Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Povestea castelului bântuit. Portalul Magic-Misiunile Merlin nr. 2 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Povestea castelului bântuit. Portalul Magic-Misiunile Merlin nr. 2

(Haunted Castle on Hallows Eve – 2003)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducator: Mihaela Pogonici

Ilustrator: Sal Murdocca

Nr. de pagini: 136

An apariție: 2019

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu din căsuța lor secretă, de această dată într-un nou ciclu: Misiunile Merlin. Fiecare misiune aduce mai multă magie, mai multe aventuri, tărâmuri noi și personaje fascinante! Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#2. Povestea castelului bântuit

Jack şi Annie sunt chemați încă o dată în tărâmul fantastic al regatului Camelot. Acolo, Merlin îi anunță că Diamantul Destinului a fost furat. Iar dispariția lui are legătură cu un castel bântuit. Alături de ucenicul magician Teddy, cei doi frați pornesc într-o aventură care îi poartă în locuri și la altitudini de neimaginat!

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

Crăciun în Camelot, prima carte din seria Misiunile Merlin, i-a purtat pe cei doi frați într-o lume de legendă, populată cu personaje îndrăgite – Cavalerii Mesei Rotunde.

În Povestea castelului bântuit, pe care am găsit-o pe stoc pe Libris, pe cei doi frați îi așteaptă o nouă provocare palpitantă, o misiune tocmai potrivită pentru Halloween. Numele acestei sărbători provine din limba engleză – All Hallows Eve, Ziua Tuturor Sfinților, Ziua Morților – o sărbătoare a Bisericii Romano-Catolice, care se ține pe 1 noiembrie.

Astfel, Jack și Annie au primit un mesaj misterios, inscripționat pe o frunză de stejar, prin care erau invitați la o întâlnire în inima stejarului. Bucuroși să ia parte la o nouă aventură, cei doi frați au acceptat cu entuziasm invitația, fiind transportați de căsuța magică la poalele unui stejar uriaș, înapoi în timp, în vremea regelui Arthur!

Cel care-i aștepta era chiar marele magician Merlin. Alături de el se afla o veche cunoștință a lui Jack și Annie – Teddy, băiatul care fusese transformat în câine în urma unei vrăji și care-și recăpătase înfățișarea cu ajutorul celor doi frați, după ce-i însoțise pe aceștia în patru misiuni, salvându-i, la rândul lui, din câteva situații critice – Ultimele ore de pe Titanic, Pe urmele indienilor, Capcane în junglă, Salvarea cangurilor.

Noua misiune nu era deloc una simplă – să readucă ordinea într-un vechi castel bântuit, fără a li se da indicii suplimentare despre ce presupunea aceasta, doar câteva sfaturi: Teddy să nu mai încurce formulele magice, cu toții să nu se piardă cu firea în tunelul fricii, să-și păstreze curajul și astfel vor putea ajunge la lumină.

Misterul se adâncește și mai tare în momentul în care cei trei copii se întâlnesc cu o femeie bătrână, care le recită o poezie:

Copila care toarce lână

pe unde o fi?

Dar băieții care joacă șah înainte de a adormi?

Ori câinele

pe care uitat-au a-l hrăni?

Intrigați și puțin cam speriați, cei trei copii au ajuns la porțile castelului, care arăta de-a dreptul lugubru.

Era greu și pentru adult să nu fie cuprins de teamă pătrunzând în acel castel necunoscut și tenebros, darmite pentru niște copii! Iar când un os mare, alb a început să plutească prin aer și să se îndrepte țintă spre ei, Jack, Annie și Teddy au rupt-o la fugă pe scări!

În momentul în care cei trei copii au pătruns într-o încăpere în care o roată se mișca singură torcând lâna, iar pe o tablă de șah piesele se deplasau singure, au realizat că totul avea legătură cu poezia pe care o auziseră de la femeia cea bătrână. Osul era purtat în gură de un cățel, o fetiță torcea lână, iar doi băieți jucau șah. Însă cu toții erau invizibili!

Un mesaj scris pe o oglindă le-a furnizat un nou indiuciu: ”Diamantul Destinului furat”. Din fericire, Teddy știa despre ce este vorba. Diamantul Destinului era o piatră vrăjită care i-a aparținut lui Merlin. Era încrustată în mânerul sabiei înfipte în stâncă, pe care numai regele Arthur a pututr-o smulge din piatră cu mulți ani în urmă. După ce a devenit rege, Arthur a încredințat paza diamantului unei familii nobile din regat. Câtă vreme piatra rămânea în siguranță, familia cunoștea prosperitatea. Dar dacă nu-și îndeplinea datoria, era ștearsă din lumea vizibilă.

Era evident ce se întâmplase. Dar cine oare furase piatra și în ce scop? Vor reuși cei trei copii să o recupereze și în ce mod? Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în carte. Micii cititori, dar și cei mari alături de ei, vor savura cu siguranță aventurile extraordinare prin care vor trece cei trei copii, așteptând cu sufletul la gură deznodământul.

Vă recomand cu drag întreaga serie și abia aștept să-i însoțesc pe cei doi frați în noile lor aventuri!

Cartea Povestea castelului bântuit de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *