Delicatese Literare
Recenzii

Poți să ții un secret? de Sophie Kinsella, Editura Polirom – recenzie

Poți să ții un secret?

Sophie Kinsella
Editura Polirom
439 pag
Traducere: Vali Florescu
Titlul original: Can you keep a secret?
Sophie Kinsella s‑a născut în 1969, la Londra. A stu­diat științele politice, filosofia și economia la Oxford. A lucrat o vreme ca ziaristă specializată în domeniul finan­ciar, însa succesul romanului ei de debut a convins‑o să se dedice în exclusivitate scrisului. La Editura Polirom au apărut următoarele cărți ale autoarei: Mă dau în vânt după cumpărături (2004), La cumpărături în rochie de mireasă (2005), Goana după cumpărături la New York (2005), Poți să ții un secret? (2006), La cumpărături cu sora mea (2006), Supermenajera (2007), La cumpărături cu bebe (2008), Îți amintești de mine? (2008), Fata fantomă (2009), La cumpărături cu Minnie (2010), Am numărul tău (2012), Noaptea nunții (2013), La cumpărături pentru vedete (2015).
Este o carte foarte romantica, super haioasă, care se găsește de altfel și pe primul loc pe lista “Humorous Romance Books”si pe locul 2 pe lista “Best Ever Contemporary Romance Books” aflate pe goodreads.com.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Emma Corrigan, o tânără de douăzeci și nouă de ani, care lucra ca asistent manager la firma Panther Corporation. În curând urma să aibă loc evaluarea anuală a angajaților, pe care ea o aștepta cu multă speranță pentru a fi promovată și a-i face și ea în sfârșit mândri pe părinții ei. Emma avusese o relație foarte bună cu părinții până la vârsta de zece ani, când în familia ei venise verișoara ei, Kerry, căreia tocmai îi murise mama, astfel că pentru a o consola pentru pierderea suferită părinții Emmei o puseseră imediat pe primul loc. De-a lungul timpului, Kerry îi stătuse în permanență ca un ghimpe în coastă Emmei, fiindu-i mereu dată ca exemplu de succes în carieră și căsnicie reușită cu un alt manager de succes. Când însă Emma își luase inima în dinți și o implorase pe Kerry să o angajeze în compania ei, aceasta o refuzase sec, deși fără banii de pornire primiți de la părinții Emmei nu ar fi avut practic nici o afacere.
Șansa pare să-i surâdă Emmei în momentul în care este trimisă la Glasgow pentru a finaliza un acord de promovare între noua băutură Panther Prime sports cu aromă de afine și Glen Oil. Deși totul ar fi trebuit să fie doar o simplă formalitate, cei de la Glen Oil o anunță că s-au răzgândit în privința colaborării întrucât brandul Panther Prime li se pare prea agresiv. Disperată să salveze situația, Emma începe o pledoarie despre calitățile incontestabile ale brandului și, pentru a fi cât mai convingătoare, agită doza de Panther Prime și trage de inel cu un zâmbet încrezător pe buze. Dezastrul este total, lichidul de un roșu sinistru aterizând pe birou, udând toate hârtiile, și împroșcând și cămașa directorului de marketing de la Glen Oil. Tristă și umilită, având și fobie de zborul cu avionul, se încurajează cu trei pahare de vodcă, după care o sună din avion pe buna ei prietenă Lissy căreia îi povestește toată tărășenia. Stewardesa o aude și, plină de compasiune pentru ea, se gândește să-i ofere cât de cât o compensație la necazurile ei și o mută la clasa business, întrucât nu se ocupaseră toate locurile, alături de un american încruntat și sexy, îmbrăcat în niște blugi și o bluză veche de flanelă. Emma nu se bucură prea mult de luxul cu care era înconjurată, întrucât avionul intră într-o zonă cu turbulențe iar ea face un atac de panică în toată regula. Stimulată și de paharele de vodcă băute, îi face confidențe după confidențe vecinului de alături, într-o frenezie nebună.
“Nu mai sunt atentă la nimic din jurul meu. Pentru mine, lumea nu mai înseamnă decât străinul de lângă mine, eu și gura mea, care îmi varsă cele mai intime gânduri și secrete. Nici nu mai știu ce spun. Tot ce știu e că mi-e mai bine. Așa o fi la terapie?”
Într-o ordine complet haotică, îi dezvăluie străinului de lângă ea toate secretele ei.
”Nu sunt gata să mor. N-am făcut nimic important în viață. N-am nici un copil. N-am salvat viața nimănui…”
”N-am urcat niciodată pe un munte. N-am nici un tatuaj. Nici măcar nu știu dacă am un punct G sau nu.”
”Cariera mea e un banc prost. Nu sunt femeie de afaceri de top. (…) Și nu am nici o echipă! Sunt doar o amărâtă de asistentă de marketing și tocmai am avut prima întâlnire de afaceri din viața mea. A fost un dezastru total. N-am înțeles nici jumătate din ce spuneau tipii ăia, nu știu ce înseamnă logistică, n-am să fiu promovată în viața mea, am o datorie de patru mii de lire la tata, și nu am fost îndrăgostită niciodată…”
Și turuie, și turuie…
… Cum a făcut prima dată sex cu Danny Nussbaum în dormitorul de oaspeți, în timp ce părinții ei se uitau la Ben Hur la parter și cum s-a gândit că dacă ăsta e genul de lucruri după care se înnebunește lumea, înseamna că lumea a luat-o complet razna…
… Despre prietenul ei Connor, care lucrează în cercetare în aceeași companie cu ea, care arată foarte bine, dar câteodată ei i se pare că pare cam păpușel, ca Ken a lui Barbie. Cum a vrut el  să-i găsească punctul G într-un week-end, tot punând-o în diverse poziții, iar la sfârșit ea era obosită moartă și tot ceea ce vroia era o pizza și să se uite la “Prietenii mei”… Cum l-a mințit că are 52 kg, când ea de fapt are 58 kg, asta întrucât intenționa să slăbească. Drept urmare, prietenul ei i-a luat niște bikini mărimea 40, cand ea de fapt poartă 44, iar acum dungile de la bikini o strâng și sunt foarte incomfortabili…
… Cum că habar n-are ce înseamnă NATO…
… Cum a mințit in interviul de angajare, zicând că a luat 10 la matematică, dar de fapt luase 8.  Cum are un cod secret cu Katie de la personal, care vine in birou și o cheamă chipurile să se uite peste niște cifre, dar de fapt asta înseamnă să o tulească la Starbucks…
… Cum cafeaua de la serviciu e cea mai oribilă chestie băută vreodată, otravă curată…
Și altele, și altele… până aterizează avionul în siguranță, iar ea își ia rămas bun de la vecinul de scaun, ușurată că a scăpat cu viață, dar jenată de câte-n lună și în stele îi spusese.
A doua zi, la serviciu, toată lumea intrase în priză, întrucât urma să sosească însuși Jack Harper, fondatorul companiei, ceea ce, pentru lumea de la Panther, era ca și cum ai fi spus că vine Papa in vizita. La apariția acestuia, Emma are un adevărat șoc descoperind că Jack Harper nu era nimeni altul decât vecinul ei din avion, omul care îi știa acum toate secretele!
”Vreau să zic, o Doamne, i-am povestit acestui individ practic totul despre mine. Totul. I-am spus ce fel de chiloți port, ce fel de înghețată îmi place, cum mi-am pierdut virginitatea și…”
”I-am spus că am mințit în CV în legătură cu zecele de la matematică. Ei, asta e. Am îmbulinat-o original.”
Complet stresată, Emma spera să se relaxeze acasă la Connor, cu care avea întâlnire. Nici o șansă! Connor nu vorbea decât despre Jack Harper, un adevărat geniu al marketingului, extaziat de șansa de a-l cunoaște personal, sperând să aibă posibilitatea de sta între patru ochi cu Jack Harper – cel mai fantastic mod de a avansa în cariera, în opinia lui.
“Mda,  cariera mea e acum pe culmi nebanuite.”
Connor deborda de entuziasm, neobservând nimic din frământările Emmei.
”- Gândește-te… să ai ocazia de a-l asculta. Să auzi ce are de spus! Vreau să spun că tipul a stat pe bară trei ani. Îți dai seama câte mii de idei i-or fi venit în tot timpul ăsta? Cred că a pus cap la cap tone de teorii și a trăit zeci de revelații, nu doar despre marketing, ci și despre afaceri în general… despre modul în care lucrează oamenii… despre viața însăși.
Entuziasmul din glasul lui Connor e ca sarea pe rană. Deci, ia să mai recapitulez eu un pic și să văd cât de spectaculos m-am dat eu în stambă. Așa carevasăzică. Sunt în avion, așezată lângă marele și genialul Jack Harper, o adevărată sursă de înțelepciune în toate domeniile afacerilor și marketingului, ca să nu mai vorbesc de domeniul marilor mistere ale vieții înseși.
Și eu ce fac ? Îi pun întrebări pline de miez? Inițiez o conversație scăpărând de inteligență? Învăț ceva, orice, de la el?
Nu. Îi dau înainte, cu ce gen de bikini port.
Bravo, Emma, mișcarea asta o să te ajute în carieră. De mare excepție.”
A doua zi însă, Emma e uluită observând că se monta un nou automat de cafea.
În zilele următoare, Jack nu se poate abține să nu o tachineze pe Emma în legătură cu micile ei secrete. În același timp, se dovedește a fi un om dezghețat, cu un dezvoltat simț al umorului, distrându-se copios pe seama informațiilor aflate de la Emma. Profund marcată de discuțiile pe care le avea cu Jack, Emma realizează că nu se potrivea deloc cu Connor și rupe logodna cu acesta. Aflând asta, Jack își amână plecarea în America și îi arată un interes neașteptat Emmei, mergând împreună la câteva întâlniri în oraș. Atracția dintre ei crește alarmant iar  Emma este profund emoționată la gândul că vor face dragoste.
”Nu-mi vine să cred ce stresată sunt. Poate că Jack e un tip cât se poate de versat. Poate că se așteaptă să fiu supersofisticată la pat. Poate că se așteaptă să cunosc tot felul de scheme ciudate, de care nici măcar n-am auzit în viața mea.”
”Dar despre ce standarde vorbim aici? Mă simt ca și cum, după ce am concurat la mici competiții locale, m-am calificat, peste noapte, la olimpiadă. Jack Harper e un om de afaceri cunoscut la nivel internațional și e multimilionar. Probabil că a fost cuplat cu modele… cu gimnaste… cu femei cu sâni uriași și obraznici… și știe tot felul de chestii perverse care fac uz de niște mușchi pe care eu nici măcar nu știu măcar dacă îi am.”   
În ciuda temerilor ei, Emma are parte de cea mai incredibilă partidă de sex din viața ei, fără să fi fost nevoie de nici o șmecherie.
Emma plutește de fericire. Este îndrăgostită până peste cap de Jack și este sigură că și el o iubește, altfel nu ar fi făcut atâtea gesturi drăguțe pentru ea.
Toată fericirea ei se năruie în momentul în care Jack anunță, într-o emisiune televizată, că firma Panther va lansa un produs pentru femei, la care publicul țintă este fata de pe stradă, o fată cu totul obișnuită, care nu are nimic special, iar ca răspuns la intervenția moderatoarei cum că se îndoiește că el ar putea pricepe modul de gândire al acestei fete, Jack dezvăluie că el chiar o cunoaște pe această fată și începe să o descrie pe Emma. Din amănuntele furnizate, toți își dau seama despre cine este vorba și ce fel de relație fusese între ei.
Emma ar vrea să o înghită pământul. Consideră că în timp ce ea s-a îndrăgostit nebunește de el, pentru Jack ea nu a fost decât un obiect de studiu de marketing. Plus că toți cei din jur îi cunoșteau micile ei secrete jenante, iar ea trebuia să facă față consecințelor acestor dezvăluiri.
Jack va trebui să lupte din răsputeri s-o recâștige și s-o convingă că sentimentele lui față de ea erau reale, învățând lecția că pentru ca o relație să funcționeze este nevoie de încredere reciprocă, dezvăluindu-i în final și micile lui secrete Emmei.
Se spune că adevărul te eliberează, iar acest lucru se va dovedi cu prisosință și în cazul Emmei. Dezvăluirea micilor ei secrete, odată depășit primul moment complet jenant, a avut un efect de domino, multe lucruri îndreptându-se în viața ei, inclusiv relația cu părinții. Nemaiavând nimic de ascuns, devine mai sigură pe ea, mai puternică și hotărâtă să lupte pentru ceea ce își dorește.
Pentru Jack, Emma a fost ca o gură de aer proaspăt în viața lui. Deprimat în urma morții prietenului sau, care fusese și cofondatorul companiei, se retrăsese la ranch-ul său, ducând o viața izolată timp de trei ani, lipsită de bucurii. Emma intrase ca o tornadă în viața lui, scoțându-l din amorțeală, înveselindu-l și redându-i plăcerea de a trăi.
În final, Emma își compune o nouă listă cu micile ei secrete, toate nevinovate și emoționante.
“Azi-noapte, când Jack m-a întrebat ‘La ce te gândești?’, iar eu i-am răspuns ”La nimic…”, am cam mințit un pic. Adevărul e că mă gândeam de fapt ce nume să le dăm copiilor noștri.”
Vă recomand cartea, se citește foarte ușor, te înduioșează și te amuză – sunt momente în care râzi în hohote, lăsându-te cu o stare de bine la final. De asemenea, în ciuda stilului lejer și relaxat, te provoacă să-ți pui multe întrebări.

Poti sa tii un secret

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice contemporane cu mult umor

Listă cărți Sophie Kinsella

Cărțile autoarei Sophie Kinsella pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sophie Kinsella

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți chicklit

 

48 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *