), parte a Proiectului Hogarth Shakespeare.

1. Liliacul – The Bat – 1997 – prezentare

2. Cărăbușii – Cockroaches – 1998

3. Pasărea cu piept roșu –  The Redbreast – 2000

4. Nemesis – Nemesis – 2002

5. Steaua diavolului – The Devil’s Star – 2003

6. Mântuitorul – The Redeemer – 2005

7. Omul de zăpadă – The Snowman – 2007 – recenzie

8. Leopardul – The Leopard – 2009 – recenzie

9. Fantoma – Phantom – 2012 – recenzie

10. Poliția – Police – 2013

11. The Thirst – 2017

12. Knife – 2019

13. Killing Moon – 2022

Finalist la Goodreads Choice Award, secțiunea Mystery/Thriller (2013)

Cadavrul unui fost polițist găsit în locul unei crime pe care el o anchetase demult nu poate fi o întâmplare. Când același scenariu se repetă cu alți doi polițiști în decurs de câteva săptămâni, tiparul este pe cât de clar, pe atât de macabru. Crimele sunt extrem de sadice, iar anchetatorii nu au nicio pistă. Mai mult, cel mai talentat detectiv nu le mai este alături, iar opinia publică face presiuni pentru găsirea ucigașului.

În același timp, un bărbat grav rănit este menținut în comă într-un spital din Oslo. La ușa salonului este mereu un polițist, iar identitatea pacientului este secretă. Dacă el se trezește din comă, poliția din Oslo va fi în centrul unui scandal de corupție.

Se va întoarce Harry Hole ca să rezolve cazul și să salveze onoarea șubredă a poliției?

„Tensiunea este palpabilă în acest roman întunecat și tulburător. Nesbø a avut întotdeauna o slăbiciune pentru dezaxați și crime grotești.” – The New York Times Book Review

„Încă o dată, Jo Nesbø ne aduce o poveste diabolic de inteligentă despre răul din oameni; un joc de-a șoarecele și pisica în care sunt atrași și cititorii, alături de victime și anchetatori.” – Publishers Weekly

„Nesbø se joacă cu mințile tuturor, mai ales cu ale cititorilor, dar oricât de tare ne-ar chinui, la final ne înclinăm în fața genialului povestitor.” – Booklist

Jo Nesbø ne pune din nou pe jar în Poliția – un thriller senzațional, întunecat și foarte alert, în care autorul se joacă în permanență cu mintea cititorului.

Finalul volumului precedent, Fantoma, a lăsat mai multe piste neterminate și pe Harry Hole într-o stare critică, după ce a încasat două gloanțe în piept și unul în tâmplă, astfel că abia așteptam să văd ce se întâmplă în continuare.

Intriga reușește să te captiveze încă de la primele pagini. Un polițist este ucis la locul unei crime neelucidate, petrecută în urmă cu nouă ani, pe care el o anchetase. În ciuda faptului că sunt mobilizați peste 50 de polițiști, nu se descoperă nicio pistă concretă, iar peste șase luni ucigașul de polițiști lovește din nou, după același tipar. În secret față de Mikael Bellman, coruptul șef al poliției, Hagen, conducătorul departamentului de investigații criminale, formează o echipă care să ancheteze cazul – inspectorii Katrine Bratt, Beate Lohn, Bjorn Holm și Aune, psihologul criminalist care-l ajutase în trecut pe Harry la crearea profilului mai multor ucigași. Deși descoperă câteva indicii și coincidențe care leagă cazurile între ele, fără geniul lui Harry Hole investigațiile nu înaintează prea mult.

În tot acest timp, la spitalul municipal, un pacient, a cărui identitate este ținută secretă, se află în comă profundă, fiind păzit în permanență. Toate indiciile ne conduc la ideea că acesta este Harry. Însă, în momentul în care pacientul dă semne că iese din comă, un complot pus la cale chiar de Mikael Bellman și Isabelle Skøyen, consiliera coruptă a primăriei și amanta acestuia, reușește să-i curme viața acestuia.

Cum? Ce? Harry Hole a murit?? Nici vorbă! După ce parcurgem o treime din carte, îl regăsim pe Harry bine mersi predând cursuri de criminalistică la Școala de Poliție, nedorind să mai aibă vreodată de-a face cu o anchetă, ținând cont cât de dramatic i-au afectat viața cazurile anterioare. După Omul de zăpadă, Harry a rămas fără degetul mijlociu de la mână, pe care l-a înlocuit cu un ciot de titan care, de altfel, a reușit să-i salveze viața în câteva momente critice. Cazul Leopardul i-a lăsat o cicatrice uriașă pe față, iar în Fantoma s-a mai ales cu o cicatrice pe gât și una la tâmplă. Dincolo de toate aceste stricăciuni fizice, devastatoare au fost traumele psihice suferite, care l-au aruncat în brațele dependenței de alcool și opiu, ruinându-i și șansele la o viață fericită alături de Rakel, marea iubire a vieții lui, și Oleg, fiul acesteia.

De altfel, ținând cont de evenimentele bulversante de la sfârșitul volumului Fantoma, aș fi crezut că șansele de a mai forma vreodată o familie cu Rakel și Oleg sunt practic nule, dar… când vine vorba de Harry Hole nu poți fi sigur de nimic!

În universul creat de Jo Nesbo, albul nu e niciodată alb, negrul niciodată negru, ci doar nuanțe de gri de diverse intensități, iar granița dintre bine și rău este adesea încălcată, însă tocmai aceste imperfecțiuni fac personajele sale cu atât mai reale.

Astfel, descoperim că Harry a reușit să mențină o relație foarte bună, chiar dacă de la distanță, cu Rakel și cu Oleg, care a început să redevină tânărul sensibil și ambițios, după ce a urmat o cură de dezintoxicare. Împăcarea dintre Harry și Oleg, ținând cont că motivul care provocase tragerea celor trei focuri de armă nu dispăruse, pare puțin trasă de păr, dar am dedus că, de fapt, conștiința lui Harry suferise o transformare, concluzie care mi-a fost întărită la sfârșitul acestui volum, când Harry ajunge să ”ardă” niște probe și să aranjeze o scenă a unei crime, care a reușit să-l exonereze pentru totdeauna pe Oleg de uciderea lui Gusto.

Deși inițial Harry a refuzat categoric să participe la anchetă, oferindu-le foștilor lui colegi doar câteva deducții legate de caz, în momentul în care o persoană foarte dragă lui a căzut victimă a ucigașului de polițiști, fiind omorâtă într-un mod cumplit și foarte șocant, Harry s-a aruncat în ring cu toată forța. Trebuie să recunosc că și eu am avut o strângere de inimă când s-a produs oribila crimă, întrucât îndrăgisem acel personaj…

În continuare, ițele devin tot mai încurcate, Jo Nesbo jucându-se cu mintea noastră și punându-ne pe mai multe piste greșite, ca mai apoi să ne ofere mai multe răsturnări spectaculoase de situație, în cascadă. Previzibil, viața lui Harry va ajunge din nou, de mai multe ori chiar, pe muchie de cuțit, cu șanse minime de a scăpa cu viață. Însă, dacă o pisică are nouă vieți, Harry Hole sigur are mai multe! Numai eu am numărat până acum vreo duzină și am început să citesc seria abia de la Omul de Zăpadă!

Deși finalul se termină pe o notă luminoasă, asistând la un rar eveniment fericit din viața lui Harry, asta după ce ucigașul de polițiști fusese descoperit și-și primise pedeapsa, din nou mai multe fire rămân în aer. Valentin, psihopatul dezaxat sexual care evadase din pușcărie, era în continuare liber, iar cel puțin una din crimele asupra polițiștilor eu cred că a fost opera lui. Aurora, fiica adolescentă a lui Aune, este urmărită de o persoană misterioasă, ce pare să aibă intenții malefice. Corupția din rândul poliției și politicienilor era departe de a fi eradicată, Mikael Bellman reușind să iasă basma curată, fiind în continuare șeful poliției. Nu avem decât să așteptăm cu nerăbdare să apară următoarele cărți din această serie extrem de captivantă, care crește miza de la volum la volum!

Recomand cu căldură întreaga serie tuturor iubitorilor de thrillere și de mistere!

Cartea Poliția de Jo Nesbo poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Jo Nesbø

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

6 Comments

Spune-ți părerea!