Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Povestea micului alunar de Sabine Bohlmann și Kerstin Schoene, Didactica Publishing House – recenzie

Povestea micului alunar care nu putea să adoarmă

Sabine Bohlmann și Kerstin Schoene

Editura Didactica Publishing House

An apariţie: 2018
Nr. pagini: 25
Vârsta: 3-7 ani
„Povestea micului alunar care nu putea să adoarmă” și „Povestea micului alunar care nu voia să se trezească” fac parte dintr-o serie scrisă de Sabine Bohlmann și Kerstin Schoene, apărute la noi la la editura Didactica Publising House.
Cărțile au coperți broșate, foi lucioase și groase. Cu ilustrații viu colorate, cu animale redate fidel, sunt foarte atractive pentru copii.
Pot fi răsfoite de piticii ce abia fac cunoștință cu cărțile, fără riscul de a fi deteriorate, pot fi citite cu ușurință de școlarii la început de drum pe cărările lecturii datorită scrisului cu caractere mari şi a propozițiilor formulate pe înțelesul lor. Și cei mari pot citi aceste cărți deoarece poveștile oferă clipe de relaxare.
Alunarii se pregătesc pentru hibernare, iar cel mai mic dintre ei nu este obosit. Dar un alunar care nu poate să doarmă nu este cu adevărat alunar! Multe animale încearcă să-l ajute pe Alunel să adoarmă, dar el tot treaz este.
O poveste de noapte bună pentru toți copiii care nu pot adormi.
Căutând informaţii despre alunar, am aflat că alunarul (pârșul) este o specie de rozătoare. „Scormonind prin pământ,am dat de un animăluț mic, pufos. Acesta parcă era o combinație între veveriță și șoarece.” (sursa: Profu’ de Geogra’)

În Povestea micului alunar care nu putea să adoarmă facem cunoștință cu Alunel, un mic alunar care nu înțelegea de ce trebuie să doarmă şapte luni (hibernarea).
” -Trebuie să dorm șapte luni? Șaaaaapteee luni? A întrebat micul alunar.”
Deoarece micuțul nu era obosit, somnul îl ocolea. Rând pe rând, animalele și păsările din pădure și-au oferit ajutorul și au căutat metoda perfectă pentru a-l adormi pe alunar. Au numărat oi, au cântat, au spus povești, s-au plimbat. Toate au fost în zadar, somnul micului alunar nu venea.

„Apoi ursul s-a întins împreună cu jucăria lui de pluș langă celelate animăluțe și a căzut într-un somn adânc așa cum numai urșii o fac. Toate animalele dormeau liniștite unele lângă celelalte. Toate sforăiau, cu excepția alunarului, care era încă treaz.”

A adormit micuțul nostru la un moment dat, dar într-un mod deosebit, pe care îl vor descoperi copiii care citesc cartea.

~~~

Povestea micului alunar care nu voia să se trezească

Sabine Bohlmann și Kerstin Schoene

Editura Didactica Publishing House

An apariţie: 2018
Nr. pagini: 25
Vârsta: 3-7 ani
Primăvara a venit, în sfârșit! Toți alunarii se trezesc pe rând din hibernarea lor lungă.
Mai puțin unul: Alunel. El s-a dus la culcare foarte târziu toamna trecută. Acum, prietenii săi intră în vizuină lui și vor să-l trezească: veverița îl gâdilă cu coada, ariciul îl incomodează, iar sconcsul…știți ce face sconcsul. Însă totul este în zadar, micul alunar pur și simplu nu vrea să se trezească.
O poveste minunată pentru toți copiii cărora le este greu să se trezească dimineața.
În Povestea micului alunar care nu voia să se trezească ne revedem cu Alunel primăvara, când animalele pădurii au ieșit din hibernare. Pentru că în toamnă a adormit ultimul, Alunel acum nu voia să se trezească.

„El era micul alunar care toamna trecută se dusese cel mai târziu la culcare.”
Prietenii din pădure au încercat, fiecare cu ideile lui, să îl trezească pe micuț, dar degeaba. Zgomot, miros de mâncare proaspătă, lumină puternică, miros urât, cântece, nimic nu a reușit.

„-El chiar nu se trezește! a strigat dezamăgită veverița.
-Afară e primăvară și noi nu ne bucurăm de ea… a oftat dezamăgit ariciul.
-Hai să mergem afară! a exclamat sconcsul.
Și iute au fugit toți spre luminișul înverzit și însorit. Toți, mai puțin unul. În vizuină nu mai era decât micuțul Alunel.”

Oare pierde Alunel trezirea la viață a naturii? Pierde joaca cu prietenii? Copiii vor fi surprinși de final.
Ca în orice poveste, există și o morală pe care copiii cred ca vor fi bucuroși să o pună în practică.

Mulțumim Editura DPH pentru cărţile din seria Povestea micului alunar oferite pentru recenzie!

Cărţile pot fi comandate de pe edituradph.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura DPH

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *