Delicatese Literare
Recenzii

Povestea mea. Adaptată pentru tinerii cititori de Michelle Obama, Editura Litera – recenzie

Povestea mea. Adaptată pentru tinerii cititori

(Becoming: Adapted for Young Readers – 2021)

Michelle Obama

Editura: Litera

Colecție: Biografii

Traducere: Corina Hădăreanu

An apariție: 2021

Nr. pagini: 528

MICHELLE ROBINSON OBAMA a fost prima-doamnă a Statelor Unite ale Americii din 2009 până în 2017. Absolventă a Universităţii Princeton şi a Facultăţii de Drept de la Harvard, doamna Obama şi-a început cariera ca avocat la Sidley&Austin, în Chicago, unde l-a întâlnit pe viitorul ei soţ, Barack Obama. Mai târziu, a lucrat la primărie, la Universitatea din Chicago şi la Centrul Medical al Universităţii din Chicago. Doamna Obama a înfiinţat filiala din Chicago a organizaţiei Public Allies, care e specializată în instruirea tinerilor dornici să urmeze o carieră în serviciul public. În prezent, soţii Obama trăiesc în Washington DC şi au două fiice, Malia şi Sasha.

„ÎNTRE TIMP, PUTEAM SĂ AUD ZUMZETUL CONVERSAȚIEI PE CARE O PURTAU ADULȚII ÎN BUCĂTĂRIA DIN APROPIERE, RÂSETELE PĂRINȚILOR MEI RĂSUNÂND PÂNĂ ÎN CURTE. MĂ UITAM LA FRATELE MEU, ABSORBIT TOTAL DE MECIUL PE CARE‑L JUCA ÎMPREUNĂ CU UN GRUP DE BĂIEȚI, LA COLȚUL STRĂZII. TOATĂ LUMEA PĂREA SĂ FIE ÎN LOCUL POTRIVIT, MAI PUȚIN EU. GANDINDU‑MĂ ACUM LA DISCONFORTUL ACELEI CLIPE, RECUNOSC PROVOCAREA MAI GENERALĂ DE A TE DEFINI PRIN LOCUL DIN CARE VII ȘI DUPĂ ȚINTA SPRE CARE TE ÎNDREPȚI. ȘI ÎMI DAU SEAMA, TOTODATĂ, CĂ PE ATUNCI ERAM ÎNCĂ FOARTE DEPARTE DE PUNCTUL ÎN CARE AVEAM SĂ ÎNVĂȚ SĂ SPUN CE GÂNDESC.”

CARTEA AUTOBIOGRAFICĂ A FOSTEI PRIME-DOAMNE A STATELOR UNITE ALE AMERICII – ACUM ADAPTATĂ PENTRU TINERII CITITORI

Michelle Robinson s-a născut în cartierul South Side din Chicago. De la aceste începuturi umile va ajunge Michelle Obama, puternica primă doamnă a Statelor Unite, adevărată sursă de inspiraţie, atunci când soţul ei, Barack Obama, a fost ales cel de-al patruzeci şi patrulea preşedinte. Vor fi prima Primă Familie de culoare la Casa Albă şi vor servi ţara vreme de două mandate.

În copilărie, Michelle a împărţit aceeaşi cameră cu fratele ei, Craig, în apartamentul de la etaj al familiei lor, din casa mătuşii ei. Părinţii săi, Fraser şi Marian, şi-au hrănit copiii cu dragostea şi energia lor. Tatăl lui Michelle şi-a învăţat copiii să muncească din greu, să se ţină de cuvânt şi să îşi amintească să râdă. Mama ei le-a arătat cum să gândească singuri, să îşi folosească vocea şi să nu se teamă.

Dar viaţa a îndepărtat-o de casă. Cu hotărâre, planuri făcute cu atenţie şi dorinţa de a se realiza, Michelle a fost dornică să îşi extindă orizontul. A intrat la Universitatea Princeton, unde a descoperit cum e să fii singura femeie de culoare dintr-o încăpere. A studiat apoi la Facultatea de Drept de la Harvard şi, după absolvire, s-a întors la Chicago şi a devenit avocat de succes. Planurile ei s-au schimbat când l-a cunoscut şi s-a îndrăgostit de Barack Obama.

De la primii ani de căsnicie când se lupta să echilibreze rolurile de femeie de carieră, soţie şi mamă a două fiice, Michelle Obama dă detalii despre trecerea către viaţa politică şi despre cele îndurate de familia ei ca urmare a carierei politice rapide a soţului ei şi a campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Ea ne vorbeşte despre strălucirea rochiilor de bal şi a călătoriilor în toată lumea şi despre cât de greu este să îi consolezi pe cei care au trecut prin tragedii.

Între timp, a reuşit să nu lipsească de la concursurile de înot ale fiicelor ei şi să asiste la serbările şcolare fără să ajungă ea în centrul atenţiei, în timp ce elabora şi promova diverse iniţiative, orientate mai ales către copii, în primii ani ca primă doamnă.

Cel mai important, acest volum redactat pentru tinerii cititori reprezintă o relatare cinstită şi fascinantă despre viaţa trăită prin puterea exemplului de Michelle Obama. Ea îşi împărtăşeşte opinia despre cum pot tinerii să se ajute şi să îi ajute şi pe alţii, indiferent de statutul pe care îl au în viaţă. Le cere cititorilor să îşi dea seama că nimeni nu este perfect şi că procesul scrierii propriei poveşti este ceea ce contează, iar descoperirea de sine este continuă. Spunându-şi povestea cu curaj, îşi întreabă tinerii cititori: Cine sunteţi şi ce vreţi să deveniţi?

Povestea mea. Adaptata pentru tinerii cititori este o carte de memorii scrisă de  Michelle Obama, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția celui de-al 44-lea președinte American, Barack Obama.

Într-un stil și simplu și însuflețit deopotrivă, Michelle Obama își spune povestea ,,în toată splendoarea imperfecțiunii ei”, de la copilăria simplă, dar plină de iubire, într-un cartier de muncitori din Chicago, adolescența plină de fervoare, aspirații, dar și dezamăgiri, anii de studenție de la Universitatea Princeton, plini de provocări incandescente – cu atât mai mult cu cât fusese unul dintre puținii studenți de culoare – și apoi Facultatea de Drept de la Harvard, întâlnirea cu bărbatul care îi va schimba viața într-un mod neașteptat, Barack Obama, soțul și tatăl copiilor săi, până în momentul în care va deveni Prima Doamnă a Americii, ce avea să o arunce într-un carusel de acțiuni și reacții.

,,Am fost mireasă, am fost o tânărăa mamă epuizată, o fiică sfâşiată de durere. Şi, până nu demult, am fost prima doamnă a Statelor Unite.  Acest rol m-a aşezat faţă în faţă cu tot felul de provocări şi m-a făcut uneori să mă simt umilă, m-a dus pe culmi şi m-a doborât, luându-ma pe nepregatite câteodată. Abia încep să înţeleg tot ce s-a întâmplat în ultimii ani – din momentul acela, în 2006, când soţul meu a vorbit pentru prima dată despre candidatura la preşedinţie până în prezent. A fost o experienţă pe cinste.”

Michelle Obama creionează un tablou elocvent al unei vieți febrile, plină de urcușuri și coborâșuri, reușite și eșecuri, frumusețe și urâțenie, prietenie, loialitate, dar și rivalități. Lectura este tonică şi stimulativă, îți aduce zâmbetul pe buze şi, totodată, te înduioșează.

 Cine este Michelle Obama? Un om modest prins în ritmul fierbinte și turbulent al unei vieți obișnuite. O normalitate apăsătoare a unor vremuri trecute, ce reușește, din păcate, să treacă dincolo de bariera timpului; o tânără plină de năzuințe, cu dorința de a reuși, luptând pentru un viitor mai bun, cu cei din jur, dar și cu sine, punând suflet, respectând valorile, inspirând mirosul subtil și pregnant deopotrivă al ambițiilor, dar și al greșelilor specifice tinereții.

,,Se pare că aceasta este problema cea mai mare care apare când îți pasă mult de ceea ce gândesc alții: te poate așeza pe o cale prestabilită – calea ,,Vai, ce impresionant!” – și te poate ține multă vreme acolo. Poate că te împiedică să deviezi, să riști, întrucât să pierzi considerația altor oameni îți poate părea mult prea costisitor.”

În această carte întâlnim epoci diferite, mentalități distincte, povești senine și întunecate totodată, legate între ele ca într-o menghină și fără putință de separare.

Michelle Obama ne vorbește despre primul sărut, primul iubit și, nu în ultimul rând, despre îmbrățișarea caldă a unei iubiri neașteptate, una care a învățat-o că sunt momente în viață când trebuie să riști, să crezi, să lași cealaltă latură a propriului eu, cea chinuitoare, să respire.

,,Ce-ar fi să ne luăm înghețată?” O simplă întrebare de la care a pornit totul, momentul care avea să îi schimbe definitiv traiectoria vieții, întâlnirea cu cel care va deveni sufletul ei pereche, iar mai târziu tatăl copiilor săi, un om ,,cu o viziune, care era optimist fără să fie naiv, care nu se temea de luptă și era stimulat de cât de complicată era lumea” .

Povestea mea. Adaptata pentru tinerii cititori este un îndemn la compasiune, bunătate, iubire, încredere și speranță; este un album de călătorie prin hățișurile vieţii, iubirii, prieteniei şi, nu în ultimul rând, al politicii, nemiloase și întunecate pe de o parte, deschise și senine pe de altă parte, precum ziua și noaptea; este o carte de citit cu sufletul, care ne arată că, dincolo de complexitate există simplitate, că o viață colorată precum un caleidoscop poate ascunde multe taine, că povestea ta contează oricât de banală ar fi, că tu contezi orice ar spune alții.

,,Sper, așadar, că în timp ce veți citi povestea mea, vă veți gândi la propriile povesti – pentru că acesta este cel mai frumos dar pe care îl veți primi. Loviturile și vânătăile, bucuriile, victoriile și hohotele de râs – toate, laolaltă, reprezintă ceea ce sunteți voi. Iar ceea ce sunteți voi nu rămâne neschimbat. Dimpotrivă, e ceva ce se va schimba în fiecare zi și în fiecare an, fără că vreunul dintre voi să știe ce formă va căpăta viața voastră în cele din urmă. Despre asta este vorba în orice poveste.”

Cartea Povestea mea. Adaptata pentru tinerii cititori de  Michelle Obama poate fi comandată de pe litera.ro

Cărțile apărute la Editura Litera pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii cărți Editura Litera

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *