Delicatese Literare
Recenzii

Povestea Ellei de Gail Carson Levine, Editura Arthur – recenzie

Titlul original: Ella Enchanted
Editura: Arthur
Anul apariției: 2016
Traducerea: Mihaela Ghiță
Număr de pagini: 245

Neînfricata Ella este complet neputincioasă în fața unei...porunci. La nașterea ei, Lucinda, o zână zăpăcită, i-a făcut un dar cât se poate de neobișnuit: darul supunerii. Biata de ea trebuie acum să îndeplinească orice ordin, oricât de caraghios sau de nedrept ar fi. Iar mama și Surorile ei vitrege îi cunosc secretul și profită de el ca să-i facă viața un chin.
În această rescriere a basmului Cenușăresei, Ella nu stă cu mâinile în sân în așteptarea unui salvator, ci pornește chiar ea în căutarea Lucindei, ca să anuleze o dată pentru totdeauna blestemul care o înrobește.
 ~Povestea Ellei~ e o carte fermecată cu zâne, căpcăuni, elfi și cavaleri, și cu o eroină pe care n-ai cum să nu o îndrăgești.
ella-enchanted
Acum câțiva ani,  am văzut filmul Ella Enchanted fără a ști că acest film are la bază o carte! Mi-a plăcut foarte mult, iar de curând l-am revăzut împreună cu fiica mea!
Așa că, m-am decis să citesc și cartea, nu să o tot amân, așa cum am făcut de când am cumpărat-o și până acum.

Gail Carson Levine s-a născut în 1947, la New York. Încă de mică i-a plăcut să citească, dar o vreme și-a dorit să devină actriță și pictoriță. După ce a urmat un curs de scriere și ilustrație pentru copii, și-a dat seama că îi place mult mai mult să scrie decât să deseneze și a început să-și urmeze adevărata pasiune. În 1997 a fost publicată prima ei carte, ~ Povestea Ellei~, care, un an mai târziu, a primit prestigiosul premiu Newbery Honor. De atunci a scris peste 15 romane și cărți de povestiri pentru copii.

O autoare aparte, cu o imaginație debordanta! Care știe să combine vechiul cu noul, basmul cu realitatea zilelor noastre, având la baza oricărei povești o doză bună de umor.

Printre pățaniile ce stârnesc râsul și răzvrătirile fetei în ceea ce privește ordinele, avem parte de momente în care realizăm cât de grav o afectează acest dar al zânei… Și nu se poate opune deloc ordinelor, îi este fizic rău: de la dureri de cap ce se intensifică cu cât amână executarea ordinului, la stări de amețeală și vomă…

În copilărie, fata primește unul dintre puținele ordine din partea mamei ei, menit să o protejeze:

Am avut parte de o lectură amuzantă și foarte relaxantă, deși eram grăbită să termin cartea din cauza fetei, căreia i-am subtilizat-o să o citesc – ea apucase să citească doar 8 capitole!!!
Ca să nu vă spun ce de reproșuri am primit…cum că ar trebui să aibă copilul întâietate… Nu o interesa că eu citesc mult mai repede ca ea…

Dar să revenim. La Ella și la darul ei blestemat: supunerea….
Ella, ca și mama și bunica ei, se dovedește a fi o Prietenă a Zânelor, având și ea un strop de sânge de zână, deși:

Eroina noastră este cumva obligată de tatăl ei să meargă la pension, ceea ce Ellei nu-i este pe plac absolut deloc…dar se vede nevoită să accepte și să-i facă tatălui ei pe plac, chiar dacă acesta nu i-a dat propriu-zis un ordin….

Am devorat această carte! Este o carte adresată copiilor de 10-14 ani, care sigur o vor găsi încântătoare și amuzantă, dar în mod sigur va fermeca și adulții.

În capul Ellei a încolțit ideea de a porni în căutarea Lucindei și să o facă să anuleze acel dar blestemat care i-a fost hărăzit la naștere…

Spre pension călătorește cu cele două fete ale damei Olga, iar una din fete a realizat că Ella se supune ordinelor…și de aici vă închipuiți ce se întâmplă: Ella are parte de o călătorie oribilă, este înfometată…

În schimb, viața la pension nu este atât de rea pe cât ar fi putut fi… Dar, curajoasa noastră Ella decide să plece în căutarea zânei Lucinda!

O carte care m-a purtat cu gândul la copilărie, care ne deschide o lume populată de diferite creaturi fantastice desprinse din basme: căpcăuni, elfi, gnomi, zâne…

O aventură care te ține prizonier în poveste, din dorința de a vedea dacă Ella își găsește Zâna, dar mai ales dacă o convinge să-și anuleze darul…dând pagină după pagină fără a fi nici un moment conștientă că te apropii de finalul cărții!

Merită citită! Te înveselește, te face să crezi în magie – dacă cumva nu mai credeai; și, mai ales, să apreciezi ceea ce ai!

Să lupți pentru ceea ce îți dorești!

Nota mea pentru carte este 9,5!

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *